Jump to content

Recommended Posts

 • Klubbmedlem

En nybegynners første år. DEL 1: Drømmen om et saltvannsakvarium.

Første del i bloggserien om erfaringene jeg gjorde i det første året mitt som saltvannsakvarist. Serien ble gitt som foredrag ved ReefMeet 2017 og 2018 i Drøbak.

Drømmen om et saltvannsakvarium

Jeg har alltid hatt lyst på et saltvannsakvarium. De flotte fargene som lyser opp i stua. De hypnotiserende bevegelsene fra anemonene. Unike symbioseforhold. Ekstravagante, fargerike fisk. Lukk øynene, og se det for deg. Bare gjør det. Det er fint, ikke sant? Og mens du sitter der og drømmer deg bort, kommer tanken: hvorfor skulle ikke jeg og kunne mestre saltvann?

Bildene under, med bildetekst, forteller litt mer om akkurat hva som er så spesielt og unikt, og som inspirerer meg med saltvannsakvarium.

akv3-1965751-4-1522934217793.jpg

Fantastiske farger og former på koraller og fisk. Bildet er tatt i dyreparken i Wien. Hvem er det vel som ikke kunne tenke seg å ha et lite sykke natur hjemme. En glassboks som umiddelbart tar deg med til en tropisk undervannsverden. Hvor du kan drømme deg bort fra hverdagens mas og bare eksistere i din egen sone. Deg og akvarieverden din!

akv4-1965751-4-1522934318996.jpg

Enda et eksempel på fantastiske farger og former på koraller og fisk. Store konstruksjoner av ulike organismer og liv. Tenk å ha noe slikt hjemme! Bildet er tatt i akvariet Haus des Meeres i Wien.

akv5-1965751-4-1522934418999.jpg

Koraller som lyser i black-light/ blå-aktinisk lys! En ellers brun korall kan bli helt fantastisk fargesprakende med blå lyskilde! Dette syntes jeg er kjempekult, og dette er ikke noe du ser i et ferskvannsakvarium! Lurer du på hvorfor de har så sterke farger, så må du følge med videre ;)

sjoh-1965751-4-1522934512608.jpg

Fantastisk kamuflasje, som hos denne sjøhesten! Hvis man ikke ser nøye etter, kan man gå glipp av mye!

klovn-1965751-4-1522934614167.jpg

Utrolige symbioseforhold, som hos disse klovnefiskene som bor i en anemone. Klovnene får beskyttelse mot større fisk av de stikkende tentaklene til anemonen, og anemonen vil til gjengjeld få mat når klovnefiskene tar med seg mat tilbake eller bæsjer, samt at klovnefisken renser anemonen og beskytter den mot fisker som kanskje vil spise den. Det finnes mange symbioseforhold i naturen, men dette er nok et av de mest berømte, nydeligste og søteste.

I retrospekt, når jeg ser tilbake, kan jeg si at jeg har en venninne som er veldig nyskjerrig, og som biolog og venn får jeg ofte spørsmål fra henne om alt mulig rart, ting som jeg tar forgitt at er allmenkunskap, bare fordi jeg kan det godt selv. Å starte opp med saltvann var en ny verden for meg. Plutselig stod jeg i hennes sko og lurte alt, alt var nytt, og som fersking er det mange wow opplevelser. Alle starte et sted, og vi alle kunne null et tidspunkt.

Har du noen gang vurdert å starte opp et saltvannsakvarium? Eller kanskje du allerede har et? Hva er det som fascinerer deg mest i denne nydelige undervannsverden?

 

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • Klubbmedlem

En nybegynners første år. DEL 2: Forberedelser

Andre del i bloggserien om erfaringene jeg gjorde i det første året mitt som saltvannsakvarist. Serien ble gitt som foredrag ved ReefMeet 2017 og 2018 i Drøbak.

Forberedelser

Ok. La oss spole tilbake til høsten 2015. En forventningsfull Tina har bestemt seg for å ta steget, hoppe i det, gjøre de første forberedelsene mot å sette opp et saltvannsakvarium. Men hvor starter man? Det er jo en hel jungel.. eller... hav i denne sammenheng kanskje? Vel, uansett, ett helt hav av ting å sette seg inn i! Hva er viktig? Hvor skal man starte? Tenk om jeg ikke får det til? Det er SÅ mye som skal mesteres. Vannkjemien som skal kontrolleres er mer kompleks enn i ferskvann, og alt det nye tekniske utstyret kan virke noe overveldende. Problemer som kan oppstå er helt uventet, sammenlignet med driftingen av ferskvannsakvarium. Til og med lys og temperaturkontroll er annerledes. Også er det selvfølgelig en helt annen prisklasse.

