Gå til innhold
Informasjon
  • Vi jobber med flere funksjoner
  • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
  • Benytt kjøp og salg-funksjonen fra menyen
Reefman

Alge problem

Anbefalte innlegg

Har startet et nytt kar og har fått en vanvittig mengde hår alger, på mine 10 år i denne hobbyen har jeg aldri sett noe lignende. Karet har gått i 10 uker, startet lyssyklusen for 12 dager siden, ferdig med diatom og cyano men hår algene vokser bare mer og mer. PO=0 Nitrat=0. Forslag?

Endret av Reefman

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

All algevekst skyldes en ubalanse eller et overskudd av en eller annen type "næring" som en type alge kan nyttegjøre seg. Dette gjelder også håralger. Krabber og blennyer er gode til å beite alger, eller du kan starte å luke. Etterhvert vil ubalansen/"næringsoverskuddet" bli mindre og algene vil dø ut av seg selv.

 

Pål

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skulle egentlig hatt en egen alge-kategori på plass her for mange år siden for å samle info om alger, for du er jo ingen nybegynner og alger av en eller annen art er en selvfølge i et kar men ikke alltid like enkelt å forstå seg på. 

Typisk vil man tro at alger kommer av for mye fosfat og nitrat, men det er ikke nødvendigvis det som er problemet. Det kan absolutt som Pål sier være vannkjemien som gir bedre betingelser for visse arter framfor andre. Men heller ikke dette er den fulle sannhet. Hvis en art har overtaket, dvs allerede er etablert vil denne forbruke opp tilgjengelig næring så fort den blir tilgjengelig i vannet. Dette kan gjøre at konkurrerende  alger og bakterier ikke får de vekstbetingelser de bør ha for å endre på fauna i karet fordi de må vokse mens den etablerte arten bare trenger å vedlikeholde sin biomasse for å ha overtaket.

Hvis man derimot går inn og fjerner alt av problemalgen manuelt eller kjemisk, kan man, uten at vannparametrene er endret, få en annen alge eller bakterie fauna til å få et overtak og holde den opprinnelige problemalgen i sjakk. Dette er bare noen av faktorene som bestemmer algeutviklingen i karet. Det er ikke alle kar som har alle typer alger tilstede i utgangspunktet. Noen alger er ettertraktet mat og har høyere beitepress, ikke nødvendigvis fra fisk men fra helt andre dyr som bittesmå pods for eksempel.

Derfor kan det fint være kar med ganske høye fosfat og nitrat verdier som allikevel ikke har problemer med alger av den grunn.

Er det Derbesia som er problemet hos deg?

 

  • Like 3

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

×