Gå til innhold
Informasjon
 • Vi jobber med flere funksjoner
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Benytt kjøp og salg-funksjonen fra menyen
Askefast

Rookie Red Sea Max 250

Anbefalte innlegg

Hei,

Jeg bor i Ski (follo) og skal hente mitt første saltvannsakvarium (første akvarium) ila denne uken. Håper noen vil hjelpe til ved å svare på noen av mine spørsmål:

- Er det helt katastrofe å bruke springvann og blande saltvann selv? Jeg har ikke noe filtersystem og tror ikke det vil bli aktuelt å ha stående svære tanker med vann osv. Jeg har inntrykk av at vannet er bra i området vi bor.  

- Jeg har forstått det riktig at det er levende stein som gjelder? Kan noen anbefale et sted å kjøpe dette? Jeg var i en butikk på alnabru hvor selv personalet synes de er så dyre at de anbefaler å handle et annet sted.

Hvem vet hva som skjer om 1 mnd, men akuratt nå er jeg der at jeg vil undersøke denne hobbyen uten å bruke altfor mye penger. Håper dere vil gi meg noen gode råd med dette som grunnlag. :-)

Anders

 • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Om springvann er bra eller ikke kommer jo helt ann på hvor du får vann ifra. 
Har du kommunalt vann eller eget vann ?
Vil si det er større behov for ro/di (filteranlegg) med eget vann, kvalitet på kommunalt vann vil også variere.
Noen bruker springvann uten problemer, det vil avhenge av kvalitet på springvannet og litt ambisjonsmålet ditt med karet.
Ett filteranlegg vil uansett gi deg bedre vann og du vil sikre deg mot variasjoner i springvannet.
Bruker selv ro/di vann.

Du kan bruke både levede stein eller keramisk stein, eller en kombinasjon.
Søyler i keramikk er feks fint å kombinere med levende stein.
Levende stein kan en også få kjøpt privat, gjerne ifra nedlagte kar.
Hvor heldig du da er vil variere, mange kar som blir lagt ned er jo dårlig forfatning og da vil du få stein som vil lage problemer for deg.
Tryggeste er å kjøpe ny stein.
Vet korallen.no har stein inne feks.
 

Før du fyller i vann burde du vurdere om du skal ha innvendig bakgrunn eller ikke.
Innvendig bakgrunn er en fin ekstra plass for koraller.

 • Thanks 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Når det gjelder springvann er jeg personlig skeptisk. Kan være OK hvis du skaffer deg en ledningsevnemåler eller TDS som viser at springvannet ditt ligger på et akseptabelt nivå. Og da tenker jeg konstant under 20ppm fra springen. Denne måler da summen av alle oppløste ioner i vannet som klor*, salter, forurensninger etc. som gir en ledningsevne.

Så vil nok mange hevde at det kommer an på hva du skal ha i akvariet ditt av levende, og at visse korallgrupper og annet trives godt med litt diverse fra vannet. Personlig liker jeg ikke det argumentet, fordi det vi (i alle fall de fleste av oss) etterstreber er et korallrev som ser rent og pent ut uten for mye forstyrrende alger. Alger som du derfor senere vil slite med å kunne bekjempe.

Så min anbefaling; bruk osmosevann hvis du kan, alternativt bruk heller sjøvann, så sparer du litt penger på salt. Du bor nær Drøbak, og der kan du etter avtale kjøpe nydelig sjøvann for en billig penge.

Vedr levende stein er det viktig å kjenne på steinen du skal ha, jo lettere den er, jo mer porøs og jo bedre er den. Er den tung, er den for kompakt og lukt godt på den, lukter det friskt sjøvann; bra stein. Lukter det høgg; la vær å kjøp.

Foruten Korallen som Vegard nevnte, åpner det to nye salte butikker i Oslo nå oppunder jul, en på Majorstua og en på Grorud som heter Tropestua. Innehaveren av denne kjenner jeg godt og kan gi mine beste anbefalinger. Kontakt dem på Tropestua.no og spør når de åpner så du kan komme og løfte og lukte på stein.

Så har du Wetpet i Moss og Zoohjørnet i Østfoldhallen en liten kjøretur unna.

