Jump to content
Informasjon
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!
doogledee

Leif sitt RSM 250

Recommended Posts

Tenkte jeg skulle lage en tråd om mitt nye RSM 250 kar. Delvis for å holde meg selv på hugget ned tanke på karret, men og for å dele erfaringer etc.

 

Kan jo først fortelle litt om meg selv. Dette blir det femte saltvanns karret jeg har opp igjennom årene. Begynte med ett MP 130 liters kar som etter hvert fikk sump, overflate avrenning og diverse teknikk etc. Veldig fin lærings fase selv om det aldri ble ett vakkert kar. Etter barna dukket opp så har jeg vært igjennom en Biorb med saltvann, RSM 130 (når disse først dukket opp), ett Detec 375 liter og nå etter nok en runde flytting så kom jeg over ett RSM 250 på finn.no som var så godt priset at jeg ikke kunne la være egentlig.

Så til karret:

RSM 250, oppgradert med LED lys fra Stevesleds.com, Deltec MC500 skummer, Tunze ato, Eheim pumper og mediarack. På vei i posten er ett par Hydor mekaniske wavemaker dingser som jeg kan sette på pumpe utløpene og en Deltec KM500 kalkmixer (fra en byttehandel her på forumet). I tillegg er det en HurricaneX lyskontroller til LED lysene på vei.Har og en Tunze silence pumpe som skal erstatte den ene eheim pumpen da det er kort ledning på eheim pumpen som gjør ledningsføring i karret vrient.

Hvorfor RSM 250 kar? enkelt og greit fordi alt er i ett kar og skap, ikke noe hengende ned fra taket, eller rundt karret etc. Har trua på at med riktig ambisjons nivå kan dette fungere fint i en stue, spesielt siden med LED lys og gode pumper så blir dette også ganske stillegående.

Ambisjons nivået er ett blikkfang i stua og som en mulighet til å drive med dette sammen med mine barn som kun er hos meg annen hver uke, så de lærer litt om kjemi, vanntester, fisk, koraller etc i en stiuasjon som ikke er skole :)

Hittill har karret vært satt opp, vann fyllt oppi, etter at en sending fra korallen.no dukket opp med levende sand, vanlig sand, vanntester og refraktometer. 

Etter tips på forumet ble kidsa med på en tur til tropestua på lørdag forrige uke og vi kom hjem med ett par knall fine levende stein og en sånn hvit kalksteins figur. Disse ble plassert i karret til guttas store glede, og har fått stå i 5 dager, før vi tok en tur tilbake til tropestua i går kveld og kom hjem med mer levende stein. Utrolig moro å få lov å kikke å plukke stein sammen med personalet. 

Det ble en sen kveld i går med aquascaping og kos men vi er ganske fornøyd med karret hittil. 

Nå har gutta resit hjem til moren sin en uke så karret får stå helt i fred å ha alge oppblomstringer og annet som hører oppstarten til.

Planen videre er å anskaffe ett lite karantene kar (typisk rund 50L) som jeg kan pakke bort når det ikke brukes for å unngå at det blir enda ett kar og begynne å tenke på snegler og eremitter etc. Kommer til å kjøre all fisk og koraller i karantene for å gi hoved karret best mulighet til å unngå sykdom etc.

Det andre vi driver litt med for tiden er en del turer med lommelykt for å kikke på alt det rare vi finner på levendesteinen. Nærbilder av dette kommer etter helgen.

Tanker bak aquascapingen er å lage mest mulig huler og ganger, luftig, uten en steinvegg. Skal legge ut flere bilder med lysene på neste gang :)

 

IMG_1543.jpg

IMG_1544.jpg

IMG_1545.jpg

IMG_1541.jpg

IMG_1542.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei,

beklager litt sent svar, men ja, det er de Hydor flow dingsene jeg har bestilt. Ser på andre forum at mange bruker disse. Nå har brunalgene satt i gang og ser anntydninger til grønne alger på noen steiner. Skummeren skummer og det ser ut som en helt vanlig oppstart egentlig. Kalkmixeren er på posten så skal hente den ikveld.

