Gå til innhold
Informasjon
 • Vi jobber med flere funksjoner
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Benytt kjøp og salg-funksjonen fra menyen

Anbefalte innlegg

Tenkte jeg skulle lage en tråd om mitt nye RSM 250 kar. Delvis for å holde meg selv på hugget ned tanke på karret, men og for å dele erfaringer etc.

 

Kan jo først fortelle litt om meg selv. Dette blir det femte saltvanns karret jeg har opp igjennom årene. Begynte med ett MP 130 liters kar som etter hvert fikk sump, overflate avrenning og diverse teknikk etc. Veldig fin lærings fase selv om det aldri ble ett vakkert kar. Etter barna dukket opp så har jeg vært igjennom en Biorb med saltvann, RSM 130 (når disse først dukket opp), ett Detec 375 liter og nå etter nok en runde flytting så kom jeg over ett RSM 250 på finn.no som var så godt priset at jeg ikke kunne la være egentlig.

Så til karret:

RSM 250, oppgradert med LED lys fra Stevesleds.com, Deltec MC500 skummer, Tunze ato, Eheim pumper og mediarack. På vei i posten er ett par Hydor mekaniske wavemaker dingser som jeg kan sette på pumpe utløpene og en Deltec KM500 kalkmixer (fra en byttehandel her på forumet). I tillegg er det en HurricaneX lyskontroller til LED lysene på vei.Har og en Tunze silence pumpe som skal erstatte den ene eheim pumpen da det er kort ledning på eheim pumpen som gjør ledningsføring i karret vrient.

Hvorfor RSM 250 kar? enkelt og greit fordi alt er i ett kar og skap, ikke noe hengende ned fra taket, eller rundt karret etc. Har trua på at med riktig ambisjons nivå kan dette fungere fint i en stue, spesielt siden med LED lys og gode pumper så blir dette også ganske stillegående.

Ambisjons nivået er ett blikkfang i stua og som en mulighet til å drive med dette sammen med mine barn som kun er hos meg annen hver uke, så de lærer litt om kjemi, vanntester, fisk, koraller etc i en stiuasjon som ikke er skole :)

Hittill har karret vært satt opp, vann fyllt oppi, etter at en sending fra korallen.no dukket opp med levende sand, vanlig sand, vanntester og refraktometer. 

Etter tips på forumet ble kidsa med på en tur til tropestua på lørdag forrige uke og vi kom hjem med ett par knall fine levende stein og en sånn hvit kalksteins figur. Disse ble plassert i karret til guttas store glede, og har fått stå i 5 dager, før vi tok en tur tilbake til tropestua i går kveld og kom hjem med mer levende stein. Utrolig moro å få lov å kikke å plukke stein sammen med personalet. 

Det ble en sen kveld i går med aquascaping og kos men vi er ganske fornøyd med karret hittil. 

Nå har gutta resit hjem til moren sin en uke så karret får stå helt i fred å ha alge oppblomstringer og annet som hører oppstarten til.

Planen videre er å anskaffe ett lite karantene kar (typisk rund 50L) som jeg kan pakke bort når det ikke brukes for å unngå at det blir enda ett kar og begynne å tenke på snegler og eremitter etc. Kommer til å kjøre all fisk og koraller i karantene for å gi hoved karret best mulighet til å unngå sykdom etc.

Det andre vi driver litt med for tiden er en del turer med lommelykt for å kikke på alt det rare vi finner på levendesteinen. Nærbilder av dette kommer etter helgen.

Tanker bak aquascapingen er å lage mest mulig huler og ganger, luftig, uten en steinvegg. Skal legge ut flere bilder med lysene på neste gang :)

 

IMG_1543.jpg

IMG_1544.jpg

IMG_1545.jpg

IMG_1541.jpg

IMG_1542.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Blir spennende å følge utviklingen her😊. 

