Jump to content

LED akvarielys. Samsvarer pris, kvalitet og resultat?


Recommended Posts

Hei,

Jeg ønsker å få inputs fra miljøet om deres opplevelser av LED lys til akvariumene våre.
Jeg har vært igjennom en del type fabrikanter, fra billigere "kina" typer, via Orphek Atlantis, Ecotech Radion og nå GHL Mitras, men jeg klarer ikke helt å forsvare prisene på disse lampene kontra opplevelsen jeg sitter igjen med.

Orphek var håpløs å programmere og dyr i innkjøp. Lampen gav fint lys

Ecotech var fine lamper i og for seg men litt styr med programmering, vifter som går 24-7 samt at deres support er hårreisende dårlig og får strykkarakter av meg. Lampene ga godt lys, dog noe konsentrert.

GHL (6100HV/6300HV) er en dinosaur å programmere og krever sort belte i Atari eller commandore 64 for å forstå deres fantastisk dårlige software.Lampene gir godt lys men tilgangen på gode ferdigprogrtammerte oppsett er dårlig. Skyldes muligens at lampene mine ikke er av nyeste type?

"Kinalampene" støyet lite eller ingenting, hav god vekst og  kostet meg ca 1500,- pr stk kontra 8000,- + som de overnevnte modellene.
 
Var Orphek, Ecotech og GHL over 5 ganger så gode som "Kinalampene"? NEI! Definitivt ikke. Ikke på noen måte. 

Jeg ønsker deres tips og erfaringer med andre merker LED lys (og gjerne på de jeg har erfaring med) for å lettere kunne sondere meg frem til en lampe som funker bra for meg.
Jeg vil ha lamper som kan lett justeres og som har en god og stabil software. Jeg trenger ikke noe som er designet for å kunne justere alt herrifra til månen, men heller noe som lett settes til forhåndsprogrammerte og fungerende oppsett som for eksempel "shallow reef", "Fish only", "SPS dominated", "mixed reef" osv.

Jeg har ingen erfaring med det prismessige "midt-sjiktet" av lamper med priser mellom 2000,- til 5000,- så her er jeg veldig interessert i tilbakemeldinger. Min personlige erfaring tilsier at pris ikke kan forsvares og at dyre lamper ikke leverer tilsvarende bedre enn billigere lamper.
 
Jeg legger ved ett par bilder fra mitt tidligere oppsett. Juwel 190 hjørnekar, sps dominert med 180w "kinaled".
 

IMG_5234.JPG

IMG_5227.JPG

IMG_5068.JPG

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Hallo Tomas,

 

interessante betraktninger du har der. Selv om vi ikke har din lange erfaring så deler vi ditt syn på saken, kvalitet/pris. 

Vi har lang erfaring fra ferskvann hvor også lyssetting er et disskutert tema. Vi har kommet fram til en belysning fra et tysk firma som heter Weller LED. Det er basert på LED staver med ulike fargespektrer. De blir individuelt satt sammen etter karenes forskjellige behov for eks. ferskvann og saltvann.

Man trenger en omformer (Maxwell) og controller (TC 420 eller andre). Software kommer med controller og er enkel å betjene. Lyset avgir lite varme og er enkel å montere (veldig lav vekt). Vi er veldig fornøyd med lyset og bruker det til både fersk og saltvann.

Kirsten og Tormod

 

 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Ja skulle gjerne fått noen føringer for dette temaet, skal prøve og starte opp igjen etter mange år borte fra hobbyen. Har ecotech  3, maxspect mazzara, japan led og dag jostein s led kanon med blå ledbarrer dimmbare hva mener folket jeg skal bruke overflate 80 x 65 cm dybde 60 cm ??????

Link to post
Share on other sites

Tja, hva skal jeg si, har prøvd en del forskjellig:

Pacific Sun Black Python XM140, startet med disse i 2012, men LED var relativt nytt, disse skulle erstatte 4x400W HQI, noe de ikke gjorde. Software og support var helt elendig, men 3 av lampene virker ennå (brukte de vel i 7-8 år), men i dag som garasjelys:)

Kjøpte etterhvert 4 stk RapidLED Onyx dimbare, disse er enkle helt greie lamper, hvor dimmingen foregår med et potmeter. har selv aldri brukt dette, jeg har kjørt de kun over timer. Gir etter min smak litt vel blått lys, men koraller gror bra under disse også. Har vifter som kan bråke litt, og man må regne med å skifte strømforsyning etter noen år. Kan kjøpes billig på nettet.

Supplerte med 3 stk RapidLED Corona i 2016, disse har en ganske grei App med navn FishBit, men kun for Android/iPhone/Ipad. Disse gir et meget bra lys synes jeg, og med appen kan man enkelt stille inn lys og månefase etter forhåndsdefinerte tropiske steder, man bare forskyver tiden til å passe vår tid. Og man kan gjøre alt manuelt om man vil. Dessverre er/var det en svakhet med det kombinerte WiFi/BT kortet som sitter i dem, som ikke klarer alt av nyere WiFi. Jeg måtte sette opp en gammel trådløs router, for å få dem til å gå uten å miste forbindelsen ofte. Og det er en annen svakhet med disse, når du skal justere de, så sender du innstillingene via skyen til lampene, noe jeg ikke liker. Men ellers gode lamper synes jeg, men samme problem med vifter/strømforsyning som Onyx.

