Jump to content
Informasjon
  • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
  • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!
Sign in to follow this  
Eagle

Fisk i et saltvannsakvarium - ingen frimerkesamling

Recommended Posts

Hei

Jeg tenker at dette kan være utgangspunkt for en diskusjon og deling av erfaringer når det gjelder å holde fisk i et saltvannsakvarium.

Min tanke er at mange av oss kjøper en og en fisk, altså en av hver art, hvorfor gjør vi det?

"Er det fordi saltvannsfisk bare trives alene?"

"Er det fordi den enkelte art vil plage artsfrender?"

"Er det fordi fiskene er så kostbare at vi bare har råd til et individ?"

Sammenligner vi med ferskvannsakvarier er det kun unntaksvis at akvarister velger enkeltindivider. De fleste av oss har en forståelse av at visse arter trives best parvis, i grupper eller i stimer. Og at vi kjøper antall fisk deretter.

Hvorfor endrer vi tankesett når det gjelder saltvann?

Noen svar kan kanskje være:

"Å holde flere individer byr på problemer fordi aggresjon, plassbehov, størrelse andre årsaker forhindrer det."

"Fisken er så kostbar at jeg har bare råd til et individ".

"For meg er det å ha et rent prydakvarium viktigst, derfor vil jeg ha så stor variasjon i fiskebestand som mulig."

Jeg håper med dette å skape grunnlag for en tråd hvor vi kan dele erfaringer og synspunkter på fiskehtld og fiskesammensetning i et salt akvarium, som forhåpentligvis også kan bringe oss nærmere hva som er naturlig og rett for fisken:

"Er det rett å i et begrenset volum holde en fiskeart som ikke tillater å innfri artens naturlige behov?"

"Har vi vurdert artens naturlige behov før vi kjøper?"

"Hvordan kan vi få enda større glede/utbytte av å holde en art?"

Kan vi som saltvannsakvarister komme dit ferskvannsakvarister er at målet for å holde arten er at den formerer seg?

Mange spørsmål, men håper dette kan bidra til å engasjere.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg tror det er rn kombinasjon av flere, men at pris og det at man ønsker mest mulig variasjon. 

I tillegg er det jo slik at de færrest saltvannsfisk lar seg oppdrette i akvarium,  derfor trenger vi ikke par. Det finnes unntak selvfølgelig. En annen viktig ting er at salvannnsfisk kan være veldig aggressive mot sine artsfrender. De som har forsøkt å sette inn en ny gul kirurg i et akvarium hvor det allrede finnes en vet hva heg snakker om. Men har de først blitt venner er det ingen problem. Men oftere ender det med døden og ikke vennskap.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ut i fra mitt ståsted, så tenker jeg at noe av fiskene skal gjøre sin jobb i akvariet. Algespiser, sandvelter, bristelworm kontroll osv. Tenker og litt i hvilken sone i akvariet fisken lever i. Alltid før kjøp av fisk gjøres det en utdypet referansesjekk. 

Viktig for meg at fiskene skal passe i lag på et vis.

Dette er mitt utgangspunkt.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Flott diskusjon. :)

Deler langt på vei Stein-Egils synspunkter. Det hadde sikkert vært ønskelig for flere, inkludert meg selv, å kunne ha flere arter i par men risikoen er oftest større enn det jeg er villig til å ta. Friskt i minne har jeg wrassen Halichoeres chrysus som jeg for et par år siden satset å få 2 stk av siden det i følge litteraturen skulle la seg gjøre å ha flere av. Det så ut til å bli en nydelig historie fram til for 14 dager siden da det fullstendig klikker for den ene wrassen som da jager og mishandler den andre i 3 dager uten at jeg kan gjøre noe for å stoppe det. Mobbeofferet ender utmattet, blodskutt med flenger og avrevne finner i et hjørne, og dør der helt alene, utstøtt og uønsket av sin beste venn. Panikken var den siste følelsen den hadde i lille kroppen sin, og øynene skrek HVORFOR?!!

