Gå til innhold
Informasjon
  • Husk å book neste Reefmeet i kalenderen. Søndag 24.03.19 i Drøbak. Mer info kommer
  • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
  • NYHET. Nå kan man legge ut objekter i "kjøp og salg" å motta bud hvis man ønsker. Sjekk det ut!
  • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!

Anbefalte innlegg

Jeg har her tenkt å presentere mine erfaringer med Alkatronic, en ny kontrollenhet utviklet av Jonas Roman fra Sverige, som sørger for stabilisering av kanskje den viktigste parameter vi har, særlig når man har fokus på sensitive akvarieinnbyggere som sps koraller.

Stabil KH eller alkalinitet har i teori og praksis vist seg å hjelpe alle øvrige  mineralverdier til å holde seg på jevnt nivå, og derfor håper jeg å kunne erfare lignende resultater i mitt system fremover.

Jeg kjøpte min enhet i november, og er i ferd med montering og igangkjøring i disse dager.

Her et par bilder fra dagens siste forberedelser/aktiviteter.

Benken(les nattbordet...) kan det være jeg bytter med et passende skap, hadde vært fint å få skjult både Alkatronicen, tilhørende reagenser samt ledningskaoset til pumpene mine. Et passende skap kan være et kjøkkenoverskap satt på gulvet med dimensjon 40-85-30 cm sånn ca.

A2550B82-A3D4-4CF1-ADD8-6A5D649D3C1B.jpeg

AA17AC62-7241-4CC6-AE7A-2D97DC697ECC.jpeg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Dette blir spennende å lese om i fremtiden! Jeg er nysgjerrig på denne enheten og blir ikke overrasket om en kommer til Drøbak med tid og stunder.
 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

De er deilig med lang juleferie så man kan ta seg tid til å kjøre i gang slike nye verktøy.

I dag er Alkatronic koblet opp med reagens, KH-buffer, kalibreringer av pumper og elektrode.

Alt har gått på skinner med unntak av meg selv som ikke forstod rette slangedimensjoner med en gang. Alt var rett, så nå er de første målinger utført.

Kort beskrevet er Alkatronic koblet slik at:

Vann fra sump pumpes inn i et målebeger sammen med et reagens man kjøper i konsentrert form. Blandes ut 1 + 4 med RO vann. Det utføres en pH måling som så konverteres til KH verdi.

Om KH er lavere enn ønsket setpunkt pumpes det inn KH buffer i følge standard ballingmetode. Jeg bruker nå Grotech Carbonate pro instant hvor 84 g blandes ut i 1 liter RO vann.

Om KH skulle være for høy kan Alkatronic stoppe Ballingdosering eller i mitt tilfelle stoppe CO2 tilførselen i kalsiumreaktor.

Trenger nok noen dager på stabilisering, men fire målinger i kveld viser tydelig st jeg burde supplere med kalsiumhydroksyd i min kalkmixer🤔

Siste måling viser god overensstemmelse mot manuelt utført Salifert test 5,8, se siste bilde.

De øvrige bilder fra kalibring, målebeger og kalibreringsskjerm.

All kommunikasjon gjøres fra iphone. Ipad og android fungerer også.

9C83CD60-3E14-46D8-852A-D190BB26B146.jpeg

C5F43478-0D78-4D1C-8737-E84A409B51CF.jpeg

B8C9D4A7-52AC-4B63-9230-9BF9E0B1A6C4.jpeg

1F72BFDD-948D-4BDA-8EE8-F344563395AB.jpeg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvordan tar den hensyn til innholdet av CO2 i vannet? pH vil jo synke hvis mengden CO2 øker, noe det gjør hvis det er flere mennesker enn normalt i rommet. Og med synkende pH, så vil vel Alkatronic anta at KH også synker.

En CO2-skrubber på luftinntaket til skummeren vil hjelpe mot variabel mengde CO2 i luften, men hva med kalkreaktoren, som jo tilsettes CO2 for å fungere? Vil ikke CO2 herfra komme inn i akvariet?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Om CO2 nivået stiger og medfører reduksjon av pH som igjen medfører forbruk/reduksjon KH, så vil neste Alkatronic måling vise dette og kompensere ved å øke tilsetning av KH buffer.

Den endelige effekten er at eksterne påvirkninger som mye folk i stuen eller andre CO2 økende kilder blir kompensert. Det blir kun et spørsmål om hvor hyppig du programmerer til å utføre måling.

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Som det fremgår av tidligere bilder så er min Alkatronic plassert åpent ved siden av akvariet. Dette byr på noen utfordringer, ikke så vakkert for estetikere og minimalister, ei heller fordi den ikke er heeeeeeelt lydløs.

Etter inputs og god hjelp fra Jonas, vi har vært mer eller mindre online med hverandre i to døgn nå, så har jeg fått redusert min enhet støymessig en god del. Men fordi alle pumpene i Alkatronic har rimelig høy hastighet, er det ikke støyfritt. Dette bør evt interessenter ta med i betraktningen.