 Har også litt erfaring med en GHL Mitras LX6200, egentlig grei lampe, men gir ikke mye mer enn RapidLED Corona etter min mening, men koster det dobbelte.

Mine siste lamper er Philips CoralCare, dette er store, tunge lamper som kanskje ikke passer overalt. Men det kommer ny modell nå, som er mer 'kone' vennlig. Av de lampene jeg har hatt med styring via software, så er dette den desidert enkleste måten å gjøre dette på, ingen WiFi/BT oppkobling. Her kobles hver lampe til en kontroller fysisk, kontrolleren kobles til en USB port på en PC når man skal gjøre endringer, som da lastes til kontrolleren. Selve programvaren er også veldig enkel å bruke, man setter inn et datasett, som består av tid, fargetemp og styrke, får hvert tid man vil at lyset skal endre seg. se vedlagt bilde hvor jeg har lagt inn 4 datsett, og det er alt man trenger. Justeringer av fargetemp og styrke gjøres ved  dra i stålpene for hvert datasett. Når man er fornøyd kan man lagre, oppsettet til en fil, som man kan dele med andre, eller bare ha som backup. Jeg har ikke hatt disse lenge, men jeg synes de gir et godt lys, og jeg ser SPS vekst også på bunnen av mitt 110cm høye akvarium. Og ikke minst de er vifteløse. Om noen har 2-3 brukte å selge meg er jeg interesert:) 

Philips.PNG

  • Like 2
Link to post
Share on other sites

Jeg måtte nettopp oppgradere lampene på det nye 1500 liters karet mitt. Jeg har tidligere vert veldig tilhenger av DIY lamper da jeg enkelt kan bytte deler som måtte ryke selv. Utfordringen med disse er at det tar en del tid å samle sammen alle deler og bygge selve lampen. I tillegg så er det lite å hente på å bygge selv kontra en del av disse kina lampene. 

Valget mitt denne gang ble 6 stk "sorte bokser" fra ebay. Mener de er 165 watt hver. Har 3 kanaler som kan dimmes individuelt og har wifi styring. Appen er som med alt annet fra Kina noe komplisert å forstå. Men når en først har skjønt den så går det helt fint. Har 24 punkter i løpet av ett døgn man kan justere så det blir ikke trinnløs dimming opp og ned, men mer en godt nok for mitt bruk.

Jeg har og målt PAR under disse lampene. Minste målte verdi som ikke var i skygge var 100 par. Rett under lampen så var det mellom 200 og 220. Dette er på 80cm vanndybde og lampen er ikke på maks. ca 80% på 2 kanaler og 50% på siste. Korallene vokser og har fått fargen tilbake. 

Byggekvaliteten er så som så. Jeg måtte lime fast noen komponenter som hadde løsnet, men utenom det så ser alt inni lampene bra bygget. Det er lite støy og lampene ser helt OK ut. Så gjenstår det bare å se hvor lenge de varer. Men når 6 stk kostet meg 7500 ink frakt og norsk mva så kan jeg miste noen uten at jeg blir ruinert. Servicen fra selger har også vert meget bra. 

Mye av det du betaler for på dyrere lamper er bedre byggekvalitet og gjerne bedre styring. Men for min del så er ikke det så viktig. Har ikke behov fra at det skal komme lyn. Eller at det plutselig skal bli overskyet. Jeg setter en schedule som jeg er fornøyd med så går den av seg selv. 

Se gjerne en av siste postene på denne for litt bilder av lampene. 

 

Edited by Mr_Stian
  • Like 2
Link to post
Share on other sites

På mitt red sea reefer 170 (som ikke er oppe å gå enda) har jeg valgt red sea reefled 90. Lampen er utrolig enkel å sette opp. Velg fargespekter(du kan velge mellom 3 forskjellige) du ønsker og når lyset skal slås på. Resten ordner lampen selv. Iflg red sea er lampen reef safe og skal gi optimalt lys for koraller. Om dette stemmer vet jeg ikke. Noen vil kanskje synes at lyset blir litt blått. Jeg betalte ca 6500 for lampe og kantfeste inkl frakt .

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Hei! 

Først, glad for at det er aktivitet på forumet. 🙂
For det andre, har ikke veldig mye erfaring med forskjellige LED lamper, kun Radion, maxspect og blant andre coral box bee light fra kina. 
Pris og kvalitet følger hverandre generelt, men ikke alltid og i hvert fall ikke jevnt. Dvs at noen dyre lys er langtfra verdt prisen og omvendt er det forbausende brukbart lys fra billigLED. Men det er som med alt annet utstyr innen reefing. 