legger ved noen bilder med lyset på og alger over alt, men man ser da aquascapingen hvertfall. Litt nærmere inspeksjon av steinen avslører en del levende polypp greier og noen bitte små korall dyr. Vet ikke helt hva det er eller om de overlever, men vi får se.

her er hvertfall bildene. De er veldig blå, men synes den typhoon LED styringen jeg har er knotete å stille inn så har en Hurricane X controller i posten så da får jeg nok litt hvitere lys, synes det er alt for blått selv, og telefonen gjør det ikke bedre dessverre... men ja ja sånn er det nå :)

 

IMG_20180212_173407.jpg

IMG_20180212_173413.jpg

IMG_20180212_173424.jpg

IMG_20180212_173356.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da har jeg hentet Deltec KM500 kalkmixer på postkontoret (tusen takk Konrad) og oppdaget at jeg ikke kan bruke den :( føler meg litt dum nå (burde ha sjekket dette på forhånd, men med KM500 så kan jeg ikke pumpe kalkvann igjennom mixeren og opp i akvariet. Den er ikke trykktett... Pokker. Det jeg trenger er en Tunze 5074 eller tilsvarende kalkmixer... noen som har? 

Har allerede osmolator og sensor etc. Trenger bare kalkmixer delen og aller helst den bøtta som følger med. Kan evt bytte i en KM500....

 

Flau nå... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

var en liten tur med lommelykt i karret i går kveld for å trøste meg selv litt etter kalkmixer tabben... og fant denne lille krabaten på tur. Regner med at dette er en fireworm av ett eller annet slag. kult å se at det er liv i karret :) Har begynt å dukke opp litt børstemark og en plage anemone har jeg også funnet (apistasia mener jeg). så får vel finne fram en sprøyte med eddik i ikveld for å ta den.

Håper noen har en sånn Tunze klkmixer som de vil bytte :)

 

Leif

 

IMG_20180213_224846.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da har jeg bestilt meg en slik Tunze kalkmixer som jeg trenger. Prøver å kjøpe i Norge dersom det er mulig men når prisen ble over det dobbelte av ebay, eller 100% usikker leveringstid så måtte jeg krype til korset og handle på Ebay denne gangen. Syner det er synd, men sånn er det nå.Håper virkelig jeg slipper å handle i utlandet i fremtiden.

ja ja.... 

Karret har det fint og de grønne algene begynner å bli tynnere nå.

Share this post


Link to post
Share on other sites

vtenkte det var på tide med en liten oppdatering her... Grønn algene er ikke lengre grønne men begynne å blekne og bli nesten brune. Regner med at det holder på å dø ut og den første delen av oppstarten snart er over. Karret har hatt vann stein og sand i seg nå i tre uker.

Tok en liten runde med testsettene idag, og fikk følgende verdier:

Ca: 390 ppm

Mg: 1160 ppm

KH: 5.6

NO3: 0

alle testene er fra salifert forresten, for de som lurte. Ser at Ca og Mg er litt lave, tenkte jeg skulle bytte 10 L vann idag for å komme meg inn i vanen, og se om ikke det hjelper på verdiene. Håper Kalkmixeren fra Tunze dukker opp snart også :)

 

legger ved ett FTS selv om det er ganske kjedelig enda.....

IMG_20180218_170754.jpg

[[Template core/front/global/commentEditLine is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hydor Wavemaker sakene dukket opp i posten i går. fikk de montert uten for store problemer på utløpene til karret, med mulighet for å sette tilbake de originale hvis jeg vil det senere. Da de to pumpene i karret har forskjellig ytelse er det også forskjellig hastighet på rotasjonen til wavemakerene, noe som skaper en god del variasjon i vannbevegelsene. utløpet fra wavemakerene er veldig "mykt" og dette virker som en fin løsning som det kan virke som gjør at jeg slipper ekstra pumper i karret. Vi får se etter hvert.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja ting går sin gang. Algene begynner å slippe nå, og jeg vurderer en tur for å kjøpe litt snegler og slikt i helgen, men jeg har hørt en kneppe lyd fra akvariet i det siste som bekymrer meg litt. Det er snakk om en til firen kneppe lyder med 1-2 sekunders mellomrom som høres ut som det er ett eller annet som kakker i glasset. Har sjekket regelmessig og har ingenting som henger eller ligger så det kan dunke borti glasset, og dette skjer nesten 100% av tiden etter at hovedlyset er skrudd av, så misstanken er en mantis eller pistol reke. 

