Jump to content
Informasjon
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!

Konrad

Members
 • Content Count

  243
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  19

Konrad last won the day on June 20

Konrad had the most liked content!

Community Reputation

162 Excellent

About Konrad

 • Rank
  Forumbruker
 • Birthday 03/31/1972

Converted

 • Bosted
  Brønnøysund

Converted

 • Interesser
  Det meste som har med naturen å gjøre.

Converted

 • Yrke
  Akvakultur

Converted

 • Fylke
  Nordland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Tester ut en filmsnutt av karet. juni 2019.mp4
 2. Konrad

  Bilder på langs.

  I serien "bilder på langs" kommer her de første bidrag Karet er 2 meter langt, men med bare irriterende 60 cm bredde. Pumpa i enden er en litt for ruvende RW20. Bildene er ikke sylskarpe heller men klart vann trekker opp.
 3. Et nærstudium innimellom stein rundt om på bunnen viser alltid mer koraller enn man først ser fra overflata.
 4. Konrad

  Syk korall

  Dette er egentlig en svamp..., med en hvit kolonianemone på. Har ikke erfaring med denne men søk på Trikentrion flabelliforme så finner du nok masse informasjon.
 5. Olympus Tough TG-4.
 6. Noen bilder fra turen til Thailand i mars. Det blir den 4. gangen vi er der siden 2011. Prøver å få til å besøke 3-4 plasser hver gang og nye plasser på hver tur. Blir nesten alltid positivt overrasket. Kanskje fordi forventningene er for lave?
 7. Konrad

  En test av ICP-OES

  Ser ut som greie verdier på saltvannet. Og at RO er veldig viktig hos en med sps koraller er helt sikkert. Ser ikke noen god grunn til å drive uten. Er usikker på hva såpass høy kalium utgjør, og har lest forskjellig, men om du ikke ser noen negativ effekt så har det vel gått greit. Drev endel med kalium tilsetning før men har sluttet med det. Hadde egentlig ikke noe forbruk å snakke om og det ser ut til at det holder seg der det skal uten ekstra tilskudd fortsatt. Strontium på 15 kan jeg ikke tenke meg skal ha noen negativ effekt for det var et godt stykke unna problematiske verdier og det forbrukes jo også. Om det er noen effekt så kan det jo likegodt hende den er positiv . Doserer selv noe for å prøve holde naturlig nivå men kan allikevel ikke hevde at dette er veldig viktig siden det ikke finnes noen dokumentasjon på dette og jeg selv har hatt ganske lave verdier (3 mg) over lang tid men med svært god vekst på sps. Fluor har jeg aldri funnet noe god dokumentasjon på og jeg tilsetter det derfor heller ikke med mindre det er i samme flaske som noe annet jeg bevisst doserer. Hvis verdien du har fått målt er reell så forsvinner jo åpenbart noe. Om du finner noe interessant på fluor så gi et vink Litt høy barium tror ikke jeg heller har noen praktisk betydning. Mangan derimot skal visst ha negativ effekt på visse koraller om det blir fraværende. Jeg har ikke hatt erfaring med det men har flere ganger vært borti det i litteraturen. Nå er det sånn at det ikke blir lettere med årene å huske hvor man leste hva og av hvem så referanser er det tynt med.
 8. Nei, jeg har ikke navnet på disse akroporaene, men tror kanskje de 2 første er turaki og pearlberry. Er langt fra sikker, og den siste aner jeg virkelig ikke hva er. Det er dessverre blitt litt på den måten i karene nå etter hvert. Dårlig merking og artsbestemmelse fra selger, senere utfarging og vekstform som ikke stemmer, forbytting av arter etc. og så sitter man der og lurer etter hvert. Ikke enkelt med type bestemmelser på sps. Er ikke ekspert på dette og det er mange som ligner siden man kan bli lurt av de forskjellige vekstmønster og farger en enkelt art kan ha i forskjellige systemer. Jeg kan flytte en akro mellom 2 av mine egne kar og den ser helt annerledes ut både i form og farge etter 6 mnd, selv om vannkvalitet (kjemisk) og lyssetting er dønn likt.
 9. Kamuflasje. Berggylta satser på å gli inn i omgivelsene men dvergulka ovenfor satser hardere. En annen art som har perfeksjonert kamuflasjen sin. Her ligger det 2 Piggvarer helt åpent på sanden.
 10. Nærbilder av visse akropora jeg syns liker godt men som jeg sliter med å få fargene fram på bilde slik de er i karet. Akkurat disse 3 forskjellige har hver en sin egen fargetone som kameraet har litt vanskelig med å fange opp. Sikkert ikke uvanlig.
 11. En oppdatering av karet som nå er 9,5 år gammelt. Siden sist har det nærmest blitt bygd opp fra grunnen igjen. En del fisk har passert max levealder og blitt borte. Regner med noen flere nye fisk til sommeren. Vurdere å midlertidig ta ut de gamle fiskene for de blir ikke enkle å møte på for nykommere i karet. Koraller vokser bra og det har ikke vært noen problemer. Begynner bli litt liten plass men har ikke tenkt legge inn mer stein.
 12. Joda har hatt fisk som jeg ble glad i. Liten logikk og bare følelser i bunn og grunn. Der har du mennesket i et nøtteskall! Vi er tenkende, høyst intelligente og reflekterende dyr som i stor grad er styrt av følelser fordi de er et produkt av den hjerne vi har. Ytterst interessant diskusjonstema fordi fordi vi ikke klarer fri oss fra dette. Naturen ellers er ikke styrt av følelser. Fisk er fisk. De kjenner smerte noe som er en snedig oppfinnelse siden alternativet var å svømme rundt likeglad og uredd med flenger i kroppen til blodet tok slutt. En blåkveite er likestilt en gul kirurg. Hvorfor skulle den ikke være det? Det er ingen som reagerer på en kasse død blåkveite. Fisk gyter og det vokser opp nye generasjoner. Min sixliner var en favoritt. Den ble svært gammel til arten å være. Siste året var den som en 90 åring på aldershjemmet og trengte ekstra påpass i kosten. Min copperband er nå en favoritt som jeg gjør ekstra stas på for å holde happy. Den hadde jeg virkelig savnet om ble borte. En ny hadde nok ikke blitt det samme heller.... Er bare et menneske jeg og.
 13. Konrad

