Jump to content
Informasjon
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!
 • 0

Question

Hei,

Jeg har endelig bestemt meg for å ta steget over fra ferskvann til saltvannsakvarie. Jeg har flere års erfaring med ferskavnn i ulike størrelser (54 - 250 liter) og med ulike typer fisk, men har alltid hatt den gnagende følelsen av å kjøre Lada selv om det står en Ferrari tilgjengelig ... 

Til tross for at små akvarium er mer utfordrende enn store, så har valget falt på et tomt kar jeg allerede har hjemme; Eheim Aquastar 54 liter LED (ferskvannsakvarie). Dimensjoner 60 x 30 x 30 cm. Slik jeg har forstått det, så kan jeg bruke akvariet og varmekolben. Lyset er jeg litt mer usikker på(?)

Plass, pris og tid er grunnene til at jeg går for så lite volum. Jeg er fullt klar over alle de gode argumenta for å ha større kar, men jeg velger heller å se på dette som en skikkelig utfordring og innføring i faget. Det er mange gode eksempler på flotte nanokar her inne.

Plan:

 • Jeg er i hovedsak interessert i å ha Korallgrus/ sand og levende stein.
 • To Nemo/ klovnefisker, og div. nyttedyr, så det blir utgangspuktet for oppsettet. Har lest at dette er fint å starte med. 
 • Det reelle vannvolumet blir vel et sted mellom 40-45 liter +/- når man trekker fra plass til sand, stein og utstyr.

Og her kommer jeg til punkter der jeg trenger deres erfaringer og kunnskap, for det er det veldig åpenbart at mange av dere har!

1. Utstyr

 • Med følgende oppsett beskrevet over, hvilket utstyr trenger jeg? Vet jeg må ha god sirkulasjon, men har dere tips til konkrete merker/ modeller for det volumet jeg skal ha?
 • Er det mulig å få utstyr som monteres i/ på akvariet så jeg slipper sump?
 • Hvilke andre duppeditter trenger jeg (proteinskummer osv?) Evt hva passer til dette volumet?
 • Holder det med LED-lys 7,7W dersom jeg ikke har koraller? Koraller er riktignok noe jeg er interessert i etter hvert, men tenkte å prøve helt "basics" nå først.
 • Dersom karet står i en kjølig kjeller, kan da lokket være på, gitt at jeg ikke trenger bedre lys? Eller bør lokket bare være av for å regulere tempertur?

2. Innhold

 • Er korallgrus og levende stein tilstrekkelig for at klovnefisk og nyttedyr skal trives? I følge en akvariebok jeg har hjemme, så er det det. Jeg har selvfølgelig lyst å få inn anemoner osv etter hvert, men vil som sagt gjør dette så enkelt som mulig i startfasen.  

3. Daglig stell

 • Hvor mye stell er det egentlig fra dag til dag?

4. Innkjøp av utstyr

 • Jeg bor på nordvestlandet, og må si her er relativt begrensa utvalg i de dyrebutikkene jeg har besøkt. Har dere forslag til gode nettbutikker? Har sjekka ut flere, men har begrensa erfaring med dem.

 

Jeg har allerede lest mange artiker og innlegg om denne hobbyen, men må innrømme at jeg kan bli litt forvirret da jeg ser at det er mange ulike svar. Det blir det sikkert på mitt spm også. Men tenkte at det var verdt et forsøk å spørre spesifikt om mtt planlagte oppsett for å se om jeg kan bli litt klokere. Det viktigste for meg nå først er bare å få startet opp denne fantastiske hobbyen, og jeg setter utrolig stor pris på alle som kan dele av sin kunnskap.

Legger ved et bilde av akvariemodellen:

Eheim Aquastar white.jpg

[[Template core/front/global/commentEditLine is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Share this post


Link to post
Share on other sites

8 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Hei, 

Velkommen til Saltvannsforum.
 

La meg komme med noen tips eller råd.
Først og fremst, hvor bor du? Det er veldig fint å kunne finne noen akvarister i nærheten som kan bistå deg i alt som måtte komme i fremtiden og ikke minst kunne gi deg inspirasjon og vise deg sitt system.
 