Det lureste jeg gjorde var å ta en tur på en nett-bokhandel. Se på review av bøker om driffting av saltvann. Jeg kjøpte kanskje litt mange bøker, men de har hjulpet meg enormt! Her er de titlene jeg likte best:

bok4-1965751-1-1523081457515.jpg

Boken "The Nano-Reef Handbook" var et greit startpunkt for å få litt oversikt. En liten reality-check i forhold til hva en kan putte oppi et bittelite akvarium, med helt konkrete eksempler på hva man kan ha i gitte små akvarier. Kanskje ikke verdens beste oppstarts bok da den bruker komplisserte begreper, men igjen.. det kan jo være min mangel på kjenskap til saltvann, og at enhver bok ville vært vanskelig å lese i starten.

bok2-1965751-1-1523081456824.jpg  bok3-1965751-1-1523081457782.jpg

Disse to pocket guide bøkene har jeg brukt mye. De har vært flotte oppslagsverk når jeg i starten skulle planlegge hvilke fisk og invertebrater jeg skulle fylle akvariet med. Jeg tror jeg hadde de fast i vesken min hele det første året, og slo opp fiskene jeg så i butikken for å sjekke hvordan de ville komme overens med det andre jeg hadde. Når man skal kjøpe fisk til 400,- kr. pr. stykk, så er det greit at de ikke dreper hverandre. JA, DU LESTE RIKTIG! Det er DYRT å drive med saltvann. Asså jeg mener. Glem småfisk til en 20-kroning eller en 50-lapp, slik du kan komme unna med til ferskvann. Og 400,- er bare en snittpris på de aller vanligste fiskene. Du finner billigere fisk, ja, men vil du ha noe virkelig flott må du regne med å bla opp 1000-lappene! Så poenget mitt er: FORBEREDELSER! Minnimer risken for tap, så det ikke blir en dyr affære hvor du om så, bokstavelig talt, KASTER PENGER RETT I DO. Er det vært pengene? Vel? Jeg mener JA. Jeg er klar over kostnadene og når man har godtatt at det er dette jeg vil investere sparepengene mine i, så er det greit. Da vet jeg at jeg som student kan droppe bil, eller designklær, eller interiør. Gleden med akvarium er så utrolig mye større. Iallefall for meg :) 

Men la oss komme oss videre...

bok1-1965751-1-1523081457422.jpg

Den siste boken jeg nevner her er "Saltwater Fish and Reef Tanks", skrevet av Zechariah Blanchard. Det var virkelig en god bok. Ikke bare er den morsom og underholdene å lese, men den gir enkel og forståelig informasjon til leseren på en god og oversiktelig måte. Skulle jeg anbefalt kun 1 bok til deg, så hadde det vært denne. Hva kan jeg si? I LUV it.

Andre gode måter å skaffe seg informasjon er å skaffe seg en mentor. Jeg gjorde ikke det, tydde heller til butikkansatte, forum, nettsider og bøker, men en mentor er definitivt noe mange anbefaler, og jeg ser helt klart hvorfor. En mentor kan fortløpende hjelpe med spesifike spørsmål, og bor gjerne i nærheten slik at mentoren kan gi deg tett oppfølging og fange opp problemer du selv kanskje er for grønn til å i det hele tatt se... Kanskje dere til og med kan dra på shopping sammen? Nei, det er ikke sko og neglelakk jeg snakker om. Teknisk utstyr, salt, stein.. you name it! (eller... det får bli opp til mentoren.. i starten kan navn på nødvendig utstyr gå litt i surr..)

Til syvende og sist har viktig kunskapskilder for meg vært bøker, forum, nettsider og butikkpersonal som sagt.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites
 • Klubbmedlem

En nybegynners første år. DEL 3: Startet i det små, med store ambisjoner.

Tredje del i bloggserien om erfaringene jeg gjorde i det første året mitt som saltvannsakvarist. Serien ble gitt som foredrag ved ReefMeet 2017 og 2018 i Drøbak.

Startet i det små, med store ambisjoner.

Hva gjør man når man bare vil hive seg ut i en fantastisk akvarieverden? Jo man ser på masse flott inspirasjon på internett. Selv var jeg mye på forumsider for å se hva som er mulig på noen få liters akvarium. Og det er mulig! Jeg fant ut at det er mulig å få til noen helt utrolige oppsett! Alle sier at man må ha store akvarier, eller får man ikke til saltvann. Vel, disse bildene er på 76 liter (første bilde), 21 liter (andre bilde), og hele 3 liter på det siste bildet!! Wowowow! Altså saltsvansakvarier er jo dyre. Teknikken er dyr. Organismene er dyre. Så i liten skala kan man jo kutte budsjettet ganske kraftig tenker jo jeg da.

Her er noen fantastiske bilder fra brukerakvarier som jeg fant:

kar1-1965751-4-1523348869463.jpg

Denne fantastiske 76 literen over, tilhører brukeren Sushi på NanoReef.com, og du kan se mer om dette akvariet her:

https://www.nano-reef.com/featured/2010/sushi-r39/

kar2-1965751-4-1523348869269.jpg

Vi fortsetter ned i størrelse, og bare sjekk ut denne nydelige lille 21 litern som tilhører Sandeep på NanoReef.com. Når akvariene er såher små, så heter de ikke lenger nanoakvarier, men picoakvarier, og det øker i vanskelighetsgrad desto mindre de blir. For å se hele utviklingen til akvariet trykker du her: https://www.nano-reef.com/featured/2010/sandeep-r38/

kar3-1965751-4-1523348869102.jpg

Denne bittelille nydelige saken på bildet over er bare på hele 3 liter! Tenk deg 3 kartonger med melk! Det er ikke stort volum man har å gå på. Akvariet tilhører Dafil fra NanoReef.com og hele historien bak akvarit kan leses her: https://www.nano-reef.com/forums/topic/330403-dafils-first-reef-08-g-sps-dominated-pico/

Wow. For noen fantastiske små akvarier! Dette var min tanke. Det kan jo ikke være alt for vanskelig når så mange andre kan få til det umulige, å drifte miniatyr-saltvannsakvarier! Dette skal jeg også klare!

