Jump to content
Informasjon
  • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
  • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!
Sign in to follow this  
Norseman

Algevekst og fiskedød

Recommended Posts

Jeg har et par tiårs erfaring med ferskvannsakvarium, men har det siste halve året forsøkt meg på saltvannsakvarium der jeg er relativt fersk.

 

Erfaringene så langt er blandet. Jeg har et tilsynelatende flott akvarium med krystallklart vann og optimale vannverdier. Likevel sliter jeg med relativt stor algevekst og sporadisk fiskedød. Mye alger er normalt i starten, men jeg bør nå være over oppstartsoppblomstringen.

 

Uten at jeg har målt fosfat-nivået, mistenker jeg at dette kan være synderen - mye alger tyder på dette. Nå er det vel ikke slik at fosfat i seg selv er så farlig for fisken, men algeveksten trekker vel oksygen og fiskene dør muligens av oksygenmangel?

 

Er det noen som har noen tips på hva jeg bør korrigere? Kan legge til at jeg til nå har brukt kombinasjon av sjøvann og springvann tilsatt salt. Som nevnt er vannverdiene gode, men jeg kommer nå til å kjøpe meg et osmoseanlegg for å optimalisere vannkvaliteten ytterligere. For øvrig kjører jeg skummer og kullfilter kontinuerlig + LS. Føler jeg har fulgt alle "må"-krav.

 

Dersom det er slik at fisker mistrives pga. mangel på oksygen, vil det f.eks. kunne avhjelpe med til tilførsel av ekstra luft til vannet, eller vil dette bare være å pynte på symptomer uten å fjerne den egentlige årsaken årsaken til problemene?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Her er det mye informasjon som trengs for at en utenforstående skal kunne hjelpe deg. Men først vil jeg anbefale deg å ta en titt på denne websiden:http://korallrev.no

 

Her finner du et eget kapittel om oppstart av saltvannsakvarium

 

Ta en titt og se om det er slik du har gått frem i din oppstart.

 

Pål

Share this post


Link to post
Share on other sites

utrolig vanskelig når du skriver at du har optimale vannverdier, mål verdiene og post dem her. Oksygenmangel pga algevekst er det vertfall ikke. jeg mistenker høy no3 eller po4 er synderen for begge dine problemer. en fiskedød kan også føre videre til en kjapp ammoniakk svingning. det nytter ikke å måle po4 med salifert test du må ha noe litt mer avansert som red sea eller hanna checker

Share this post


Link to post
Share on other sites

Før du eventuelt hever ph sjekk nh3 ammonia. En større del av ammonia er giftig ved høyere ph. Kh bør også økes noe for å stabilisere ph. Mellom 7 og 9 er passelig.

 

Du mistenker oksygenmangel, lurer på hvilken bakgrunn du har til dette? Står fiskene i overflaten og puster og peser? Oksygenmangel og høyt innhold av co2 senker ph betraktelig. Normalt sett er skummeren nok til å balansere dette godt nok. Men om du har tett lokk på akvariumet og skummeren står i karet kan det tenkes at du har et problem der. Kan du skrive litt mer om hvilken skummer, sirkulasjon og legge inn et par bilder av oppsettet? Bruker du dekkglass? Og for all del mål fosfaten din, og ta noen solide vannbytter. Fiskene som har dødd, har de hatt noen ytre tegn til at de ikkje var frisk? Revnete finner, tåkete øyne, prikker eller unormal oppførsel?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takk for gode tips. Jeg er enig at ph på 6,8 er lavt, men dette nivået skal jo være definert innenfor det akseptable og fortjener vel derfor ikke betegnelsen skremmende?

 

Teorien om oksygenmangel skyldes at jeg ser det mange steder sies at stor algevekst trekker oksygen fra vannet. Vet ikke om det er relevant, men det var en tanke...

 

Fisken gisper ikke i overflaten. De virker i hovedsak å trives, inntil enkelte relativt plutselig får store problemer - begynner å opptre merkelig, svømmer rart osv. inntil de dør. Jeg kan derimot ikke se noen ytre tegn på fisken at den ikke er frisk. Jeg har også problemer med å få nyttedyr som snegler etc. til å klare seg. At dyr dør av og til må man regne med, men hos meg føler jeg omfanget er litt for stort slik at det nok skyldes en fundamental feil et sted. Problemet er at jeg ser ingen klare svar fra vannverdiene.

 

Interessant det du skriver om skummer i kar og bruk av dekkglass. Karet mitt mangler sump og jeg ønsker heller ikke "svære beist" hengende på utsiden av karet. Valgte derfor innvendig skummer (AquaMedic Minifloater)som tilsynelatende fungerer meget bra mht. effektivitet. Jeg benytter også dekkglass, selv om jeg er klar over at dette i utgangspunktet ikke skal brukes i saltvannskar. Men etter hva jeg har forstått har dette først og fremst å gjøre med redusert lysutbytte. Da jeg foreløpig ikke har fokus på koralldyrking, har jeg ikke sett redusert lys som noe problem. Glassdeksel har den fordel at det reduserer fordampningen. Har for øvrig bra sirkulasjon på vannet, benytter to pumper (hvorav den ene til kullfilter).

 

Hvis innvendig skummer og dekkglass kan utgjøre et problem, vil jeg i hvert fall fjerne dekkglasset. Vannbytter er foretatt uten at dette ser ut til å hjelpe. Har for øyeblikket ikke utstyr for hånden til å måle fosfat, men vil sørge for at dette blir gjort.

