Jump to content

Guttas Fluval Edge Nanoreef


Recommended Posts

Hei til alle Salte gærninger.

Vi er to ferskinger fra Oslo som har begynt et lite saltvanns-prosjekt.

 

Utstyret vi har:

Fluval Edge 23L

Ultrabrite 18W led med dim funksjon

Tunze Nano sirkulasjons pumpe

Ca 5kg Aragonite Sand

Ca 5kg Levende stein

AquaClear 20, med kull.

 

Utstyret vi vurderer å ordne oss:

Sump

Tunze - Comline DOC 9001 - Skummer

Noe mer Levende stein til sump

 

Tanken er at så lenge vi har 23L i karret bør det holde med regelmessige vannbytter, og går vi for sump så må vi skaffe oss en liten skummer.

 

Har allerede to små turbosnegler og en eremittkreps med flotte blå bein.

Planene:

Xenia

Zoantharia

 

Goby med en Pistolreke

evt

En eller to små klovnefisk, til de blir for store.

 

 

Status på karret:

 

Nh3/Nh4

0

 

No2

0

 

No3

20

 

PH

8.6

 

Nærmer oss nok slutten av innkjørings-syklus.

 

 

Har utført 10% vannbytte en gang i uka på karret.

 

 

Tips og triks taes i mot med stort takk, og om noen har noe Zoan eller Xenia til en hyggelig pris, så kjøper vi gjerne.

 

Vi gleder oss til å komme i gang.

Link to post
Share on other sites

Morsomt met små karr :) men man blir fort bitt av litersyken! personlig ville jeg sløyfet xenia, siden den vokser veldig fort når den først trives. i et såpass lite karr så vil xeniaen fort bli et problem. tror kanskje jeg heller ville sett om jeg fant en liten torch coral eller no i den gata. ellers passer jo knapper veldig godt i et såpass lite karr :) dere kan jo også sjekke ut "sexy shrimp", artig små skapninger.

 

Når det gjelder vannbytter og sånn så er det minst like viktig at dere tester vannet jevnlig og ser etter dødsfall. en død snegle kan fort lage dårlig stemning i et lite karr. og noen eremitter er glad i å bytte skall, og da er sneglehusene et lett bytte. vurder å kjøp en pakke med tomme sneglehus så minker dere sjansen for at sneglene ryker. personlig ville jeg byttet ut eremittene med noe annet, så eliminerer man sjansen for snegledrap. masse forskjellige kule nyttedyr :) slangestjerner og andre stjerner, kråkeboller, reker, snegler osv

når det gjelder pistolreke og goby så vil jeg anbefale dere og sløyfe dette, gobbyer er glad i å hoppe ut av akvarier og pistolreker har god appetitt, og i et lite karr så bør dere prøve å finne dyr med lite appetitt, siden mat som ikke blir spist lager dårlig stemning. dyr med klør er glad i mat og de griser når de spiser.

 

for å lykkes med et så lite karr så bør man gjøre det så enkelt som mulig! vet det er vanskelig med sånn er det bare :P personlig ville jeg f.eks kun hat gsp(green star polyp) på en stein (når den vokser seg større enn steinen ville jeg funnet frem saksa. resten av karret ville jeg dedikert til knapper (husk at disse kan være farlig for øynene!) av dyr så ville jeg hatt 2-4 sexy shrimps evt en vanlig pussereke, slangestjerne og snegler. ville sløyfet fisk osv, disse vil sannsynligvis ikke trives veldig godt + at de trenger mat, noe som øker sjansen for dårlige vannverdier.

Richordea er også en veldig flott skapning som du får i mange forskjellige farger osv :)

 

Lykke til! :) jeg startet med 15l, så 60l, så 112l og nå 250l :P

Link to post
Share on other sites

Takker for svar!

Enig i mye av hva du sier her, kanskje rett og slett utelukke fisk fullstendig.

Viste ikke at Xeniaen var så raskt voksende at den blir et problem.

Bra tips med GSP, ser veldig bra ut.

 

Ang litersyken erfarte jeg det for noen år siden på ferskvannsiden, gikk fra gullfiskbolle til 60l til 120l ila et halvt års tid.

Ser ut til at saltvann har en vesentlig prisforskjell, så får se om den biter like hardt denne gangen ;)

 

Link to post
Share on other sites
  • 3 months later...

Oppdt: Sump.

 

Valget falt på en sump, så vi satte i gang med å lage dette, kjøpte et 47 liters akvarie og noen akrylplater som vi fikk silikonert fast for å lage vegger i sumpen.

 

Edge'n har en kolonne på baksiden hvor det er ment å ha originalfilteret og kabler til varmekolbe og lys.

