Gå til innhold
Informasjon
  • Vi jobber med flere funksjoner
  • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
  • Benytt kjøp og salg-funksjonen fra menyen
Mr_Stian

Mitt 1500 liter kryssfiner akvariet

Anbefalte innlegg

Må vel få laget en tråd om det nye prosjektet mitt.

Jeg har planlagt å bygge meg ett nytt større akvariet i kryssfiner. Liker å lage ting selv å tenkte dette var en grei og billig måte å få seg ett stort akvariet. Har i dag ett 480 liter Elos 120XL kar som står i stua. Med sump i etasjen under på rundt 500 liter som består av 3 forskjellige kar. Ett til vannbytter, ett refugiet og ett til returpumpe og levende stein. Det nye karet kommer til å bli flyttet ned i kjelleren. Så teknisk rom vil også bli flyttet litt. Sumpen kommer kanskje også til å øke litt da jeg får plass til litt mer nå.

Det nye karet vil få må 225x90x85cm. 90cm blir høyden. Dette blir 1720 liter i utvendige mål, men når alt kommer til alt så havner jeg nok rett under 1500 liter pluss sump. Karet skal bygges i 18mm bjørke kryssfiner med glass i front. Renoverer kjellerstuen så det blir i skilleveggen mellom kjellerstue og bod. Overrenningen blir på høyre side. Jeg har allerede fått tak i 3 sett med Pond Armour, Pond Shield til å tette kryssfineren med. Siden jeg ikke kan bygget karet ute så måtte jeg ha en epoksy som ikke luktet, å det gjør ikke denne. Pluss at den er testet av mange i usa. 

Fremgang så langt er at jeg har bygget veggen hvor akvariet skal stå, samt så vidt begynt på selve rammen det skal stå på. Dette egentlig bare for å se hvor stort det blir. Vil nok ta en god stund før jeg blir ferdig, da jeg skal gjøre ferdig kjellerstuen før jeg begynner på selve monteringen av karet. Men tenkte kanskje det var kjekt med en tråd.

Litt bilder må jo bli med

WzuapMH.jpg

zVcdLbs.jpg

Som dere ser så blir stativet bygget i tre. I front så blir det en 2x4 på høykant med 6 støtter i 2x4. I bakkant så blir det en 2x8 bjelke med påskrudd 2x4 bjelke som støtte for bjelkene som går på tvers. Blir 6 stk 2x4 på høykant. I bakkant så vil det kun bli 3 eller 4 støtter, men i 4x4. Dette for å enklere komme til med sump. Noen som kan si noe om dette blir for svakt eller alt for sterkt? Min far som er byggingeniør mener dette er mer enn nok! 

  • Like 3

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei

Morsomt at flere bygger i kryssfiner. Her skal jeg følge med.

Uten at jeg har noen teorikunnskap å underbygge det med, så vil jeg si at det holder i massevis. 

Det er to ting jeg tenker på når jeg ser prosjektet ditt, og som du kanskje har tenkt på allerede. Beina i bakkant vil antagelig bli utsatt for vannsøl, det er viktig å hindre at vann kan komme inn under beina å bli liggende der. Kan føre til råte ganske fort.

Det andre er tilgang til frontruta, ser ikke om du har planlagt luker over akvariet, men det vil jeg sterkt anbefale,  selv om det estetiske kanskje ikke ser like bra ut.

Lykke til med byggingen,  du har mye moro i vente.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takker for tilbakemelding. 

All treverk bak kommer til å bli malt med vanlig våtroms membran var planen. 

Angående tilgang til frontruten så har jeg ikke tenkt på det. Har egentlig bare tenkt å ha en magnet på den. Ikke så mye arbeid å lage luke etterpå. Jeg har og en skrape jeg kan montere på lang arm så satser på at det holder :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ikke skjedd så mye her enda. Må gjøre ferdig kjeller før jeg gjør noe mer med akvariet. Nesten ferdig med gipsing, men pga jobbreise og ferie så har det stått stille litt for lenge nå.

Har fått levert 3x30mm alu profiler som skal brukes som avstiving i toppen på akvariet. Samt en DIY LED lampe på ca 150cm jeg skal prøve sammen med de 2 lampene jeg har i dag. 

Har og fått bygget ferdig stativet. Så alt er klart for selve akvariet nå. Må bare få bestilt inn materialer og glass. Bilder kommer etter hvert :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det dukket opp ett lite firma på Facebook som heter Cycle Start. De selger masse forskjellig innen alu. De hadde ikke 30mm breie, så mine er kappet for hånd fra ett 100mm bredt emne. Selv om det er håndkappet så er kvaliteten veldig bra. Og veldig god service fra selskapet. Så kan absolutt anbefale disse hvis du trenger alu.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Da begynner det å nærme seg byggestart. Men ser at jeg får litt utfordringer med høyden på karet når jeg ikke bruker glassfiber inni. Fant en kar på youtube som har bygget på samme prinsippet som meg med 2 lag kryssfiner. han har samme høyde. Å der begynte veggene å bule utover på midten så han måtte bruke bjelker på utsiden for å forsterke.

Så da lurer jeg på. Må jeg bruke 2"x4" bjelker på høykant, eller kan jeg gå ned til for eksempel 1 1/2" x 3"? Noen som har noen formening på dette?

Så skal jeg bestille glasset. Hvor stor bør rammen rundt glasset være? Altså hvor mye må være igjen på hver side i frontplaten når jeg kapper denne ut? Jeg så for meg 8cm på hver side.

Og siste, hvor mye bør glasset gå inn på denne rammen? Her har jeg sett på at 3cm bør være nok.

 

Noen som har noen formening her?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

×