Er det disse hydor wavemaker dingsene du har bestilt? Hvor bestilte du de fra?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei,

beklager litt sent svar, men ja, det er de Hydor flow dingsene jeg har bestilt. Ser på andre forum at mange bruker disse. Nå har brunalgene satt i gang og ser anntydninger til grønne alger på noen steiner. Skummeren skummer og det ser ut som en helt vanlig oppstart egentlig. Kalkmixeren er på posten så skal hente den ikveld.

legger ved noen bilder med lyset på og alger over alt, men man ser da aquascapingen hvertfall. Litt nærmere inspeksjon av steinen avslører en del levende polypp greier og noen bitte små korall dyr. Vet ikke helt hva det er eller om de overlever, men vi får se.

her er hvertfall bildene. De er veldig blå, men synes den typhoon LED styringen jeg har er knotete å stille inn så har en Hurricane X controller i posten så da får jeg nok litt hvitere lys, synes det er alt for blått selv, og telefonen gjør det ikke bedre dessverre... men ja ja sånn er det nå :)

 

IMG_20180212_173407.jpg

IMG_20180212_173413.jpg

IMG_20180212_173424.jpg

IMG_20180212_173356.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Da har jeg hentet Deltec KM500 kalkmixer på postkontoret (tusen takk Konrad) og oppdaget at jeg ikke kan bruke den :( føler meg litt dum nå (burde ha sjekket dette på forhånd, men med KM500 så kan jeg ikke pumpe kalkvann igjennom mixeren og opp i akvariet. Den er ikke trykktett... Pokker. Det jeg trenger er en Tunze 5074 eller tilsvarende kalkmixer... noen som har? 

Har allerede osmolator og sensor etc. Trenger bare kalkmixer delen og aller helst den bøtta som følger med. Kan evt bytte i en KM500....

 

Flau nå... 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

var en liten tur med lommelykt i karret i går kveld for å trøste meg selv litt etter kalkmixer tabben... og fant denne lille krabaten på tur. Regner med at dette er en fireworm av ett eller annet slag. kult å se at det er liv i karret :) Har begynt å dukke opp litt børstemark og en plage anemone har jeg også funnet (apistasia mener jeg). så får vel finne fram en sprøyte med eddik i ikveld for å ta den.

Håper noen har en sånn Tunze klkmixer som de vil bytte :)

 

Leif

 

IMG_20180213_224846.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Da har jeg bestilt meg en slik Tunze kalkmixer som jeg trenger. Prøver å kjøpe i Norge dersom det er mulig men når prisen ble over det dobbelte av ebay, eller 100% usikker leveringstid så måtte jeg krype til korset og handle på Ebay denne gangen. Syner det er synd, men sånn er det nå.Håper virkelig jeg slipper å handle i utlandet i fremtiden.

ja ja.... 

Karret har det fint og de grønne algene begynner å bli tynnere nå.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

vtenkte det var på tide med en liten oppdatering her... Grønn algene er ikke lengre grønne men begynne å blekne og bli nesten brune. Regner med at det holder på å dø ut og den første delen av oppstarten snart er over. Karret har hatt vann stein og sand i seg nå i tre uker.

Tok en liten runde med testsettene idag, og fikk følgende verdier:

Ca: 390 ppm

Mg: 1160 ppm

KH: 5.6

NO3: 0

alle testene er fra salifert forresten, for de som lurte. Ser at Ca og Mg er litt lave, tenkte jeg skulle bytte 10 L vann idag for å komme meg inn i vanen, og se om ikke det hjelper på verdiene. Håper Kalkmixeren fra Tunze dukker opp snart også :)

 

legger ved ett FTS selv om det er ganske kjedelig enda.....

IMG_20180218_170754.jpg

Endret av doogledee
skrivefeil.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hydor Wavemaker sakene dukket opp i posten i går. fikk de montert uten for store problemer på utløpene til karret, med mulighet for å sette tilbake de originale hvis jeg vil det senere. Da de to pumpene i karret har forskjellig ytelse er det også forskjellig hastighet på rotasjonen til wavemakerene, noe som skaper en god del variasjon i vannbevegelsene. utløpet fra wavemakerene er veldig "mykt" og dette virker som en fin løsning som det kan virke som gjør at jeg slipper ekstra pumper i karret. Vi får se etter hvert.