Det kan være vanskelig å tenke seg at andre arter ikke nødvendigvis har den samme grunnleggende behov, emosjonelle oppfattelse og forståelse av sine omgivelser som vi høyst reflekterte mennesker har.
Når det gjelder å holde fisk i fangenskap er det forbausende hvor ofte det kommer fram sterke følelser for hvordan vi mener de bør ha det,  men for en hund er det ikke samme engasjementet når det gjelder dyrets behov for forplantning eller å leve med artsfeller.

Fisk er fisk, samme om det er sei, abbor eller gul kirurg. De fleste av artene vi har i akvarier trives godt så lenge de ser friske ut, spiser godt, har normal aktivitet. Ofte blir de flere år om det ikke skjer noe uventet, og for mange arter er det faktisk alderdommen som setter punktum. 

Derfor er det definitivt ikke ut ifra noe hensyn til fisken at jeg skulle likt å ha flere arter i par i karene mine, men heller fordi det er flott å se på og kanskje, men bare kanskje prøve skape meg den illusjonen at det er slik det er i naturen. Realiteten er at karene vi har er noe ganske annet enn naturen.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ønsker også og ha begge kjønn om det lar seg gjøre. Men ikke alle arter er like lett å skille på kjønn.

Disse har jeg med hatt sammen i vel 4 år. https://www.liveaquaria.com/product/304/blue-star-leopard-wrasse?pcatid=304&c=15+1378+304. Her er det en av de som har vokst og blitt en hann. Faktisk 2- 3 cm større enn de andre. 

Munnrugere som bangaier https://www.liveaquaria.com/product/2672/kauderns-cardinalfish-captive-bred?pcatid=2672&c=15+26+2672 holder jeg osgå. Ruger nytt kull nå og da.

Disse har gått hos meg i vel 5 år.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Å få til et par med copperband butterfly ville vært høyt oppe på lista mi. 
Powder Brown Tang (Acanthurus japonicus) som lenge har vært på ønskelista, ville være fantastisk å ha som et fredelig par.
Og det var akkurat det den godeste Tom (Eagle) hadde inntil prikkutbruddet for kort tid siden. 
Virkelig synd at det skjedde.

For meg er vel det toget gått siden jeg har andre kirurger og det blir spesielt vanskelig å sette inn flere.
Jeg kan derimot satse på å pare 2 nye copperband i det ene av karene siden det karet ikke har arten fra før, men tviler vel egentlig på suksess. Er vel nærmest umulig å se forskjell på kjønnene også så det hadde vel blitt å teste og feile.

Har hatt Bangaii Cardinaler men samlet aldri opp yngel, og de fleste kull ble vel også spist av hannen som var utsultet siden hunnen aldri tok seg ei ferie uke og bare peisa på med eggleggingen. De ble 4-5 år og det er egentlig forventet levealder om de holder seg frisk.

Har også hatt 4 stk Chromis viridis i stim i 8 år, men ikke uten aggressive tendenser innad, noe som har ført til at jeg nå bare har 2 igjen av dem,  og de lever nå i et noe ambivalent forhold kan man si.
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har forsøkt å finne noe som beskriver kjønn på copperband, men ikke funnet noe som gjør meg klok nok til å se forskjellen. Så om der finnes en god link, så gjerne post den her.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Veldig godt tema.

Jeg har også et ønske om å holde små grupper, men har over "karrieren" lært at det er særdeles vanskelig uten veldig mye volum eller veldig mye hell. Selv med 700L+ er det ytterst få arter som man kan regne med kommer til å tolerere hverandre over tid uten at man er heldig eller får tak i etablerte par. Jeg forestiller meg at de fleste av mine forsøk, som har vært mislykket, kan sammenlignes med å bli fanget i en liten leilighet med et fremmed menneske som nå skal være min beste venn eller makker resten av livet, uten mulighet for velge eller å komme seg ut... Med den tankegangen så forestiller jeg meg at det ikke hadde endt så bra i de fleste tilfeller heller.

