Jump to content

Skummer totalvolum system ca 2300 liter


Recommended Posts

Jeg er i gang med å planlegg innkjøp av ny skummer.

Ønsker mulighet for å rense kopp automatisk.

Ønsker intern skummer. 

Størrelse har ikke så mye å si, da det er god plass i sump.

Er mer ute etter kvalitet enn å kjøpe en billig skummer.

Kom gjerne med tips, og egne erfaringer.

Link to post
Share on other sites

Sikkert bra valg som e-mu skriver, jeg bruker selv en BK deluxe 200 på et 1/3 så stort volum som du skal ha. Den er til de grader overdimensjonert, så tror du ville klart deg bra med en 250 versjon kanskje 300 hvis stor belastning.

Jeg tenkte imidlertid å nevne at slike swabbie rensere har sine effekter...

Jeg har kommet til at jeg bare vil bruke sådan når jeg er bortreist fra karet mer enn 4-5 dager fordi:

Med swabbie må du regne med noe redusert effekt på skummeren, mao. på en BK må du justere opp skummerpumpen noe. Jeg kjører hvis uten swabbie på 40-42 på innstillingen av RD3 pumpen, men med swabbie må jeg opp i 48-50 for å få samme effekt. Jeg kjører våtskumming slik at koppen tømmes to ganger i uken.

Årsaken er at du har en del gods i swabbien som virker nesten motsatt av hva du ønsker; skummerkoppen holdes fin og ren på innsiden, mens swabbiens overflate blir full av skummerguffe, noe som jeg ser bidrar til redusert effekt, et hinder for skummet mao.

Om skummerkopp med swabbie renses like ofte som kopp uten swabbie så spiller det antagelig mindre rolle. Men jeg tror de fleste som meg kjøper swabbie fordi de er late eller er mye på farten.

Min konklusjon; er jeg hjemme, kjør uten swabbie og rens koppen hver 5-6 dag, skal jeg på tur noen dager sette inn swabbien og øk effekten på skummerpumpen.

Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...

Hvis jeg ikke har misforstått noe, så er denne Aquadriver skimclean en relativt lik enhet som Avast sine, men man kan supplere med en tilleggsenhet, en "vaskering" som spyler skummerøret på utsiden. Da supplert med en vannkilde og pumpe. Det er jo greit sånn luktmessig når du får en fortynning/skylling av koppen og avrenning til en egnet beholder.

Men det løser vel ikke problemet med all skitten som setter seg på nalen og konstruksjonen på innsiden av skummer røret? Det er den detaljen jeg gjerne skulle ha sett en løsning på for å få en langvarig effektiv skummertopp uten for frekvent vask.

Mener å huske Deltec hadde slike selvrensende topper, men finner de verken hos Deltec eller DD nå...

 

Link to post
Share on other sites

Har og forsøkt å finne dette, en spyler som renser nalen, mener jeg så en filmsnutt på dette en gang. Men husker ikke hvilket merke. Er jo nalen jeg vil ha ren. Når skummet har kommet på utsiden av helsen og mot koppen er det meste av jobben gjort.

Link to post
Share on other sites

Etter vurderinger hit og dit,  har jeg kommet fram til at jeg mer og mer ser ut til å velge følgende 

BK supermarin 300

http://royalexclusiv.net/en/skimmers/skimmers/bubble-king-r-supermarin-200-300/bubble-king-r-supermarin-300-rd3-speedy.html?MODsid=ec3aa0190e198bb19038a89ca8cdcf72

 

Men som sagt, valget er ikke tatt og tar gjerne i mot argumenter for å kjøpe noe annet.  Eller hører fra noen som bruker denne 300 serien.

Link to post
Share on other sites

Blir sikkert kjempebra, men vil mene du kan greie deg med en størrelse mindre altså 250.

Min 200 deluxe er nok liiiiiitt for stor for mitt system, og jeg angrer litt på at jeg ikke hørte på Torsten hos RE som ville selge meg en mindre og rimeligere skummer.?

Link to post
Share on other sites

Dveler litt med det ang str 250 vs 300. 

Tenker at en god diameter (300) på røret der hvor skummet dannes vil tillate flere små bobler på toppen av overflaten. Som igjen dyttes oppover. At 300 serien vil gi meg muligheten til å skumme på flere forskjellige nivåer. Altså et større spekter enn 250 serien.

Etter min oppfatning så er kombinasjon på bredden der hvor skummet dannes og lengden på halsen viktig. Riktig balanse mellom disse to vil gi en god skummer.

Har god plass da sump står ved siden av hovedkar og ikke under.

Frykten er vel at systemet mitt ikke leverer nok for at skummeren skal operere mest effektivt.

 

Link to post
Share on other sites
11 timer siden, Jonasvp skrev:

Frykten er vel at systemet mitt ikke leverer nok for at skummeren skal operere mest effektivt.

 

Hva er din plan med tanke på innhold og belastning?

