Jump to content
Informasjon
  • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
  • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!
Morten.Andersen

Tanker om LED Sps/ Lps

Recommended Posts

Jeg ser det er blitt diskutert tidligere, men ønsker å ta dette opp igjen, hva skal man velge av LED????

Bakgrunnen til at jeg tar dette opp er at jeg startet opp på nytt litt tidligere i sommer og fikk da tak i en brukt lampe som fungerer helt greit nå, men nå er karret så og si tomt også. lampa som er her nå er en TMC V2 Iluminair 900 igjen en helt grei lampe. men når jeg nå tar en PAR lesning med lampa hengende ca 20 cm fra vannskorpa, og på 30 cm dyp så kommer jeg ikke høyere enn litt over 200 par på det beste, og jeg ønsker å satse hovedsaklig på SPS / LPS, så da ser jeg for meg at dette blir noe tynt.

så spørsmålet mitt er nå, hva har dere av erfaringer av de forskjellige lampene, jeg har blitt anbefalt 2 stk GHL Mitras LX7 X06 for å dekke karret mitt som måler (L)112x(D)75x(H)60. sett litt rundt på nette, og har jo da også kommet over Kessil sin 360 serie, men da må jeg jo selvfølgelig opp i 3 ganger av lamper. jeg har fra før av en eldre Kessil  lampe 350 narrow tror jeg??, og jeg liker veldig godt skimmer effekten den gir meg, og jeg har fått se en eldre Mitras lampe der jeg følte jeg fikk litt mye disko effekt, riktig nok uten diffuser. Så er det noen her på forumet som kaste litt lys over hva dere tenker, kanskje en helt annen lampe enn hva jeg har nevt? uansett, håper det kommer masser av tips og synspunkter.

[[Template core/front/global/commentEditLine is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei Morten :)

Dette er et tema som stadig blir tatt opp i det bransjen og alle har forskjellige meninger så du vil aldri bli klok på noe hehe.

Vår erfaring som butikk er at alle har sine favoritter og alle har fått diverse tilbakemeldinger fra diverse personer og forhandlere.

Her har du mine tanker og hva jeg har prøvd og lest og hørt fra andre kunder:

Aqua Illumination (AI):

Dette er et kjent marked som har vært i bransjen i mange år og som leverer flott og slanke lamper som leverer et utrolig bra lys! Den er lett og styre via deres MyAI app der du kan stille og styre litt som du ønsker. 

Hydra 26HD: Denne har en anbefalt dekkflate på 45x45cm og prisen for 1 er: 4370,-

Hydra 52HD: Denne har en anbefalt dekkflate på 60x60cm og prisen for 1 er : 6950,-

Ecotech Radion: 

Detter er en av de store innen lys i denne bransjen og har vært på markedet i mange år om mange mener dette er de beste lampene på markedet. De er lette og sette opp og gir et flott lys. du kan styre lyset med app eller kabel.

 Ecotech Radion XR30 G4 pro: Denne lampen har anbefalt dekkflate på 60x60 og pris for 1 er : 9100,-

GHL:
Her har jeg dessverre ikke mye og tilføre men GHL levere høy kvalitet på deres produkter og deres lamper er GARANTERT like bra!

Orphek: 

Orphek er min favoritt og grunnen for det er at de har en veldig flott bygget lampe sammen med et lys som gir en virkelig flott gjenskinn i karet. Korallene mine har aldri sett så fine ut etter jeg hadde en Orphek lampe. De har også en veldig enkel app og etter dem kom med deres nye oppdatering så er det veldig lett og sette den opp også :)

Atlantik v4 Gen2 har en anbefalt dekkflate på 120 x 85cm og prisen for 1 er : 9999,-

Kessil:  

Kessil er min andre favoritt da det kommer til lys og grunnen for det er lyse det gir og størrelse. Kessil er de lampene som gir den mest naturlige fargen i forhold til naturlig lys i havet og lampene er veldig flotte og se til. Det jeg ikke liker med kessil er at dem må kobles opp med egen kotroller og kabel mellom lampene hvis du skal ha mer en 1 lampe. Dette er noe kessil jobber med og har fått vite at de snart kommer med egen app og BT tilkobling :)