1. Utstyr

 • Sirkulasjon: Mye sirkulasjon er vel relativt, for dyrene i karret må nesten "bestemme". Ett klovnehotell krever ikke mye. Selv har jeg kjørt "kina merker" som Jebao i mange mage år. Billig og ikke fult så driftsikkert. I nytt oppsett har jeg annerkjente Tunze. Lommeboka bør bestemme. Se gjerne etter pumper med egen kontroller, for å kunne justere styrken.
   
 • Er det mulig å få utstyr som monteres i/ på akvariet så jeg slipper sump?
  Ja, absolutt. Sump er flott for å gjemme teknisk utstyr men det finner mye "hang on" varianter.
   
 • Hvilke andre duppeditter trenger jeg (proteinskummer osv?) Evt hva passer til dette volumet?
  En skummer fjerner i hovedsak uønskede ting i akvariet. Fosfat, nitrat og nitrit som dannes blant annet via overskuddsmat og møkk fra dyr. Det finnes mange skummerløse oppsett, som bruker andre ting til å fjerne disse verdiene i vannet og det enkleste er bar eå te hyppige vannbytter. Legger man penger inn i teknisk utstyr = mindre jobb for å gjøre samme jobben med å holde verdier i sjakk.
  Automatisk vannpåfyller er ett annet godt eksempel på dette. Vannet i akvariumet vi fordampe, men ikke salte. Dermed må du daglig tilsette nytt ferskvann. Få en maskin til å gjøre det eller vær avhengig av å gjøre dette selv hver dag. 
  En ting man bør sjekke opp er om det vi lvære fornufrig å ha en stein med luft i systemet om man ikke bruker skummer. Selv ingen erfaring med skummerløst oppsett, men kom på det i farten.
  En skikkelig saltmåler og temperaturmåler er lurt å ha.
  Tester til å teste vannverdier

   
 • Holder det med LED-lys 7,7W dersom jeg ikke har koraller? Koraller er riktignok noe jeg er interessert i etter hvert, men tenkte å prøve helt "basics" nå først.
  Noen koraller krever null lys, (ikke fotosyntetiske koraller) mens majoriteten av de "myke" som anemoner, knapper, lærkoraller og slikt ikke krever stort. Steinkoraller som LPS og spesielt SPS krever mye lys. Ikke tenk på å anskaffe de to sistnevnte det helt enda. Sannsynligheten for at det dauer mens du blir kjent med dette er stor.
  Mykiser er relativt hardføre go greie å starte med. Jeg ville ikke ventet med å introdusere koraller egentlig. Ser ingen grunn om ikke økonomien er begrensningen. (mykiser koster normalt sett ikke mye)
   
 • Dersom karet står i en kjølig kjeller, kan da lokket være på, gitt at jeg ikke trenger bedre lys? Eller bør lokket bare være av for å regulere tempertur?
  Dette er ett viktig punkt, under 24 og over 30 er kritisk for ett akvarium. Test - det er det eneste svaret her og følg godt med!
  Jeg forsøker å holde mitt på 25-26 grader.

2. Innhold

 • Er korallgrus og levende stein tilstrekkelig for at klovnefisk og nyttedyr skal trives? I følge en akvariebok jeg har hjemme, så er det det. Jeg har selvfølgelig lyst å få inn anemoner osv etter hvert, men vil som sagt gjør dette så enkelt som mulig i startfasen.  
  Ja til alt, men klovnene vil trives best i ett "hjem" så kjør på med anemone samtidig. Ha gjerne litt salt i vannet :D hehe
   

3. Daglig stell

 • Hvor mye stell er det egentlig fra dag til dag?
  Skrape alger, påfylle vann, tømme skummer kopp, mate, måle vannverdier:

  Må ha disse ca i nærheten av:
  Kalsium CA (400)
  Magnesium MG (1350)
  Bikarbonat KH (7-8) 
  Saltverdi (1. 025)
  Temperatur (25-26)
  Fosfat PO4 (helst 0)
  Nitrit NO2 (helst 0)
  Nitrat NO3 (denne er faktisk fin å ha på ca 5 om man skal ha litt næring i vannet til mykiser.)