Ok. Masse inspirasjon er nå hentet inn, og ettersom jeg hadde et 34 liters akvarium bare stående med ferskvann, ventende på noen helt spesifike ferskvannsfisk som jeg hadde problemer med å få tak i, så tenkte jeg, ja, hvorfor ikke bare ha salt i vannet, skaffe en anemone og et par klovnefisk i stedet? Kan vel ikke være noe problem det? Så hvorfor ikke. Jeg hadde jo allerede nanofilter, lys, sand og stein, så konverteringing ville jo ikke bli så dyrt. Dette saltvannsprosjektet mitt fikk et økonomisk tak, 1000,-. 1000,- var alt jeg skulle bruke på saltvann. Kun det mest essensielle for å drifte et bittelite saltvannsakvarium.

kar4-1965751-4-1523351738982.jpg

På bildet over ser du akvariet jeg tok utgangspunkt i. Stein, sand og en liten pumpe. No problem, ikkesant? Vel, så enkelt var det ikke. Det skulle vise seg at man ikke kan/bør bruke ferskvannstein og ferskvannsand til saltvann. Til saltvann er det bedre å bruke sand laget av koralit/aragonit, altså finknuste døde koraller. Denne sanden er veldig porøs og vil støtte en god bakteriekultur i bunnlaget. Samtidig vil den kunne hjelpe pH-en til å holde seg oppe, og avgi kalsium, karbonat og sporstoffer til korallene som skal komme. Greit. ut med kvartssanden og inn med koralitten. Jeg forsod også at det kanskje ville hjelpe på å ha et større filter. Så heldigvis hadde jeg et utvendig filter på 2 liter bare stående i esken sin. Dette filteret skulle kobles til med slanger og kan plasseres utenfor akvariumet, slik at det ikke virker sjenerende. Salt hadde jeg og fått tak i. Valgte det saltet jeg kjente til, da produsenten "Tetra" er vellkjent innen ferskvann. Så på bildet under ser du det jeg startet med.

kar5-1965751-4-1523351740064.jpg

kar6-1965751-4-1523351733918.jpg

Jeg fikk også tak i levende stein, for det har jeg forstått at man må ha i saltvann. Minst 20% levende stein i forhold til vekt tror jeg det var. Så mitt 34 liters akvarium skulle dermed ha ca 7 kg levende stein. På bildet kan du se hvor fint jeg har plassert dem som en steinrøys med masse grotter og huler, og åpent svømmerom foran. Det var også littegran plass til at vannet kunne sirkulere på baksiden. Ja, levende stein, det er jo et rart begrep. Levende stein.... Hva er levende stein? Jo levende stein, det er stein som yrer av liv, både nyttige bakterier, alger og små organismer, små krepsdyr, mark, snegler, og mye annet rart. Levende stein gir et grunnlag av liv til et nyoppstartet akvarium hvor det enda ikke er noe liv. Så ta en titt på steinrøysen min igjen. Ser den ut som den lever? Vel, å dømme utifra tustene med inntørket, støvete håralger (som den tusten jeg har lagt på bordet ved siden av akvariet), så vil jeg si nei. Dette er død stein. Å få liv i død stein tar minst 3 mnd. utfra det jeg har lest, men det var ikke det jeg skulle bruke tiden på. Jeg ville ha i gang akvariet pronto! Så da ble det ut på shopper'n igjen. Ny levende stein skulle jeg ha, og denne gangen levende levende stein. Og gurimalla så fine de nye levende steinene var! Hallo! Bare se på dem på bildet under! Masse flotte farger, både grønne, rosa og lilla alger! Nydelig!

kar7-1965751-4-1523351734452.jpg

Da var det bare å få teknikken på plass. Saltvann var blandet, jeg bruker 350-380 gram salt på en 10 liters bøtte. Så ca en full suppeskål pr bøtte med vann. På bildet under har jeg endelig fått tak i blåaktinsk lys, dette lyset gir fine farger på koraller (men ikke la det ligge oppå akvariet på denne måten!), og i bakkant er endelig det utvendige filteret hektet på, med hvite slangefester som kommer over kanten på akvariet. I boksen som henger over kanten av akvariet, ligger de første innkjøpte korallene og aklimatiseres. Aklimatisering må man alltid gjøre. Da tilvennes de nye korallene/fiskene vannet i akvariet ditt, fra vannet de hadde i butikken. Slik reduserer du sjansen for at de får sjokk og blir syke/dør når du putter dem i akvariet.

kar8-1965751-4-1523351738218.jpg

Og noen mnd. etter oppstart kunne jeg endelig kjøpe inn litt flere koraller. Kjøpte 1-2 koraller i uken. Koraller koster fra 50,- til 400,-, alt etter størrelse og type. Skal du ha noe riktig flott, kan du regne med 700,- og opp til flere tusen for en flott eller spesiell korall. Men foreløpig ingen fisk. Det syntes jeg det var litt for lite plass til...

kar9-1965751-4-1523351739303.jpg

Artsliste over organismer i akvariet på 34 liter: Fjærmark, stjernepolypper, lærkoraller, gorgonia, palythoa, xenia, discosoma, rhodactis, maximini-anemone, zoantider, hammerkorall, trompetkorall, samt alger og en rekke ukjente smådyr som kravlet rundt i steinene.

