Jump to content

Lagring av sjøvann


Recommended Posts

  • 1 year later...

Oppdaterer denne tråd med mine erfaringer om dette.
Har siste 19 år hentet og brukt naturlig sjøvann til mine kar. Har siden 2005 hatt stort sett sps koraller.
Dette har aldri vært problematisk på noe vis.

-Henter hele året, selv om det er noe alger sommerstid.
-Henter på 0-1 m dyp, bare unntaksvis dypere.
-Salinitet blir alltid målt og om nødvendig justert inn.
-Sjøvannet vanligvis brukt med en gang etter at det er varmet opp under omrøring.

Sjøvannet kan lagres stillestående uten problemer, så lenge man vil, men helst mørkt. Enten inne eller ute, temperaturen ikke viktig.
Sjøvannet kan også lagres med sirkulasjon, heller ikke dette er viktig.

Nyhentet vann inneholder nær sagt aldri pods store nok til at det blir fiskemat. Det inneholder knapt noe pods overhodet det meste av året. Men det kan om sommeren i den verste  oppblomstringstiden inneholde visse mikroskopiske alger og annet plankton (bakterier, dyreplankton). Dette vil ikke ha noen betydning, verken negativt eller positivt, på akvariets innbyggere. Det har derimot noe å bety hvis vannet ikke skal brukes innen 2-3 dager (enten det står og sirkulerer eller ikke) fordi denne lille mengde plankton dør, slipper ut ammoniakk, og setter i gang en mini-syklus. Derfor må vannet stå i 3-4 uker. Etter denne tid er vannet helt rent igjen og et tynt, tynt "støv" har lagt seg på bunn av beholderen. Dette er restene av organisk materiale. Vannet kan lagres i mange, mange måneder uten at det blir dårlig.

Sjøvannet langs Norge har akkurat samme kjemiske sammensetning som ved tropiske korallrev, det er bare konsentrasjonen (saliniteten) som kan variere. 
Dette kan enkelt justeres inn ved å salte opp vannet med akvariesalt (eller etterfylle karet med saltvann i stedet for ferskvann noen dager.)
Noen plasser kan man hente sjøvann som er salt nok til å bruke som det er.
Det naturlige sjøvannet vil inneholde alle sporstoffer og elementer som trengs for å dyrke koraller, og det i akkurat det rette innbyrdes forhold til hverandre.
Det er mer enn man kan si om de forskjellige saltblandingene som finnes på markedet.
Saltet man kjøper har likevel mer enn god nok kvalitet til koraller. I de aller fleste tilfeller. (Det finnes flere tester på salt gjort opp gjennom årene så variasjonene er dokumentert.)
 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites

Dette var interessant lesing. Jeg he vel brukt sjøvann i snart 5 år. Hovedsakelig hentet hos en IRIS utenfor Stavanger som henter på 85 meter. Dette er vann med stabil og god kvalitet hele året. 

Jeg oppbevarer dette på en IBC tank utendørs som står litt gjemt, men får litt sollys. Spesielt på sommeren. Står gjerne 2-3 mnd før det blir brukt opp. Har ikke merket noe negativt ved dette vannet. Har alltid sirkulasjon i denne tanken. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...