  Nå har jeg ett nytt oppsett og måler alle disse verdiene hver helg. Når systemet blir noen måneder gammelt så vil jeg nok gå over til å måle av og til eller når jeg selv ser /leser av karret visuelt at noe er i ubalanse.
  Ditt system vil ikke ha samme forbruk så målingene bør ikke foretas like hyppig men greit å følge med.
   

4. Innkjøp av utstyr
I Stavanger har du Korallboden og i Bergen har du Dream-Aquarium for å nevne noen butikker på din side av dovre.
Ellers så kan jeg anbefale disse nettbutikkene:
Korallen.no
Reeftech
Webzoo

Er du i Oslo eller Fredrikstad så er Tropestua og Zoo hjørnet østfoldhallen ett must å besøke!

Lykke til fremover!

mvh Tomas

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

På ett så lite kar ville jeg heller lagt energi og ressurser på vannbytter istedenfor innkjøp og vedlikehold av skummer.
Min erfaring med små skummere er at de er vanskeligere å stille inn og krever mere rengjøring av pumpe.

Kjørte ett 30L kar en stund med hangon eheim filter, og det fungerte bra så lenge en begrenset mengde levende og tok jevnlige vannbytter.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Ting Tar Tid. Har omsider bestilt komponenter til å bygge om ferskvannskaret til saltvann. Jeg vil skrive litt om prosessen her av to grunner:

1. Slik at dere erfarne akvarister ser hvilket system jeg har hvis jeg må spørre om hjelp. Da er det enklere å gi gode råd.

2. Andre som vurderer å starte med hobbyen kanskje kan få noen tips. Det er sikkert flere som lurer på de samme tinga som jeg gjør.

 

Et av de første tipsa jeg fikk var å tilegne meg kunnskap. Dette har jeg gjort gjennom å snakke med akvarister, lese bøker, tråle saltvannsforum og googlet i timevis. Her er mine hovedkilder for kunnskap om hobbyen:

Bøker:

Akvariehåndboken av Gina Sandford (litt utdatert, men var denne som først vekket interessen min for saltvann.)

Saltwater Fish and Reef Tanks: From Beginner to Expert by Zechariah Blanchard

Nano-Reef Handbook by Chris R Brightwell

Nettsider:

Saltvannsforum.no

Nano-reef.com

Youtube.com

Nettbutikker i Norge som selger saltvannsutstyr. Må si at alle jeg har pratet med har gitt veldig god service og kommet med mange gode råd i planleggingsprosessen. Det har blitt mange mailer frem og tilbake. Valget av nettbutikk falt til slutt på Tropestua, da de snekra sammen et tilbud som jeg synes møtte mine behov. De har gitt meg veldig god informasjon og vært imøtekommende med alle mine spørsmål.

Diverse andre nettsider jeg har funnet gjennom googling av forskjellige temaer.

 

Nå skal jeg endelig få praktisk erfaring med hobbyen. Man kan lese og planlegge seg i hjel, men når man har fått en grunnleggende forståelse så det viktig å komme i gang. Så håper jeg at forumet her kan hjelpe når utfordringene dukker opp, for det gjør de nok! Etter mye lesing og fundering har jeg bestemt meg for å begynne med et FOWLR (Fish Only With Live Rock) nano-oppsett. Målet/ håpet er å få koraller etter hvert, så utstyret skal i teorien kunne fungere til det også. Men vil som sagt begynne veldig «basic». Noe av det jeg var usikker på var om jeg skulle ha Levende Stein (LS) eller kunstig, slik som f.eks Real Reef Rock. Selv om det kanskje kan følge med noen uønskede blindpassasjerer på LS, så ønsker jeg jo å gjenskape et naturlig miljø for fiskene, og å utnytte filtreringskapasiteten til steinene. Det er også spennende å ikke vite helt hva som følger med. Det er grunnen til at jeg gikk for LS.