For min del er jeg på utkikk etter et høyskap type overskap til kjøkken med mål 40Lx30Dx85H, gjerne med høyglans hvit front. Tanken er at dette passer designmessig ved siden av karet mitt, og foruten Alkatronic ksn romme alle Tunze controllere med alle sine mindre vakre svarte kabler. Å få dette inn i et skap vil støy kunne reduseres.

Jeg vet HTH har slike skap, siden vi har relativt nytt kjøkken derfra, men klarer ikke å se om Ikea har så høye overskap, noen som vet?

Hadde vært praktisk å ta en ti minutters tur (orker aldri lengre på Ikea...) og kjøpe et slikt skap😎

Forøvrig jobber Alkatronicen jevnt og trutt med å bringe min KH opp på et ønsket nivå.

046F9D63-AF8D-4734-B00E-FE2F63B347FD.jpeg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

IKEA har veggskap stammer som er 40 brei, 37 dyp (inkl opphenget) og 60, 80, eller 100cm høy

Dette: https://www.ikea.com/no/no/catalog/products/80252112/#/80252112

så har du hvit front i høyglans: https://m2.ikea.com/no/no/kjokken/ringhult-hoyglans-hvit-pub1fcf64c0

Meget bra du deler dine erfaringer med dette :) 

[[Template core/front/global/commentEditLine is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk for tipset Mr. Stian, kan være jeg går for en slik IKEA løsning, men skulle optimalt ha ønsket at skapet kun var maks 30-32 cm dypt. Med 37 cm vil det stikke litt utenfor akvariekabinettfronten, så estetikeren i meg er skeptisk.

Ellers en oppdatering med status så langt, som kanskje er enklest illustrert med kurven slik den ser ut hittil.

På bildet kan man se alle målinger utført siden oppstart sist fredag.

De horisontale linjene representerer øvre og nedre av meg satte grenseverdier for ønsket KH nivå.

Hver prikk representerer en måling:

Rød betyr at målingen er under ønsket KH nivå, og Alkatronic vil da automatisk dosere til KH buffer for å bringe verdiene mot satt mål.

Blå er over ønsket nivå, og kan hvis satt opp slik stoppe KH tilsetning fra Balling, eller stoppe kalsiumreaktor.

Svart betyr at maskinen har gjort en ekstra måling fordi første måling avviker mer enn 0,2 dKH fra forrige måling, om parallellene er like eller tett på hverandre rapporteres første av de to målingene.

Hvite er innenfor målet.

Jeg har endret øvre/nedre grense flere ganger. Når jeg startet opp på fredag kveld hadde jeg delvis med vilje sørget for en noe lav start KH, dette for å teste hvordan Alkatronic ville jobbe med korrigeringer. Det lave nivået fikk jeg til ved å ikke etterfylle pulver i kalkmixeren på en stund...

Hvis verdien målt ligger utenfor vil Alkatronic selv bestemme at den vi gjøre ny måling etter to timer. Pr nå er målingene og øvre/nedre satte målverdi ajour, og det betyr at  ingen action utføres, og målingene gjentas etter den frekvens jeg har programmert den til, pr nå altså hver 3. time.

Det varer nok  ikke lenge nå når jeg ser hvor stabilt dette faktisk er før jeg øker intervallet mellom målinger til 5-6 timer som skal være anbefalt.

NB! Jeg har egentlig et mål om at KH skal ligge omtrent stabilt på ca 8,0 som jeg anser som et godt utgangspunkt med mye steinkoraller i vekst. Verdien hoppet veldig fort opp og er pr nå litt for høy etter at jeg var litt raus med kalkpulver på søndag kveld, har derfor koblet fra mikseren for å se om verdien faller raskt ned igjen eller ikke. Kan også nevne at jeg i løpet av søndagen solgte et par store sps kolonier som utgjorde en kilo hver, og som forbrukte en del mineraler... På kort sikt forventer jeg derfor et lavere mineralforbruk.

Det er foreløpig kort tid, men forhåpningene mine er at Alkatronic vil gi meg bedre oversikt og kontroll på mineraltilsetning og forbruk, slik at jeg raskere kan korrigere når nødvendig. Ikke som hittil hvor jeg i regel har utført manuelle målinger hver 2 til 4 uke.

D2EF4D2E-B4C8-41EA-874B-436FA106C126.jpeg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Alltid kjekt å lese trådene dine da du forklarer såpass godt! Nesten så jeg vurderer å gå til anskaffelse av en slik jeg og. 

Når det gjelder skapet ditt så er det en enkel sak i kappe dette hvis du ikke finner noe som har ønsket dybde. Dette har jeg gjort mange ganger for å endre både bredde og dybde på noen av IKEA sine skap :) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


×
×
  • Opprett ny...