  Dosering/kalium nitrat

  Ja, det er mye som kan skje når det er mange elementer som skal fungere sammen i systemet. Det er bare å ta lærdom av sånt. Innlegget hadde jo forøvrig passet brillefint inn i denne tråden: Nitrat er egentlig ganske uproblematisk å tilsette men det bør jo absolutt følges opp med målinger Hos deg var det vel muligens mest co2 flaska som var hovedgrunnen siden en stadig høyere nitratverdi ville fått en mer gradvis konsekvens for korallene og blitt oppdaget før det ble en smell tror jeg. Å tilsette bare nitrat gjør at fosfat forbrukes i større grad. Karene har ofte en grei tilførsel av fosfat gjennom matingen av fisk og har videre heller ikke den fullstendige syklusen som nitrat har, noe som gjør at forsfat har en tendens til å akkumuleres opp i systemet mens nitrat blir til sist til nitrogen gass som forsvinner i lufta. Derfor kan det i begynnelsen være et forbruk av nitrat siden det kombinerer med fosfaten og danner ett eller annet som f.eks koraller, fiskebiomasse, snegl, alger eller bakterier. Noe av dette kan tas ut og dermed forsvinner noe fosfat vekk fra systemet. Men om begynner å bli knapt med fosfat og nitrat fortsetter å tilsettes som en "ubalansert" næring til karet, kan nitrat begynne stige mer enn den gjorde før siden nitraten nå ikke blir brukt i samme grad. Det er derfor en spesialsydd næringsløsning for å hjelpe et nitratunderskudd også har noe fosfat. Det beste er å måle både po4 og NO3 for å sjekke forholdet de har. Påvisning av fosfat er oftest en bra ting selv om noen aldri finner fosfat og allikevel har fantastisk vekst og trivsel. Det er ikke lurt å jage etter optimale verdier om karet fungerer topp med de man har. (Noen har veldig høye fosfat og nitratverdier uten problem selv i et rent sps system). Hoved regelen kan være å ha ca 10x mer nitrat enn fosfat men ganske lave verdier av disse.
 14. Jo, både lærkorallen og sjønelliken lever av plankton, det er bare spørsmål om -hva- slags plankton og i hvilken mengder hver art trenger av dette. Har ikke detaljkunnskap nok på det området til å styre en optimal mating av de dyrene. Om man går ut fra den generelle planktonmengde og type som er på de plassene i sjøen der dyrene lever og trives så vil det i akvariet være svært vanskelig å få inn samme mengde mat til dyrene. Hvis man tar vannutskiftningen (med plankton som enten blir spist eller ikke spist), og legger til en liten strøm i sjøen på bare 1 cm pr. sekund, vil dette allikevel tilsvare at akvariet skifter ut alt vannet på max ca 4 minutter. Og da beregner jeg at det tar lengste veien gjennom karet (ca 2,5 m langt). Det vil si 3600 l på 4 minutt som ville tilsvare innpumping av 54.000 liter sjøvann i timen. Om strømmen er 10 cm pr sekund, noe som ikke er uvanlig utenfor her, vil altså dette kreve at jeg pumper inn 540 m2 vann i timen. Dette er omtrent 200 ganger mer enn jeg faktisk pumper inn. Så det å gi tilstrekkelig tilgang til plankton er ikke helt enkelt. Jeg satser derfor på å ha god sirkulasjon inni karet slik at plankton kanskje har flere sjanser på å treffe en korall eller anemone før vann og plankton forsvinner ut igjen. Oppholdstiden på det vannet jeg pumper inn er jo mye lengre. Samtidig er tilsetting av "sjømat-slush" også prøvd med grei effekt men det er forbundet med endel ekstra arbeid og det er ikke alltid man har så mye tid. Håper det blir mer tid til karet utover våren. Mangler ikke på ting man skulle prøvd ut.
×
×
 • Create New...