Jump to content

Heilt fra grunnen


Recommended Posts

Får lage ein tråd ved siden av lagunen min, dette skal bli hovudkaret i garasjen.

Har god tid på dette prosjektet,  sitter egentlig å funderer på ka mål eg ska ha på tanken.

Tenker type 160-180x80x50 ca.

Har eit gammalt aquastabil 530 liter, som skal brukes til sump, med stor refugium del.

Liker godt å lage ting sjøl, men usikker på kostnader til glass vs å bestille custom..

Link to post
Share on other sites
 • Replies 79
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Er langt fra noe fotograf.. Fra overflata.  

Der var den på plass. 20201214_151843.mp4

Litt bilder.. Ting vokser sakte men sikkert. Begynner å få litt farger på korallene, men får det ikkje frem på bilder.  

Posted Images

Å planlegge og bygge selv er mer en halve moroa, synes jeg. Hold oss oppgradert. Jeg har selv bygget to akvarier i kryssfiner/epoksy, det siste finnes det en byggetråd av her 

 Det er fler her inne som har gjort det samme. Et slikt akvarium passer jo best når det er innbygget, da det ofte blir litt mer 'klompete'. 

Link to post
Share on other sites

Har lest den tråden din, kfiner tank er og ein mulighet. Har bygd ein før, og er jo tømrer..

Koser meg enn så lenge med drømming😀.

Karet blir i ein vegg mot sjølve garasjedelen, vurderer eit koøye mot garasjen, men er usikker på temperatur tap.

Link to post
Share on other sites

Jeg brukte PondArmour på min tank. Da uten glassfiber forsterkninger utenom i hjørner. Tror ikke jeg ville gjort dette en gang til da jeg heller ville bygd slik som e-mu gjorde med å bruke epoxy og duk. Trenger ikke bygge selve karet like sterkt da. Han brukte vel Mapei sin epoxy? Står i tråden hans. 

Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...

Da har eg skrudd sammen ein kryssfiner tank, fekk plutselig ånden over meg😛.

Tips til overrenning i finertank hadde vært kjekt.

Tanken blei 170x70x60

Toppen kommer på etter glassmontering. Ka tykkelse glass trenger eg?

Kordan løyser eg det med sirkulasjon? Sliter vell med magneter?

Kanskje closed loop som er tingen..

IMG_20200328_145838.jpg

Edited by kire
 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Spennende prosjekt,  hvordan har du tenkt å lage toppen? Og hvordan feste den til det du har laget så langt? 

Jeg har ikke problemer med magnetene på de største Tunze streampumpene selv om jeg har 18mm kryssfiner belagt ned glassfiber i epost på begge sider. Sikkert 22-24mm tykt. Jebao sine store går også bra, så lenge man ikke vinkler strømmen for mye.

Link to post
Share on other sites

Kommer til å skjære ut ramme av ei heil plate. Lurer litt på om eg skal erstatte stivere på midten med akrylplater, som eg skrur fast i toppramma. Da slipper lyset gjennom.legger ved ein MEGET proff tegning som forklarer😂

IMG_20200331_095625.jpg

Link to post
Share on other sites

Hva er det du maler med?

Når det gjelder overrenning så laget jeg en boks på innsiden på ene siden som er overrenning. Med gjennomføringer videre ned til sump. På denne siden så er pumpene festet til overrenningen. På andre siden så limte jeg inn en liten brakett jeg laget av glassbiter for å feste pumpen. Har funket meget bra så langt. Blir litt begrenset med plasseringsmulighet men jeg har en gyre pumpe så det funker fint for meg. 

Link to post
Share on other sites

Har malt to strøk med sigural klar grunning, og 3 strøk med poxydekk fra gjøco. Så er litt usikker på veien videre, enten mapecoat dv til sluttstrøk. Eller så blir det flere lag med poxydekk, veit det har blitt brukt mykje i akvaristikken. Er jo ein gambling man, så kanskje skal prøve det. Mulig eg skal prøve overrenning i glass, var ikkje dumt det.

Link to post
Share on other sites

Øøhh, nei.

Men har god greie på material styrke og gode sammenføyninger. Så får tiden vise, om eg tar feil😯. Er ganske sikker på akkurat dette bygget. Spesielt med tanke på løysinga rundt toppen, som kommer til å bli sterk.

