Gå til innhold
Informasjon
 • Husk å book neste Reefmeet i kalenderen. Søndag 24.03.19 i Drøbak. Mer info kommer
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • NYHET. Nå kan man legge ut objekter i "kjøp og salg" å motta bud hvis man ønsker. Sjekk det ut!
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!

Konrad

Medlemmer
 • Innholdsteller

  225
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  9

Konrad vant dagen sist Januar 2

Konrad hadde mest likt innhold!

Nettsamfunnsomdømme

136 Excellent

Om Konrad

 • Rang
  Forumbruker
 • Bursdag 31. mars 1972

Converted

 • Bosted
  Brønnøysund

Converted

 • Interesser
  Det meste som har med naturen å gjøre.

Converted

 • Yrke
  Akvakultur

Converted

 • Fylke
  Nordland

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Det ble gjort en grundig testing av skummere, hva skummet bestod av, funksjon m.m. for noen år siden. Konklusjonen ble nærmest at bobler er bobler. Nå er ikke dette helt korrekt siden det er flere ting som gjør at en skummer er "bedre" enn andre, og skummere er også endret seg endel siden den gang , men poenget er at det fort kan bli et for stort fokus på skummerstørrelse og type. Det vil være andre ting som burde bety mer når det kommer til vannkjemien. Dagens skummere er mer effektive til å gjøre det de skal, og det er bra. Det er neppe mulig å "overskumme" vannet men det er helt sikkert at langt flere systemer i dag har for lite næring til optimal vekst hos koraller enn det var før. God størrelse på skummer er at den drar ut grei guffe ved vanlig bruk og at den kan ta ut mer enn det om noe har skjedd i karet. Kunne kjørt uten skummer og det er akkurat det noen faktisk gjør, selv med et kar fullt av sps. Det er en mye større forskjell på: Skummer - Ikke skummer. ...enn... Dårlig skummer - God skummer. Og hvis noen kan ha kjøre et system skummerløst og fortsatt ha kontrollerte lave næringsverdier og fantastisk vekst av sps koraller sier det seg selv at skummereffektivitet kanskje er noe mindre viktig enn først antatt. Med det mener jeg ikke at skummer er uvesentlig. Det er tvert imot et veldig bra vannbehandlingsverktøy som jeg ikke ville vært foruten. Noen skummere er bedre å justere inn enn andre. De varierer i støynivå, hvor lenge motor holder, og vedlikehold. Selvrensende skummer ser jeg som et positivt tiltak og er noe jeg vurderer sterkt. Kunne gitt mange henvisninger til dokumentasjon men nøyer meg med denne morsomme linken til Sanjay`s flott sps tank. Skummer omtales ved 18:50.
 2. Boblealger kan være ytterst plagsomme og er veldig vanskelig å bli kvitt. Det er flere typer men det er spesielt to typer som er vanlige. Valonia ventricosa kan bli ganske store bobler, vokser ofte som enkeltbobler og er sjelden problematisk. Valonia macrophysa derimot er mindre bobler, vokser i klynger og sprer seg i mye større grad. Den er nærmest umulig å utrydde helt i et system om du først har fått den, og det er denne spesifikke arten tråden handler om. Hvilke erfaringer har folk som har hatt denne algen i lengre tid? Det finnes mange tips om måter å begrense boblealger, men er det noen som har personlige erfaringer som strekker seg over flere år og som har prøvd å begrense eller utrydde algen? Selv har jeg greid å få den vekk fra et system ved å redusere akvaskapen for å få oversikt, og så gå nøye til verks over et lengre tidsrom med å fjerne hver eneste algekulefra alle mulige steder. Nå er det gått et år uten at jeg har funnet nye bobler og det er sannsynlig at den er borte fra systemet. Det jeg har prøvd før er Mitrax krabber, det fungerte aldeles ikke. Så har Foxface vært prøvd, også den uten suksess. Deretter prøvd å tyne næringstilgangen, men selv om veksten ble stoppet forble den i karet. Gjennom å tråle diverse forum ser jeg utallige eksempler på at selv veldig næringsfattige systemer (som zeovit kar og lign.) vokser allikevel Valonia macrophysa uten problemer. Koraller som Seriatopora Hystrix fanger lett små klumper med løsrevne alger innimellom greinene. Dypt inni korallen blir algen sittende fast og fortsetter å vokse helt i fred for både fisk og frustrerte akvarister med pinsett. Min erfaring er at plukke bobler, med stor risiko for å poppe disse (som svært ofte skjer) ikke nødvendigvis øker spredningen av algene. Det ene er at bare modne alger har sporene klar. Det andre er at, hvis alternativet er at algen blir sittende i karet så blir i hvert fall sporene sluppet til sist uansett. Plukking reduserer algene, samme hvordan man mekanisk får fjernet dem, men det kan ta lang tid. Å være påpasselig når man setter opp et nytt kar, og undersøke nøye all LS og annet som settes inn i karet, er derfor den aller enkleste metoden for å unngå denne denne plagen.
 3. Jeg får vente med å starte tråder angående alger, cyanobakterier og bakteriekulturer inntil videre.
 4. Konrad

  UKENS TEMA 1: Nyttårsforsett for 2019.