Aggresjon/dominans er en fin balanse som er veldig vanskelig å opprettholde i små volum. Selv flere tusen liter er jo veldig lite volum i havets perspektiv. God aquascape kan gjøre mye men det forhindrer ikke død når bristepunktet er nådd. De fleste fisk som lever i sosiale grupper krever flere individer en vi får plass til for å opprettholde balansen av aggresjon i gruppen. Fisk som danner par eller små harem som konstant holder sammen er det man bør sikte på.

Jeg kan jo dele litt av erfaringen min.

Klovner er enkle å holde flere av, spesielt Ocellaris. Lettest med relativt lik størrelse på individene med unntak av en som bør være en del større. Da sparer man seg for en del aggresjon når de begynner å bli moden og den sosiale strukturen blir tydelig fra starten av. Symbiotisk anemone virker som det hjelper.

Damsel/Jomfrufisk går også fint hvis man unngår de mest aggressive og har tenkt igjennom territoriell fordeling med aquascape. De krever jo ikke så mye plass når de har funnet ut av territoriene sine. De holder seg hver for seg men man kan fint ha flere i samme akvarium så lenge det er nok plass.

Chromis. Vell... Det går fint en stund men med tiden ender jeg ALLTID opp med 1-2 individer. Gav opp dette etter flere forsøk tidlig i hobbien. Har forsøkt fra 5-18 individer av viridis eller cyaneus.

Kardinaler. Har ikke hatt den store interessen for denne gruppen men har forsøkt meg to ganger på Apogon parvulus med 10 og så 25 individer. Uten hell. De svømmer og spiser ene øyeblikket, så plutselig mister en av de svømmeevnen og dør. En etter en... Har notert meg at denne arten har man hatt mer suksess med i senere år.

Firefish/dartfish typer har jeg hatt gode nok resultater med. Her er det gambling, men har man nok plass så klarer man å holde flere individer selv om de ikke finner sammen som par. Når de finner sammen holder de seg sammen mer eller mindre hele tiden. Usikker på hvordan man identifiserer kjønn, men med nemateleotris exquisita ble en større en den andre over tid. Hadde dette paret i mange år.

Små gobier går for det samme. Har hatt hell med stonogobiops yasha og nematodes som har blitt par eller "delt" på pistol rekene. Hadde en S. Yasha og en A. Wheeleri som delte en pistol reke i ca 9 mnd før sistnevnte ble kastet ut. Pistol reker virker som de har preferanser og velger lett vekk et 2 årig forhold for en "oppgradering" A. Randallii virker som den ønsker stonogobiops over andre symbiotiske gobi arter. Har ikke forsøkt uten pistol reker da det har alltid vært minst en A. Randalli i alle mine saltvanns akvarier siden 2005.

Jawfish (Opistognathus aurifrons) har jeg bare forsøkt en gang og det gikk fint men det endte ikke med par. De bør få plass på hver sin ende av akvarium og helst bør de kunne se hverandre. Kjønn kan identifiseres på størrelsen og fasongen på hodet.

Anthias skulle jo være ideell i små grupper. Har bare forsøkt en gang da jeg stort sett har hatt akvarium rundt på 300L og det synes jeg er litt lite for et anthias harem, eller kirurger for den saks skyld. Bestilte 6 pseudanthias lori men endte opp med 4 lori og 2 flavotuttatus. En av p. lori var en god del større en de andre. Innen 2-3 uker var det en av hver igjen... Den store lori var for mye for de andre som en etter en gjemte seg i steinen før de sultet i hel etter noen dager. Ufattelig demotiverende å ikke kunne gjøre noe med det. Dette var i en 700L med 2 små kirurger og diverse mindre fisk som holder seg nær bunnen eller stein, mat 3-4 ganger daglig og et veletablert refugium. Usikker på om det hadde gått så mye anderledes hvis jeg hadde fått 6 lori som bestilt. Selv om lori og flavoguttatus ser nesten lik ut virker det som de to kommer overens. Mulig jeg forsøker igjen med ignitus eller dispar og da bare med ungfisk i samme størrelse.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takk for flott respons Jonas og Konrad!