Har ikke sett noen ( har egentlig ikke tittet så mye etter den heller ) da jeg ikke har noe annet i karret enda, men er usikker på om det er lurt å bruke penger på no levende før jeg har fjernet denne. 

skal lage meg en felle i kveld og se om jeg får fisket ut krabaten. Tips og råd til å evt hva jeg skal gjøre med rakkeren, eller andre fangst metoder mottaes med takk :)

Ellers så har den nye lyskontrolleren kommet og er installert, Personlig synes jeg den var mye lettere å programere enn den gamle, så hvis noen har lyst på en Typhoon LED kontroller, fra Stevesleds, så har jeg en som kan gis bort mot henting. Ta kontakt dersom du er interesert :)

Har byttet til HurricaneX kontrolleren.

 

Leif

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takk for tipset. fikk ikke tid til å lage felle i går, men planlegger å gjøre det til helgen kanskje. skal se om ikke jeg kan få til noe med litt flere hinder :)

Blir spennede å se om jeg får tak i rakkeren, og hva det evt er :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Enda ikke klart å ta meg tiden til å lage en felle å fiske litt i karret, men det kommer etterhvert... I mellomtiden har kalkmixeren fra Tunze dukket opp i posten så denne er motert i skapet sammen med vannpåfyllingen. Det tekniske i karret begynner nå å bli ferdig, så er ganske fornøyd med det. Får la kalkmixeren gå seg til i en ukes tid å ta litt vanntester for å se hvor i løypa jeg er mtp innkjøring etc. 

Begynner å få litt ønsker fra gutta mine om å ha no levende oppi karret også, så det er vel på tide å skaffe litt snegler og eremitter nå snart også... moro det her...

IMG_20180305_182637.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nå har kalkmixeren fra Tunze stått på i noen uker, og jeg tok sjangsen på å noen eremitter og snegler fra Tropestua.

I karret har jeg nå to stk sand vendende snegler, so virker å være kanon bra alge spisere... ser at glasset er rent over alt hvor det når, og steiner etc begynner å bli renere også. jeg har 5 stk andre snegler også som surrer rundt på LS og virker å trives godt. de også spiser alger med god appetitt. de to eremittene, ildreken og peppermynte reken ser jeg ikke no til, de gjemmer seg mye og egentlig kjenner jeg at det virker litt kjipt at jeg aldri ser de, men kanskje de kommer fram mer etter hvert.

 

Verdiene i karret er nå: KH 7.2, Ca 380-390 og Mg 1320

Mg ble justert opp ed tilsetning, de andre to verdiene har kalkmixeren tatt seg av. de har holdt seg stbile den siste uken. Polyppene i karret har begynt å farge seg ut og bli grønne, så det er kult, kommer med litt bilder ikveld eller i morgen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nå er jeg minus to snegler, ser ut som mantis reke eller noe annet som spiser snegler i karret er på plass. Har prøvd med felle i ett par uker for å fiske ut det dyret som sitter inni en stein og klikker, om natta etter att lyset er av, helt uten hell.

Har ikke vært sikker på hvor dyret bor men har fjernet en og en levende stein å hatt i bøtte med sirk og saltvann nå for å høre om kneppingen i karret gir seg. Det ser ut som jeg har klart å finne riktig stein nå da det er stille i karret :) 

skal la steinen står i bøtta med sirkulasjon noen dager til for å være helt sikker, men når jeg fjernet andre steiner påsamme måte så hørte jeg kneppingen i karret samme kveld, så det kan virke som jeg har endelig klart å få mantis reken eller hva det nå er ut av karret..... så var det bare å få dyret ut av steinen da.... 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

tok feil gitt... i går kveld hørte jeg knepping i karret igjen... så imorges så tok jeg ut de tre andre LS og la de i badekaret med ferskvann for å se om jeg kunne få ut dyret. etter kun noen minutter så hørte jeg knepping i badekaret så dyret bor i en av de steinene, eller er der nå hvertfall. lot steinen ligge i badekarret i en time i feskvann for å få jaget dyret ut av steinen, men uten hell dessverre. kom ikke ut av steinen :( Måtte legge alt tilbake i karret for å kunne dra på jobb, men usikker på om ferskvannsbad på 1 time er nok til å evt ta livet av en mantis reke. ett par krabber i forskjellige størrelser er jeg dog kvitt uansett.

