Jump to content
Informasjon
 • COVID 19 har dessverre satt en midlertidig stopper for Reefmeet og hjemmemøter
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!
Magk

Ferie og stort saltvannsakvarium

Recommended Posts

Jeg har forstått at det kan bli vanskelig å reise på ferie hvis man har saltvannsakvarium da fôring og vedlikehold må gjøres regelmessig. Hvis man har ett litt stort refugium der man har delt inn tre områder til oppdrett av forskjellige levendefôr (si daphnia, phyto og Artemis) og hvor overflow konstant drar med seg noen av disse over i karet, vil ikke mye være løst mtp. Små fisk og Koraller etc.?

Jeg ønsker meg ett stort kar der jeg hovedsakelig har små fisk, hvor fokuset kanskje heller litt mot koraller og hvor «Less is more» ;-) Problemet hittil er at jeg reiser en del med jobben og at jeg ønsker å kunne reise på ferie i 4 uker uten å måtte være avhengig av at folk må komme innom for å fôre fiskene hver dag. Det er jo også enklere for en ufaglært hjelper å putte noe phyto, og noen egg i sumpen enn å dosere korrekt fra dag til dag.

Til dere som har store akvarier; hvor ligger den største utgiften sett bort i fra anskaffelse av utstyr/Stein/koraller, oppvarming og salt? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Synes generelt sett det ikke er et problem å dra på ferie fra akvarium. 4 uker er ikke et problem hvis du har mulighetene, som feks direkte ATO, nopox, og evt direkteløp på skummer med kontroller som feks profilux eller apex og et kontrollerbart kamera så burde de fleste problemene være unnagjort.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Som Aleks sier er det ikke noe problem om man kobler opp det utstyret han nevner. Har en kompis borti gata her som i noen år nå har hatt dette oppkoblet samtidig med at han jobber turnus og er borte 3-4 uker i slengen. Er bare en eneste gang jeg har trengt å dra innom og ordne noe mens han har vært borte. Karet er over 800 liter og full av sps koraller og fisk.

Hvor mange liter tenker du på når du sier "store akvarier"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK takk, da får jeg lese meg opp på det utstyret:-)

Nei, drømmen er jo rundt 2000l da og en sump på 500l. Vi er i en situasjon nå der vi har mulighet og kona har innvilget... «du må bare kjøpe det du vil ha» ;-) Da har jeg mulighet til å holde på med noen prosjekter og hvis jeg er flink med sumpen og oppsettet så slipper jeg en masse utstyr som kan gå i stykker og lage problemer. Derav den minimalistiske tilnærmingen. Så ønsket er mye vann, mye Stein, små fisker og en del bløtdyr. Stor sump med god kapasitet og ett stort refugium inndelt sånn at jeg får produsert en del fôr selv. Kanskje jeg slipper mekanisk filtrering og skummer etc. Og systemet vil operere litt mer likt ett økosystem.

Jeg innser at dette nok vil koste noen grunker og at det eventuelt vil bli mye jobb men jeg har stort sett hatt akvarium hele livet så jeg tipper dette vil bli en bra investering. Når vi nå også har flyttet nær sjøen så blir det jo billigere og bedre også :-D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg ser heller ikke noe problem med å reise fra et stort saltvannsakvarie noen uker. Etter min mening er KISS metoden den beste (keep it simple, stupid)😊

Det er mange akvarister som har opplevd at avanserte måle/regulerings systemer svikter, og da som oftest når man ikke er hjemme. Selv har jeg til min 1800l SMS varsling på strømsvikt vha en hytte gsm modul. I tillegg har jeg live video av akvariet til mobil. Naboen går innom et par ganger i uka og sjekker skummertoppen og forautomaten.

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 timer siden, Magk skrev:

Hvis man har ett litt stort refugium der man har delt inn tre områder til oppdrett av forskjellige levendefôr (si daphnia, phyto og Artemis) og hvor overflow konstant drar med seg noen av disse over i karet, vil ikke mye være løst mtp. Små fisk og Koraller etc.?

Jeg ønsker meg ett stort kar der jeg hovedsakelig har små fisk, hvor fokuset kanskje heller litt mot koraller og hvor «Less is more» ;-) 

Refugier kan være interessante å sette opp men ikke alltid like lett å få til å fungere som planlagt om de er tiltenkt spesialiserte oppgaver. Når det kommer til mat til koraller er det stort sett ikke nødvendig med ekstra fokus på dette. Karet i seg selv og lyset over vil skaffe nok næring til vekst. For sps koraller er bakterioplankton viktig næringskilde og derfor er det flere teknikker som fokuserer på dette. Vil man ha mer myk koraller og invertebrater, og dyr som typisk lever mer av plante og dyre plankton kan det sikkert være positivt med refugier av noe slag, og de er jo interessante i seg selv mange ganger. Disse systemene tåler bedre svingninger i parametre enn de mer sensitive sps systemene også. Fisk generelt har fórautomater, så det pleier være uproblematisk med mindre man har individer som er sære i kosten.