Ellers vet jeg at som nybegynner er noe av det mest verdifulle du kan få er er å besøke noen med akvarier i drift og se litt på tips og triks. Vi er flere som sikkert kan ta i mot en visitt, og vil du ta en tur til Kolsås, Bærum, er jeg alltid klar for en salt prat.

*PS! Klorioner i liten skala betyr nada til saltvann, det finnes intet annet ion i sjøvann som har høyere konsentrasjon, så litt fra springen betyr intet.

 • Thanks 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

eagle gives some good advice, i think getting and ro-di water maker could save you problems in the long run, you can also buy from the shop if you visit often enough, wetpet is an ok store and you can get what you need, the new store tropestua look to be very promising, run buy one of the nicest guys i have met in the hobby and someone who is knowledgable and trustworthy

for the live/living stone there are two schools of thought it is very good and dose an experiential job of filtering the water and making a natural picture of the tank but it can come with some unwanted pests getting ceramic and adding bacteria to make it live dose just as good job but might take a little longer to offer equal filtering capabilities. for this see what the shops have and what looks best to you, both are relatively expensive but vital components

 • Thanks 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Tor-olav
   Jeg rengjør et gammelt saltvannkar etter noen år i en låve. Om noen uker/måneder skal det fylles. Aldri hatt saltvann før. Må sette meg inn i ulike korallarter/slekter og typer, skjønner jeg. Men: noen der ute som har noen tips. Hvor mye levende stein? Hva er den perfekte sumpen? Må jeg belage meg på noen uker med algkræsj i starten? Osv. Jeg trenger mange små dummi-knep ;-)
  • Av doogledee
   Tenkte jeg skulle lage en tråd om mitt nye RSM 250 kar. Delvis for å holde meg selv på hugget ned tanke på karret, men og for å dele erfaringer etc.
    
   Kan jo først fortelle litt om meg selv. Dette blir det femte saltvanns karret jeg har opp igjennom årene. Begynte med ett MP 130 liters kar som etter hvert fikk sump, overflate avrenning og diverse teknikk etc. Veldig fin lærings fase selv om det aldri ble ett vakkert kar. Etter barna dukket opp så har jeg vært igjennom en Biorb med saltvann, RSM 130 (når disse først dukket opp), ett Detec 375 liter og nå etter nok en runde flytting så kom jeg over ett RSM 250 på finn.no som var så godt priset at jeg ikke kunne la være egentlig.
   Så til karret:
   RSM 250, oppgradert med LED lys fra Stevesleds.com, Deltec MC500 skummer, Tunze ato, Eheim pumper og mediarack. På vei i posten er ett par Hydor mekaniske wavemaker dingser som jeg kan sette på pumpe utløpene og en Deltec KM500 kalkmixer (fra en byttehandel her på forumet). I tillegg er det en HurricaneX lyskontroller til LED lysene på vei.Har og en Tunze silence pumpe som skal erstatte den ene eheim pumpen da det er kort ledning på eheim pumpen som gjør ledningsføring i karret vrient.
   Hvorfor RSM 250 kar? enkelt og greit fordi alt er i ett kar og skap, ikke noe hengende ned fra taket, eller rundt karret etc. Har trua på at med riktig ambisjons nivå kan dette fungere fint i en stue, spesielt siden med LED lys og gode pumper så blir dette også ganske stillegående.
   Ambisjons nivået er ett blikkfang i stua og som en mulighet til å drive med dette sammen med mine barn som kun er hos meg annen hver uke, så de lærer litt om kjemi, vanntester, fisk, koraller etc i en stiuasjon som ikke er skole
   Hittill har karret vært satt opp, vann fyllt oppi, etter at en sending fra korallen.no dukket opp med levende sand, vanlig sand, vanntester og refraktometer. 
   Etter tips på forumet ble kidsa med på en tur til tropestua på lørdag forrige uke og vi kom hjem med ett par knall fine levende stein og en sånn hvit kalksteins figur. Disse ble plassert i karret til guttas store glede, og har fått stå i 5 dager, før vi tok en tur tilbake til tropestua i går kveld og kom hjem med mer levende stein. Utrolig moro å få lov å kikke å plukke stein sammen med personalet. 
   Det ble en sen kveld i går med aquascaping og kos men vi er ganske fornøyd med karret hittil. 
   Nå har gutta resit hjem til moren sin en uke så karret får stå helt i fred å ha alge oppblomstringer og annet som hører oppstarten til.
   Planen videre er å anskaffe ett lite karantene kar (typisk rund 50L) som jeg kan pakke bort når det ikke brukes for å unngå at det blir enda ett kar og begynne å tenke på snegler og eremitter etc. Kommer til å kjøre all fisk og koraller i karantene for å gi hoved karret best mulighet til å unngå sykdom etc.
   Det andre vi driver litt med for tiden er en del turer med lommelykt for å kikke på alt det rare vi finner på levendesteinen. Nærbilder av dette kommer etter helgen.
   Tanker bak aquascapingen er å lage mest mulig huler og ganger, luftig, uten en steinvegg. Skal legge ut flere bilder med lysene på neste gang
    

