Gå til innhold
Informasjon
 • Vi jobber med flere funksjoner
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Benytt kjøp og salg-funksjonen fra menyen

Konrad

Medlemmer
 • Innholdsteller

  196
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  2

Konrad vant dagen sist Mars 8

Konrad hadde mest likt innhold!

Nettsamfunnsomdømme

113 Excellent

Om Konrad

 • Rang
  Forumbruker
 • Bursdag 31. mars 1972

Converted

 • Bosted
  Brønnøysund

Converted

 • Interesser
  Det meste som har med naturen å gjøre.

Converted

 • Yrke
  Akvakultur

Converted

 • Fylke
  Nordland
 1. Knall god byggetråd! Veldig flott at du deler framgangen. Enten det er opptur eller nedtur så er verdifullt for oss andre som er interessert, og høyst motiverende om man har tenkt tanken på å kanskje bygge noe lignende sjøl. Takk skal du ha.
 2. Å få til et par med copperband butterfly ville vært høyt oppe på lista mi. Powder Brown Tang (Acanthurus japonicus) som lenge har vært på ønskelista, ville være fantastisk å ha som et fredelig par. Og det var akkurat det den godeste Tom (Eagle) hadde inntil prikkutbruddet for kort tid siden. Virkelig synd at det skjedde. For meg er vel det toget gått siden jeg har andre kirurger og det blir spesielt vanskelig å sette inn flere. Jeg kan derimot satse på å pare 2 nye copperband i det ene av karene siden det karet ikke har arten fra før, men tviler vel egentlig på suksess. Er vel nærmest umulig å se forskjell på kjønnene også så det hadde vel blitt å teste og feile. Har hatt Bangaii Cardinaler men samlet aldri opp yngel, og de fleste kull ble vel også spist av hannen som var utsultet siden hunnen aldri tok seg ei ferie uke og bare peisa på med eggleggingen. De ble 4-5 år og det er egentlig forventet levealder om de holder seg frisk. Har også hatt 4 stk Chromis viridis i stim i 8 år, men ikke uten aggressive tendenser innad, noe som har ført til at jeg nå bare har 2 igjen av dem, og de lever nå i et noe ambivalent forhold kan man si.
 3. Flott diskusjon. Deler langt på vei Stein-Egils synspunkter. Det hadde sikkert vært ønskelig for flere, inkludert meg selv, å kunne ha flere arter i par men risikoen er oftest større enn det jeg er villig til å ta. Friskt i minne har jeg wrassen Halichoeres chrysus som jeg for et par år siden satset å få 2 stk av siden det i følge litteraturen skulle la seg gjøre å ha flere av. Det så ut til å bli en nydelig historie fram til for 14 dager siden da det fullstendig klikker for den ene wrassen som da jager og mishandler den andre i 3 dager uten at jeg kan gjøre noe for å stoppe det. Mobbeofferet ender utmattet, blodskutt med flenger og avrevne finner i et hjørne, og dør der helt alene, utstøtt og uønsket av sin beste venn. Panikken var den siste følelsen den hadde i lille kroppen sin, og øynene skrek HVORFOR?!! Det kan være vanskelig å tenke seg at andre arter ikke nødvendigvis har den samme grunnleggende behov, emosjonelle oppfattelse og forståelse av sine omgivelser som vi høyst reflekterte mennesker har. Når det gjelder å holde fisk i fangenskap er det forbausende hvor ofte det kommer fram sterke følelser for hvordan vi mener de bør ha det, men for en hund er det ikke samme engasjementet når det gjelder dyrets behov for forplantning eller å leve med artsfeller. Fisk er fisk, samme om det er sei, abbor eller gul kirurg. De fleste av artene vi har i akvarier trives godt så lenge de ser friske ut, spiser godt, har normal aktivitet. Ofte blir de flere år om det ikke skjer noe uventet, og for mange arter er det faktisk alderdommen som setter punktum. Derfor er det definitivt ikke ut ifra noe hensyn til fisken at jeg skulle likt å ha flere arter i par i karene mine, men heller fordi det er flott å se på og kanskje, men bare kanskje prøve skape meg den illusjonen at det er slik det er i naturen. Realiteten er at karene vi har er noe ganske annet enn naturen.
 4. Vegard's 130L