Kessil A360X har en anbefalt dekkflate på 60x60cm og har en pris for 1 er 5500 ,-

Maxspect:

Maxspect er en lampe som er vært veldig godt likt av akvarister rundt om i verden grunnet at de er billige og de dekker hele akvariumet. Første generasjon har ikke fått veldig bra tilbakemeldinger grunnet endel feil men deres nye modell får veldig bra tilbakemeldinger og de lampene vi har solgt til våre kunder sier den er helt rå når det kommer til og gi flott lys som gjør at koraller vokser. dette er også en lampe som du kan justere slik at du ikke får lys ut over stuen slik mange andre lamper gjør:

Maxspect Recurve 320W har en anbefalt dekkflate på 125cm x 60cm og prisen for 1 er 11780,- 

Lyke til med valget ditt og håper du finner noe som passer deg :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei. takker for et godt svar. jeg har forstått at smaken er som baken  LED, men godt å få andres meninger og erfaringer. det er jo utrolig kjedlig å handle lys for 20K, og deretter ikke bli fornøyd, så takker og bukker, må nok sjekke ut Orphek lampa litt men ser her for meg at jeg ville nok gått for 2 stk 🙂 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei Morten, du så mine Mitras LX6100HV i drift når du var hos meg i våres.

Jeg kjøpte to av dem i 2012 med utgangspunkt i at jeg ville ha lamper med så fullspektret (naturlig) lys som mulig. Det ble en ny ekstra lampe for 3-4 år siden når jeg oppgraderte til større kar.

Jeg har altså lamper som har fungert feilfritt i snart 7 år, og med 9 ulike leds i hver puck gir bortimot ubegrensede muligheter til å mikse den farge du måtte ønske. Har ikke regnet på antall timer, men når evt leds skulle begynne å ryke, kan jeg kjøpe nye pucker og bytte, om jeg da ikke ønsker å kjøpe nye lamper...

Eneste jeg ikke er helt tilfreds med er at programmering og endringer av innstillinger må skje fysisk ved lampene. GHL er noe sidrompa og sverger til sin Control Center sw som ikke er web basert, krever kablet oppkobling eller lokal onsite bluetooth kobling mellom PC og lampe.

På den annen side er denne sw gratis og laste ned fra GHL hjemmeside, og det er jo ingen grunn til stadig å endre lampeinnstillinger. Gjorde en del tilpasninger den første tiden, og har nå kjørt samme program siden starten av 2013...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei igjen Eagle. 

jeg har hørt at dem kan by på en utfordring når det gjelder programmering's delen, men som du også sier. man kommer seg igjennom det og lar den så være. jeg likte forøvrig veldig godt lyset du hadde også, og ser for meg at med 6 pucks i hver lampe så minsker man sjansen for disko effekten man kan få fra lamper med diodene spredd over hele lampa?? derfor er det veldig flott med tilbakemeldinger nå, siden jeg ser for meg at jeg går til innkjøp av nye lamper etter sommeren. og nå når jeg går til en slik oppgradering så er også kvalitet og holdbarhet en viktig ting på lik linje som det estetiske inntrykket av lyset.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Du har ett alternativ til som ikke eg nevnt å som jeg liker veldig bra. Og det er DIY lamper. Disse krever en del mer egen innsats å gjerne en del research på forhånd men til gjengjeld så får du en lampe så kan konkurrere med de beste lampene når det gjelder sammensetningen å styrke på lyse. Det blir billigere en å kjøpe lamper av kjente merker som jeg mener er veldig overpriset. Men det viktigste for meg er at hvis noe ryker, så har du såpass kjennskap til det du har bygget at du enkelt og veldig billig som regel kan fikse problemet. Jeg laget for 5 år siden en nokså enkel lampe som dekker ca 80cm å den går fremdeles. Uten ett eneste feilslag. 6 kanaler som alle er individuelt dimmbar. 