  • Av JohnD
   Hei
   Noen spørsmål fra en tidligere akvarist fra forrige årtusen.
   For ca 25 år siden hadde jeg et saltvannsakvarium - og vurderer nå å starte opp på ny.  Akvariet jeg hadde var på ca 350 liter, en stor motstrøms-skummer og innredet med levende stein.  Belysningen var lysstoffrør.   Husbygging, barn, økonomi og det faktum at slanger, utvendige filterpumper og en ca 120 cm lang skummer har svært lav KAF (Kone Aksepterings Faktor) gjorde at prosjektet etterhvert ble lagt bort. Nå tenker jeg å starte opp på ny - jeg ser at teknikken har utviklet seg mye siden jeg drev med dette - og at det i dag er mulig å ha et "all in one" akvarium - der det tilsynelatende er et minimum av synlige slanger, ledninger og andre forstyrrende remedier som fort gir et noe lurvete preg.    Det er to typer akvarier jeg har sett på :  Red Sea Reefer Nano og Aqua Medic Cubicus.  Noen som har erfaringer fra disse?   Jeg har forøvrig tatt vare på den levende steinen ca 10 - 15 kg,  den ligger i en plasttønne - og er selvsagt steindød nå.  Jeg tenker på bruke den som underlag og regner med at ved innsetting av ny, levende stein , vil den gradvis dekkes av kalkalger og andre tilvekster. Jeg mener å erindre at det før var vanlig å grovknuse levende stein og bruke denne som filtermasse ettersom den inneholder anaerobe bakterier som hjelper til med å fjerne nitrat fra vannet.   Er dette riktig tenkt, eller er det best å bare å kaste denne?         
  • Av JohnD
   Hei
   Noen spørsmål fra en tidligere akvarist fra forrige årtusen.
   For ca 25 år siden hadde jeg et saltvannsakvarium - og vurderer nå å starte opp på ny.  Akvariet jeg hadde var på ca 350 liter, en stor motstrøms-skummer og innredet med levende stein.  Belysningen var lysstoffrør.   Husbygging, barn, økonomi og det faktum at slanger, utvendige filterpumper og en ca 120 cm lang skummer har svært lav KAF (Kone Aksepterings Faktor) gjorde at prosjektet etterhvert ble lagt bort. Nå tenker jeg å starte opp på ny - jeg ser at teknikken har utviklet seg mye siden jeg drev med dette - og at det i dag er mulig å ha et "all in one" akvarium - der det tilsynelatende er et minimum av synlige slanger, ledninger og andre forstyrrende remedier som fort gir et noe lurvete preg.    Det er to typer akvarier jeg har sett på :  Red Sea Reefer Nano og Aqua Medic Cubicus.  Noen som har erfaringer fra disse?   Jeg har forøvrig tatt vare på den levende steinen ca 10 - 15 kg,  den ligger i en plasttønne - og er selvsagt steindød nå.  Jeg tenker på bruke den som underlag og regner med at ved innsetting av ny, levende stein , vil den gradvis dekkes av kalkalger og andre tilvekster. Jeg mener å erindre at det før var vanlig å grovknuse levende stein og bruke denne som filtermasse ettersom den inneholder anaerobe bakterier som hjelper til med å fjerne nitrat fra vannet.   Er dette riktig tenkt, eller er det best å bare å kaste denne?         
×