Gå til innhold
Informasjon
 • Vi jobber med flere funksjoner
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Benytt kjøp og salg-funksjonen fra menyen

Anbefalte innlegg

Hei! Jeg trenger hjelp...

Jeg har, i hvem vet hvor mange år, lyst på saltvannsakvarium. Er en stor dyreelsker og syns fisk og undervannsliv er utrolig spennende. Jeg vil gjerne starte et saltvannsakvarium på ca. 60/70 liter med bare fisk, "dry rock" (vet ikke hva det heter på norsk) og "levende" sand. Jeg kan vel egentlig ingenting om noe av det heller ikke hvor mye det koster, men jeg ønsker og lære og endre på det jeg ser for meg hvis det ikke fungerer. 

Jeg lurer på alt:

- Sånn ca. hvor mye vil det koste for et 60/70 liters akvarium med ca. 2 - 3 fisk + alt utstyr fra salt til vanntester?

- Hva slags utstyr MÅ jeg ha og hva BØR jeg ha?

- Hvor får jeg kjøpt det jeg trenger?

- Hvordan lager man saltvannet?

- Hvordan tar jeg vanntester for å sjekke om fisken trives osv?

- Hva slags pumpe må jeg ha og filter?

- Hvor vanskelig er det i forhold til å ha ferskvannsakvarium? 

- Hvor mye koster en fisk og en korall?

- Bør jeg starte med bare fisk og stein uten koraller for så å ha koraller senere når jeg får mer erfaring?

- Hva bør jeg tenke over før jeg skaffer meg akvarium? Slik at jeg vet at jeg ikke kommer til å mislykkes helt eller finne ut om det egentlig passer for meg.

Jeg har allerede gjort noe research, men finner mye miksa meninger og vanskelig språk og egentlig ikke relevant stoff for nybegynnere. Helt quick er jeg en 16 år gammel jente som har en del tid, men ikke alt her i verden. Vet at jeg er hjemme annenhver helg (pga jobb) men ellers reiser jeg en del også. Så kort sagt har jeg moderat med tid å vie til akvariet. Jeg er ikke rik og må spare en del før jeg eventuelt anskaffer meg akvariet, og vet at det er et dyrt og vanskelig prosjekt. Men siden jeg har en inntekt og foreldre som ikke er de mest gjerrige i verden, kan jeg klare å dekke utforventede utgifter. Vil gjerne gjøre det så enkelt som mulig nå i begynnelsen. 

Tusen hjertelig takk for eventuelle svar, det setter jeg stor pris på, at dere skriver og bruker tiden deres på å hjelpe meg. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Sitat

Fortell hvor du bor geografisk , spør her på forumet om det er andre saltvannsakvarister i ditt nærområde. Å få komme hjem til noen og se på oppsettet er lærerikt. Bruktmarkedet kan være en relativt rimelig og god måte å få tak i ting på. Bli medlem av saltvannsforum , og delta på møter etc. mvh  Ulf

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Helt enig med Ulf. Oppgi hvor du bor, og forsøk å få til å besøke en akvarist som bor i nærheten. Det er gull verdt med en mentor når man er helt ny på dette.

Forøvrig vil jeg vel personlig anbefale deg å starte med ett litt større akvarium. Det er veldig begrenset hva du kan ha i ett akvarium på 60-70 liter, og det er lett å gå lei. I tillegg kan man raskt risikere ustabile vannverdier i ett såpass lite akvarium.

Uansett, pris er veldig vanskelig å gi noen fasit på. Jeg anbefaler også å sjekke på bruktmarkedet. Evt. legge inn en ønskes kjøpt annonse.

Utstyr du må/bør ha til ett 60-70 liters akvarium, er vel bl.a. lys, sirkulasjonspumpe, varmekolbe, saltmåler(refraktometer), litt tester for nitritt, nitrat (som ett minimum), salt til å lage saltvann(dersom du ikke bor slik til at du kan hente fra sjøen), algeskrape. Det jeg kommer på nå. Sikkert noe jeg har glemt :-)

Du trenger nok ikke noe filter eller skummer i ett slikt lite system. Baser deg heller på regelmessige vannbytter.

Priser på fisker og koraller varierer veldig. Så dette er det ikke noe fasit på. Alt fra gratis til mange tusen. Men om du får deg en mentor, kan det fort hende du får eller får kjøpt noen rimelige avleggere av koraller ihvertfall. Og ett par småfisker ligger vel fort vekk fra kr. 150,- og oppover pr. stykk.