Teknisk: 1x utvendig filter, 1x varmekolbe, 1x blåaktinsk lysrør, 1x dagslyspære, 2x sirkulasjonspumper, 1x termometer.

Av vedlikehold byttet jeg ca 30% vann, altså en 10-liters bøtte med vann pr uke. Sringvann + Tetra aquasafe.

Og budsjettet mitt på en 1000,- lapp? LOL. LOL. Bare glem det! Det busjettet var sprengt for lengesiden! Nå var det på tide å tenke større akvarium! Jeg var blitt hekta!

 • Like 1
 • Haha 2
Link to post
Share on other sites
 • Klubbmedlem

Hei Tomas!

Takk for så hyggelig respons 😀 Dette akvariet er nedlagt nå gitt. L-malle akvariet på 180 liter tapte kampen mot litersyken "avdeling saltvann". Så de siste årene er det en konvertert Juwel Rio180 som putler og går.

Det er veldig gøy å få tilbakemelding på at det er gøy å lese! Da får man jo lyst til å skrive mer :)

 

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
 • Klubbmedlem

En nybegynners første år. DEL 4: Wow! Det kryper og kravler!

Fjerde del i bloggserien om erfaringene jeg gjorde i det første året mitt som saltvannsakvarist. Serien ble gitt som foredrag ved ReefMeet 2017 og 2018 i Drøbak.

Wow! Det kryper og kravler!

Ok, hvor slapp vi forrige gang? Jo, jeg hadde endelig satt opp 34 literen og fått i gang akvariet! La oss hoppe inn i historien ca. rett etter de levende levende steinene. Akvariet ser nå slik ut:

kar7-1965751-4-1523351734452-n800.jpg

For deg som ikke har lest forrige innlegg eller ikke helt husker... : en levende stein er en stein med masse micro-liv i. Bakterier, småkryp og andre små organismer. Og som vist på bildet, hadde jeg nå fått tak i levende levende stein (kontra de første døde levende steinene).

Den første tiden med innkjøring skal man jo OVERHODE IKKE sette inn noen form for koraller, fisk, eller andre kryp/invertebrater. Dette er fordi bakteriefloraen på de levende steinene må vokse seg større, slik at bakteriene er mange nok til å bryte ned avfallstoffer fra fisk osv. Om du IKKE har denne helt essensielle bakteriefloraen (arter av Nitrosomonas og Nitrobacter) i akvariet, så vil giftige stoffer som ammoniakk (NH3) og nitrit (NO2‾) nå høye konsentrasjoner. Etterhvert som bakterier forbruker disse forbindelsene, vil nivået synke til et sunt og ikke målbart nivå, mens nitratnivået vil øke. Nitrat (NO3‾) kan bli farlig i høye doser, men det er derfor vi bruker skummer og tar vannbytter :)

Så, som sagt, ingen dyr! Ikke enda. Nå er det bare å glede seg og planlegge innkjøp, mens man ser på de flotte algene i rosa og grønn, som står og godgjør seg over noen uker.

Men etterhvert som jeg titter og titter på disse steinene, oppdager jeg fler og fler dyr! Blindpasasjerer som er kommet med steinene som en liten bonus! Og som klarer å overleve! Bare se her:

1965751-12-1439741438029-n800.jpg

Her ser du en bitteliten og helt nydelig anemone av typen "glassrose"! Glassrosene (Aiptasia) ble umiddelbart en favoritt, selvom akvarister på nett og i butikker kalte dem en pest og en plage. Ugress rett og slett. Vel, jeg syntes glassrosene var søte, den første organismen jeg oppdaget i akvariet. Og dessuten var det bare 1. No problemo. Men disse oppdagelsene skulle ikke bli færre...

1965751-12-1439739721726-n800.jpg

Bittesmå sjøstjerner, kalt Asterina...

1965751-7-1439453504094-n800.jpg

En eller annen børsteformet fjær-aktig sak (som kunne skvette til og trakk seg deretter sammen når den ble skremt), samt bittesmå snegler med sneglehus...

1965751-7-1439453456298-n800.jpg

Noe jeg tror er en bitteliten snegle, uten sneglehus...

1965751-10-1439530143947-n800.jpg

Piggete søte børstemark...