Utstyrsliste:

Kategori Beskrivelse
Akvarium Eheim Aquastar 54 liter LED ferskvannsakvarium 60X30X30
Varmekolbe Eheim Jäger 50 W
Termometer Enkelt termometer 
Proteinskummer Prøver uten skummer. Tar heller 10% vannbytte hver uke.
Sirkulasjon Tunze - Nanostream 6015
Sirkulasjon TMC V2 Powerpump 800 (for blanding av saltvann)
Lys Tunze Led Marine eco chic
Stein Levende stein ca 5-6 kg
Sand Grotech white 1-2mm 5kg
Tilsetning Zeoback
Tilsetning Spongpower
Salt Grotech coralMarine Easy mix 4kg
Test Saltmåler D-D Refraktometer
Test Salifert Nitrat test
Test Salifert Ammonia test
Test Salifert Nitritt test
Test Salifert Kh test
Vannpåfyller Grotech TOPup Nano 2 liter
Underlag under LS 1cm tykk isoporplate
Div Algeskrape MagFloat Small
Div Tma AquaHabitats Acclimation kit
Div Eheim slamsuger
Div Slange 12/16 1,5m
Div Blandebøtte 10 liter (Hey'Di blandebøtte med målestreker)
Backup-system ved strømbrudd Batteridreven luftepumpe for å holde sirkulasjon i vannet
Vann Springvann 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Akvariet ble fylt med vann, sand og salt 21.06.19, og LS ble satt inn mandag 24.06.19. Temperatur 25/26 grader, SG 1,025. Her kommer min oppstart-sjekkliste som jeg laget:

Oppstart og drift
Første oppstart
Legg underlag i akvariet for å forhindre trykkskader fra stein - 1cm isopor
Vask sand grundig. Bruker sand med 1-2mm størrelse. 5kg er perfekt for et kar på denne størreslen (60*30*30cm).
Fyll akvariet med ferskvann og varm opp og sett på sirkulasjon. Temperatur skal være 25 grader. Sjekk at alt utstyr funker som det skal.
Bland inn salt - NB! Ikke ha på lys.
Sett inn Levende Stein (LS) når saltnivå og temperatur er i orden. Ha først på lys etter LS har kommet inn. (Steinen kan puttes rett i akvariet, trenger ikke å vakses/ skrubbes først). Prøv å få til en luftig aquascape med mange huler og gjemmeplasser.
Marker vannivå slik at jeg kan etterfylle nøyaktig med springvann. Bruk kun ferskvann til etterfylling. Vann fordamper, men ikke saltet.
VENT og la akvariet starte innkjøringsprosessen.
Tilsett ZEObak og SPONGE POWER, daglig i 10 dager, og deretter 2-3 ganger i uka.
La akvariet stå i 3 uker før første vannbytte. Bytt da 10% vann.
 
Bytting av vann
5 liter vann i en bøtte med sirkulasjonspumpe. Trenger ikke varmekolbe, bare sett på bad/ vaskerom. La saltet blande seg noen timer. Mål saltnivå når vannet har riktig temperatur.
Bytt ca 5 liter en gang i uka (10%)
Skrap alger etter behov og etterfyll ferskvann.

1.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Bildet tatt 22. juli 2019. Stabile vannverdier, men begynner å få oppstarts-alger.

 

22 juli 2019.png

[[Template core/front/global/commentEditLine is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Har satt inn enda en Tunze Eco Chic lampe for bedre lys da jeg ville prøve meg på noen koraller. Jeg er faktisk usikker på hvilke type koraller dette er (dødssynd), men de kan nok bli ganske store. Så må forberede meg på å trimme  dem. Er det noen som kan si hvilke typer dette er? Satte også inn en Green Bubble tip anemone til klovene. Denne er allerede historie etter et møte med sirkulasjonspumpa .. den var i karet et par uker før den møtte pumpa. Denne var veldig liten, men for en størrelse når den blåste seg opp! 

Jeg fikk koraller og anemone gratis, så tenkte at det var verdt et forsøk for å se om jeg kan holde dem i live.

jeg drømmer allerede om et større akvarium. God dag liter-syken. 

CF970790-9894-4703-BF21-8E2AB4C1315D.jpeg

6C01D600-7869-4FFC-9AA7-A5C4B78DD91E.png

6AE829C8-1263-47C0-8A8A-059C0DEECAD1.png

[[Template core/front/global/commentEditLine is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Fisker:

2*Ocellaris klovnefisk

Nyttedyr:

1*Lysmata Pussereke

1*Halloween hermit crab

1*Nassarius snail

3*Trochus snails
 

Koraller:

1*Sinularia Dura (Den gulbrune flate)

1*Korall av ukjent type(?) Er det noen som vet navnet på denne?