Når det er sagt må det nevnes at hvordan koraller har det (farger, vekst, trivsel) ikke alltid er relatert til lys og lysendringer. Det er derfor vanskelig å si noe om LED i forhold til resultat i karet syns jeg. Man kan måle PAR og støy, erfare brukervennlighet og holdbarhet, men vil helst ikke hoppe til konklusjoner på bakgrunn av hvordan korallene har det.
Mye lys er veldig bra, LED også, men utviklinga går fort og snart er det noe som er bedre for det er fortsatt mye mer å hente på kunstig belysning.
For å si noe om ecotech radion: Fullstendig unødvendig viftestøy!! Elendig, elendig support!! Dette sett i sammenheng med prisen, derfor utropstegnene.  

Happy reefing hehe.
 

  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
På 18.2.2020 klokken 10.29, Tomas skrev:


GHL (6100HV/6300HV) er en dinosaur å programmere og krever sort belte i Atari eller commandore 64 for å forstå deres fantastisk dårlige software.Lampene gir godt lys men tilgangen på gode ferdigprogrtammerte oppsett er dårlig. Skyldes muligens at lampene mine ikke er av nyeste type?

Er det såååå vanskelig da Tomas😉.

Som de fleste kjenner til bruker jeg MItras LX6100HV, har nå hatt disse i drift helt siden de ble lansert i 2012 uten nevneverdige utfordringer, de bare virker.

Mitt ankepunkt er også at de er noe komplisert å programmere, men det er vel fordi innstillingene er så veldig mange. Der mulighetene for denne generasjon lamper er begrenset er at de krever en windows PC for programmering og det ikke er utviklet noen app for telefon. Dette ser ut til å være tilgjengelig for nyere modeller. 

Jeg har hatt litt diverse Kina leds til andre akvarier, men vesentlig simpleste sort uten programmeringsmuligheter. Disse har alle virket, men ingen har vært i nærheten av Mitrasene med hensyn til holdbarhet på LEDene.

Om jeg skulle kjøpe nytt nå, så ville jeg først sjekket om MItras har mer brukervennlig og fleksible løsninger med hensyn til styring/programmering. Hvis akseptabelt er nok nye GHL lamper veldig nærliggende.

PS! Jeg vil nok reflektere på Focustronic lamper også som jo har slikt i pipeline.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
13 timer siden, Eagle skrev:

Er det såååå vanskelig da Tomas😉.

Som de fleste kjenner til bruker jeg MItras LX6100HV, har nå hatt disse i drift helt siden de ble lansert i 2012 uten nevneverdige utfordringer, de bare virker.

Mitt ankepunkt er også at de er noe komplisert å programmere, men det er vel fordi innstillingene er så veldig mange. Der mulighetene for denne generasjon lamper er begrenset er at de krever en windows PC for programmering og det ikke er utviklet noen app for telefon. 

Jeg opplever også at kvaliteten på lampen er god, lyset er fint spredt men at dette med brukervennlighet og software er litt skuffende. Jeg tenker også at lampene har en «gammeldags» software (ikke app styrt) men at de samtidig er meget avanserte med en dullion innstillinger. Synd det ikke finnes (hvertfall ikke via GHL sine sider) en bedre oversikt over LCP filer (ferdig «lysprogrammer»). 

Jeg skulle ønske de var noe mindre hi-tech og bar preg av noe mer i tiden brukervennlighet. 

Når dette er sagt så er det ikke slik at man bytter lysprogram hver uke eller hvert halvår eller år, så når man først har ett program man er fornøyd med så er det jo bare å leve seg  fornøyd tilbake å  irritere seg over noe annet enn lampene 😝

Link to post
Share on other sites

Nå er ikke jeg den mest erfarne akvaristen, men hittil har vi prøvd :

Pacific sun Hyperion S2.(hybrid LED+ T5)

Vanskelig å koble til via BT. Når man først har fått kontakt så er den lett å progammere. Etter den var programmert ble den heller ikke rørt noe mer som er en positiv ting for nybegynnere. 

- Maxspect Razor  R420R 180W

Har ikke peiling om denne lampen fungerer (eller hvor godt) til koraller siden den ble brukt til FOWLR. Ikke fullspektrum lampe

 

- AquaOcean IT5012 (Evergrow har det vel byttet til)

Denne var litt styr å justere inn , men så fort det var gjort lagde den helt klart gode resultater for koraller.

 

- AI Hydra HD26 og  Prime HD16

Lamper som fungerer helt fint , men stadig hatt problemer med at lys mister kontakten med app og hverandre. 

Siden det er så enkelt å bytte program på lampene følte jeg i starten at man byttet veldig ofte pga resultater man så andre hadde med andre program.

klart dette er min egen feil også, men lett for en nybegynner å gjøre denne type feil. 

 

Kessil A360X

Denne har det fineste lyset av det jeg har prøvd( Veldig likt PS Hyperion). hvordan den gror koraller gjenstår å se. Super enkel å justere også har man ikke en dullion muligheter på den(ikke sett på WIFI og app) sånn sett føler jeg denne er den enkleste for nybegynnere som meg.. Skru på strømmen,justere farge og styrke.. done. 

 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...