Jeg deler endel av synspunktene og erfaringene dere har. Samtidig er målet mitt å kun forsøke meg på arter som kan fungere flere sammen. Hadde noen spennende komboer på G, men dessverre har jeg mistet disse i et sykdomsangrep.

Et velfungerende forsøk var 3 stk A. japonicus som ikke viste noen antydning til aggresjon. Stort sett fredelig sameksistens bare avbrutt av noen karusellignende sirkler hvor to individer fulgte hverandre etter halen. Slike hendelser pågikk 10 til 20 sekunder til de gikk tilbake til fredelig algebeiting. Jeg har veldig lyst til å forsøke disse en gang til om ikke en annen kirurg blir like fristende.

Videre fikk jeg jo noe prematurt i karets utvikling tak i en gruppe på 6 stk Paracentropyge venusta, en dvergkeiser jeg hadde hatt på ønskeliste hos Jan Holt i mange år. Når Farshad endelig kunne skaffe denne, kom den når karet var ganske nytt, ikke innkjørt. samtidig virket helsetilstanden på individene noe tvilsom. Jeg er alltid skeptisk når transitstasjon er Filipinnene, og fikk nok dessverre rett i min frykt. Av 6 røk 2 stk under karantene, de fire siste ble satt inn i hovedkaret og fungerte fint seg i mellom, men et eller annet var ikke rett, og de svant hen en etter en til tross for god matlyst og en meny på øverste hylle. Jeg har imidlertid tro på at en gruppe ikke-utvokste dvergkeisere, nesten uansett art skal la seg fungere ved at gruppen utvikler seg til at et par dannes, og at resten så kan flyttes. Dvs. at jeg sitter igjen med et harmonisk par. Mange slike arter er oppdrettet i fangenskap, uten at dette er et umiddelbart mål for meg.

Ellers har jeg liten tro på eller særlig ønske om å forsøke flere grupper med damsler. Stort sett alt jeg klarer å finne om slike og chromiser ser lovende ut, men svakeste individ blir hakkekylling, og når denne ryker kommer neste på listen. Med det sluttresultat at man sitter igjen med i beste fall 2-3 stk, ofte ikke mer enn en.

Salarias ramous er en annen jeg ønsker å forsøke å få til et etablert par.

Copperband eller pinsettfisk, som jeg er vant til å kalle den, vil antagelig fungere godt, akkurat som mange andre nærbeslektede sommerfuglarter. Ikke i min gate da koraller også er viktig😎

  • Like 1
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fin diskusjon dette. Jeg hiver meg på.

Det er interessant dette med fisk i par og grupper. Jeg har dykket endel i tropiske strøk.Nå har jeg selvfølgelig ikke sett alt som er og andre har sikkert gjort masse andre erfaringer, men jeg kan si dere at man stort sett ikke treffer på en enslig kirurg av noe art. i hvert fall ikke de små artene vi holder i et hjemmeakvarium.  Kanskje det er nøkkelen til større hell med Acanthurus artene? Det blir jo selvfølgelig drøyt å prøve seg fram med en gruppe aktive svømmere til 850.- pr stk. Så skal man ha plass....så kanskje hvis de har stimulerende selskap av noen artsfrender, kanskje de ikke trenger å svømme slike avstander...mulighetene er jo uendelige. 

Pinsett-fiskene så jeg i Cambodia. Alltid parvis. De er jo notoriske for sine 6 mnd til et år med god apetitt og tilsynelatende god helse. Før de bare slutter å spise og simpelthen svinner hen og dør. (Min erfaring) Er det noen som har hatt hell med disse i gruppe? Det kunne vert meget interessant å prøve for min del.

For meg har det alltid vert en greie at akvariet skal se ut som et lite stykke natur. Selv om det selvfølgelig er så godt som uoppnåelig, er det verdt å prøve. Da må man unngå at fiskene ser ut som den nevnte frimerke samlingen og at korallene ikke ser ut som en oppstilt samling SPS i lik størrelse i forskjellige farger. 

