Jump to content
Informasjon
  • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
  • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!
Sign in to follow this  
creek

Uke 52. Tema: Backup og sikring av strøm

Recommended Posts

I disse stormtider kan det være en ide å ha noen form for strømsikring om man plutselig skulle miste strømmen. Sånt kan fort både bli kjedelig og dyrt.

 

Den vanligste og letteste løsningen kommer nok fra Ecotech marine. De selger en batteriløsning som ser pent ut, og er liten og kompakt. Men selve pumpene vet jeg ikke noe om.

BatteryBackup1.png

 

 

En annen løsning er Tunze sin Safety Connector.

Med denne kobler man en valgfri tunze 12v pumpe til strømnettet, og siden drar man en ekstra kabel til en bilbateri/fritidsbatteri. Man må huske på at det også trengs en lader til 12v batteriene.

-info05.3.jpg

 

De fleste kjører tunze pumpene på mer en 12v, så her vil vannstrømmen synke mye når batteriet tar over driften.

 

 

Siden kan man også løse dette med en UPS (Uninterruptible Power Supply). Her finnes det mange løsninger, og en hel del å sette seg inn i.

 

Selv har jeg en UPC Smart-UPS 750.

Denne gir 2-3 timer med belastningen jeg bruker. Men viktigst av alt er at den gir alarm om strømmen forsvinner.

 

Det finnes utallige ulike UPS´er, men det viktigste er å passe på at man får en som er egnet for elektronikk.

 

 

Til slutt er det strømaggregat som kan være en løsning om strømbortfallet er over lang tid. Disse får man i alle størrelser og prisklasser. Det er viktig å passe på at man får et som er egnet for elektronikk, dvs at de må ha en ren sinuskurve. Disse aggregatene kalles inverter aggregat. Skulle man bruke et "billig" aggregat vil pumpene bare stå og hakke, og i verste fall vil elektronikken ryke.

 

Her er litt lesestoff på ulike typer aggregater.

 

Men med aggregater i den rimelige prisklassen er det en forutsetning at noen er hjemme til å koble til og starte de. :rolleyes:

 

 

Det viktigste er nok at man legger opp en plan for hva man gjør ved et lengre strømbortfall.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg kan bekrefte at EcoTech sin backup fungerer veldig bra. Jeg har dog ikke fått testet hvor lenge pumpen går før batteriet er tomt. I følge produsent skal den klare å drive en MP40 pumpe i minimum 36 timer. Da går pumpen i backup modus, så den går ikke akkurat på full guffe:rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg var en av mange som var uten strøm i Ålesund grunnet orkan... Jeg angret bittert på at jeg ikke hadde kjøpte meg batteri backup. Heldigvis var det ingenting som strøyk med denne gangen heller! (bank i bordet)

Det første som står på innkjøpslisten for 2012 er EcoTech sin batteribackup.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dette ser jo lurt ut. Har ikke tenkt på det før nå. Tror nok dette ender høyt opp på innkjøpslisten min og ;-)

 

Må bare få kjøpt meg den dere MP10'ern til Vortech først så jeg har noe å drive med batteribackup'en;-), driver å bygger LED-lys til Edge'n min så jeg får forsøke å bygge den så denne også vil funke på batteribackup'en.:roll:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Må bare få kjøpt meg den dere MP10'ern til Vortech først så jeg har noe å drive med batteribackup'en;-), driver å bygger LED-lys til Edge'n min så jeg får forsøke å bygge den så denne også vil funke på batteribackup'en.:roll:
Egentlig litt bortkastet å la lyset gå på batteribackup. Korallene har ikke vondt av en "mørk og overskyet" dag på revet, men det er sjeldent at strømningene i vannet stopper på grunn av været der. La sirkulasjonspumpene gå på batteribackup - det er det viktigste. Har du høy belastning kan muligens også skummer stå på for å opprettholde oksygennivået. Dette medfører kanskje også at returpumpen må være med - hvis du har sump. Deretter kan jo enkelte reaktorer ikke være helt snille hvis de starter opp igjen etter en lengre strømstans, så da må kanskje de også være med.... Du har nok av ting å drive med batteribackup - la lysene være av... ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...