Skaff deg ett par gode levende steiner og bruk vanlig korallsand. Det er helt OK å starte opp med dette. Enkelte mykkoraller er også relativ enkle å holde, så dette kan du også sikkert skaffe deg etter at de første algene har gitt seg. Når man kan tilsette fisk og koraller, finnes det vel ikke noen fasit på. Det avh. i grunn mye på kvaliteten på steinene, og om de er innkjørt eller ikke. Samt evt. transporttiden på disse. Om man får inn ett par godt innkjørte steiner og transportert dem i vann, så er det ikke så mye av livet på disse som dør. Og da trenger man ofte  ikke vente så veldig lenge.

Anbefaler deg forøvrig å lese en del her inne på forumet, samt å spørre videre på ting du lurer på. Du har også korallrev.no, hvor det står mye informasjon. Det er nok en del der som er litt utdatert, men det er fortsatt masse nyttig lesning der.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tusen hjertelig takk for svar. Jeg skal kontakte en som om emnet. 

Dette var hjelpsomt og har gjort meg veldig mye klokere. Skal sette meg ned og lese litt :) 

Men et spørsmål til... Hvordan gjør man vannbytter?

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hold oss oppdatert med fremdriften både i dine tanker/planer og nye spørsmål. Søk og les her, du finner mye nyttig info på dette forumet.

Om du bor nær sjøen er friskt sjøvann samlet på stigende høyvann ikke for nær et elveutløp både gratis, særs nyttig og en fin unnskyldning for en tur i naturen. Temperer det før tilsetning i akvariet og mål saltholdighet evt korriger med litt salt for formålet kjøpt hos en saltvannsbutikk om nødvendig, så er du i mål. 

Om du bor innen rekkevidde, meld deg gjerne på ReeMeet som foregår i Drøbak 24. februar, du finner mer omtale på siden her.

Denne klubben er også på G med spennende aktiviteter etterhvert.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Tor-olav
   Jeg rengjør et gammelt saltvannkar etter noen år i en låve. Om noen uker/måneder skal det fylles. Aldri hatt saltvann før. Må sette meg inn i ulike korallarter/slekter og typer, skjønner jeg. Men: noen der ute som har noen tips. Hvor mye levende stein? Hva er den perfekte sumpen? Må jeg belage meg på noen uker med algkræsj i starten? Osv. Jeg trenger mange små dummi-knep ;-)
  • Av Askefast
   Hei,
   Jeg bor i Ski (follo) og skal hente mitt første saltvannsakvarium (første akvarium) ila denne uken. Håper noen vil hjelpe til ved å svare på noen av mine spørsmål:
   - Er det helt katastrofe å bruke springvann og blande saltvann selv? Jeg har ikke noe filtersystem og tror ikke det vil bli aktuelt å ha stående svære tanker med vann osv. Jeg har inntrykk av at vannet er bra i området vi bor.  
   - Jeg har forstått det riktig at det er levende stein som gjelder? Kan noen anbefale et sted å kjøpe dette? Jeg var i en butikk på alnabru hvor selv personalet synes de er så dyre at de anbefaler å handle et annet sted.
   Hvem vet hva som skjer om 1 mnd, men akuratt nå er jeg der at jeg vil undersøke denne hobbyen uten å bruke altfor mye penger. Håper dere vil gi meg noen gode råd med dette som grunnlag. :-)
   Anders
  • Av Askefast
   Hei,
   Jeg har nettopp handlet inn et brukt Red Sea Max 250 som skal igangsettes så fort som mulig. I den forbindelse opprettet jeg en brukerkonto her for å sanke inn lærdom. Problemet er at for min det så virker ikke søkefunksjonen, og da blir det mye leting. Er det mulig å få hjelp til å finne de riktige sidene man bør lese som komplett nybegynner?
   Mvh Anders
  • Av Børseth
   Jeg har aldri hatt akvarium før, men har alltid vært svært fascinert av de. Har nå et ønske om å få meg et lite saltvannsakvarium. Men, hvor skal jeg begynne? Hva må jeg tenke på? Hvordan skal jeg gå frem? 
   Er veldig ivrig etter å lære så all info tas imot med stor takk?
×