 

Lyset vi har satt i er laget inn i original-lokket til Edge'n, for at vi skulle bevare det originale designet så godt som mulig.

 

Ønsket om sump var for å få mer vann og for å få gjemt unna varmekolbe og annet som ble værende synlig i selve akvariet, men det viste seg å være litt problematisk å få vann ut av akvariet og ned i sumpen uten å drille hull i tanken.

 

Vi så litt rundt etter en overflow-boks som kunne gjøre denne jobben, men vi likte ikke utseendet og størrelsen på prefilter-boksen som skulle være inne i akvariet, så vi bestemte oss for å lage noe selv.

 

Vi var heldige og fikk låne en laserskjærer for å få kuttet hull til returslange og gjennomføringene til et herbie rør opplegg i samme boks.

 

Boksen vi laget har en blanding av overflow med u-tube og herbie-prinsippet.

 

Sumpen har nå litt levende stein, en sirkulasjonspumpe og en Eheim compact 600 til retur. Skummer er bestilt.

 

 

Link to post
Share on other sites

Takk takk, den grønne (retur) slangen går igjennom et hull, er limt fast med pvc lim, så silikonert over. Er blitt testet, og den lekker ikke.

 

Slangen går rett ned i sumpen, så OM den skulle sluppet igjennom en dråpe eller to i døgnet, så hadde det ikke vært verdens undergang. (men det gjør den altså ikke, den er tett ;) )

 

Boksen er laget av akryl, ja.

 

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Er vel på tide med en liten oppdatering her.

Sump med DIY overflowbox har stått å gått stabilt i en mnd nå, har bestilt nytt lys; AI Prime HD for å få mer kontroll på lysnivået og et automatisert solopp/nedgang.

Lyset vi har i dag er bygd inn i originallokket, og ser bra ut fra utsiden, men kan ikke akkurat skryte av lys og funksjonene. Skal forsøke å få bygd Prime'n inn i et lokk å se om det blir bra spredning, ellers får jeg løse det på noe annet vis.

 

Har hatt gode verdier i vannet i en måneds tid, og har anskaffet våre første koraller.

 

Vet det er forskjellige meninger om hva som passer og ikke passer i diverse akvarier, men det virker som at korallene trives, tross de bare har vært her i noen uker.

 

Syntes det er morsomt å se at Ricordea'en har strukket seg over mot LS'en allerede.

 

Bilder tatt med telefonkamera

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Da har vi fått ordnet oss lys, grovere skjellsand og en fisk.

 

Lyset er en Aqua Illumination Prime HD, et lys med litt mer muligheter for tidsintervall og innstillinger, da det forrige kun var av/på med hvit og blått lys.

Lyset er også lite nok til å passe inn i lokket på akvariet så vi beholder original looken, tross for 4 skruer som sikker opp av "grillen" på toppen.

Bøyde til to remser med patentbånd for å holde den på plass og i vinkel, så lyset når helt frem til kanten av akvariet.

 

Tok ut et par kilo med den gamle finkornede sanden vår og la til 3,5kg med levende skjellsand. Dette fordi den bitte lille internpumpa vår klarte å flytte på for mye sand.

 

Vi har satt "blåbær treet" i hjørnet så den er litt skjermet for lys, og pumpen rett bak den så den får god sirkulasjon og forhåpentlig vis riktig mengde lys på seg.

Den blomstrer et par ganger om dagen, vet ikke om det er normalt, eller om den konstant bør være ute å blomstre.

 

Fikk endelig ordnet oss en fisk, etter at lyset var på plass, så den får en litt mer behagelig sol opp/nedgang i stedet for brått av/på.

Ville nok egentlig ha en goby med en pistolreke, men da sjappa ikke hadde et symbiosepar inne, så ble det en liten klovn i stedet.

 

Tenker å ha fisken så lenge den holder seg liten, så avtalte vi med butikken at vi kan få byttet den inn i mindre, hvis vi føler den blir for stor for det lille akvariet.

 

Et spørsmål: Det virker som at hammerkorallen ikke åpner seg like mye nå som vi har fått fisk i karret. Henger dette på greip?

Den har egentlig vært veldig åpen og stor og fin i lengre tid, men nå vil den liksom ikke åpne seg fullstendig.

 

Bilder av div.

 

Link to post
Share on other sites

Jeg vil tippe på at det er endringer i lyset som kanskje gjør at den ikke vil åpne seg like mye som før, eller så kan det også være at klovnen er bortpå hammerkorallen, kanskje den flytter inn i den. Prøv å skru ned % lystyrken litt og se om det hjelper på over en periode.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...