Vi er jo selvfølgelig begrenset av plass. Selv i de største akvariene. Da er det gjerne best å innse begrensningene og å holde seg til fisk som kan leve et tilnærmet normalt liv innenfor de rammene vi kan tilby? Selv om man har et relativt stort kar er det ikke mange kirurger eller andre aktive svømmere  som kan te seg som de ville gjort i det fri. Jeg har funnet at små, litt sære fisker med personlighet og karakter, som de kan få utfolde i et akvarium, langt overgår de flotte fargeklattene man gjerne faller for når man står der i butikken. Da kan jeg, som tross alt betaler for herligheten, sitte der i timevis å se på mandariner, gobier, dvergkeisere osv holde på med sitt slik de normalt ville gjøre i naturen. (Vel..tilnærmet) Uten at plassbegrensningen blir for hemmende for deres naturlige adferd! Strålende underholdning!  Og disse fiskene MÅ jo være mer fornøyd enn en som svømmer fra den ene enden av akvariet til den andre hele livet.

Det ble nevnt i et innlegg at fiskene skal gjøre en jobb i akvariet. . Det er jeg helt enig i. Alle spiller jo en rolle i sin naturlige biotop. Det vil vel også bidra til at fiskene vil vise fram sin naturlige adferd.

Det er jo stort sett viltfanget fisk vi holder. De kommer stort sett med en naturlig adferd de ikke kommer til å endre særlig. Jeg mener at både fisken og akvaristen har mye igjen for å velge fisk som passer til livet innen de forholdene vi kan tilby. Og selvfølgelig legge forholdene til rette så godt man kan for den fisken man velger å holde.

Naturlig adferd. Husket jeg å nevne det? Naturlig adferd?

Uansett: Naturlig adferd. Det er det vi bør streve etter!

Det er nå i hvert fall min mening :lol:

 

 

  • Like 3
  • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takk for flott bidrag i tråden RaymondE. Det er nettopp hvordan det ser ut og fungerer i naturen som var litt av motivet mitt med å starte denne erfaringsutvekslingen.

Veldig interessant tanke at vi faktisk kan se for oss også et lengre og "mer meningsfylt" liv for våre fisker ved å holde flere individer sammen. Du får meg til å ta frem en liten observasjon til når jeg hadde de 3 nevnte japonicus. Ved tidligere akvarieoppsett når jeg som de fleste andre har holdt en enkel P. hepatus, en gul kirurg eller en tominiensis så var fellestrekket at de ofte hadde en relativ hvileløs og rask bevegelse gjennom akvariet. Sjelden så jeg de svømme rolig rundt å beite på underlaget.

Med de tre nevnte japonicus var tempoet/stresset generelt mye lavere. Noen raske utflukter innimellom, og de nevnte sirkulære "dansene", men generelt mer harmoni. Og adskillig mer glede for meg å følge.

Share this post


Link to post
Share on other sites
På 4/5/2018 klokken 14.44, RaymondE skrev:

Vi er jo selvfølgelig begrenset av plass. Selv i de største akvariene. Da er det gjerne best å innse begrensningene og å holde seg til fisk som kan leve et tilnærmet normalt liv innenfor de rammene vi kan tilby? Selv om man har et relativt stort kar er det ikke mange kirurger eller andre aktive svømmere  som kan te seg som de ville gjort i det fri. Jeg har funnet at små, litt sære fisker med personlighet og karakter, som de kan få utfolde i et akvarium, langt overgår de flotte fargeklattene man gjerne faller for når man står der i butikken. Da kan jeg, som tross alt betaler for herligheten, sitte der i timevis å se på mandariner, gobier, dvergkeisere osv holde på med sitt slik de normalt ville gjøre i naturen. (Vel..tilnærmet) Uten at plassbegrensningen blir for hemmende for deres naturlige adferd! Strålende underholdning!  Og disse fiskene MÅ jo være mer fornøyd enn en som svømmer fra den ene enden av akvariet til den andre hele livet.

