Jump to content
Informasjon
  • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
  • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!
Sign in to follow this  
Podle

Kryssfiner - hvorfor bjørk?

Recommended Posts

Hei, 

 

Har blitt litt inspirert til å bygge i kryssfiner etter de flotte byggetrådene her inne :)

Ser at mange anbefaler å bruke kryssfiner i bjørk... men hvorfor det egentlig? 

Kryssfiner av bjørk er vanskelig å få tak i, er veldig dyrt, og det er jo kun det ytterste laget som er bjørk. Alle lagene innenfor er jo "vanlig tre" som i standard kryssfiner. 

Burde det ikke holde med en vanlig høykvalitetes kryssfiner, eller er det noen andre gode grunner for å velge bjørk, som jeg ikke vet om? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tror grunnen til at noen bruker bjørk er at det er sterkere/hardere enn gran/furu. Det gjelder særlig hvis det er bjørk tvers gjennom. Jeg for min del ville aldri ha brukt dyr kryssfiner til akvarium. Da kan man heller lage veggen et par millimeter tykkere så blir den stivere med gran enn med (tynn) bjørk uansett. Men folk har mange ideer som jeg ikke forstår. Noen vil bruke kryssfiner av maritim kvalitet, og noen bruker syrefaste skruer. Hva er vitsen når det ikke skal bli vått uansett?

 

[[Template core/front/global/commentEditLine is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei

har bygget to akvarier i kryssfiner, begge med 18 mm bjerkefiner. Det største brukte jeg epoxy/glassfiber på både utsiden og innsiden, det minste bare på innsiden. Jeg ser ikke hensikten med å bruke dårligere kvalitet når prisen på platene ikke var mer enn noen hundrelapper. jeg gav 4300,- for 4 stk 18mm bjerkefinerplater for et år siden. Bare det at bjerkefiner på 18mm har 13 lag, mens 18mm furu har 7 lag, forteller meg at bjerk må være mye stivere. har søkt litt på nettet angående stivhet, men ikke lett for en amatør å sammeligne, men ut fra hva jeg kan se på fritsøe sine hjemmesider så har en 4mm bjerkefinerplate omtrent samme stivhet som en 15mm furu BB/X plate.

Er helt enig i at men ikke trenger maritim kvalitet eller syrefaste skruer. Kommer det vann til dette har man et problem uansett.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takk for svar :)

Jeg tror e-mu har rett mtp antall lag. Dette er nok langt viktigere en hva det ytterste laget er laget av. 

Vil tro at kryssfiner med like mange lag i kvalitet A eller B (eller I) bør være nokså lik, uavhengig av type. 

 

Jeg har tenkt å bygge et refugie på 60x40x40 ca, så det er ikke store greiene. Så akkurat til dette prosjektet er nok ikke materialvalg eller den store utfordringen uansett :)

 

Hva med glassfiber? Er det nødvendig til et så lite bygg?

Synes glassfiber er noe herk å jobbe med, og jeg får det sjelden fint, så jeg har et håp om at det er nok å bruke litt tykke plater med masse skruer, og så male over med flere lag epoxy ;) Evt forsterke innvendige hjørner med glassfiberremser i tillegg... 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvis du skal kun lage ett refugiet på 60x40x40 så er det aller enkleste å billigste å bruke vanlig glass. Dette får du hos en hvilken som helst glassmester å så limer du selv. Enkelt og greit. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rein epoksy holder nok til det refugiet der ja. Lim og skru platene godt sammen så det ikke blir sprekker mellom dem. Du trenger ikke akkurat tykke plater til 100 liter. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mr_Stian, joda, du har nok rett i det, men jeg liker å jobbe med tre og synes det virker spennende med et kryssfinerprosjekt :)  Og mulig det blir et større bygg senere, så da er det greit å ha et lite testprosjekt først ;)

I tillegg så skal det være en del "rot" i bakkant, med overrenningsboks ned til hovedkaret, og en sump for sirkulasjon. Det skal bli et småkryp og anemonekar, så planen var å ha pumpene i et eget kammer med rør ut i karet. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...