  Fantastisk flott å se akvarier under annet enn LED justert i blåttblått blå for å poppe det som poppes kan :-)
 5. Har brukt kalkmikser siden 2005 men da som et tillegg til kalsiumklorid/natriumbikarbonat dosering. Bruker den ikke nå lengre siden jeg ville forenkle systemet. Det er en fin måte å få ekstra kalk inn i vannet syns jeg, og fordampet vann må jo uansett tilsettes daglig så det er jo en grei sak å kjøre det gjennom en kalkmikser. Alle påfyllingsduppeditter feiler en eller annen gang samme hva de koster. Derfor er det bare å legge opp til lure løsninger som forhindrer katastrofer. Jeg hadde en 30 liters ferskvannsdunk som etterfylte seg med osmosevann hver ettermiddag. Dermed kunne det aldri bli mer enn 30 liter som havnet i karet hvis pumpa/ato feila. 30 liter ville ikke gi for stort utslag på saliniteten til at det ble katastrofe. Fra denne dunken kjørte jeg 4x daglig gjennom tidsur en bestemt vannmengde opp i en liten vannbeholder som stod ovenfor mikseren og som gjennom gravitasjon slapp vannet sakte ned i gjennom mikseren og ut i sumpen. Hvis pumpe eller tidsur feilet og tømte 30 liters dunken ville et overløp på den lille vannbeholderen sørge for at det ekstra vannet rant i sluken, dermed kunne det ikke bli overdosering av kalk uansett hva som feilet. I tillegg og samtidig ble en liten mengde ferskvann fra 30 liters dunken hver dag tilført systemet med ATO på vanlig vis for å utligne forskjellene/variasjonen i fordampet vann som det blir nå og da. Dette fungert utmerket i flere år.
 6. Av nutri-complete bruker jeg akkurat nå ca 3-4 ml pr dag på 500 netto volum i det ene systemet, altså rundt 5 ml pr 100 liter i uka. Det andre systemet på ca 800 liter nettovolum bruker jeg akkurat nå bare 1-2 ml pr 100 liter i uka. Det er slik jeg doserer pr idag, men det er mer ønskelig, og sannsynlig, at jeg blir å bruke tilsetningene bare for å korrigere i perioder slik at jeg ikke gjør meg helt avhengig av jevnlig dosering. Behovet for næring vil også forandre seg over tid i et kar.
 7. Silisium i RO-vannet er altfor høyt

  Hei. Utregningen var ikke for å antyde at silikat nivået ville øke med en daglig tilførsel av osmosevann (og silikat) men for å vise forholdet mellom din tilførsel i ditt system og tilførselen av silikat i karet som jeg linket til. I motsetning til mange andre stoffer (som kan akkumuleres til høye verdier) så vil silikat hver dag forsvinne fordi det er organismer som trenger det for å vokse. Det vil derfor ha vanskelig for å akkumuleres, og du har heller ikke noe høyt nivå i selve karet ditt ser jeg. Silikat vil ikke gjøre noen skade på korallene, MEN tin (Sn) vil definitivt gjøre det, og da er det godt mulig å få problemene som du nevner allerede ved det nivået du har måling av. Det har litt med hvilke tin forbindelser som er i karet. Jeg ville gått nøye i gjennom karet for å prøve finne kilden. Det kan være noe som ruster.
 8. Silisium i RO-vannet er altfor høyt

  Har du noe brunt algestøv problemer (kiselalger)? Hvor stort er karet? Har du målinger på silikat i selve karet også? Silikat i vannet er ikke nødvendigvis noe man trenger frykte som pesten. Og det finnes jo naturlig i havet også. Mange dyr har nytte av silikat og svamper er avhengig av det. Om du ikke har synlige problemer med kiselalger så er bare bra for systemet. Har selv prøvd dosere dette en gang. Bare for å gjøre en liten beregning: Iflg denne: http://www.advancedaquarist.com/2003/1/aafeature1#section-9 ble det dosert silikat i karet og det ble anbefalt å prøve en mengde tilsvarende 1ppm økning i karet en gang pr 1-2 uker. Dette var en forsiktig tilsetning. I ditt tilfelle har ferskvannet ditt 24 mikrogram/L noe som tilsvarer ca 0,024ppm. Dvs hvis du erstatter fordampningen( som kanskje er 1% av tot volum) vil du hver dag tilsette silikat tilsvarende en økning på 0,00024ppm, noe som da blir 0,00168ppm på ei uke, eller 0,00336ppm på 2 uker. Dvs 300 ganger mindre enn den anbefalte forsiktige tilsetningen i linken. Bytter du ut 30% av vannet i karet en gang i mnd, og lager saltvann så vil det allikevel ikke bli mer enn en økning på 0,0072ppm i karet akkurat den dagen. Bare så det er nevnt. Har lite erfaring i å fjerne silikat.
 9. Det er et problem at det bare er på tysk. Det går å oversette manualen og sidene man finner på nettet til engelsk og det gir en bedre oversettelse enn om det oversettes til norsk. Fikk tak i på ebay sango nutri complete, som da er npk (nitrogen, fosfat, kalium) gjødsel der forholdet er balansert på en måte som gjør at den kan brukes der nitrat er for liten eller ikke registrerbar. Den inneholder fosfat (samt noen andre stoffer) men viss nok ikke så mye at den kan brukes til å justere opp om det er mangel på fosfat i karet. Da kan den iflg manualen gjøre vondt verre. Den andre tilsetningen er Sango nutri complex, som er for å justere opp fosfat. Den inneholder blant annet også bor og kalium. Disse 2 flaskene er de jeg har for øyeblikket, og de er produkter i det såkalte startsystemet. Litt villedende siden de ikke bare er å anse som start produkter men også som et verktøy for å kunne justere næringsbalansen når man måtte behøve det. Finner info her : http://sangokai.org/?lang=en Samt ebay. Hver flaske kommer da under moms grensa. Kanskje smådyrt men er ikke så mange andre muligheter. npk: https://www.ebay.com/itm/Sango-nutri-complete-500ML-sangokai-vollnahrlosung-NPK-45-90-L/282830395652?hash=item41da015904:g:NLAAAOSwI3RW96AQ pkb: https://www.ebay.com/itm/Sango-nutri-complex-500ml-SANGOKAI-pkb-komplex-EAU-DE-MER-45-90-L/282849302257?hash=item41db21d6f1:g:Fq4AAOSwhRxXLKxj Har som nevnt ikke lange erfaringen med akkurat disse produktene enda så det blir å se det an framover. Algevekst er generelt en pekepinn på ekstra næring og det er noe som alle har fått med seg. Men det er ikke alltid en like konsekvent årsakssammenheng, og noen ganger drar man en helt feil konklusjon basert på den denne allmenne etablerte sannhet om alger og næring.
 10. Hva har dere av næringsverdier?