[[Template core/front/global/commentEditLine is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Similar Content

  • By kire
   Får lage ein tråd ved siden av lagunen min, dette skal bli hovudkaret i garasjen.
   Har god tid på dette prosjektet,  sitter egentlig å funderer på ka mål eg ska ha på tanken.
   Tenker type 160-180x80x50 ca.
   Har eit gammalt aquastabil 530 liter, som skal brukes til sump, med stor refugium del.
   Liker godt å lage ting sjøl, men usikker på kostnader til glass vs å bestille custom..
  • By Glassrosa
   Da har vi endelig flyttet inn på slottet her på Hasle og planleggingen for å sette opp akvarium igjen er i gang. Vi holder fortsatt på med å planlegge hvor møbler skal stå, så akvariet er ikke prioritert av oss begge, men de første kassene med utstyr er på plass, endelig! Og osmoseapparatet har jeg fått i hus, så vannproduksjon kan startes før akvariet er på plass. Gleder meg veldig til fortsettelsen og å komme i gang helt fra starten av igjen 🤩 Planlegge og brukelitt tid på aquascape og karantenekar og slike ting 😊 
   - Hilsen Glassrosa

  • By Glassrosa
   En nybegynners første år. DEL 1: Drømmen om et saltvannsakvarium.
   Første del i bloggserien om erfaringene jeg gjorde i det første året mitt som saltvannsakvarist. Serien ble gitt som foredrag ved ReefMeet 2017 og 2018 i Drøbak.
   Drømmen om et saltvannsakvarium
   Jeg har alltid hatt lyst på et saltvannsakvarium. De flotte fargene som lyser opp i stua. De hypnotiserende bevegelsene fra anemonene. Unike symbioseforhold. Ekstravagante, fargerike fisk. Lukk øynene, og se det for deg. Bare gjør det. Det er fint, ikke sant? Og mens du sitter der og drømmer deg bort, kommer tanken: hvorfor skulle ikke jeg og kunne mestre saltvann?
   Bildene under, med bildetekst, forteller litt mer om akkurat hva som er så spesielt og unikt, og som inspirerer meg med saltvannsakvarium.

   Fantastiske farger og former på koraller og fisk. Bildet er tatt i dyreparken i Wien. Hvem er det vel som ikke kunne tenke seg å ha et lite sykke natur hjemme. En glassboks som umiddelbart tar deg med til en tropisk undervannsverden. Hvor du kan drømme deg bort fra hverdagens mas og bare eksistere i din egen sone. Deg og akvarieverden din!

   Enda et eksempel på fantastiske farger og former på koraller og fisk. Store konstruksjoner av ulike organismer og liv. Tenk å ha noe slikt hjemme! Bildet er tatt i akvariet Haus des Meeres i Wien.

   Koraller som lyser i black-light/ blå-aktinisk lys! En ellers brun korall kan bli helt fantastisk fargesprakende med blå lyskilde! Dette syntes jeg er kjempekult, og dette er ikke noe du ser i et ferskvannsakvarium! Lurer du på hvorfor de har så sterke farger, så må du følge med videre

   Fantastisk kamuflasje, som hos denne sjøhesten! Hvis man ikke ser nøye etter, kan man gå glipp av mye!

   Utrolige symbioseforhold, som hos disse klovnefiskene som bor i en anemone. Klovnene får beskyttelse mot større fisk av de stikkende tentaklene til anemonen, og anemonen vil til gjengjeld få mat når klovnefiskene tar med seg mat tilbake eller bæsjer, samt at klovnefisken renser anemonen og beskytter den mot fisker som kanskje vil spise den. Det finnes mange symbioseforhold i naturen, men dette er nok et av de mest berømte, nydeligste og søteste.
   I retrospekt, når jeg ser tilbake, kan jeg si at jeg har en venninne som er veldig nyskjerrig, og som biolog og venn får jeg ofte spørsmål fra henne om alt mulig rart, ting som jeg tar forgitt at er allmenkunskap, bare fordi jeg kan det så godt selv. Å starte opp med saltvann var en ny verden for meg. Plutselig stod jeg i hennes sko og lurte på alt, alt var nytt, og som fersking er det mange wow opplevelser. Alle må starte et sted, og vi alle kunne null på et tidspunkt.
   Har du noen gang vurdert å starte opp et saltvannsakvarium? Eller kanskje du allerede har et? Hva er det som fascinerer deg mest i denne nydelige undervannsverden?
    
