Jump to content
Informasjon
 • COVID 19 har dessverre satt en midlertidig stopper for Reefmeet og hjemmemøter
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!

Konrad

Members
 • Content Count

  270
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  27

Konrad last won the day on November 1

Konrad had the most liked content!

Community Reputation

182 Excellent

About Konrad

 • Rank
  Forumbruker
 • Birthday 03/31/1972

Converted

 • Bosted
  Brønnøysund

Converted

 • Interesser
  Det meste som har med naturen å gjøre.

Converted

 • Yrke
  Akvakultur

Converted

 • Fylke
  Nordland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Vannskifte skjer månedlig med vanligvis 210 liter men noen ganger tar man et 430 liters skift i en smell. Her er vannet på vei ned: Og her er det ganske fjæra: Disse skift utgjør over 50% og jeg bruker dem nå hver 4. mnd fordi korallveksten har blitt såpass stor at forbruket av enkel hjemmelaget 2-part uten justering med nacl fritt havsalt gjør at vannets sammensetning forskyves for mye. Jeg får i tillegg vannet ut eventuelle uønskede sporelementer om de skulle være der. Sjøen er lett tilgjengelig og selvfølgelig ganske så gratis. Noen privilegier har man da i utkantstrøka.
 2. Man made rock. I dette karet er noe selvlaget stein jeg hadde fra før, noe marco rock samt endel brukt men tørr stein fra en person og akvarie jeg ikke kjenner til. Men jeg laget også noe ny stein, blant annet en ganske stor sak som jeg gjorde både hul og veldig porøs uten at det gikk mye utover styrken i steinen. Den ble laget av kalk alge sand fra stranda ut med sjøen her, og hvit sement. Da denne var ferdig herdet og kuret ble den satt inn i karet og fragger plassert på den. Etter hvert ble det seende slik ut: Omrisset viser omtrentlig hvor steinen er.
 3. Hemitaurichthys polylepis og H. zoster, altså Pyramid Butterflyfish er kanskje den typen som holder seg mest unna koraller og som hovedsakelig i naturen spiser plankton av sommerfuglfiskene. Det er kanskje denne du sikter til? Du har ikke erfaring eller kjennskap til noen som har denne i sps kar Andre A.?
 4. Chelmon slekta er bare 3 fisker som alle er ganske lik. Hvilke butterfly tenker du på som er plantonspisere og som du vet går fint i korallkar? Har du hatt noen arter butterfly sammen med sps så vil jeg gjerne høre din erfaring på det Har vært innom arter i tenkeboksen som f.eks Chaetodon collare, Chaetodon auriga, Chaetodon miliaris, Chaetodon mertensii, samt noen flere. Men det er bare Forcipiger flavissimus (yellow longnose butterflyfish) som jeg vet er god sjanse for å kunne holde sammen med sps over tid. Det var det jeg mener. Karet hadde noen lps og var planlagt med mer lps men ble sps dominert pga keiser. Når jeg nå fortsatt har den keiseren som er verst, forblir karet uten lps og visse andre koraller. Dette er styrende for hva jeg kan ha i karet av koraller framover. Derfor er særlig blueface keiseren utfordrende her. Jeg kunne godt tenkt meg lps. Flagfin keiseren napper i tillegg sps, ikke bare lps. Dette er de keiserne jeg har i dag. Av dvergkeiser er det flame, coral beauty og keyhole jeg har. Sistnevnte har jeg i et annet system og hadde en tid hvor den var virkelig plagsom. Til slutt måtte den ut av karet og fikk gå i 3 mnd for seg selv sammen med noen utvalgte koraller for testen sin del. Den likte seg ikke alene, ble sky og sluttet fullstendig å nappe koraller. Tilslutt ble den tilbakeført til hovedkaret og har siden vært der uten problem. Tror videre det har mye å si hvem de henger sammen med. Det er ikke tvil om at mange sps vokser mye bedre uten plagsom napping. Jeg har kolonier i kar uten nappere og de har polyppene ute hele tiden og vokser raskere. Nå er det sånn at hadde det vært lett å drive med korallrev og kombinere masse fisk så hadde det florert med bilder på nett av nettopp dette. Det bør være litt vanskelig syns jeg.
 5. Takk for det Utfordringen er at mange keisere og dvergkeisere både napper, plager og spiser opp forskjellige koraller. Det er bare fakta. Noen arter er verre enn andre, og så kommer det an på individet også. Det er selvfølgelig avhengig av hva slags koraller man har. Dette er jo ingen overraskelse at dette kan skje, det er sikkert titusenvis av eksempler på det. Har en blueface keiser som har gjort at karet er mer sps dominert enn det opprinnelig var lagt opp til å være. Greit nok det. Så er det en flagfin keiser som går mer på sps. Arten er beryktet for det og jeg leser at flere har rapportert at den ødelegger sps kar. Jeg opplever den har sine favoritter som derfor nærmest aldri har polyppene ute av den grunn. Så er det flame dvergkeiseren, notorisk napper og ikke nok med det, den "lærer" helt klart opp coral beauty dvergkeiseren som egentlig ikke skal være særlig plagsom. Noen mindre kolonier og spesielt nye ting som fragger og små kolonier av spesielle sps kan bli så heftig plaget at de i hvert fall ikke vokser og noen dør rett og slett med mindre jeg får dem ut i tide. Allikevel vil jeg fortsette å ha disse. At de aller aller fleste sommerfuglfisk arter er umulig å ha i sps kar uten at de ødelegger korallene er vel en godt dokumentert sannhet. Har vært inne på tanken å prøve visse typer men har alltid feiga ut i siste liten. Det holder med copperband inntil videre, den er overhodet ikke interessert i sps. Er det noen bytterflies du har positiv erfaring med å holde sammen med flere typer sps?
 6. Startet i 2016. Borret et vanlig enkelt Woha kar og bygde stand i tre. 840 liter med 160 liter sump under. Totalt ca 800 liter systemvann. LxBxH : 200x60x70 cm. Dominert av sps. Utfordring å ha dvergkeisere og keisere , særlig flame og flagfin men det har gått greit i 3 år nå.
 7. Konrad