utrolig frustrerende prosess, men kommer ikke på tale å ha fisk i karret før jeg er helt sikker på at evt mantis reke er tatt hånd om. Vil ikke fore en uønsket gjest med dyre fisk eller snegler. 

Veit at å ta livet av reka inni steinen ikke er den beste løsningen, men har ikke fått lokket den ut på noen annen måte. I værste fall får jeg bytte ut LS, godt at jeg er i oppstarts fasen og ikke har ett godt etablert kar.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jeg har lest det selv på reefcentral. Har ikke hørt noe mer knepping fra karret så det er vel mulig at jeg har blitt kvitt dyret. Ett annet alternativ er vel å legge steinen ute over natten, kulda burde ordne saken, men da dør alt på steinen... Krysser fingrene for at jeg slipper det. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da er påsken overstått for min del og karret begynner å få kjørt seg inn. Regner med at det blir noen fisk denne uken. Gleder meg til det... har vært laange 3 mnd med innkjøring nå synes jeg :) men alger avtar og karret ser bra ut synes nå jeg, alt tatt i betraktning.

men under dypping av levendestein for å bli kvitt mantis, dukket det opp noen krabater jeg ikke har sett før. Er det noen som kjenner disse igjen? den største er på ca en cm vil jeg tro.... Mange av disse som datt av den ene steinen under dypping, men fisket bare opp noen få for å ta bilde. 

 

IMG_20180401_113303.jpg

[[Template core/front/global/commentEditLine is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da er det på høy tid med en oppdatering her.Det har skjedd en del siden sist.

Pumpen i deltec skummeren tok rennefart og døde så jeg monterte inn karrets orginale skummer igjen. Denne ser ut til å fungere font med ett par grep for å få ned støyen på den. 

Jeg klarte å klumse litt rundt i skapet og sprekke kalkmixeren min... Det fororsaket litt sure miner fra min side da jeg brukte en del tid på å få tak i den. Jeg lurte litt på å lime den, og tok kontakt med glassmester og til slutt plastkompaniet for å skaffe lim, men begge deler var ganske kjølige til å hjelpe eller i det hele tatt se på problemet. Ble litt oppgitt, ,men til slutt testet jeg litt selv og fant ut at aceton fungerer utmerket som lim til denne acryl lignende plasten som Tunze har benyttet, så kalkmixeren er fikset igjen og trykk testet i ett par dager før den nå er i drift igjen. 

Vi har nå fått oss 2 klovnefisk, en firefish og en wrasse som alle trives i karret og spiser godt. I tillegg er det 12 stk snegler og to eremitter som rusler rundt. 

Seneye overvåkning er på plass og temperatur og pH er innafor. Temperatur ligger mellom 25 og 26 grader og pH mellom 8.2 og 8.45 avhengig av tid på døgnet.

Rowaphos er tatt i bruk for å få kontroll på alger og fungerer fint. Bytter filtervatt ukentlig og karret begynner å bli ikke så ille. 

Planen videre er nok å få tak i noen enkle korall avleggere (noen som har i Oslo?, som de vil selge? ) og noen fisk til. Vi har lyst på en gul kirurg og ettehvert en mandarin, men utover det er det ikke så mye vi kommer på som vi vil ha enda, Muligens en Anemone til klovnefiskene. 