  Vil i 2019 fokusere på å øke det knøttlille miljøet i Brønnøy. Målet er å få med minst en person til.
 5. Har du et mål, ønske eller lagt konkrete planer for det nye året når det gjelder hobbyen?
 6. Savner fortsatt en samlekategori med tråder som omhandler alger og bakterier og syns det er underlig at ikke denne har vært en selvfølge allerede ved starten på forumet. Alger og bakterier, også kalt grønne tuster, brunt gørr, slimete matter, harde bobler, håralger, rødt belegg etc. er ofte noe alle en gang har lurt på hva er og vil bli kvitt. Man aner ikke hva man skal søke på og det kan ta tid å finne ut av det, om man ikke da ikke bare må spørre " Hva er denne gørra?" som så mange før har gjort. Spørsmålene og svarene som ville vært fin informasjon for mange blir liggende gjemt her og der på forumet. Det er ikke en liten kategori heller: Algefamilier som Derbesia, Valonia, Bryopsis, Chaetomorpha inneholder mange arter. Det samme finner man innen dinoflagellater, kiselalger og cyanobakterier for å bare nevne noen grupper. Det er et veldig stort antall arter og det er veldig greit å samle artsspesifikk informasjon for det er ikke alltid bare å slå av lyset, mate mindre og skifte vann som er løsningen. Og så håper jeg på et godt nyttår
 7. Konrad

  UKENS TEMA 52: 1000 grunner til kræsj.

  Er det noen som har opplevd katastrofen? Det er ikke tvil om at mye kan feile for det er ofte kompliserte, omfattende systemer med sensitive organismer det er snakk om. Strømbrudd når man er borte mer enn et par døgn og systemet er uten tilsyn, er kanskje den største enkeltårsaken til totalt havari?
 8. Konrad

  Lagring av sjøvann

  Oppdaterer denne tråd med mine erfaringer om dette. Har siste 19 år hentet og brukt naturlig sjøvann til mine kar. Har siden 2005 hatt stort sett sps koraller. Dette har aldri vært problematisk på noe vis. -Henter hele året, selv om det er noe alger sommerstid. -Henter på 0-1 m dyp, bare unntaksvis dypere. -Salinitet blir alltid målt og om nødvendig justert inn. -Sjøvannet vanligvis brukt med en gang etter at det er varmet opp under omrøring. Sjøvannet kan lagres stillestående uten problemer, så lenge man vil, men helst mørkt. Enten inne eller ute, temperaturen ikke viktig. Sjøvannet kan også lagres med sirkulasjon, heller ikke dette er viktig. Nyhentet vann inneholder nær sagt aldri pods store nok til at det blir fiskemat. Det inneholder knapt noe pods overhodet det meste av året. Men det kan om sommeren i den verste oppblomstringstiden inneholde visse mikroskopiske alger og annet plankton (bakterier, dyreplankton). Dette vil ikke ha noen betydning, verken negativt eller positivt, på akvariets innbyggere. Det har derimot noe å bety hvis vannet ikke skal brukes innen 2-3 dager (enten det står og sirkulerer eller ikke) fordi denne lille mengde plankton dør, slipper ut ammoniakk, og setter i gang en mini-syklus. Derfor må vannet stå i 3-4 uker. Etter denne tid er vannet helt rent igjen og et tynt, tynt "støv" har lagt seg på bunn av beholderen. Dette er restene av organisk materiale. Vannet kan lagres i mange, mange måneder uten at det blir dårlig. Sjøvannet langs Norge har akkurat samme kjemiske sammensetning som ved tropiske korallrev, det er bare konsentrasjonen (saliniteten) som kan variere. Dette kan enkelt justeres inn ved å salte opp vannet med akvariesalt (eller etterfylle karet med saltvann i stedet for ferskvann noen dager.) Noen plasser kan man hente sjøvann som er salt nok til å bruke som det er. Det naturlige sjøvannet vil inneholde alle sporstoffer og elementer som trengs for å dyrke koraller, og det i akkurat det rette innbyrdes forhold til hverandre. Det er mer enn man kan si om de forskjellige saltblandingene som finnes på markedet. Saltet man kjøper har likevel mer enn god nok kvalitet til koraller. I de aller fleste tilfeller. (Det finnes flere tester på salt gjort opp gjennom årene så variasjonene er dokumentert.)
 9. Det er sikkert mange som har opplevd kræsj i karet der alt eller det meste dør og man må begynne helt på nytt igjen. Noen har kanskje opplevd mer enn ett kræsj også. For å samle noen erfaringer om dette i en tråd kunne det vært interessant å vite hva som skjedde. Hva var grunnen og kunne noe vært gjort for å hindre katastrofen?
 10. Konrad

  Bakgrunn med dybde.