1965751-12-1439740741050-n800.jpg

Og et annet piggete, ikke fult så søtt lite monster!!! Hva er denne piggete ekle greia? Jeg fikk en dårlig følelse. Og det var akkurat som at den visste når jeg så på den, for da smatt den inn i steinen! SHMOKK! Borte... Det tok mange dager før jeg fant ut hva det kunne være, da jeg så dette:

1965751-10-1439529935701-n800.jpg

Tuppen på to små føtter og en klo. EN KLO! Det måtte jo bare være en krabbe! Iiiiiiiiik! Og jeg som hater krabber! Ok, et litt sterkt ord. Men likevel. Den gav meg frysninger. Og hva om den skadet de andre dyrene? Etter mye lesing i bøker og googling, fant jeg ut dette: Hårete ukjente krabber = få dem ut! Generelt krabber du ikke kjenner ID på: Få dem ut. Det er ikke akkurat så de viser legitamasjon heller... Følte meg plutselig som en dørvakt som hadde oppdaget en 16-åring på utestedet mitt med 20-års aldersgrense... så jeg skaffet en snegle/krabbefelle! Jeg brukte flere forsøk, for maten i midten av fella ble ofte borte, men uten at krabben hadde gått i fella. Eller... jeg tror den forsto hvordan den kunne komme seg ut igjen. Så en morgen ble jeg heldig. Da satt det lille krypet der. Som en edderkopp på insiden av et glass, som bare venter på at du skal glippe glasset i det du skal kaste den ut....

1965751-8-1442858813507-n600.jpg

Men det gikk bra. Krabbelars... eller Teddy, som jeg kalte den, ble løftet opp og ut og lever nå i de evige jaktmarker med alle de andre krabbevennene sine...

1965751-8-1442858949781-n600.jpg

R.I.P. Teddy.

En annen rar oppdagelse var denne svarte slimklumpen. Jeg forsto ikke før etter mange dager at det måtte være et slags dyr. Dette var fordi den satt på ett nytt sted hver dag. Og ofte på fremsiden av en stein på morgenen, men utover ettermiddagen var den i sjul bak en stein. Hva i alle dager? En liten blubb? En svart slim-blubb? Da jeg en dag var så heldig å finne den på en av de mindre steinene, løftet jeg ut denne steinen for å få av den svarte slimsaken. Og hva tror du det var?

1965751-8-1442855442482-n600.jpg

En superfin snegle! Huden var svart og matt som fløyel! Og den gled elegant runt i den lille boksen på kjøkkenbordet.

1965751-8-1442855812493-n600.jpg

Men ettersom jeg ikke klarte å finne identiteten til denne sneglen, Så gikk den samme vei som krabben. Ut og aldri tilbake.

I ettertid har jeg dog funnet ID til denne sneglen, en elefantsnegle, Scutus. Det er en algespisende snegle som kan bli 15 cm, og som jeg gjerne med fordel kunne ha beholdt.

Så, ja, levende stein lever virkelig opp til navnet sitt! Et mylder av liv!

 

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
 • Klubbmedlem

En nybegynners første år. DEL 5: De første korallene.

Femte del i bloggserien om erfaringene jeg gjorde i det første året mitt som saltvannsakvarist. Serien ble gitt som foredrag ved ReefMeet 2017 og 2018 i Drøbak.

De første korallene

Etter flere ukers venting var det endelig på tide å fylle kjøpe noe nytt og spennende til akvariet. Noe levende! Vannverdiene var på plass, så hva kan jeg si annet enn: YES! Nå skal det shoppes!

Eksempler på koraller man kan enkelt kan starte opp med er:

- Myk-koraller (lærkoraller, xenia, stjernepolypper)

- Skiver (corallimorpharia, av type Rhodactis og Discosoma)

- Knapper (Zoanthus (Zoa) og Palythoa)

img_0008-1965751-5-1523880049824.jpg

Lærkorall (Sarcophyton)

img_9373-1965751-5-1523879745260.jpg

Xenia
26735395_10159852265190646_1500707060_o-

Zoa og Discosoma

img_0257-1965751-5-1523880447282.jpg

Lærkorall (Sinularia)

img_9988-1965751-5-1523880520854.jpg

Rhodactis

img_8355-1965751-5-1523880593537.jpg

Grønne stjernepolypper

img_9861-1965751-5-1523880845997.jpg

Palythoa

Alle korallene listet over er koraller som sies å være de mest hardføre og tollerante i forhold til hvor god kontroll du har på vannverdier, altså, om du kanskje har litt fosfat eller nitrat i vannet ditt, og om du ikke har helt kontroll på kalsium nivået. Personlig hadde jeg også god suksess med lang-polyppet-steinkorral (LPS) i starten:

- LPS (hammerkorall, trompetkorall)

uten_navn2-1965751-5-1523880939523.jpg

Trompetkorall (Caulastraea)

img_9913-1965751-5-1523881027121.jpg

Hammerkorall (Euphyllia ancora)

Men jeg kjøpte dem såklart ikke så store. Her er et mer realistisk bilde av mine første koraller, og hvor store de var:

start-1965751-5-1523881315249.jpg

Prisen jeg betalte for disse små avbrekkene (kalt frags etter fragmenter) var i snitt 200-250,- pr frag i butikk, eller 50,- pr hode av de myke, flate discosomaene. For virkelig fancy farger kan slike fint også koste 400,- i butikk, alt etter type...

Noe man skal være obs på er at koraller driver kjemisk krigføring med hverandre, samt at de også kan brenne hverandre med tentaklene sine. Derfor er det greit å tenke nøye gjennom hva som settes oppstrøms og nedstrøms for hverandre, samt hva som eventuelt kan vokse borti hverandre. Noen koraller kan også være giftige for oss mennesker, så bruk hansker når de håndteres, og gjerne også beskyttelsesbriller og munnbind om du skal pirke på dem. Jeg har selv blitt sprutet i ansiktet av en "skive" som jeg forsøkte å løsne fra en stein. Men aller værst er Palythoa. Palythoa kan være dødelig giftige for oss mennesker, så om du skaffer deg palythoa, ta forhåndsregler angående håndteringen av korallen, så du ikke risikerer helsen til deg selv og de rundt deg. Jeg kommer tilbake til palythoa i et senere innlegg.