Link to post
Share on other sites
58 minutter siden, kire skrev:

Øøhh, nei.

Men har god greie på material styrke og gode sammenføyninger. Så får tiden vise, om eg tar feil😯. Er ganske sikker på akkurat dette bygget. Spesielt med tanke på løysinga rundt toppen, som kommer til å bli sterk.

Topp. :)

Då kan jag kontakta dig när det blir tal om 10 m2 ;)

Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...

Fekk tid til ei lita økt i dag, gikk bananas med fresen, for å få litt mjukare overganger der det er dobble lag med finer. Glass kommer neste veke.

Behandler utvendig etter vanntest tenker eg. Legger ved noen bilder..

IMG_20200426_194241.jpg

IMG_20200426_194249.jpg

IMG_20200426_194308.jpg

IMG_20200426_194405.jpg

Link to post
Share on other sites
 • 3 weeks later...
 • 4 weeks later...
På 30.6.2020 klokken 10.02, Konrad skrev:

Knallbra jobba! 
Det ble veldig bra.
Dimensjonene var altså 170x70 og 60 cm høy?  ca 700 liter utvendig mål, eller kanskje 560-600 liter netto? Er nydelige dimensjoner i så fall.
 
 

626liter netto. Limte sammen ein sump også, den er på 180liter netto.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Similar Content

  • By Glassrosa
   Da har vi endelig flyttet inn på slottet her på Hasle og planleggingen for å sette opp akvarium igjen er i gang. Vi holder fortsatt på med å planlegge hvor møbler skal stå, så akvariet er ikke prioritert av oss begge, men de første kassene med utstyr er på plass, endelig! Og osmoseapparatet har jeg fått i hus, så vannproduksjon kan startes før akvariet er på plass. Gleder meg veldig til fortsettelsen og å komme i gang helt fra starten av igjen 🤩 Planlegge og brukelitt tid på aquascape og karantenekar og slike ting 😊 
   - Hilsen Glassrosa

  • By Glassrosa
   En nybegynners første år. DEL 1: Drømmen om et saltvannsakvarium.
   Første del i bloggserien om erfaringene jeg gjorde i det første året mitt som saltvannsakvarist. Serien ble gitt som foredrag ved ReefMeet 2017 og 2018 i Drøbak.
   Drømmen om et saltvannsakvarium
   Jeg har alltid hatt lyst på et saltvannsakvarium. De flotte fargene som lyser opp i stua. De hypnotiserende bevegelsene fra anemonene. Unike symbioseforhold. Ekstravagante, fargerike fisk. Lukk øynene, og se det for deg. Bare gjør det. Det er fint, ikke sant? Og mens du sitter der og drømmer deg bort, kommer tanken: hvorfor skulle ikke jeg og kunne mestre saltvann?
   Bildene under, med bildetekst, forteller litt mer om akkurat hva som er så spesielt og unikt, og som inspirerer meg med saltvannsakvarium.

   Fantastiske farger og former på koraller og fisk. Bildet er tatt i dyreparken i Wien. Hvem er det vel som ikke kunne tenke seg å ha et lite sykke natur hjemme. En glassboks som umiddelbart tar deg med til en tropisk undervannsverden. Hvor du kan drømme deg bort fra hverdagens mas og bare eksistere i din egen sone. Deg og akvarieverden din!

   Enda et eksempel på fantastiske farger og former på koraller og fisk. Store konstruksjoner av ulike organismer og liv. Tenk å ha noe slikt hjemme! Bildet er tatt i akvariet Haus des Meeres i Wien.

   Koraller som lyser i black-light/ blå-aktinisk lys! En ellers brun korall kan bli helt fantastisk fargesprakende med blå lyskilde! Dette syntes jeg er kjempekult, og dette er ikke noe du ser i et ferskvannsakvarium! Lurer du på hvorfor de har så sterke farger, så må du følge med videre

   Fantastisk kamuflasje, som hos denne sjøhesten! Hvis man ikke ser nøye etter, kan man gå glipp av mye!

