Gå til innhold
Informasjon
 • Husk å book neste Reefmeet i kalenderen. Søndag 24.03.19 i Drøbak. Mer info kommer
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • NYHET. Nå kan man legge ut objekter i "kjøp og salg" å motta bud hvis man ønsker. Sjekk det ut!
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!

Spørsmål

Hei

Noen spørsmål fra en tidligere akvarist fra forrige årtusen.

For ca 25 år siden hadde jeg et saltvannsakvarium - og vurderer nå å starte opp på ny.  Akvariet jeg hadde var på ca 350 liter, en stor motstrøms-skummer og innredet med levende stein.  Belysningen var lysstoffrør.   Husbygging, barn, økonomi og det faktum at slanger, utvendige filterpumper og en ca 120 cm lang skummer har svært lav KAF (Kone Aksepterings Faktor) gjorde at prosjektet etterhvert ble lagt bort.
Nå tenker jeg å starte opp på ny - jeg ser at teknikken har utviklet seg mye siden jeg drev med dette - og at det i dag er mulig å ha et "all in one" akvarium - der det tilsynelatende er et minimum av synlige slanger, ledninger og andre forstyrrende remedier som fort gir et noe lurvete preg.   
Det er to typer akvarier jeg har sett på : 
Red Sea Reefer Nano og Aqua Medic Cubicus.  Noen som har erfaringer fra disse?
 
Jeg har forøvrig tatt vare på den levende steinen ca 10 - 15 kg,  den ligger i en plasttønne - og er selvsagt steindød nå.  Jeg tenker på bruke den som underlag og regner med at ved innsetting av ny, levende stein , vil den gradvis dekkes av kalkalger og andre tilvekster. Jeg mener å erindre at det før var vanlig å grovknuse levende stein og bruke denne som filtermasse ettersom den inneholder anaerobe bakterier som hjelper til med å fjerne nitrat fra vannet.   Er dette riktig tenkt, eller er det best å bare å kaste denne? 
 
 
 
 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

6 svar til spørsmålet

Anbefalte innlegg

 • 0

Red sea er fine, god akvariumer. Jeg hadde personlig anbefalt med en sump da i lengden det er enklere. Skal du bruke den gamle steinen burde du nok kurere den skikkelig før du bruker den i karet.

De siste 5-6 årene har alt forandret seg. Lysene mer effektive og stille, returpumper, sirklulasjonspumper. Mye billig og bra, og dyrt og kjempebra. Har du gammelt utstyr liggende, blir kvitt det og start på ny med litt kvalitet da blir du fornøyd over tid.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
 • 0

Takker for svar!  Jeg er noe usikker på hva som menes med å kurere steinen - er det å behandle den med kjemikalier for å bli kvitt døde rester av dyr / bakterier?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
 • 0

Har ikke personlig erfaring med de "alt i ett" akvariene men utfra info om de ser de veldig bra ut og de har definitivt høy KAF. Begge er jo lagt opp med sump i underskapet og det er en kjempefordel. 
Det har skjedd enormt mye på 25 år ja det er sikkert og visst :), så utstyret er noe helt annet idag.
Den gamle steinen går kjempefint å bruke. Den trenger å gå seg litt til i karet (eller i et eget plastkar) før den er gulle god, fordi det vil være endel dødt tørt matriale fra de organismer, bakterier etc som var i den porøse steinen da den var i bruk. Dette vil begynne råtne og etterhvert lekke ut i vannet som næringsstoffer. Derfor er det greit å vite om dette når du tar steinen i bruk igjen.

Å knuse levende stein for å ta i bruk anaerobe bakterier til å fjerne nitrat vil egentlig ikke fungere siden det da vil bli for mye oksygen tilgjengelig for disse bakteriene (som bare liker seg og fungerer i et o2 fattig miljø) og disse anaerobe bakteriene dør og blir erstattet av aerobe bakterier som normalt ikke er en del av det å gjøre om nitrat til fritt nitrogen.

For ordens skyld: Levende stein er stein som har vært noen mnd eller mer i sjø og fortsatt er det.
LS som er tørr er død, dvs den er å anse som en hvilken som helst porøs gjenstand som man legger i karet, det er ingenting levende i den og bakterier må komme fra en annen plass og på nytt erobre steinen. :)

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
 • 0

Kuring er prosessen med å få vekk/senke næringsstoffer som er et resultat av dødt(eller døende) materiale i steinen.
Hadde man sluppet mye av den rett oppi et nystartet kar kunne man forventet en hel del alger og problematikk forbundet med høye næringsverdier i en startfase der karet er et godt stykke unna den biologiske balansen vi liker å ha.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
 • 0

Så kan jeg nok trygt betrakte den gamle steinen for død - og legge den i et egnet kar i noen uker med flere vannbytter.    Regner forøvrig med en del uønsket algeoppblomstring de første ukene - det hadde jeg også sist gang, før det stabiliserte seg.  

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
 • 0

there are many methods for Kuring the dead rock, some are slow like just putting in a container with some water changes (tip start with just RO water as many water changes will be needed and with salt its costly and not needed add salt after a few weeks when po4 is lower and ammonia is gone) you can speed this up with pressure washing to remove any lose material and soaking in chlorine or acid to remove organic material in the rock, then add to a container (RO again to start) to start kuring

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Tor-olav
   Jeg rengjør et gammelt saltvannkar etter noen år i en låve. Om noen uker/måneder skal det fylles. Aldri hatt saltvann før. Må sette meg inn i ulike korallarter/slekter og typer, skjønner jeg. Men: noen der ute som har noen tips. Hvor mye levende stein? Hva er den perfekte sumpen? Må jeg belage meg på noen uker med algkræsj i starten? Osv. Jeg trenger mange små dummi-knep ;-)
  • Av Paul
   View Advert Levende Stein Selges
   Hei.
   Selger alt (mange kilo) av levendes stein fra akvariet mitt.
   Noen av steinene er store korallformasjoner og er veldig fine. -En del av steinene har en del alger (har solgt unna alt av algespisere), andre har vært i sumpen over lengre tid og er "rene".
   Steinene selges veldig rimelig, men den største korallformasjonen skal jeg ha ca. 500 for (men vi kan bli enige ved kjøp av mye stein.
    