I kommende innlegg vil jeg gå over tema slik som

- hvoran korallene introduseres til akvariet

- hva en korall egentlig er for noe

- oppstartsproblemer jeg hadde med de første korallene

 • Like 2
Link to post
Share on other sites
 • Klubbmedlem

En nybegynners første år. DEL 6: Korall-dip

Sjette del i bloggserien om erfaringene jeg gjorde i det første året mitt som saltvannsakvarist. Serien ble gitt som foredrag ved ReefMeet 2017 og 2018 i Drøbak.

Korall-dip og aklimatisering

Så hadde jeg kjøpt mine første koraller. Og fordi jeg hadde lest bøker i forkant, spessielt "Saltwater Fish and Reef Tanks" skrevet av Zechariah Blanchard, nevnt i DEL 2, så visste jeg at koraller må både aklimatiseres og dippes. Dippes? Hva er det? Vel, det er definnitivt ikke holidaydip fra Maarud. Dip er som oftest en Jod-løsning som fortynnes etter oppskriften på pakken. Denne dippen tar livet av små pest og plager, såkalte "hitch-hikers" som sitter på korallene du kjøper, og som du absolutt ikke ønsker å introdusere til akvariet ditt. Det kan og ta livet av nyttedyr, men det er en liten pris å betale for å slippe unna parasitter som kan drepe korallene dine.

Men før du dipper, så aklimatiserer du korallene. Det kan gjøres slik:

- 1: Legg posen med koraller i akvariet og la dem flyte rundt med lyset AV.

- 2: Etter 15 min har temperaturen utgjevnet seg, og vannet fra posen sammen med korallen kan slippes ut i en liten bøtte/isoporkasse, som bevarer temperaturen til korallen og vannet rundt den. Pass på at korallen er dekket med vann.

- 3: Dra en luftslange du ikke bruker til noe annet, mellom akvariet og bøtten, og sett på en strupeklemme/knyt en stram knute på slangen. Få igang vannet slik at det renner igjennom slangen med hevertprinsippet, og at det drypper med hurtige dråper ned til korallen. På denne måten vil sakte men sikkert vannet korrallen ligger i bli likere og likere i kjemiske verdier, til de verdiene som er i akvariet. Eventuelt kan du i stedet ta en kopp med vann fra akvariet og helle den oppi bøtta til korallen hvert kvarter, slik at vannet korallen ligger i blir blandet ut slik i stedet. Vannet er ferdig blandet når vannvolumet som korallen ligger i har doblet seg etter gradvis tilførsel av akvarievann.

Så er de på tide å dippe. Slik gjør jeg det:

- Et litermål jeg kun bruker til akvarium, fylles med 2 eller 4 dL vann fra korallbøtta.

- 1 eller 2 mL korall dip konsentrat ekstraheres fra dip-flasken ved bruk av målesprøyte, og sprøytes oppi litersmålet (følg dosering på pakken).

- Korallen legges i litersmålet og blir liggende i 10-15 minutter.

- Etter 10-15 minutter ristes korallen forsiktig nede i dippen for å riste løs døde parasitter og andre småkryp.

- Skyll korallen ved å legge den i et nytt litersmål med AKVARIEVANN (ikke butikk-vann).

- Rist den forsiktig igjen nede i vannet, før den nå plasseres i akvariet.

Over de neste ukene trenger korallen å tilvendes lyset. La korallen ligge på bunn og flytt den senere til den høyden du ønsker den, så den ikke sjokkes/brennes av lyset ditt, dersom du har sterkere lys enn den er vant til.

dip2-1965751-5-1523883791102.jpgdip1-1965751-5-1523883791097.jpg

Jeg er fornøyd med denne korall-dippen fra Tropic Marin, men dosrings pumpen som medfølger gir ikke konsekvente doser, så bruk heller mL-sprøyter fra apotek ;)

 

Link to post
Share on other sites
 • Klubbmedlem

En nybegynners første år. DEL 7: Hva er egentlig en korall?

Syvende del i bloggserien om erfaringene jeg gjorde i det første året mitt som saltvannsakvarist. Serien ble gitt som foredrag ved ReefMeet 2017 og 2018 i Drøbak.

Men hva er egentlig en korall?

Koraller? Er det selvlysende planter?

Hver gang slekt og familie, eller øvrig besøk kommer hjem til oss og ser akvariet, så sier de alltid: "Wow, så fine planter! Er de selvlysende? Er de ekte? Sånn har vi ikke sett før...". Kult at akvariet gir litt "WOW-effekt", men her forstår jeg at ikke alle vet hva en korall er. Jeg selv, todde jo også det var en form for sjøgress for mange år siden, før jeg begynte å studere biologi.

22050818_10159405839150646_186211003_o-1

(bildet er fra ca. 2 år etter oppstart - 180 liter)

Og, ja, koraller har fluoriserende farger under aktinisk lys, slik jeg bruker. Og, ja, de er ekte og levende.