Kom gjerne med råd og tips om alt fra fiskevalg til koraller :)

fortsatt god sommer videre alle sammen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tenkte kanskje det var greit med ett par bilder av innbyggerne i karret. Klovnefiskene kjenner vel de fleste til men det to andre var hitch hikere på LS og hvis noen kunne tipse meg om hva det er så hadde det vært moro. Det er altså korall dyrene jeg lurer på hva heter :) bildene er nederst i innlegget.

vannverdier i dag: 

Ca: 430-440 ppm

Mg: 1260-1290 ppm

KH: 6.4-6.7

NO3: 0

 

Ellers så kikket jeg i karret med lommelykt i går kveld og det absolutt kryr av små lus aktige dyr om natta. Fra ett par med mer lange til nesten en cm lange smådyr med svarte/brune tversoverstriper på ryggen. Fikk filmet de litt:

 

men usikker på hva de er, en eller annen slags pod tenker jeg. Noen forslag? mengden av disse krypene har plutselig dukket opp de siste fem ukene ca, jeg har ikke lagt merke de tidligere og nå går det ikke ann å unngå å se de. litt rart egentlig, men regner med at det er ett bra tegn?

WIN_20180616_16_29_54_Pro.jpg

WIN_20180616_16_30_02_Pro.jpg

WIN_20180616_16_30_25_Pro.jpg

[[Template core/front/global/commentEditLine is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tiden går, og mantis reken eller hva det er er ikke borte :( idag var det masse knepping fra karret og jeg hadde tid idag så har fyllt badekarret og en bøtte med saltvann. tar ut en og en levende stein og legger I bøtta, om det fortsatt er knepping I karret går steinen over I badekarret og neste stein over I bøtta etc intill jeg finner ut av dette. På den måten så bør jeg forhåpentligvis klare å ende opp med steinen med krabaten I I bøtta til slutt. lov å håpe hvertfall. beginner å bli lei av å miste snegler nå. Lurer på om ildreken og peppermyntereken også ble tatt av denne krabaten så nå må jeg bli kvitt den før jeg kjøper mer levende...

Share this post


Link to post
Share on other sites

det ser ut som jeg har endelig greid å fange reken :) nå har jeg en stein I badekarret med sirkulasjon og der hører jeg knepping.. det er stille I karret :) eneste kjipe er at det er den finite levende stein bite min som reka er I så nå har jeg ny aquascape på gang. Når støvet har lagt seg så kommer det bilder.

Jeg skal fragge korallen som sitter på LS I badekarret og så får jeg se hva jeg gjør med den. Hvis noen vil ha den, komplett med mantis reke så kan de få den, må bare hente den hos meg I Oslo. ta kontakt på mobil 41565276 ved interesse. Helt gratis :) er en fin korall som vokser på steinen, lilla sak som dekker steinen. Ganske stor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Når jeg kjøpte mitt Red Sea Reefer, så fikk jeg tips om at når levende stein ble lagt på plass, så skulle jeg lytte nettopp etter slike kneppelyder som du beskriver.
Jeg hadde heldigvis ikke noe slikt, men hvis jeg skulle ha isolert en stein som knepper, så skulle jeg legge den i hypersalint vann med salinitet på 1.030. Da vil mantisreka komme ut med en gang ble det sagt.

Jeg har ikke prøvd det, siden jeg slapp den plagen, men det bør vel være enkelt nok å prøve det, og se om det går, så redder du steinen og korallen (hvis den tåler behandlingen da).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sukksess :) endelig fått isolert steinen og endte opp med å la steinen ligge tørt I en bøtte. når jeg plukket opp steinen idag fant jeg reka I bunnen av bøtta. se bilde. Da er jeg endelig klar for å fortsette med å sette inn levende I karret :)

til orienteering så er denne reka ca 2 cm lang og mere blå I fargen enn det ser ut på bilde  Er egentlig fornøyd med den nye aquascapen så er ikke sikker på hva jeg skal gjøre med steinen egentlig, får se på det litt etter hvert.