   Utrolige symbioseforhold, som hos disse klovnefiskene som bor i en anemone. Klovnene får beskyttelse mot større fisk av de stikkende tentaklene til anemonen, og anemonen vil til gjengjeld få mat når klovnefiskene tar med seg mat tilbake eller bæsjer, samt at klovnefisken renser anemonen og beskytter den mot fisker som kanskje vil spise den. Det finnes mange symbioseforhold i naturen, men dette er nok et av de mest berømte, nydeligste og søteste.
   I retrospekt, når jeg ser tilbake, kan jeg si at jeg har en venninne som er veldig nyskjerrig, og som biolog og venn får jeg ofte spørsmål fra henne om alt mulig rart, ting som jeg tar forgitt at er allmenkunskap, bare fordi jeg kan det så godt selv. Å starte opp med saltvann var en ny verden for meg. Plutselig stod jeg i hennes sko og lurte på alt, alt var nytt, og som fersking er det mange wow opplevelser. Alle må starte et sted, og vi alle kunne null på et tidspunkt.
   Har du noen gang vurdert å starte opp et saltvannsakvarium? Eller kanskje du allerede har et? Hva er det som fascinerer deg mest i denne nydelige undervannsverden?
    
  • By John-Tore Haugen
   Hei,
   Jeg har endelig bestemt meg for å ta steget over fra ferskvann til saltvannsakvarie. Jeg har flere års erfaring med ferskavnn i ulike størrelser (54 - 250 liter) og med ulike typer fisk, men har alltid hatt den gnagende følelsen av å kjøre Lada selv om det står en Ferrari tilgjengelig ... 
   Til tross for at små akvarium er mer utfordrende enn store, så har valget falt på et tomt kar jeg allerede har hjemme; Eheim Aquastar 54 liter LED (ferskvannsakvarie). Dimensjoner 60 x 30 x 30 cm. Slik jeg har forstått det, så kan jeg bruke akvariet og varmekolben. Lyset er jeg litt mer usikker på(?)
   Plass, pris og tid er grunnene til at jeg går for så lite volum. Jeg er fullt klar over alle de gode argumenta for å ha større kar, men jeg velger heller å se på dette som en skikkelig utfordring og innføring i faget. Det er mange gode eksempler på flotte nanokar her inne.
   Plan:
   Jeg er i hovedsak interessert i å ha Korallgrus/ sand og levende stein. To Nemo/ klovnefisker, og div. nyttedyr, så det blir utgangspuktet for oppsettet. Har lest at dette er fint å starte med.  Det reelle vannvolumet blir vel et sted mellom 40-45 liter +/- når man trekker fra plass til sand, stein og utstyr. Og her kommer jeg til punkter der jeg trenger deres erfaringer og kunnskap, for det er det veldig åpenbart at mange av dere har!
   1. Utstyr
   Med følgende oppsett beskrevet over, hvilket utstyr trenger jeg? Vet jeg må ha god sirkulasjon, men har dere tips til konkrete merker/ modeller for det volumet jeg skal ha? Er det mulig å få utstyr som monteres i/ på akvariet så jeg slipper sump? Hvilke andre duppeditter trenger jeg (proteinskummer osv?) Evt hva passer til dette volumet? Holder det med LED-lys 7,7W dersom jeg ikke har koraller? Koraller er riktignok noe jeg er interessert i etter hvert, men tenkte å prøve helt "basics" nå først. Dersom karet står i en kjølig kjeller, kan da lokket være på, gitt at jeg ikke trenger bedre lys? Eller bør lokket bare være av for å regulere tempertur? 2. Innhold
   Er korallgrus og levende stein tilstrekkelig for at klovnefisk og nyttedyr skal trives? I følge en akvariebok jeg har hjemme, så er det det. Jeg har selvfølgelig lyst å få inn anemoner osv etter hvert, men vil som sagt gjør dette så enkelt som mulig i startfasen.   3. Daglig stell
   Hvor mye stell er det egentlig fra dag til dag? 4. Innkjøp av utstyr
   Jeg bor på nordvestlandet, og må si her er relativt begrensa utvalg i de dyrebutikkene jeg har besøkt. Har dere forslag til gode nettbutikker? Har sjekka ut flere, men har begrensa erfaring med dem.  
   Jeg har allerede lest mange artiker og innlegg om denne hobbyen, men må innrømme at jeg kan bli litt forvirret da jeg ser at det er mange ulike svar. Det blir det sikkert på mitt spm også. Men tenkte at det var verdt et forsøk å spørre spesifikt om mtt planlagte oppsett for å se om jeg kan bli litt klokere. Det viktigste for meg nå først er bare å få startet opp denne fantastiske hobbyen, og jeg setter utrolig stor pris på alle som kan dele av sin kunnskap.
   Legger ved et bilde av akvariemodellen:

  • By Tor-olav
   Jeg rengjør et gammelt saltvannkar etter noen år i en låve. Om noen uker/måneder skal det fylles. Aldri hatt saltvann før. Må sette meg inn i ulike korallarter/slekter og typer, skjønner jeg. Men: noen der ute som har noen tips. Hvor mye levende stein? Hva er den perfekte sumpen? Må jeg belage meg på noen uker med algkræsj i starten? Osv. Jeg trenger mange små dummi-knep ;-)
  • By doogledee
   Tenkte jeg skulle lage en tråd om mitt nye RSM 250 kar. Delvis for å holde meg selv på hugget ned tanke på karret, men og for å dele erfaringer etc.
    
   Kan jo først fortelle litt om meg selv. Dette blir det femte saltvanns karret jeg har opp igjennom årene. Begynte med ett MP 130 liters kar som etter hvert fikk sump, overflate avrenning og diverse teknikk etc. Veldig fin lærings fase selv om det aldri ble ett vakkert kar. Etter barna dukket opp så har jeg vært igjennom en Biorb med saltvann, RSM 130 (når disse først dukket opp), ett Detec 375 liter og nå etter nok en runde flytting så kom jeg over ett RSM 250 på finn.no som var så godt priset at jeg ikke kunne la være egentlig.
   Så til karret:
   RSM 250, oppgradert med LED lys fra Stevesleds.com, Deltec MC500 skummer, Tunze ato, Eheim pumper og mediarack. På vei i posten er ett par Hydor mekaniske wavemaker dingser som jeg kan sette på pumpe utløpene og en Deltec KM500 kalkmixer (fra en byttehandel her på forumet). I tillegg er det en HurricaneX lyskontroller til LED lysene på vei.Har og en Tunze silence pumpe som skal erstatte den ene eheim pumpen da det er kort ledning på eheim pumpen som gjør ledningsføring i karret vrient.
   Hvorfor RSM 250 kar? enkelt og greit fordi alt er i ett kar og skap, ikke noe hengende ned fra taket, eller rundt karret etc. Har trua på at med riktig ambisjons nivå kan dette fungere fint i en stue, spesielt siden med LED lys og gode pumper så blir dette også ganske stillegående.
   Ambisjons nivået er ett blikkfang i stua og som en mulighet til å drive med dette sammen med mine barn som kun er hos meg annen hver uke, så de lærer litt om kjemi, vanntester, fisk, koraller etc i en stiuasjon som ikke er skole
   Hittill har karret vært satt opp, vann fyllt oppi, etter at en sending fra korallen.no dukket opp med levende sand, vanlig sand, vanntester og refraktometer. 
   Etter tips på forumet ble kidsa med på en tur til tropestua på lørdag forrige uke og vi kom hjem med ett par knall fine levende stein og en sånn hvit kalksteins figur. Disse ble plassert i karret til guttas store glede, og har fått stå i 5 dager, før vi tok en tur tilbake til tropestua i går kveld og kom hjem med mer levende stein. Utrolig moro å få lov å kikke å plukke stein sammen med personalet. 
   Det ble en sen kveld i går med aquascaping og kos men vi er ganske fornøyd med karret hittil. 
   Nå har gutta resit hjem til moren sin en uke så karret får stå helt i fred å ha alge oppblomstringer og annet som hører oppstarten til.
   Planen videre er å anskaffe ett lite karantene kar (typisk rund 50L) som jeg kan pakke bort når det ikke brukes for å unngå at det blir enda ett kar og begynne å tenke på snegler og eremitter etc. Kommer til å kjøre all fisk og koraller i karantene for å gi hoved karret best mulighet til å unngå sykdom etc.
   Det andre vi driver litt med for tiden er en del turer med lommelykt for å kikke på alt det rare vi finner på levendesteinen. Nærbilder av dette kommer etter helgen.
   Tanker bak aquascapingen er å lage mest mulig huler og ganger, luftig, uten en steinvegg. Skal legge ut flere bilder med lysene på neste gang
    


×
×
 • Create New...