Men NEI, det er ikke planter.

For å forstå hva en korall er, pleier jeg å sammenligne det med en manet. Maneter i havet er jo noe vi alle har et forhold til, enten det er å tråkke på glassmaneter på stranden når vi var barn, eller å frykte å bli brent av brennmaneten når vi bader i havet på sommeren. Så hvis du ser for deg at du snur maneten oppned, og fester den til bunnen, da har du i prinsipp anemonen. Og korall polypper er ikke veldig annerledes enn anemonen.

Her ser du anatomien til korallpolyppen:

anatomi-1965751-5-1523885212964.jpg

En korallpolypp består i hovedsak av en stor munn, koblet på en mage. Ytterst på munnen er det masse små tentakler med nematocytter. På undersiden av magen er vevet direkte ankret i det porøse kalkskjelettet som korallen kontinuerlig bygger ved å avsette kalsiumkarbonat som den tar opp fra vannet. Dette blir til et steinaktig materiale som kalles corallite. Mellom polyppene er det et tynnt lag med vev som gjør det mulig for polyppene å dele næring med de andre polyppene i kolonien. En korall er ofte en koloni satt sammen av mange polypper, den har mange munner og mange mager, men det er fremdeles det samme individet. 

Denne anatomien deles av alle koraller som er steinkoraller. De myke korallene bygger ikke corallite, men de deler fortsatt vev mellom mange polypper.

Men det er mer til korallens anatomi enn bare munn, mage, tentakler, coenosarc og kalsiumkarbonat! Koraller er nemlig et flott eksempel på symbiose. Om vi husker tilbake til DEL 1, og klovnefiskene som lever i symbiose med anemoner, så husker vi at symbiose er et forhold mellom to organismer, hvor begge to er avhengige av hverandre for å overleve, og begge bidrar med noe viktig i forholdet mellom dem.

biologi-1965751-5-1523886185415.jpg

Organismen som lever i symbiose med korallpolyppen er en type alge. Denne algen kalles Zooxanthellae. Det er den som gir korallen en (som oftest) brun farge, men kan og gi andre farger. Zooxanthellaen, eller algen, bidrar med photosyntese, og gir produkter fra fotosyntese til korallen. Totalt får korallen oksygen, sukker og fett fra algen som lever i hudvevet dens, mens den gir tilbake karbondioksid, fosfor og nitrogen til algen.

Sjekk ut denne youtubevideoen som bildene er hentet fra om du vil vite mer! :D

https://www.youtube.com/watch?v=IEWJAEkGeNk

Koraller som benytter seg av dette symbioseforholdet kan overleve på lyset i akvariet, og trenger ikke å bli matet.

Men ikke alle koraller har fotosyntetiserende alger i vevet sitt, og disse korallene er avhengige av å spise med polyppene. De fanger mat i form av plankton og noen ganger små fisker eller reker, som de spiser opp. I akvariet kan man mate slike koraller med pellets eller frossen og opptint plankton.

Her kommer noen av mine egne videoer:

 

Her er fort-film av to polypper av Rhodactis som spiser plankton i vannet (de mikroskopiske små prikkene i vannmassen).

 

Fortfilm av en gorgonia (sea fan) som spiser plankton. Legg merke til alle de små polyppene som ser ut som hender som griper etter den usynlige maten.

 

En hjernekorall (LPS) spiser gjerne store pellets om natten. Men disse pelletsene er også fiskene glade i...

 

Trompetkorall som spiser pellets om natten, og fotosyntetiserer om dagen.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Similar Content

  • By Eagle
   Torsdag 4. november kl 1830 har Oslo AK sitt neste medlemsmøte på Oppsal Samfunnshus med adresse Vetlandsveien 99, 0685 OSLO.
   Undertegnede skal holde et foredrag, en introduksjon til hold av saltvannsakvarier med fokus på mine stunts innen hobbyen fra den spede start i 1978. Ikke noe avansert foredrag, men forhåpentligvis en liten appetittvekker som kan bidra til økt interesse for saltvann.
   Selv om dette er et medlemsmøte er klubben vanligvis åpen for besøkende som kan komme til et møte uten å være medlem. Derfor publiserer jeg dette her med tanke på at om noen av forumets brukere/lesere kan være interessert i å delta denne kvelden
  • By Nora Appelgren
   Hei!
   Jeg får mitt første saltvannskar på 300l nå om en ukes tid, den har innebygd sump, aner ikke mer en det, hehe. Jeg er skikkelig usikker på hvordan denne sumpen funker. Sett litt på youtube og skjønner ærlig ikke noe 🤣
   Noen som har noe tips?  Eller noe som kan hjelpe? Tror jeg får med et par fisk, så må liksom få det på plass litt kjappt, haha!
   Ser de på youtube driver å vokser planter i sumpen, hvorfor i alledager gjør de det? Trodde det skulle fungere som et filter, for å holde det rent😂
   Jeg er relativt trygg på resten av dette med saltvann, men denne sump tingen skjønner jeg ikke! Mulig det er min 17år gamle hjerne som ikke er helt med, men takker for ALLE tips!!

