Jump to content

Sps som sprer seg.


Recommended Posts

Har en 840 liter under utvikling og fikk for en tid tilbake en ukontrollert spredning av 3 arter sps. Hva som utløste det har jeg ikke måling på men det skjedde samtidig og jeg antar det var en stress reaksjon. Den ene arten var Pocillopora Damicornis og er noe kjent for å kunne gjøre dette. (Men jeg hadde også 2 andre Damicornis i karet som dette ikke skjedde med da.)

Neste korall var Seriatopora Guttatus variant, denne spredte seg med kanskje 20-30 kolonier som etterhvert dukket opp. Denne er ikke aggressiv og egentlig ikke noe problem, men fjernet de fleste kolonier alikevel.

Den siste var Seriatopora Caliendrum type "Bird of paradise" som startet rundt 15 kolonier og heller ikke noe problem med denne.

Det var Damicornis som er ganske hissig og som det sikkert ble borti 100 kolonier av som ble problemet. De vokste fram overalt og  etterhvert måtte de fjernes med tang og meisel. Deretter ble det å gå på med cyanoakrylat lim og prøve dekke til der korallen vokste langs steinen. Er ennå ikke ferdig med å få vekk alt av akkurat denne arten, men bort skal den tilslutt. Med tiden vil andre arter dekke mer og mer av akvaskapen så det blir vel ordning på det. 

Her er karet det gjelder.

PB040868.thumb.JPG.134b1ec23cfc604449b20f384c29f936.JPG

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Har ikke månelys i faser, men dette karet står helt opp i mot et vindu så det er mulig det kan få en viss påvirkning derifra. Jeg har gått ut i fra at det var en såkalt polypp bailout som kan skje med pocillopora, men finner ikke at andre har observert dette på seriatopora. Jeg har hatt ett eneste tilfelle før, da i fraggekaret mitt, der 3 kolonier av seriatopora Caliendrum plutselig dukket opp fra en mikroskopiske flekker som aldri har vært i nærheten av korallen. Dette karet har også noe påvirkning fra et vindu. Jeg er altså veldig usikker men går ut i fra at det er såkalt polypp bailout hendelser.

Tror ikke jeg har nedskrevet nøyaktig når jeg observerte koloniene.

Link to post
Share on other sites
  • 6 months later...

Tok et rydde sjau i karet idag fordi noen sps tar for mye plass.

Spesielt gjelder dette de som spredte seg ukontrollert med mange bittesmå kolonier. 
Har flere ganger jobbet med å ta vekk Pocillopora damicornis kolonier, men idag så at birdnest koloniene var blitt store og kom opp bak revet der noen har vært ganske bortgjemt fram til nå.

IMG_20180623_133227_LI.thumb.jpg.f3068275bb96b3788924e556cd26bf05.jpg

 

 

Tok en titt ovenfra og bak revet:
Den grønn hvite er Seriatopora guttatus mens den mørkere på bildet er seriatopora "bird of paradise".
Dette er altså to typer som ikke skal spre seg i akvarier på denne måten men det går åpenbart helt fint det.
Fjernet på flere andre plasser og fikk nesten en halv bøtte med knust korall. 
Har ikke hatt noen spredning etter denne ene gangen i dette karet, men har hatt en liten før i et fraggekar av en av seriatopora artene, i tillegg til damicornis korallen.
Guttatus har bare gjort dette en eneste gang på 9 år.

IMG_20180623_133126_LI.thumb.jpg.66f18b5975bb4ddf4de101f7101b3a40.jpg

Link to post
Share on other sites
  • 2 years later...

Oppdaterer denne tråden siden det kom fram noen interessant på Reefbuilders som gjelder Seriatopora artene.
Det viser seg at jeg sannsynligvis hadde en kjønnet formering og at det ble flere kryssninger mellom Seriatopora guttatus "green tip" og Seriatopora caliendrum "birds of paradise". Koloniene var litt forskjellige men det var enkelte som stakk seg mer ut enn andre. Siden det var mange nye kolonier, og en pocillopora art formerte seg samtidig, ble det rensket hardt i flere vendinger for at ikke dette skulle dominere hele revet. Etter at jeg leste artikkelen måtte jeg lete etter hybrider og fant noen få som jeg tar mer vare på. De stod i krinker og kroker og får jo ikke fram de beste farger på den måten. Jeg ser det er forskjeller på hybridene og antar de vil bli mer tydelige når kolonier vokser.

711177709_P1060128frajan2020.thumb.JPG.a7ca5a9e0db4ffba86ae1c2b1fbf4cc1.JPG

På denne kolonien er vokseformen som en guttatus, og polypper samt farge på disse, særlig i tuppene har hint av lysegrønn som guttatus. Men den metalliskgulgrønne bunnfarge på selve korallen er typisk caliendrum og noe jeg aldri ser på guttatus. 

P3020004-1.thumb.JPG.10f48a3b8f25c706ac355c94f0bb0e14.JPG

Her en annen koloni der metalliskgrønn bunn så vidt anes mens polyppene er mer hvitblå. 
Som sagt er det flere "overgangsformer" der noen ligner mer på guttatus enn caliendrum og omvendt.
Fragger av flere forskjellige samt rene seriatopora arter står nå og får utvikle seg under helt like forhold en stund framover.
Jeg regner med at "Blue Zing Birdnest" i artikkelen er en utvalgt koloni av hybridene og nå angrer man på at man var hard i kastinga og ikke fikk se hva hver av de forskjellige hybridene kunne oppvise av egenskaper med sine unike sett av gener.

  • Like 2
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...