Jump to content

Nystartet og trenger hjelp...


Recommended Posts

Hei,

Har akkurat startet opp et nytt kar og har flere spørsmål. Juwel Rio 180 l, med Juwel seaskim og 1 fluval sea sirk.pumpe. Har blandet en pakke levende sand og en pakke "død", ingen LS enda, fikk råd om å vente en uke. Fylte karet i går kveld, og startet opp alt utstyret. Slo av lyset etter et par timer da jeg leste at første døgnet bør være mørkt fordi saltet kan få en reaksjon før det er helt blandet..

1. vannet er helt grått og grumsete (totalt, kan ikke se inn). Er det saltet som ikke er blandet helt? er det sanden som ikke har lagt seg? Er dette normalt, eller hva skal jeg gjøre? (Skummer og pumpe har stått på fra i går uten bedring, har nå skrudd av for å se om dette hjelper)

2. Trenger jeg å bruke en til sirkulasjonspumpe? (har en ekstra liggende)

3. Skummeren bråker noe helt for j...... Kan det hende den roer seg etter innkjøring?

3. Har pr nå saltmåler, test for nitritt og test for fosfat. Trenger jeg flere tester?

Har fra før et 30l nanoreef, alt derfra flyttes over i Rio når det er klart. Der har jeg to klovner, to snegler og en eremittkreps. 

 

Håper noen har litt råd å komme med slik at motivasjonen kan komme tilbake :-/

1522680052090755311652.jpg

1522680132455998291713.jpg

Edited by Klovnejenny
Link to post
Share on other sites

Hei

1. Jeg antar du kanskje ikke har skylt den døde sanden? Hvis så pleier slik å inneholde endel støv som forårsaker slik blakking som du ser nå. Dette vil legge seg, men kan ta tid.

Et tips er å filtrere vannet via en svamp eller helst filtervatt for å få ut det verste. Resten vil nok stabilisere seg på sanden etterhvert og vannet ditt blir klarere.

2. Bruk gjerne den ekstra pumpen til nevnte partikkelfiltrering.

3. Jeg kjenner ikke den skummeren du har, men sjekk at alt er rett montert, at den ikke inneholder mye luft noe sted, samt at det ofte kan være mer støy de første dagene i et så nyoppsatt kar.

Hva tenker du å ha i karet ditt? Fosfat er ikke så interessant de første ukene, du vil se ganske høye nivåer under innkjøring. Når nitrit ikke lenger er målbar, er det en fordel å måle nitrat deretter, og gjøre det jevnlig inntil karet har gått ganske lenge og du ser nivået er stabilt lavt, dvs under 10 ppm helst.

Utover dette kan du kanskje ønske å måle KH når du begynner å fylle med koraller.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Takker så mye for svar! :)

1. Den levende sanden er ikke skylt, (det  sto på pakken at den ikke skulle), den døde er skylt. Får håpe det legger seg! Jeg har rotet litt i sanden, for har lest om bobler (med nitritt?) som plutselig slippes fri ved vannbytte, og fisk har krepert.. Men kan heller vente med gravingen til rett før jeg tar levende i ;'D

Da setter jeg inn sirk.pumpe nr2, og dobbelsjekker monteringen av skummeren. 

2. Men hva mener du da, en egen pumpe? De jeg nevnte er kun for sirkulasjon, altså har de ikke filter i det hele tatt. Fikk beskjed om at skummeren fikser det hele, sammen med LS.

Ang hva jeg vil ha oppi vet jeg ikke enda, men tenker det skal være egnet for nybegynnere!;) Liker ting med bevegelse; kanskje anemoner og noen mykkoraller? Koraller i seg selv er ikke min interesse, så det blir hvis de er viktige for fisken. 

Gode råd ang testing, takker. 

 

4. Noe annet : Kan jeg forresten ha hvitt lys? Det fulgte med reklame i lysrøret, som viser at det fins hvitt lys til korallrev, men er det like godt? 

5. Og vet noen om noen pene makroalger å ha oppi karet? Noen som ikke overtar hele sulamitten.. 

 

Edited by Klovnejenny
Link to post
Share on other sites

1. Du trenger ikke rote i sanden. Bedre å la den ligge i fred. Ting tar tid. Bakterier skal formere seg og dekke alle overflater i akvariet. De vil hjelpe å holde sanden på plass. Inntil da vi det fort bli grumsete i vannet. Boblene er nitrogen og oksygen, ikke noe å frykte.

2. Du kan filtrere ut de minste partiklene med et filter (svamp ell.) montert på inntaket til en sirkulasjons pumpe eller bruke ferskvanns akvarium filter eller lignende. Det er ikke anbefalt å bruke dette kontinuerlig da organisk materiale vil brytes ned, men de er grei til å filtrere vann i en dag eller to hvis du vil fjerne partikler i vannet som er skjemmende.

4. T5 er full spektrum pærer. Vi bruker blått lys fordi det blå lyset er den delen av fargespekteret som når dypest ned i vann, og dermed er den delen av spekteret fotosyntesen i havet benytter mest. Du kan fint bruke hvite lysrør, men en kombinasjon av forskjellige rør er best. Hvis du ikke skal ha koraller så velger du det lyset som er mest behagelig for deg.

5. Best å vente. Pene makroalger vil ikke trives i starten og vil bli utkonkurrert av enklere alge typer inntil akvariet begynner å modnes. Algene kommer snart og overtar "hele sulamitten" en stund før en ny alge kommer og overtar ovs. Dette kommer til å svinge en stund og er helt normalt.

Skaff deg en beholder til å blande saltvann i hvis du ikke har. Bland salt minst dagen før du skal bruke det.

Skummeren vil nok ikke gjøre så mye nå i starten med et relativt sterilt akvarium.

Ang testing så er det egentlig helt unødvendig å drive å teste nå i starten. Så lenge salinitet er innenfor så går resten på autopilot. Du kan jo følge med på nitritt og ammoniakk for å se at de går ned. Når du har fått levende stein i karet og Ammoniakk og nitritt ikke lenger kan måles og nitrat har ligget lavt og stabilt en stund så kan du begynne å flytte dyrene over. Klovnene og eremitt krepsen tåler litt vikende vannverdier. Du vil få en ny syklus når du begynner å mate klovnene. Greit å være litt forsiktig med mat i starten og måle nitritt og nitrat. Når dette har stabilisert seg igjen og nitritt er 0 og nitrat er lavt og stabilt er du klar for mer.

Hvis du vil ha bedre hjelp og tips så foreslår jeg at du lager en post med detaljert info om systemet ditt, helst med bilder av sump, skummer, retur, ol.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...