  • By Tor-olav
   Jeg rengjør et gammelt saltvannkar etter noen år i en låve. Om noen uker/måneder skal det fylles. Aldri hatt saltvann før. Må sette meg inn i ulike korallarter/slekter og typer, skjønner jeg. Men: noen der ute som har noen tips. Hvor mye levende stein? Hva er den perfekte sumpen? Må jeg belage meg på noen uker med algkræsj i starten? Osv. Jeg trenger mange små dummi-knep ;-)
  • By doogledee
   Tenkte jeg skulle lage en tråd om mitt nye RSM 250 kar. Delvis for å holde meg selv på hugget ned tanke på karret, men og for å dele erfaringer etc.
    
   Kan jo først fortelle litt om meg selv. Dette blir det femte saltvanns karret jeg har opp igjennom årene. Begynte med ett MP 130 liters kar som etter hvert fikk sump, overflate avrenning og diverse teknikk etc. Veldig fin lærings fase selv om det aldri ble ett vakkert kar. Etter barna dukket opp så har jeg vært igjennom en Biorb med saltvann, RSM 130 (når disse først dukket opp), ett Detec 375 liter og nå etter nok en runde flytting så kom jeg over ett RSM 250 på finn.no som var så godt priset at jeg ikke kunne la være egentlig.
   Så til karret:
   RSM 250, oppgradert med LED lys fra Stevesleds.com, Deltec MC500 skummer, Tunze ato, Eheim pumper og mediarack. På vei i posten er ett par Hydor mekaniske wavemaker dingser som jeg kan sette på pumpe utløpene og en Deltec KM500 kalkmixer (fra en byttehandel her på forumet). I tillegg er det en HurricaneX lyskontroller til LED lysene på vei.Har og en Tunze silence pumpe som skal erstatte den ene eheim pumpen da det er kort ledning på eheim pumpen som gjør ledningsføring i karret vrient.
   Hvorfor RSM 250 kar? enkelt og greit fordi alt er i ett kar og skap, ikke noe hengende ned fra taket, eller rundt karret etc. Har trua på at med riktig ambisjons nivå kan dette fungere fint i en stue, spesielt siden med LED lys og gode pumper så blir dette også ganske stillegående.
   Ambisjons nivået er ett blikkfang i stua og som en mulighet til å drive med dette sammen med mine barn som kun er hos meg annen hver uke, så de lærer litt om kjemi, vanntester, fisk, koraller etc i en stiuasjon som ikke er skole
   Hittill har karret vært satt opp, vann fyllt oppi, etter at en sending fra korallen.no dukket opp med levende sand, vanlig sand, vanntester og refraktometer. 
   Etter tips på forumet ble kidsa med på en tur til tropestua på lørdag forrige uke og vi kom hjem med ett par knall fine levende stein og en sånn hvit kalksteins figur. Disse ble plassert i karret til guttas store glede, og har fått stå i 5 dager, før vi tok en tur tilbake til tropestua i går kveld og kom hjem med mer levende stein. Utrolig moro å få lov å kikke å plukke stein sammen med personalet. 
   Det ble en sen kveld i går med aquascaping og kos men vi er ganske fornøyd med karret hittil. 
   Nå har gutta resit hjem til moren sin en uke så karret får stå helt i fred å ha alge oppblomstringer og annet som hører oppstarten til.
   Planen videre er å anskaffe ett lite karantene kar (typisk rund 50L) som jeg kan pakke bort når det ikke brukes for å unngå at det blir enda ett kar og begynne å tenke på snegler og eremitter etc. Kommer til å kjøre all fisk og koraller i karantene for å gi hoved karret best mulighet til å unngå sykdom etc.
   Det andre vi driver litt med for tiden er en del turer med lommelykt for å kikke på alt det rare vi finner på levendesteinen. Nærbilder av dette kommer etter helgen.
   Tanker bak aquascapingen er å lage mest mulig huler og ganger, luftig, uten en steinvegg. Skal legge ut flere bilder med lysene på neste gang
    

×
×
 • Create New...