   View full artikkel
  • By kire
   Får lage ein tråd ved siden av lagunen min, dette skal bli hovudkaret i garasjen.
   Har god tid på dette prosjektet,  sitter egentlig å funderer på ka mål eg ska ha på tanken.
   Tenker type 160-180x80x50 ca.
   Har eit gammalt aquastabil 530 liter, som skal brukes til sump, med stor refugium del.
   Liker godt å lage ting sjøl, men usikker på kostnader til glass vs å bestille custom..
  • By Glassrosa
   Da har vi endelig flyttet inn på slottet her på Hasle og planleggingen for å sette opp akvarium igjen er i gang. Vi holder fortsatt på med å planlegge hvor møbler skal stå, så akvariet er ikke prioritert av oss begge, men de første kassene med utstyr er på plass, endelig! Og osmoseapparatet har jeg fått i hus, så vannproduksjon kan startes før akvariet er på plass. Gleder meg veldig til fortsettelsen og å komme i gang helt fra starten av igjen 🤩 Planlegge og brukelitt tid på aquascape og karantenekar og slike ting 😊 
   - Hilsen Glassrosa

  • By oivind.gran
   Hei
   Lagde denne profilen for snart 3 år siden , men aldri brukt den. Har egentlig en profil til som jeg og min samboer har, men siden det ble litt finger problemer som gjorde at brukernavnet ble feil ,har ikke den blitt brukt heller.
    
   Drømmen startet i april 2018(påtide med ett innlegg her kanskje)
    
   Vi handlet (april.2018)Aqua medic anthias 160 med en drøss av utstyr( ingenting av utstyret er i bruk i dag utenom Maxspect Gyre XF280)
   Aqua medic anthias 160
   Dreambox XS
   BK Double cone 200 med rd3 50w
   RD3 80w retur pumpe
   Maxspect Gyre FX280 x2
   Pacific sun hyperion s2
   Dette karet ble aldri satt opp( egen historie i seg selv, men kort version er : Borret hull i bak glass for shadow overflow box, glass sprakk under borring. Nytt glass er kjøpt med ferdig borret hull, men aldri installert)

   - Ett eldre 200l custom AIO kar( Jan Holt kar! ) ble handlet for å midlertidig huse fisk til nytt kar var på plass.( Har enda)

    
    - 400l Shallow kar handlet ( videre solgt 2019)

    
    
   - RS 425Xl ( Fortsatt i Stua)
   Levende(per feb 2020):
   - Porcupine Puffer (Diadon Holocanthus)
   - Yellow Tang ( Zebrasoma flavescens)
   - Valentini Puffer ( Canthigaster Valentini)
   - Firefish ( Nemateleotris magnifica)
   - Filamented Flasher Wrasse (Paracheilinus Filamentosus) tror jeg. husker ikke helt hvem type det var.
   - Flame Hawk ( Neocirrhites armatus)
   - Molly miller ( Scartella cristata)
   -  Svart og hvit Klovn ( Amphiprion Ocellaris)
   - Filefisk (Acreichtys tomentosus)
   - Eremitt
   -snegler
   - 2stk kråkeboller
   - Hairy mushroom
   - GSP
   - Ricordea
   -Condy anemone
   - sarco
   - finger korall
   Teknisk
   - Lifereef skummer drevet av en Sicce SDC 6.0
   - Gyre 280 x2
   - Jebao SW 4 x2
   -Jebao SW 8 i sump
   -Clarisea SK 5000
   -Jebao DCT 6000 retur
   - 2x Hydra HD26
   -ATO 

    
   IM NUVO Concept Abyss 75L
   Lite korall karantene kar.
   Levende :
   - Snegler av div typer.
   - 2 klovner (Amphiprion ocellaris)
   - Yellow Prawn Goby (Cryptocentrus cinctus)  +  pistol reke (Alpheus bellulus)
   - Lawnmower blenny ( Salarias fasciatus. skal flyttes)
   - Anemone krabbe (Neopetrolisthes ohshimai)
    
    Ett knippe koraller  Favia,acan,duncan,frogspawn,charlize,Acro,trompet,
   Teknisk :
   - Prime HD16
   - Jebao Sw 4
   - IM DC retur pumpe
   - Eheim varmekolbe
   -ATO
   - IM skummer
   - Alkatronic og dosetronic ( testes ut fram til det nye prosjektet er klart med koraller. Litt overkill men...)

   THE DREAM  
   Siste er ett custom kar fra Polen. Display på 750l laget av Akwarium Szczein (Przemek)
   Teknisk
   - 2x  Gyre XF350+ ICV6 kontroller
   -5 x Kessil A360X
   - 2x Reef brite bar ( med dimmer kontrollert av Apex)
   - Lifereef sump med skummer,media beholder x3 og refugium.
   - Cor20 retur
   - Apex 2016,AFS, ATK,ALD,FMM, 2x Breakout box,LDK,PMK,PM1
   - 3 power barer
   - Flowmeter til retur, media beholder og UV.
   -  DOS/DDR x 2. Ikke koblet opp siden det blir Alkatronic og dosetronic.
   - Sunpole Magnus 9000l til Lifereef skummer
   - Clarisea SK5000
   Levende :
   - Blue Tang ( Paracanthurus hepatus)
   - Blond Naso (Naso elegans)
   - Melanurus wrasse ( Halichoeres melanurus)
    
    

    
    
    
    
    
    
    
×
×
 • Create New...