Moderat fiskebelastning så ville jeg valgt 250, hvis du skal pøse på med stor fisk type matvrak er nok 300 mer sikkert.

Link to post
Share on other sites

Min referanse når jeg kjøpte min 250 skummer var en som heter SLIEF. Han har et 2500 liters kar med store fisker og kjører supermarin 250 modellen. Han jobber for Royal exclusive og han hjalp meg og velge min modell. Han sier selv han aldri ville kjørt en større skummer på sitt system pga skummeren ikke får nok biologisk dritt å jobbe med. Så en mindre vil kunne produsere bedre skum en f.eks 300 modellen. Mr saltwater tank bruker også 200 modellen på sitt 1800 liters kar. Og denne trenden var gjengående i bubble king tråden i ulike utenlandske forum. Alle går for den øvre grensen på kapasitet for at skummeren skal ha nok å jobbe med. MEN jeg endte opp med å bruke min 250 på et 1000 liters system da det ikke ble noe av oppgraderingen jeg planla. Og den fungerte veldig fint på det også selv om den var overdimensjonert til de grader. Uansett hvilken modell du gå for, husk RD3 pumpen. Den er ekstremt viktig for å finjustere skummeren til optimal prestasjon

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Similar Content

  • By Jonasvp
   Våger meg på et nytt tema her. 
   Hva er den ultimate sumpen. Dreambox vil nok mange si, men tank at en har et rom i kjelleren med plass til "alt" en vil ha i sumpen. At en ikke trenger å ha det inne  kabinettet.
   Hva ville dere ha sørget for at sumpen inneholt. Hvor mange kammer. Inter eller ekstern skummer? 2 returpumper. Automatisk vannpåfylling.
   Vannbytter uten å på virke vannstand. Jeg har ingen fasit, bruker i dag en standard 3 kammer sump. Den duger. 
   Mange nok bidrag vil kunne gi et hint om det optimale:
  • By Lenaoygarden
   Då har eg endeleg fått starta opp med akvariet mitt! 
   Eg har kjøpt eit bruka akvariet med levande stein, to klovnfiskar, ein "svenske" og ein sandstjerne. Eg blei tipsa om å fyrst ta i vatn, så steinane, så sand og tilslutt fisken. Det som har skjedd nå er at vatnet er veldig grumsete og det ligger masse sand på steinane og korallane mine. Har prøvd å fått fjerna ein del, men får ikkje vekk alt. 
   Nokon som har tips på når vatnet kjem til å bli klart og om det evt. er noko eg kan gjera for å få vekk sanden?
  • By Eagle
   I dagens virvar av utstyr og alternativer med stadige nye "revolusjoner" av metoder for å få et optimalt rent akvarium, er min tanke at vi ofte glemmer det viktigste og mest suksessrike verktøyet av dem alle, nemlig skummeren. Ikke slik å forstå at vi ikke har skummer de fleste av oss, og vi kjøper som regel skummere som er mer enn effektive nok på papiret til akvariene våre. Men er vi oppmerksomme på om vi vedlikeholder skummeren tilstrekkelig så den til enhver tid fungerer optimalt?
   Min erfaring er at når jeg har demontert skummerkoppen og rengjort denne etter alle kunstens regler, tar det en time eller to før den er innkjørt igjen og jobber maks. Så går det et par dager med god effekt før denne gradvis reduseres fordi det dannes gugge på stigerøret. Venter man så liiitt for lenge med å ta en ny rens, så har man en skummer som ikke gjør det den egentlig kan for å holde akvariet rent. Så hvor lenge gidder vi å demontere og vaske skummerkoppen 2-3 ganger i uken?
   På seg selv kjenner man andre, så for min del kan en slik jobb med 2-3 dagers intervall fungere i oppstarten når motivasjonen er på topp, men så begynner jeg å strekke strikken stadig lenger, altså 2-3 dager kan bli en uke, kanskje litt mer. Dermed kan en kostbar skummer ende med å fungere for halv maskin store deler av tiden.
   Det har i en del år eksistert automatiserte skummerrens enheter, bl.a. Deltec har et bra system, men det er kostbart og veldig plasskrevende. Plass er noe sånne som meg, som er avhengig av å ha alt i et kabinett under karet, ikke har ubegrenset av.
   Så har vi swabbie systemet produsert av Avast Marine. Dette har jeg brukt en periode med godt resultat, i det jeg kan forlenge vask av skummer kopp til 2-3 uker, men selv om det gir ren skummerkopp, så bygger det opp en del skitt som gjerne fester seg på nal etc. Så for mitt mål om optimal effekt med minimalt vedlikehold ble ikke denne helt optimal.
   Nå har jeg siden oktober brukt en AquaDriver SkimClean Helix 200 Universal Self Cleaning Head (SCH) som har en lignende funksjon som swabbien, men som har foredlet funksjonen med mange steg.
   Nå opplever jeg å ha kommet i mål med å ha et skummeroppsett som kontinuerlig fungerer optimalt, og som tilfredsstiller mitt ønskemål om lite vedlikehold.
   Oppsettet består av en Royal Exclusive BK 200 DeLuxe skummer, altså med en 20 cm skummerkopp. Til denne har jeg supplert med en som over nevnt 200 Universal Self Cleaner head som også er utstyrt med en såkalt Wash down ring.
   Systemet fungerer slik at en gang i døgnet aktiveres en skråstillt nal i stigerøret som går rundt med meget høy hastighet. Dette styres via et tidsur som er programmert on i 20 sekunder. Mens nalen sirkulerer suges det opp vann fra bunnen av skummeren via en slange. Altså saltvann som så dusjer nalen fri for skitt. Det er ikke nødvendig at det går for lenge, og i følge produsent og Royal Exclusive som anbefaler dette tilbehøret, bør det ikke gå lenger. Fordi det spyles kontinuerlig mens nalen går, fordi den er skråstilt og slik skyver skitten over kanten på stigerøret blir det ingen oppbygging av gugge i systemet, alt skyves over og havner i skummer koppen. Ved kort drift på rengjøringen, er slummeren produktiv nærmest med en gang.
   Ca en gang i uken aktiverer jeg en egen liten sirkulasjonspumpe plassert i mitt RO reservoar, som via en hardplastslange fører vann til en ring med små dyser plassert på utsiden av stigerøret. Dette sprayer rent vann på utsiden av stigerøret, skitt derfra løsner og renner videre ned i koppen, som så kan dreneres til egnet avløp, bruker som regel en tom flaske eller bøtte.
   Summen av dette er at fra første gang jeg aktiverte dette tilbehøret til jeg tok ut skummerkoppen for en manuell rens gikk det snaut tre måneder. Jeg kunne sikkert ventet lenger fordi alt så veldig rent ut, men nysgjerrigheten overtok overhånd.
   Mao. har jeg kommet til at dette er noe jeg gjerne vil anbefale for dere som gidder å lese dette, og selv om det koster en del penger, som ellers kan brukes på annen saltvannsmoro, så kan dere jo vurdere kost opp mot bekvemmelighet.
   Jeg har hatt en dialog med Farshad i Tropestua, og har tro på at hvis noen vil kjøpe lokalt så vil han kunne være en mulig kilde.
   Her er link til tysk fabrikant: http://www.aquadriver.de/content/shop.htm
   Her til en bedre beskrivelse: https://aquadriverusa.com/products/aquadriver-skimclean-helix-160
   Selv kjøpte jeg her: https://www.shop-meeresaquaristik.de/Protein-skimmer/Skimmer-pumps-and-spare-parts/automatic-skimmer-cleaner/AquaDriver-SkimClean-200-HELIX::17801.html
   Her noen bilder:
   Første er etter ca 3-4 dagers drift uten 
   Så etter drenering av koppen
   Så etter fylling med RO vann
   Og tilslutt etter ny drenering av skyllevann. Fortsatt litt skitt på, som jeg antagelig kan få fjernet ved å sette på en litt kraftigere sirkulasjonspumpe i RO vannet, samt justere vinkelen på dysene.