 

mantis.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Similar Content

  • By kire
   Får lage ein tråd ved siden av lagunen min, dette skal bli hovudkaret i garasjen.
   Har god tid på dette prosjektet,  sitter egentlig å funderer på ka mål eg ska ha på tanken.
   Tenker type 160-180x80x50 ca.
   Har eit gammalt aquastabil 530 liter, som skal brukes til sump, med stor refugium del.
   Liker godt å lage ting sjøl, men usikker på kostnader til glass vs å bestille custom..
  • By Glassrosa
   Da har vi endelig flyttet inn på slottet her på Hasle og planleggingen for å sette opp akvarium igjen er i gang. Vi holder fortsatt på med å planlegge hvor møbler skal stå, så akvariet er ikke prioritert av oss begge, men de første kassene med utstyr er på plass, endelig! Og osmoseapparatet har jeg fått i hus, så vannproduksjon kan startes før akvariet er på plass. Gleder meg veldig til fortsettelsen og å komme i gang helt fra starten av igjen 🤩 Planlegge og brukelitt tid på aquascape og karantenekar og slike ting 😊 
   - Hilsen Glassrosa

  • By Glassrosa
   En nybegynners første år. DEL 1: Drømmen om et saltvannsakvarium.
   Første del i bloggserien om erfaringene jeg gjorde i det første året mitt som saltvannsakvarist. Serien ble gitt som foredrag ved ReefMeet 2017 og 2018 i Drøbak.
   Drømmen om et saltvannsakvarium
   Jeg har alltid hatt lyst på et saltvannsakvarium. De flotte fargene som lyser opp i stua. De hypnotiserende bevegelsene fra anemonene. Unike symbioseforhold. Ekstravagante, fargerike fisk. Lukk øynene, og se det for deg. Bare gjør det. Det er fint, ikke sant? Og mens du sitter der og drømmer deg bort, kommer tanken: hvorfor skulle ikke jeg og kunne mestre saltvann?
   Bildene under, med bildetekst, forteller litt mer om akkurat hva som er så spesielt og unikt, og som inspirerer meg med saltvannsakvarium.

   Fantastiske farger og former på koraller og fisk. Bildet er tatt i dyreparken i Wien. Hvem er det vel som ikke kunne tenke seg å ha et lite sykke natur hjemme. En glassboks som umiddelbart tar deg med til en tropisk undervannsverden. Hvor du kan drømme deg bort fra hverdagens mas og bare eksistere i din egen sone. Deg og akvarieverden din!

   Enda et eksempel på fantastiske farger og former på koraller og fisk. Store konstruksjoner av ulike organismer og liv. Tenk å ha noe slikt hjemme! Bildet er tatt i akvariet Haus des Meeres i Wien.

   Koraller som lyser i black-light/ blå-aktinisk lys! En ellers brun korall kan bli helt fantastisk fargesprakende med blå lyskilde! Dette syntes jeg er kjempekult, og dette er ikke noe du ser i et ferskvannsakvarium! Lurer du på hvorfor de har så sterke farger, så må du følge med videre

   Fantastisk kamuflasje, som hos denne sjøhesten! Hvis man ikke ser nøye etter, kan man gå glipp av mye!

   Utrolige symbioseforhold, som hos disse klovnefiskene som bor i en anemone. Klovnene får beskyttelse mot større fisk av de stikkende tentaklene til anemonen, og anemonen vil til gjengjeld få mat når klovnefiskene tar med seg mat tilbake eller bæsjer, samt at klovnefisken renser anemonen og beskytter den mot fisker som kanskje vil spise den. Det finnes mange symbioseforhold i naturen, men dette er nok et av de mest berømte, nydeligste og søteste.
   I retrospekt, når jeg ser tilbake, kan jeg si at jeg har en venninne som er veldig nyskjerrig, og som biolog og venn får jeg ofte spørsmål fra henne om alt mulig rart, ting som jeg tar forgitt at er allmenkunskap, bare fordi jeg kan det så godt selv. Å starte opp med saltvann var en ny verden for meg. Plutselig stod jeg i hennes sko og lurte på alt, alt var nytt, og som fersking er det mange wow opplevelser. Alle må starte et sted, og vi alle kunne null på et tidspunkt.
   Har du noen gang vurdert å starte opp et saltvannsakvarium? Eller kanskje du allerede har et? Hva er det som fascinerer deg mest i denne nydelige undervannsverden?
    