Det ble nevnt i et innlegg at fiskene skal gjøre en jobb i akvariet. . Det er jeg helt enig i. Alle spiller jo en rolle i sin naturlige biotop. Det vil vel også bidra til at fiskene vil vise fram sin naturlige adferd.

+1

Et skikkelig refugium er også helt vesentlig for mer naturlig atferd for de fleste fiskeartene vi holder. Anthias, wrasse, mandariner, osv bruker dagslyset på å leite etter mat. Det må de få lov til i akvariene våre også. Da trenger man litt volum egnet til pod og mysis produksjon. Min erfaring er at det gjør mye med aggresjon når fisk er opptatt mellom matingene våre med å leite etter og spise levende mat. Uten refugium får jeg fort følelsen av gullfisk i bolle når all fisk følger etter meg hver gang jeg går forbi.

Det er utrolig greit med fisk som lever i små territorier eller bygger huler ol. Tilrettelegger man for denne atferden får man et spennende akvarium og utrolig mye glede av dyrene uten å trenge veldig mye volum. Stonogobiops gobier med a. randalli pistol reke er absolutt anbefalt hvis man har litt sand. De er begge dyr man knapt ser i akvariet uten at de er sammen, men når de finner sammen har du langvarig underholdning. Stonogobiops gobier er mer aktive og virker som de kommuniserer med halen på en måte som får A randalli til å komme mer ut en de andre symbiotiske gobiene. A randalli er for liten til å være farlig for andre dyr i motsetning til de som er større. Har man veldig små eremitt kreps så blir de greit brukt som byggestein, men de våkner etter litt til og går sin vei. Den jeg har nå har jeg hatt i over 8 år i 3 forskjellige akvarium.  Jawfish er også en utrolig underholdende og personlighetsrik fisk å observere hvis man tilrettelegger. Hadde min siste O. aurifrons i over 7 år. RIP.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mine forsøk den senere tid er som følger:

Kjøpte i mai en gruppe på 4 stk Nemateleotris magnifica fra Företagsakvarium i Kungsbacka. Store velfødde eksemplarer. De svømmer rundt og har det utmerket, ingen synlig aggresjon, ei heller noen adferdsmessige samspill eller pardannelser så langt.

Kjøpte 4 stk små Bangai kardinaler på vårparten, små eksemplarer fra Tropestua. Har vokst godt gjennom sommeren og svømmer rundt som en harmonisk gruppe. venter på noe aggresjon koblet til antatt fremtidig pardannelse, og har tro på lek innen ikke altfor lang tid.

Kjøpte 4 nye Acanthurus japonicus i august fra Tropestus. Små eksemplarer. 2 ble regelrett slått i hjel av en tredje først 3 dagene. Deretter mistet jeg de to siste ila av en måned pga oodinium.

Pr nå tenker jeg neste kirurgprosjekt å være 3-4 mindre Zebrasoma xanthurum. Det er nok en større sannsynlighet for å kunne lykkes med en harmoni mellom Zebrasoma arter enn Acanthurus.

Videre er mine nåværende 2 Molly Miller Blenny bare snille og greie.

Og jeg håper å få tak i en partner til min enslige Macropharyngodon ornatus. Jeg kjøpte to, men en hoppet ut før jeg endelig fikk investert i en Jumpguard fra DD.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eagle.

Det er godt å se at du ikke mister motet. Jeg har også prøvd meg med en gruppe N Magnifica. Jeg begynte med 4. Kunne egentlig tenk meg en større gruppe, men det var det de hadde. Én skilte seg ut som minst og svakest, de tre andre var større, men alle i tilsynelatende god form og med god appetitt . To dannet par de første dagene.  Ellers oppførte de seg som en realityserie med mye alianser og konflikter. Spennende å følge med på. Det var mer fighting og plaging innad i gruppen en jeg hadde regnet med fra en 'fredelig" art. Nå er det bare paret igjen. Min erfaring ble at de er like "fredelig" som Chromis. Det et jo oppmuntrende at du har større hell. Jeg kommer til å prøve disse igjen.