Share this post


Link to post
Share on other sites

PH på 7 er vel det man kaller nøytralnivå, men jeg registrerer at de fleste som driver med saltvann anbefaler 8 og vel så det. Jeg vil derfor øke ph-verdiene.

 

Ellers tror jeg dekkglasset kan ha bidratt til problemet. Rent logisk vil dekkglasset bidra til høyere konsentrasjon av CO2, som i neste omgang bidrar til å redusere ph- og oksygennivået.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ph og kh må heves. det finnes buffere fra f.eks grotech som buffrer begge verider opp. men du har ikke målt po4 verdier. jeg er vel 90% sikker på at algene skyldes dette.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lurer veldig på hvor man kan lese at ph 6,8 er innenfor akseptable verdier i saltvann. Slik lav ph får man om man putter en fisk i en pose og sender den rundt halve jordkloden. Dette er nær døden opplevelse for fisken og ikkje å kalle "innenfor". 7,7 i ph er absolutt minimum, men bør helst ligge rundt 8+

 

Beskrivelsen for fiskedøden ligner veldig på forgiftning. Klor er utelukket, kobber er lite sannsynlig. Har du hentet sjøvann i en båtmarina og fått med litt diesel eller bunnsmøring? Har du noe som helst koraller?

 

Mye algevekst øker oksygenmivået når lyset er på og forbruker oksygen når det er mørkt. Totalt på et døgn produserer alger vesentlig mer oksygen enn den forbruker. Aner ikkje hvilken bok du har, men uansett kastet den i peisen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg vet ikke hvilken erfaring du har med ferskvann, men akseptable ph-verdier der går fra 6,8 og oppover. Min feil har vært at jeg har inntil nylig trodd at dette var overførbart til saltvann. Siden saltvann skal ha ph på 8+, er det opplagt at mine verdier må opp.

 

For øvrig er det slik at dersom algeforekomsten blir for stor, kan dette netto redusere oksygennivået. Dette er godt vitenskaplig dokumentert, men om det er relevant for mitt akvarium er en helt annen sak. Sjekk f.eks. denne linken. http://www.miljostatus.no/tema/hav-og-kyst/overgjodsling/konsekvenser-av-overgjodsling

 

Forgiftning er nok det som skjer hos meg ja, men spørsmålet er hvorfor. For øyeblikket har jeg størst tro på en kombinasjon av lav ph og høy CO2. Har nå fjernet dekkglasset, justert sirkulasjonen og vil bruke ph+, så får vi se om det hjelper.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei

Noen kommentarer, spørsmål og tanker fra meg:

 

Hvor stort er akvariet?

 

Du har en AquaMedic Miniflotorskummer, denne er luftdrevet, og å anse som en skummer med meget begrenset effekt, særlig hvis karet er mer enn 50 til 100 liter.

 

Du har kommet til rett konklusjon vedr. pH, og etter flere inputs her, denne er altfor lav. Alle utfordringer med pH er eliminert så snart du har stabilisert denne mellom 8, 0 til 8,4 et sted.

 

Hvorfor måle GH i saltvann, måle denne til 8 er også helt meningsløst.

GH har betydning i ferskvann hvor verdien gjenspeiler summen av kalsium og magnesium holdige salter. I naturlig sjøvann er verdiene av disse to mineralene henholdsvis ca 430 og ca 13-1400 ppm.

 

Algeveksten din skyldes antagelig eller helt sikkert fosfat. Du skriver at innkjøringsfasen bør være over. En innkjøringsfase kan pågå i all evighet hvis ikke korrigerende tiltak settes inn.

 

Dekkglasset kan antagelig bidra til redusert oksygennivå, akkurat som det gjør i ferskvannsakvarier, hvis gassutvekslingen begrenses tilstrekkelig.

 

Oppsummert:

 

Bra du har tatt bort dekkglasset.

Bra du investerer i RO anlegg, så du minimaliserer mulig nitrat/fosfat fra drikkevann og sjøvann.

Fokuser på RO vann og et anerkjent kunstig salt til karet er stabilt på lave fosfatnivåer.

 

Vurder en skummer tilpasset akvariestørrelse.

Skift kull jevnlig, minimum hver 2. til 3. uke så lenge du sliter med for mye næring i karet.

 

Fjern alger vha. slamsuger hvis de ikke er fastgrodd på stein.

Reduser fòring, skift vann ca 1/3 til 1/4 pr uke.

 

Avslutningsvis du skriver; "Jeg vet ikke hvilken erfaring du har med ferskvann, men akseptable ph-verdier der går fra 6,8 og oppover"

 

Dette stemmer vel ikke helt.

Du finner ferskvannsbiotoper helt ned på pH 4.

 

Dette er en vesentlig forskjell på ferskt og salt. Saltvann har en enorm naturlig bufferkapasitet, derfor varierer pH veldig lite uansett hvor i verden du måler. Det er derfor effekten av miljøfaktorer er så ødeleggende i sjøen, fordi fauna og flora ikke er skapt for å håndtere svingninger.

Bruk natriumbikarbonat til å heve KH samt stabilisere pH.

 

Min bakgrunn: 40 år med ferskvann og ca 20 med saltvannsakvarier.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takk for gode råd. Karet mitt er 140 liter og Minifloateren er oppgitt til å fungere opp til 200 liter. Den fungerer i hvert fall tilsynelatende veldig effektivt hos meg. At den også har fysiske dimensjoner som passer veldig godt i mitt hjørnekar, var en vesentlig årsak til at jeg valgte den.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...