  P9180117-002.JPG

  Oi, så ikke at det var kommentarer på bildet. Det er som Tom sier. Pearlberry fra ORA.
 8. Konrad

  Heilt fra grunnen

  Selvlaget stein, selvlaget kar og en god byggetråd på et saltvannsforum. Sånt liker man
 9. Konrad

  Heilt fra grunnen

  Knallbra jobba! Det ble veldig bra. Dimensjonene var altså 170x70 og 60 cm høy? ca 700 liter utvendig mål, eller kanskje 560-600 liter netto? Er nydelige dimensjoner i så fall.
 10. Har fulgt med situasjonen fra nyåret og har visst at det lå dårlig an i år også. Leste fra flere kilder 26 mars da det allerede da var klart hvor stor skaden ble denne gang. Det er ingen tvil om hva som er grunnen og det er heller ingen tvil om at det blir verre for verdens tropiske koraller veldig fort. Vi vil nok ikke greie snu utviklingen før vi nærmer oss 2 grader økning fra normalen. Og da er man faktisk mer optimistisk enn realistisk. Når man er der er det ikke rare greiene igjen og mange arter er tapt for alltid. Nye arter blir ikke til så lett. Det å øke fokus på at allmennheten må bli bedre kjent med koraller er og blir veldig viktig. Hvis man overhodet ikke vet hva koraller og rev er for noe, vet man heller ikke hva man er i ferd med å miste. Så å spre hobbyen og fortsette å dyrke koraller i små glasstanker må være et bevisst mål i årene som kommer.
 11. Oppdatering med helbilde igjen. 380 liter. Po4 (Hanna) : 0,00 / No3: 0,00 . Tilsetter derfor næring foruten at man overfórer fisken en smule. Bare 4 fisk for tiden: Grønn chromis (10 år), Keyhole dvergkeiser (ca 8 år), Pyroferus kirurg (ca 10 år), og en Maroon klown (1 år). Mer fisk kommer. Ikke vært noen direkte problemer på lange tider. Men har øket ph mellom 0,1-0,2 enheter og det har gitt bedret vekst på koraller. Mangler mer fart i næringsomsetning for å se bedre farger og enda bedre vekst. Tenker mer fisk vil hjelpe på der. Ekstra fornøyd med at sanden (norsk spesialutvalgt kalksand fra lokale strender ) holder seg såpass hvit og problemfri siste året, spesielt siden jeg nærmest ikke har vedlikeholdt den denne tiden. Det er den samme sanden som har vært i karet noen år nå.
 12. Hei! Først, glad for at det er aktivitet på forumet. For det andre, har ikke veldig mye erfaring med forskjellige LED lamper, kun Radion, maxspect og blant andre coral box bee light fra kina. Pris og kvalitet følger hverandre generelt, men ikke alltid og i hvert fall ikke jevnt. Dvs at noen dyre lys er langtfra verdt prisen og omvendt er det forbausende brukbart lys fra billigLED. Men det er som med alt annet utstyr innen reefing. Når det er sagt må det nevnes at hvordan koraller har det (farger, vekst, trivsel) ikke alltid er relatert til lys og lysendringer. Det er derfor vanskelig å si noe om LED i forhold til resultat i karet syns jeg. Man kan måle PAR og støy, erfare brukervennlighet og holdbarhet, men vil helst ikke hoppe til konklusjoner på bakgrunn av hvordan korallene har det. Mye lys er veldig bra, LED også, men utviklinga går fort og snart er det noe som er bedre for det er fortsatt mye mer å hente på kunstig belysning. For å si noe om ecotech radion: Fullstendig unødvendig viftestøy!! Elendig, elendig support!! Dette sett i sammenheng med prisen, derfor utropstegnene. Happy reefing hehe.
 13. Er nok lite trafikk her i forhold til det kanskje mest aktive saltvannsnettsted i verden, lokalisert i USA med sine 330 millioner innbyggere bare der. Her i landet er vi bare litt over 5 millioner, og det er neppe noen i andre land som bruker forumet. Det vises neppe men vi er da noen som følger med Og tråden ligger her for framtidig innblikk i hvordan systemet ble til. Det er en flott dokumentasjon du har gjort her! Om oppdateringene ikke blir like hyppige framover så er det allikevel en veldig interessant tråd. Har jo selv en tråd over 8 år. Ikke mange sidene men veldig morsomt å se tilbake på starten og utviklingen syns jeg selv.
 14. Hei takk for det Copperband ja, måtte faktisk sjekke det opp nå. Det blir faktisk 5 år nå i mars siden jeg fikk den. Vet ikke om den spiser glassroser for jeg har aldri hatt det i karene. Copperband var vanskelig i matveien og den klarer ikke venne seg på pellets. Har prøvd omhyggelig et par ganger. Men fikk den til å spise blåskjell, og det er det eneste den har vokst opp på. Blåskjell har åpenbart det meste av ernæring som trengs. Den driver og snapper smådyr innimellom steinene men det er jo ikke rare maten den finner der.
×
×
 • Create New...