Er det noen som har prøvd Gramma Loretto i grupper? Det skrives jo alltid at de må holdes enkeltvis. Jeg var nettopp i Honduras og måtte jo noen turer på de fantastiske revene. Der  så jeg dem i store grupper under overheng i fred og fordragelighet. Det hadde vert fristende å prøve disse, men hvis noen har brent seg så trenger ikke nødvendigvis jeg å repetere.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

En gammel regel sier at man må ha så mange så revir ikke kan dannes , problemet med feks kirurger blir da at karene gjerne blir for små. Grupper  med feks G loretto kan gå da da disse krever mindre plass, var med Alf J N til tyskland på 90 tallet og der gikk A leucosternon i stim i et kar slik en kan se på revet dette karet var riktignok 12000 l om jeg ikke husker feil, men et flott syn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

På tide å oppdatere litt med mine nylige erfaringer, pr nå har jeg 11 fiskearter i karet og 8 av dem har jeg enten parvis eller i grupper. Riktignok er ikke dette mange års erfaring, men likevel en form for status på noen av mine:

Naso lituratus: Kjøpte en trio små individer i august, plukket ut tre individer av totalt 7-8 stk på Tropestua som alle spiste godt i butikken. De tre jeg valgte hadde en grei kroppsform og rund buk, de resterende var noe innsunket, men hadde god matlyst. 2 av de 3 etablerte seg umiddelbart i karet mitt, kastet seg over all mat de ble servert, den 3. var ikke så ivrig og svant hen i løpet av 2-3 uker. De 2 øvrige har vokst til med 1-2 cm og har fått den karakteristiske gule feltet i pannen, ingen registrert aggresjon.

Nylig kom jeg over et enslig eksemplar til i samme butikk, denne spiste også godt så tok den med hjem med en liten mistanke om juling fra de etablerte, men nei da, de var borte og snuste på nykommeren og siden har det blitt en grei trio. Gjenstår å se hvordan ting utvikler seg når de blir større og kjønnsmodne, time will show.

Pseudanthias dispar: Hatt en gruppe på 6 individer siden sist vinter. Arten opptrer i naturen i grupper med stort sett hunner hvor den mest dominante skifter til han om forholdene tillater. Anthiaser er etter min erfaring tricky, har prøvd noen arter gjennom årene, det virker som det kontinuerlig er et svakt individ. Også med dispar det svakeste individet ser ut til å spise inntil et gitt punkt, fisken blir magrere og dør deretter i løpet av kort tid. Jeg har pr nå kun 2 individer igjen, men det har også blitt et nydelig par med flotte farger, kontinuerlig i kontakt med hverandre og i den grad man kan skrive slikt om fisk virker lykkelige😎

Valenciennes puellaris: Jeg har forsøkt sandvendende gobier flere ganger både singel individer og tilsynelatende par. Min erfaring har vært at de ofte ikke vil ha tilført mat, spiser kun hva de selv finner i sanden, og i mitt kar er ikke det nok næringsgrunnlag. Det paret jeg har nå er helt fantastiske. De er sjelden mer enn få cm fra hverandre, og svømmer over sanden og siler sand nærmest synkront. Om det kommer mat fra oven er jeg glad jeg har netting over for de vaker faktisk ganske mye. Når jeg kun ser en av dem så er det hannen mens hunnen har gravd seg inn i en diger sandhaug de har skapt, se bilde.

Min teori er at får man tak i et harmonisk par, og er heldig og ser slike i butikken, kjøp begge, ikke skill dem, tenker faktisk slik at det må grense til dyreplageri...

Genicanthus melanospilos: Lyrehale keiser. Genicanthus slekten er blant de tryggeste keiserne i forhold til å ikke spise koraller. Jeg har nå hatt en hann og en hunn i halvannet år. Nydelige fisker som er nettopp koralltrygge. Ikke noen pardannende adferd, de er stort sett opptatt med sitt på hver sin plass, men de fungerer fint uten tilløp til krangel eller aggresjon.