Minuset er at de som regel ikke blir like pene som ferdig lamper. Her har det jo litt å si hvilket design du velger. Legger du en del arbeid i de så kan de bli finere en mange ferdige varianter

Og så tar det tid å bygge å krever litt kunnskap av den som bygger. Her er det også veldig mye forskjellig. Du kan få dioder som ikke trengs å lodde men koster litt mer. Det finnes ferdige kontrolleres er plug and play, men koster litt mer. Jeg bruker en veldig billig arduino kontroller på min. Men dette krever litt elektro kunnskap og noe programmering. Jeg kunne ingen ting av dette på forhånd men fant ut av alt. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Du har ikke vurdert Philips sin Coralcare lampe, med denne vil du kunne dekke hele akvariet med en lampe vil jeg tro. Selv om to nok er å foretrekke pga skyggepartier som vil oppstå med kun en. Selv vurderer jeg denne som sterkeste kandidat når jeg skal skifte belysning. Den største ulempen med denne er at den ikke har så stor konefaktor pga størrelsen. Men den er uten kjølevifter,  noe som jeg synes er meget viktig.

Share this post


Link to post
Share on other sites
På 11.7.2019 klokken 0.08, Morten.Andersen skrev:

Er det noen her på forumet som har erfaring fra GHL Mitras lampene? lurer på hva som er forskjellen mellom Mitras LX7206 vs Mitras LX7??? er dette den samme lampa?

Om jeg har forstått det rett så står LX7??? bare for alle lampene i 7000 serien, mener å huske at de hadde en 6000 serie også. Andre sifferet brukes til å si noen om fargespekteret, hvor 0 er får ferskvann og 2 for saltvann. Tredje siffer er alltid 0, tror jeg. Siste siffer sier hvor mange diodekløstere det er i lampen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
På 14.7.2019 klokken 9.11, e-mu skrev:

Du har ikke vurdert Philips sin Coralcare lampe, med denne vil du kunne dekke hele akvariet med en lampe vil jeg tro. Selv om to nok er å foretrekke pga skyggepartier som vil oppstå med kun en. Selv vurderer jeg denne som sterkeste kandidat når jeg skal skifte belysning. Den største ulempen med denne er at den ikke har så stor konefaktor pga størrelsen. Men den er uten kjølevifter,  noe som jeg synes er meget viktig.

Vi har 4x Phillips Coral care og kan anbefale dem på det sterkeste. utrolig bra lys og enkle og juseter :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg har vært gjennom samme problemstilling, Morten.

Jeg startet med saltvann i fjor sommer (har vært ferskvannsakvarist i mer enn 50 år), og valgte å kjøpe et ferdig sett - Red Sea Reefer XXL 625 deluxe utgaven med 3 stk. AI Hydra 26 HD.

Problemet er at jeg ikke har klart å holde SPS, og kun utvalgte LPS. En måling med en Seneye lysmåler viste at det rett og slett var for lite lys, selv om lampene ble drevet så hardt det går. Varmt blir det også, kjøleribbene er enkelte steder over 50 grader, og måling direkte inn i LEDene viste temperaturer over 70 grader.

Maks lysstyrke i overflaten rett under midterste lampe er rundt 300 PAR, noe som er i svakeste laget for SPS. Lenger ned er det selvfølgelig mindre. De beste lysforholdene et stykke ned i akvariet er faktisk midt mellom to lamper hvor lyset overlapper, på 25 cm dyp er det omtrent 230 PAR.

Men, jeg vil kunne holde SPS og LPS, så noe må gjøres. Å sette inn flere lamper av samme type er uaktuelt. Etter å ha lest om alle lampene som er tilgjengelig (ja, også DIY, bruker det på ferskvann med Arduino og full pakke), så er etter min mening Philips Coralcare det beste valget. To lamper med kontroller ble bestilt, og de kom idag. Gleder meg til å få hengt dem opp, men gruer meg til å bore hull i taket over akvariet (betong).

19-P8150332.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...