    
    


    
    
  • By paulrene
   Selger en pent brukt proteinskummer av typen Deltec APF 600 selges til høystbydende. Kjøpte nettopp helt ny pumpe (Deltec DCS 600) som kostet ca 1000,-
   Brukermanual følger med.
   Har vært veldig fornøyd med den, men har sluttet med saltvann pga oppussing...
   Nypris var ca 4000,-
   Her er litt info fra nettet:
   En av Europas mest solgte skummer. APF600 skummeren er som de andre i AP serien utstyrt med en Aquabee pumpe og Deltec`s patenterte nålehjuls impeller for uslåelig ytelse. 
   Tekniske data: 
   - Kan stå i eller ved siden av sumpen eller ved akvariet.
   - Kan gravitasjon eller pumpe mates (mate pumpe følger ikke med.)
   - Vann gjennomstrømning: 800 liter i timen.
   - APF600 produserer 450 liter luft i timen ved venturi prinsippet.Størrelse: 
   - L 280mm B 210mm H 610mm (muliggjør fjerning av koppen.)
   - PVC rørkoblinger - Supply - Retur 20mm - 40mm 
   - Fleksibel tilkobling 16/20mm ° Retur: 20-40mm.
   - Akvariestørrelse normal belastning er 900 liter. 
   Har brukt den til et 300 liters akvarie.
  • By KKjetil
   Hei, sikkert 7-8 år siden jeg hadde et karr men vurderer å starte opp igjen snart.
    
   Gjelder fremdeles de gode gamle reglene om størrelse på skummer.
   Før var det slik at hadde du et akvarium på 600l så måtte de ha en skummer som det stod opp til 2000l
   Er det fremdeles sånn eller er det realistiske tall i dag? antar det er forskjeld på sps og FO tanker ?
×
×
 • Create New...