Jump to content
Informasjon
  • COVID 19 har dessverre satt en midlertidig stopper for Reefmeet og hjemmemøter
  • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!
Sign in to follow this  
e-mu

Siporax filtering

Recommended Posts

Vurderer å forsøke meg på et filter med Siporax. Noen som har erfaring med dette? Har tenkt å fylle en AquaMedic NR1000 med Siporax, ca 10 liter. Sette på et forfilter, men usikker på om gjennomstrømningen blir bra nok. Hvor mye vann bør gå igjennom pr time? Alle erfaringer mottas med takk. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gutta på Tropestua kjører siporax i butikken, forstår de er veldig tilfredse med effekten.

Jeg prøvde selv med siporax i et mediafilter på 1,5 liter en periode, men så vel egentlig ingen positiv effekt. Mengden siporax var jo veldig liten, gjennomstrømmingen kunne antagelig vært bedre optimalisert. Når nitraten, som lå litt høyt, begynte å stige ytterligere, fjernet jeg siporaxen. Da var i overkant mye skitt i beholderen, og nitraten falt igjen. Nitrat var fortsatt høy, så det var da jeg bestemte meg for algerefugium igjen.

Jeg tror uansett at den reaktoren du nevner blir noe liten på ditt kar, har du plass til noe større, vil jeg tro det vil fungere bedre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei, jeg har kjørt dette siden oppstart på 720’n. Min første erfaring med dette og tanken bak var for å kompensere mot lite LS i displaykar.

Jeg har superlav næring i systemet så noe funker, men om det er; en god skummer, - mengde og stabling av siporax, - lite mating av fisk og koraller, eller bruken av rowaphos er vanskelig å si. Mest sannsynlig en kombinasjon av alt.

Vannet i sump går gjennom filtersokkene først og neste kammer er siporax og skummer kammeret. Jeg har ikke mekanisk flow gjennom Siporaxen men alle står stablet samme vei som gir en flow effekt igjennom av seg selv, samt at hele kassen står oppå noen rørbiter for å få flow under også.

88DEFF4D-3E14-43D8-B212-A9A9A90DFF0C.jpeg

AD69F6BE-18ED-4A41-9F99-BA4E1DF7A36B.jpeg

 

62E75C07-AF02-4BB1-98F3-DDB74263100D.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ikke så dumt det med å lage en beholder å ha de i, enklere når man trenger å spyle/rengjøre de.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hiver meg på her.

Har eit damfilter til en 10 000liter dam liggende. Som ei stor bøtte med uv filter innebygget. Hadde det vært ein ide å fyllt dette med siporax? Får sikkert 15liter oppi der. Ha ei matepumpe i første kammer i sumpen, og utløpet før returpumpa??

Share this post


Link to post
Share on other sites

En til her som bruker Siporax... ikke så mye som jeg kunne ønske meg fordi plass jeg har i sumpen er veldig begrenset, men jeg klarte å se forskjellen. Jeg lagde en beholder med eggcrate og plastglass slik at det blir lett å  få den ut hvis jeg trenger det, men hele meningen er ikke få den ut... For meg nøkkelen er å plassere de godt slik at de ikke blir en detritus-lager og vannet fra hoved karet renner ned og gjennom Siporax beholderen. Som dere kan se på bildet, det er løftet det opp fra bunnen for å unngå/minimere at noe blir liggende der.

image.thumb.png.fadc2641689a45e3d04f2aa8077767cc.png

Sumpen jeg har er langt fra å være optimalt, men det er den beste jeg kan gjøre med plassen jeg har og det fungerer veldig bra. Jeg har merket at akvariet har blitt mye bedre med parameterne generelt etter at jeg tok inn Siporax, og i tillegg er veldig bra for infrafauna og ikke bare for bakterier! Gammarus og Copepoder koser seg i der også.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det er en annen ting som ingen har snakket om her... Hva er effekten som vil fås? Er det potensere bakterier som denitrifiserer eller de som nitrifiserer? Dvs, er det ønskelig å redusere bakteriene som fjerner NH4 og lager NO3 (nitrifisering) eller bakterier som fjerner NO3 og produserer O2 (denitrifisering)... En spanjol skal prøve å forklare det på norsk (det skal ikke være lett, hahaha)

Hvis problemet er høy NO3, Siporax må settes der det er lav vannstrøm og lite O2... hva får vi av det? Vel, det at denitrifiserende (?) bakterier må bruke oxigen fra NO3 og produserer N2 (lystgass er riktig ord tror jeg). Det er andre måter om å få samme effekt, og det er å ha stein på overrenning eller i sumpen det lite vannstrøm finnes. Det er også effekten av bakterier som sitter dypt i levende stein av akvariene våre. De er "photosensible" men ikke "photophobic", så det er ingen problem at dere har lys i refugium så lenge lyset ikke slår Siporax direkte.

Hvis problemet er lav NO3... da vet dere... Siporax under røret som sender ned vann til sumpen.

Og noen kanskje lurer på... hva sier denne spanjol hvis Tomas har sagt noe annet? Vel, jeg tenker at Siporax volum hos Tomas er så stort (min er 2 liter og Tomas er kanskje 10-15x så mye?) som gjør at noen deler av beholderen han bruker får mye vann (rett under PVC røret) og noen andre får veldig lite vannstrøm; alt sammen gjør at han får begge effekter og da blir et meget robust og balansert akvarie.

For hagedam... er jeg usikker men jeg tror det er det samme som skjer inn på en f.e. Eheim filter... For en 400 liter akvarie jeg hadde en Eheim på ca.1200l/t, noe som kan anses som "lite kraftig" når man sammenligner med returpumpene vi bruker på saltvann (generelt 2-5x sterkere). Så lav vannstrøm + lite oksygen hagedam vannet inneholder + Siporax = efektivt denitrifisering tenker jeg, men jeg er ikke 100% sikker.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tror du har rett, Eques. Har sjekket litt mer, og ser at også Seachem Matrix kan være et mulig produkt å bruke. Det som for all del må unngås er at det samler seg denutrius i deler av mediet. Derfor er det viktig med rutiner for gjennomsnittlig av mediet med jevne mellomrom, tror jeg.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Løfter opp denne igjen da jeg fikk ett spørsmål jeg ikke kunne svare på og jeg føler @eques sine spørsmål er likt mitt.
Er det noen her som vet svaret?

Vil Siporax alene senke no3? i såfall hvordan?

(om svaret er nei, så kommer det oppfølgingsspørsmål fra en som ønsker seg masse no3 til jul!) :)

 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det beror på placering, uppbyggnad och struktur. 

Tillverkarna menar den kan göra bägge men det skall nog helt speciellt till för att uppnå denitrifikation i en miljö som främjar nitrifikation. ;)

De är inte helt kompatibla då den ena uppsättningen av bakterier kräver syrefri miljö och den andra kräver syrerik miljö. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...