  Vel, det er en begynnelse i hvert fall.
 11. Konrad

  Korallrev og klima

  Korallbleking og død har det vært skrevet om i 20 år så det er ikke akkurat noe nytt. Men nå i 2018 går det sakte opp for flere og flere hvor alvorlig dette er for koraller og dermed hele dette spesielle økosystemet. Det som nå kan bli redningen er faktisk korallrev entusiastene som med sine akvarier kan holde liv i arter av koraller som ellers vil forsvinne i naturen. Dette skjer allerede idag. Saltvannsakvariehobbyen har fått en ny dimensjon. Fra å bli oppfattet som nærmest miljøkriminell i visse kretser vil nå saltvannshobbyen bety at en er med på å verne verdens mest unike økosystem. Folk blir kjent med koraller gjennom spredning av interessen og flere vil forstå hva korallrev egentlig er.
 12. Konrad

  Korallrev og klima

  Godt å høre at du føler deg godt informert. Det er sånn det bør være. Men jeg ville ikke automatisk gå ut fra at alle er like informerte. Du har lang fartstid og er genuint interessert, men det er svært mange nye blant oss akvarister og de var den vanlige borger før de startet. Min opplevelse er derimot at selv folk med flere år som akvarist bare knapt har notert seg hva som skjer og overhodet ikke forstår de alvorlige konsekvensene. Mange har også forlatt hobbyen uten for mye kunnskap i kofferten.
 13. Konrad

  Korallrev og klima

  For lite vettugt er sagt om korallrevene og de menneskeskapte klimaendringene. Det er merkelig stille og folk generelt er uvitende om dette. For mange er skeptikere og det med stor overbevisning, til tross for at de fullstendig mangler den grunnleggende kunnskap om emnet. De argumenterer så innbitt for sitt syn at man nærmest vegrer seg for å ta opp tema. Merkelig nok tar ikke de samme seg bryet med å sette seg dypt inn i fagkunnskapen men velger heller å hoppe fra den ene overfladiske feilslutningen til det andre når man er i diskusjonen. Lager ikke denne tråden for å bedrive en slik diskusjon. Denne er ment for å vise til hva folk med kunnskap mener om korallrevenes situasjon og framtid, samt oppdatere den vitenskapelige informasjonen. Tråden vil også ta med hva vi med koraller i akvarier kan gjøre, for det er BARE fordeler med å fremme denne hobbyen i framtiden slik situasjonen nå utvikler seg. Bruk nå 16 minutter og se hele dette intervjuet av selveste gudfaren av korallrevene, Prof. Charlie Vernon, Former chief scientist at the Australian Institute of Marine Science. Det er vel anvendt tid! https://www.youtube.com/watch?v=CVO6E-UC-s0&t=0s
 14. Konrad

  Hjelp til å finne sand.

  Finkornet sugarsize sand er uten tvil det absolutt fineste man kan ha. Og alle hadde sikkert hatt det om det ikke hadde vært for at den flytter på seg så f... lett. Men noen klarer å justere flow, plassere stein, velge koraller og plassering, og få optimal vannstrøm og trivsel/vekst selv i et hardcore sps kar, samtidig med at finkornet sand bare beveger seg såpass mye at den aldri blir annet enn hvit og ren. En stor kunst i mine øyne. Ellers kan man safe og kjøre bar bunn eller grus som er tung nok til at den ligger dønn i ro uansett hvor mye man peiver med pumpene Skulle jeg selv gjort endringer med den sanden jeg har nå ville det vært å gå et hakk ned til sukkerfin størrelse og bare jobbet med utfordringene til jeg fikk det til. Til det burde man ha et system for fullstendig kontroll på alle pumpene noe jeg ikke har pr idag.
 15. Konrad

  Dagens bildet av ditt Akvarium!!

  Takk Fiskesammensetningen fungerer fint men man må gi litt for å få. Dvs visse koraller må man bare gi opp. Blueface spiste knappene og etterhvert xenia. Ikke noe stort tap det. I tillegg napper/spiser den endel på røde skiver som jeg egentlig ikke vil ha i dette karet. Blåleppa (Flagfin) er notorisk sps napper men jeg har holdt ut og den napper mindre og mindre men det har tatt lang tid. Flame angel napper sps og er kanskje den mest plagsomme men så lenge den ikke gjør større skade enn den gjør får den være der.
×