2000 liter akvarie! Skulle ønske jeg hadde muligheten sjøl :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tusen takk for alle svar, det var nyttig dette her:-)

Hva tenker dere om dekkglass da? Jeg skjønner at det tar noen prosenter av lyset men det må være sykt digg å slippe avdampingen fra karet. Da ville man jo kanskje klart seg uten ATO og RO også, gitt OK vannkvalitet på springvannet...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Husk å ha stor nok beholder til å ha avdapingsvann til etterfyling.

På sommer når det er varmt og jeg bruker kjøler og så avdamper ca.6 liter vann om dagen på min 1200 L akvariet.

Skummer taper seg rett i sluken så den renner ikke over når jeg er på ferie.

Jeg ble en gang tre uker borte hvor det ble planlagt to uker ferie og etterfyling beholder(akvariet) ble helt tomt.

Det kan være greit å ha stor nok beholder, en ting mindre å bekymre seg for.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Similar Content

  • By Nora Appelgren
   Hei!
   Jeg får mitt første saltvannskar på 300l nå om en ukes tid, den har innebygd sump, aner ikke mer en det, hehe. Jeg er skikkelig usikker på hvordan denne sumpen funker. Sett litt på youtube og skjønner ærlig ikke noe 🤣
   Noen som har noe tips?  Eller noe som kan hjelpe? Tror jeg får med et par fisk, så må liksom få det på plass litt kjappt, haha!
   Ser de på youtube driver å vokser planter i sumpen, hvorfor i alledager gjør de det? Trodde det skulle fungere som et filter, for å holde det rent😂
   Jeg er relativt trygg på resten av dette med saltvann, men denne sump tingen skjønner jeg ikke! Mulig det er min 17år gamle hjerne som ikke er helt med, men takker for ALLE tips!!

   View full artikkel
  • By Jonasvp
   Våger meg på et nytt tema her. 
   Hva er den ultimate sumpen. Dreambox vil nok mange si, men tank at en har et rom i kjelleren med plass til "alt" en vil ha i sumpen. At en ikke trenger å ha det inne  kabinettet.
   Hva ville dere ha sørget for at sumpen inneholt. Hvor mange kammer. Inter eller ekstern skummer? 2 returpumper. Automatisk vannpåfylling.
   Vannbytter uten å på virke vannstand. Jeg har ingen fasit, bruker i dag en standard 3 kammer sump. Den duger. 
   Mange nok bidrag vil kunne gi et hint om det optimale:
  • By Lenaoygarden
   Då har eg endeleg fått starta opp med akvariet mitt! 
   Eg har kjøpt eit bruka akvariet med levande stein, to klovnfiskar, ein "svenske" og ein sandstjerne. Eg blei tipsa om å fyrst ta i vatn, så steinane, så sand og tilslutt fisken. Det som har skjedd nå er at vatnet er veldig grumsete og det ligger masse sand på steinane og korallane mine. Har prøvd å fått fjerna ein del, men får ikkje vekk alt. 
   Nokon som har tips på når vatnet kjem til å bli klart og om det evt. er noko eg kan gjera for å få vekk sanden?
  • By Lenaoygarden
   Lurer på hvordan jeg best bør gjøre det med akvariet når jeg er borte i lengre perioder? Fins det noen form for "matesystem" slik at de kan leve fint uten tilsyn? 
  • By Magk
   Driver og planlegger akvarium da... jeg har jo spurt litt rundt her før mtp. størrelse og utstyr etc. Nå lurer jeg litt på hvordan jeg skal dele inn sumpen. 
   Etter mye måling og planlegging av stue så ser det ut til at hovedakvariet blir på rundt 1000l gitt at vi får forsterket gulvet tilstrekkelig. Maks lengde på 2 meter.
   Det ser også ut til at jeg får bygge ett lite rom i kjeller etg. under akvariet som jeg kan ha sumpen i, samt alt «det andre» som kona kaller det. Ønsker meg en så stor sump som mulig men jeg tipper den blir i overkant av 500l. 
   Høres 75cm dybde og 60cm høyde greit ut eller bør jeg gå for 60cm i dybde også? Det skal jo være enkelt å jobbe i sumpen.
   Mtp. Inndeling så tenkte jeg som følger;
   Rom 1: vann fra display tank, fylt med LS. 
   Rom 2: For skummer men jeg ønsker egentlig å prøve uten så dette blir enten tomt eller fylt med LS/filtermateriale
   Rom 3: DSB og LS (evt. makro i begynnelsen). Dette blir refuge for fisk, frags etc.
   Rom 4: DSB og makro samt mantis. Dette blir pod-farm og det største rommet. Regner med at mr. Mantis ikke tar smådyr. 
   Rom 5: retur pumpe samt trickle filter med LS hvis jeg får til dette. Jeg har skjønt at noen får problemer med dannelse av bla. H2S i DSB og da er trickle filter bra å ha. Det er dessuten greit å ha trickle filter i slutten av filtreringsprossen da jeg ønsker oksygen-rikt vann for display tank og CO2 for makro.
   Rom 3 og 4 ønsker jeg å ha så store som mulig. 
   Hvis sumpen blir 75 dyp så ønsker jeg å kutte ut rom 2 og heller dele inn rom 1 slik at skummer kan stå ved siden av nedløpet.
   reaktorer har jeg skjønt kan plasseres på utsiden av sump?
   Hva tenker dere?? Blir gøy med Mantis da, hvis dette blir noe av:-)
    
×
×
 • Create New...