  • By John-Tore Haugen
   Hei,
   Jeg har endelig bestemt meg for å ta steget over fra ferskvann til saltvannsakvarie. Jeg har flere års erfaring med ferskavnn i ulike størrelser (54 - 250 liter) og med ulike typer fisk, men har alltid hatt den gnagende følelsen av å kjøre Lada selv om det står en Ferrari tilgjengelig ... 
   Til tross for at små akvarium er mer utfordrende enn store, så har valget falt på et tomt kar jeg allerede har hjemme; Eheim Aquastar 54 liter LED (ferskvannsakvarie). Dimensjoner 60 x 30 x 30 cm. Slik jeg har forstått det, så kan jeg bruke akvariet og varmekolben. Lyset er jeg litt mer usikker på(?)
   Plass, pris og tid er grunnene til at jeg går for så lite volum. Jeg er fullt klar over alle de gode argumenta for å ha større kar, men jeg velger heller å se på dette som en skikkelig utfordring og innføring i faget. Det er mange gode eksempler på flotte nanokar her inne.
   Plan:
   Jeg er i hovedsak interessert i å ha Korallgrus/ sand og levende stein. To Nemo/ klovnefisker, og div. nyttedyr, så det blir utgangspuktet for oppsettet. Har lest at dette er fint å starte med.  Det reelle vannvolumet blir vel et sted mellom 40-45 liter +/- når man trekker fra plass til sand, stein og utstyr. Og her kommer jeg til punkter der jeg trenger deres erfaringer og kunnskap, for det er det veldig åpenbart at mange av dere har!
   1. Utstyr
   Med følgende oppsett beskrevet over, hvilket utstyr trenger jeg? Vet jeg må ha god sirkulasjon, men har dere tips til konkrete merker/ modeller for det volumet jeg skal ha? Er det mulig å få utstyr som monteres i/ på akvariet så jeg slipper sump? Hvilke andre duppeditter trenger jeg (proteinskummer osv?) Evt hva passer til dette volumet? Holder det med LED-lys 7,7W dersom jeg ikke har koraller? Koraller er riktignok noe jeg er interessert i etter hvert, men tenkte å prøve helt "basics" nå først. Dersom karet står i en kjølig kjeller, kan da lokket være på, gitt at jeg ikke trenger bedre lys? Eller bør lokket bare være av for å regulere tempertur? 2. Innhold
   Er korallgrus og levende stein tilstrekkelig for at klovnefisk og nyttedyr skal trives? I følge en akvariebok jeg har hjemme, så er det det. Jeg har selvfølgelig lyst å få inn anemoner osv etter hvert, men vil som sagt gjør dette så enkelt som mulig i startfasen.   3. Daglig stell
   Hvor mye stell er det egentlig fra dag til dag? 4. Innkjøp av utstyr
   Jeg bor på nordvestlandet, og må si her er relativt begrensa utvalg i de dyrebutikkene jeg har besøkt. Har dere forslag til gode nettbutikker? Har sjekka ut flere, men har begrensa erfaring med dem.  
   Jeg har allerede lest mange artiker og innlegg om denne hobbyen, men må innrømme at jeg kan bli litt forvirret da jeg ser at det er mange ulike svar. Det blir det sikkert på mitt spm også. Men tenkte at det var verdt et forsøk å spørre spesifikt om mtt planlagte oppsett for å se om jeg kan bli litt klokere. Det viktigste for meg nå først er bare å få startet opp denne fantastiske hobbyen, og jeg setter utrolig stor pris på alle som kan dele av sin kunnskap.
   Legger ved et bilde av akvariemodellen:

  • By Tor-olav
   Jeg rengjør et gammelt saltvannkar etter noen år i en låve. Om noen uker/måneder skal det fylles. Aldri hatt saltvann før. Må sette meg inn i ulike korallarter/slekter og typer, skjønner jeg. Men: noen der ute som har noen tips. Hvor mye levende stein? Hva er den perfekte sumpen? Må jeg belage meg på noen uker med algkræsj i starten? Osv. Jeg trenger mange små dummi-knep ;-)
×
×
 • Create New...