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


 • Lignende innhold

  • Av JohnD
   Hei
   Noen spørsmål fra en tidligere akvarist fra forrige årtusen.
   For ca 25 år siden hadde jeg et saltvannsakvarium - og vurderer nå å starte opp på ny.  Akvariet jeg hadde var på ca 350 liter, en stor motstrøms-skummer og innredet med levende stein.  Belysningen var lysstoffrør.   Husbygging, barn, økonomi og det faktum at slanger, utvendige filterpumper og en ca 120 cm lang skummer har svært lav KAF (Kone Aksepterings Faktor) gjorde at prosjektet etterhvert ble lagt bort. Nå tenker jeg å starte opp på ny - jeg ser at teknikken har utviklet seg mye siden jeg drev med dette - og at det i dag er mulig å ha et "all in one" akvarium - der det tilsynelatende er et minimum av synlige slanger, ledninger og andre forstyrrende remedier som fort gir et noe lurvete preg.    Det er to typer akvarier jeg har sett på :  Red Sea Reefer Nano og Aqua Medic Cubicus.  Noen som har erfaringer fra disse?   Jeg har forøvrig tatt vare på den levende steinen ca 10 - 15 kg,  den ligger i en plasttønne - og er selvsagt steindød nå.  Jeg tenker på bruke den som underlag og regner med at ved innsetting av ny, levende stein , vil den gradvis dekkes av kalkalger og andre tilvekster. Jeg mener å erindre at det før var vanlig å grovknuse levende stein og bruke denne som filtermasse ettersom den inneholder anaerobe bakterier som hjelper til med å fjerne nitrat fra vannet.   Er dette riktig tenkt, eller er det best å bare å kaste denne?         
  • Av JohnD
   Hei
   Noen spørsmål fra en tidligere akvarist fra forrige årtusen.
   For ca 25 år siden hadde jeg et saltvannsakvarium - og vurderer nå å starte opp på ny.  Akvariet jeg hadde var på ca 350 liter, en stor motstrøms-skummer og innredet med levende stein.  Belysningen var lysstoffrør.   Husbygging, barn, økonomi og det faktum at slanger, utvendige filterpumper og en ca 120 cm lang skummer har svært lav KAF (Kone Aksepterings Faktor) gjorde at prosjektet etterhvert ble lagt bort. Nå tenker jeg å starte opp på ny - jeg ser at teknikken har utviklet seg mye siden jeg drev med dette - og at det i dag er mulig å ha et "all in one" akvarium - der det tilsynelatende er et minimum av synlige slanger, ledninger og andre forstyrrende remedier som fort gir et noe lurvete preg.    Det er to typer akvarier jeg har sett på :  Red Sea Reefer Nano og Aqua Medic Cubicus.  Noen som har erfaringer fra disse?   Jeg har forøvrig tatt vare på den levende steinen ca 10 - 15 kg,  den ligger i en plasttønne - og er selvsagt steindød nå.  Jeg tenker på bruke den som underlag og regner med at ved innsetting av ny, levende stein , vil den gradvis dekkes av kalkalger og andre tilvekster. Jeg mener å erindre at det før var vanlig å grovknuse levende stein og bruke denne som filtermasse ettersom den inneholder anaerobe bakterier som hjelper til med å fjerne nitrat fra vannet.   Er dette riktig tenkt, eller er det best å bare å kaste denne?         
  • Av Askefast
   Hei,
   Jeg bor i Ski (follo) og skal hente mitt første saltvannsakvarium (første akvarium) ila denne uken. Håper noen vil hjelpe til ved å svare på noen av mine spørsmål:
   - Er det helt katastrofe å bruke springvann og blande saltvann selv? Jeg har ikke noe filtersystem og tror ikke det vil bli aktuelt å ha stående svære tanker med vann osv. Jeg har inntrykk av at vannet er bra i området vi bor.  
   - Jeg har forstått det riktig at det er levende stein som gjelder? Kan noen anbefale et sted å kjøpe dette? Jeg var i en butikk på alnabru hvor selv personalet synes de er så dyre at de anbefaler å handle et annet sted.
   Hvem vet hva som skjer om 1 mnd, men akuratt nå er jeg der at jeg vil undersøke denne hobbyen uten å bruke altfor mye penger. Håper dere vil gi meg noen gode råd med dette som grunnlag. :-)
   Anders
  • Av Askefast
   Hei,
   Jeg har nettopp handlet inn et brukt Red Sea Max 250 som skal igangsettes så fort som mulig. I den forbindelse opprettet jeg en brukerkonto her for å sanke inn lærdom. Problemet er at for min det så virker ikke søkefunksjonen, og da blir det mye leting. Er det mulig å få hjelp til å finne de riktige sidene man bør lese som komplett nybegynner?
   Mvh Anders
  • Av 2nice
   Hei
    
   Har nå latt karet gå i 3 mnd funker fint
×