Pseudojuloides splendens: Kom over denne arten jeg verken har sett eller hørt om før på Tropestua nå i høst, kalles pencilwrasse på engelsk, så da blir det blyant leppefisk i mitt vokabular. Navnet kommer av den lange og meget slanke kroppsformen, hannen er nydelig med orange/rosa og blåturkise farger, hunnen er litt spettete i hovedsak lakserosa farge. Jeg har altså en hann og en hunn, vill ikke kalle dette et par pr definisjon, men de agerer med hverandre i perioder, men hovedsakelig bruker de tiden til å beite på underlaget hver for seg. Har ikke klart å se om de ved sengetid grave seg ned nær hverandre eller sammen.

Macropharyongodon ornatus: Kalles falsk leopard leppefisk (false leopardwrasse). Kjøpte et par for 2 år siden, men mistet den ene som hoppet ut etter bare noen dager. Har vært på konstant jakt etter en partner til gjenværende, som jeg lyktes med å få tak i denne uken også på Tropestua. litteraturen sier at arten kan gå sammen flere om de introduseres i akvariet samtidig. Derfor var det med en viss spenning jeg slapp opp et individ som bare var en tredjedel i størrelse med min etablerte. Nykommeren gravde seg umiddelbart ned i sanden, og etter et par dagers jobbreise var det gledelig å se begge to sammen uten aggressive tilbøyeligheter. Den eldste er fremdeles hunn, noe som kan forklare dens toleranse, men satser nå på at det blir et par etterhvert.

Pterapogon kauderni: Bangaier er jo en kjent art som fint trives i grupper, så mine erfaringer avviker ikke fra andres. Har en gruppe på 4 som ble innkjøpt som meget små, og nå er de bortimot fullvoksne. En hann går nesten alltid å ruger på egg og unger, det er ikke samme individet hver gang, så virker som en harmonisk gruppe hvor minst to hanner ruger. Har egentlig et kar disponibelt for å se om jeg kan få til litt avkom, men har ikke fått ut fingeren ennå. Så avkom så langt har blitt festmåltid for andre beboere.

Cryptocentrus cinctus: Gul sitrongoby (Yellow Watchman goby). Kjøpt denne uken også på Tropestua. Et par innehaver Farshad har hatt i flere uker, mange har ønsket å kjøpe en av dem, men ikke begge. Farshad har dermed nektet å selge fordi disse er et etablert par, og han som meg synes det er uakseptabelt tilbøyelig til å si uetisk å skille dem. Jeg kjøpte dem fordi jeg allerede har et etablert pistolrekepar i karet, og håper disse finner hverandre. To be continued.

Jeg håper disse ord kan bidra til å åpne noens øyne og fokus. Mange saltvannsfisker kan ikke holdes mer enn en, det innser også jeg, men hvorfor ikke forsøke å skape et grunnlag i et saltvannsakvarium som kan vise naturlig adferd. Altså ikke bare ha en frimerkesamling😉

image.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

En liten oppfølging om mine V. puellaris.

Jeg er nå overbevist om at dette paret leker og det forekommer avkom i akvariet.🙏

De har etablert et revir i nedre fremre høyre delen av karet, her har de lagt en anselig mengde sand over en LS. Videre har de gravd en hule under. I perioder av noen få dager er hulen lukket med sand og da ser jeg kun hannen svømme rundt. Etter 3-4 dager er hunnen fremme igjen og paret svømmer rundt. Dette har nå pågått i noen måneder, og jeg har selvfølgelig vært nysgjerrig på om det er noen yngel. Det er helt håpløst å fotografere inne i en mørk hule, men jeg kan skimte at det er noe som beveger seg i hulen, maks 2-3 mm store, noe som beveger seg med rykkvise bevegelser.

Om jeg skulle tenke å lykkes med å frem noe større yngel er nok miiiinimal størrelse plankton til fór helt avgjørende.

Inngang til hulen er under montiporaen, beklager uttydelig bilde:

BF9AF63F-E1AF-4EC3-80C0-D31AFCC42D5E.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...