    
   Annonsør Paul Date 10. april 2018 Pris kr50,00 Category Selger  
  • Av doogledee
   Tenkte jeg skulle lage en tråd om mitt nye RSM 250 kar. Delvis for å holde meg selv på hugget ned tanke på karret, men og for å dele erfaringer etc.
    
   Kan jo først fortelle litt om meg selv. Dette blir det femte saltvanns karret jeg har opp igjennom årene. Begynte med ett MP 130 liters kar som etter hvert fikk sump, overflate avrenning og diverse teknikk etc. Veldig fin lærings fase selv om det aldri ble ett vakkert kar. Etter barna dukket opp så har jeg vært igjennom en Biorb med saltvann, RSM 130 (når disse først dukket opp), ett Detec 375 liter og nå etter nok en runde flytting så kom jeg over ett RSM 250 på finn.no som var så godt priset at jeg ikke kunne la være egentlig.
   Så til karret:
   RSM 250, oppgradert med LED lys fra Stevesleds.com, Deltec MC500 skummer, Tunze ato, Eheim pumper og mediarack. På vei i posten er ett par Hydor mekaniske wavemaker dingser som jeg kan sette på pumpe utløpene og en Deltec KM500 kalkmixer (fra en byttehandel her på forumet). I tillegg er det en HurricaneX lyskontroller til LED lysene på vei.Har og en Tunze silence pumpe som skal erstatte den ene eheim pumpen da det er kort ledning på eheim pumpen som gjør ledningsføring i karret vrient.
   Hvorfor RSM 250 kar? enkelt og greit fordi alt er i ett kar og skap, ikke noe hengende ned fra taket, eller rundt karret etc. Har trua på at med riktig ambisjons nivå kan dette fungere fint i en stue, spesielt siden med LED lys og gode pumper så blir dette også ganske stillegående.
   Ambisjons nivået er ett blikkfang i stua og som en mulighet til å drive med dette sammen med mine barn som kun er hos meg annen hver uke, så de lærer litt om kjemi, vanntester, fisk, koraller etc i en stiuasjon som ikke er skole
   Hittill har karret vært satt opp, vann fyllt oppi, etter at en sending fra korallen.no dukket opp med levende sand, vanlig sand, vanntester og refraktometer. 
   Etter tips på forumet ble kidsa med på en tur til tropestua på lørdag forrige uke og vi kom hjem med ett par knall fine levende stein og en sånn hvit kalksteins figur. Disse ble plassert i karret til guttas store glede, og har fått stå i 5 dager, før vi tok en tur tilbake til tropestua i går kveld og kom hjem med mer levende stein. Utrolig moro å få lov å kikke å plukke stein sammen med personalet. 
   Det ble en sen kveld i går med aquascaping og kos men vi er ganske fornøyd med karret hittil. 
   Nå har gutta resit hjem til moren sin en uke så karret får stå helt i fred å ha alge oppblomstringer og annet som hører oppstarten til.
   Planen videre er å anskaffe ett lite karantene kar (typisk rund 50L) som jeg kan pakke bort når det ikke brukes for å unngå at det blir enda ett kar og begynne å tenke på snegler og eremitter etc. Kommer til å kjøre all fisk og koraller i karantene for å gi hoved karret best mulighet til å unngå sykdom etc.
   Det andre vi driver litt med for tiden er en del turer med lommelykt for å kikke på alt det rare vi finner på levendesteinen. Nærbilder av dette kommer etter helgen.
   Tanker bak aquascapingen er å lage mest mulig huler og ganger, luftig, uten en steinvegg. Skal legge ut flere bilder med lysene på neste gang
    

  • Av JohnD
   Hei
   Noen spørsmål fra en tidligere akvarist fra forrige årtusen.
   For ca 25 år siden hadde jeg et saltvannsakvarium - og vurderer nå å starte opp på ny.  Akvariet jeg hadde var på ca 350 liter, en stor motstrøms-skummer og innredet med levende stein.  Belysningen var lysstoffrør.   Husbygging, barn, økonomi og det faktum at slanger, utvendige filterpumper og en ca 120 cm lang skummer har svært lav KAF (Kone Aksepterings Faktor) gjorde at prosjektet etterhvert ble lagt bort. Nå tenker jeg å starte opp på ny - jeg ser at teknikken har utviklet seg mye siden jeg drev med dette - og at det i dag er mulig å ha et "all in one" akvarium - der det tilsynelatende er et minimum av synlige slanger, ledninger og andre forstyrrende remedier som fort gir et noe lurvete preg.    Det er to typer akvarier jeg har sett på :  Red Sea Reefer Nano og Aqua Medic Cubicus.  Noen som har erfaringer fra disse?   Jeg har forøvrig tatt vare på den levende steinen ca 10 - 15 kg,  den ligger i en plasttønne - og er selvsagt steindød nå.  Jeg tenker på bruke den som underlag og regner med at ved innsetting av ny, levende stein , vil den gradvis dekkes av kalkalger og andre tilvekster. Jeg mener å erindre at det før var vanlig å grovknuse levende stein og bruke denne som filtermasse ettersom den inneholder anaerobe bakterier som hjelper til med å fjerne nitrat fra vannet.   Er dette riktig tenkt, eller er det best å bare å kaste denne?         
×