  Tror det er ganske sannsynlig en forurensning eller brukerfeil ja. Har bare gjort positive erfaringer så langt med Hanna men har bare en gang gjort uvanlig måling som viste for mye i forhold til hva jeg pleide måle. Gjorde omgående 2 tester til og fant en stabil og mye mer sannsynlig verdi. Har også ved noen anledninger testet vann fra andre og fått nøyaktig samme verdi som de selv hadde fått på Hanna måleren sin. Har egentlig sjelden målt fosfat siste årene og etter jeg fikk måleren, fordi den viste nesten alltid 0,00 og jeg trodde jeg ikke hadde fosfat problemer. Nå bruker jeg den svært ofte fordi jeg innså at jeg faktisk hadde et fosfat problem, bare at det lå i den andre enden av skalaen. Å måle 0.00 i fosfat -kan- være helt ok, men det kan også være veldig uheldig for karet etter min mening. Det er jeg overhodet ikke i tvil om.
 11. 400 literen: Måtte idag øke enda mer på kalktilsetningen i dette karet pga økt vekst. Det blir da mer enn 14% økning i forbruk hittil på kort tid og økes altså ytterligere fra i dag av. Er sikkert en 20% vekst økning totalt akkurat nå. Dette karet har nok hatt de laveste næringsverdiene, og selv om det her doseres en god del mer næring i forhold til 840 literen så er det enda vanskelig å få utslag på P og N selv om jeg vet verdiene har økt. 840 literen: Her har vekst økningen vært 9% til nå på samme korte tiden, men det trengs ikke økes videre idag ser jeg. Pleier ligge på en KH mellom 6,5 og 8 i begge kar, og aller helst stabilt midt i mellom disse ytterpunkter. N og P var i dette karet lettere å få påvist med mindre mengder tilsatt næring, og ligger nå på rundt 1ppm nitrat og 0,02-0,03 fosfat. Fargene er blitt markant bedre i begge kar på mange sps typer. Begge karene har ikke hatt andre vesentlige drift forandringer siden næringstilsetningen startet, og karene har vært stabile mht vekst og farger i lang tid før jeg begynte å dosere. Håper videre på flere innlegg i tråden:
 12. Slik henter jeg sjøvann.

  Slik henter jeg sjøvannet pr idag. 200 liters fat, 12v pumpe tilkoblet sigarett tenner uttaket. Henter vanligvis på 1 meters dyp, (men med slange på inntak henter jeg dypere hvis jeg vil.) Klar for avgang, 5 minutt å kjøre. Deretter tar det 8-10 minutt å pumpe inn 200 liter sjø. Full flo eller laveste fjære, spiller ingen rolle. Vel hjemme igjen pumpes sjøvann ut av tønna og inn på den andre tønna på bakrommet. Her varmer jeg opp vannet og lufter det med ei pumpe, tar ca 3-4 timer før det er klart for bruk. Hvordan henter du naturlig sjøvann? Legg gjerne ut et bilde og noen ord om det.
 13. Lido 120

  Er ikke kjent med Lido 120 akvariet men kan bare svare generelt på hva som skaper varmt vann i karet. -Først må temperaturmåleren måle rett verdi. -Hvis det er mer eller mindre tett lokk over karet hindrer man fordampning som kunne senket temperaturen. -Når varmekolbe er påslått gir den like mye energi til vannet som watt styrken den har. Men pumpenes watt styrke blir også akkurat den varmeeffekten som i sin helhet gis til vannet. Er pumpa 10 watt så er dette som en varmekolbe på 10 watt som står på kontinuerlig. -Lyset over avgir varme til vannet pga stråleeffekten. -Og til sist, innetemperaturen i rommet der karet står påvirker vanntemperaturen. For å senke temperaturen er kan man øke fordampningen. Kanskje montere en liten vifte for å øke lufthastighet, og dermed fordampning, over vannflaten. (Dette er en effektiv og enkel måte å senke temperaturen på, men bak delen er at du oftere må etterfylle ferskvann på akvariet.)
 14. Hvilke lysrør bruker dere?

  Er bare å søke på "reef tank light tube combo" eller noe lignende så dukker det nok opp noe... Tror ikke det er noe veldig stramt oppsett på dette.
 15. Død, levende stein

  Kuring er prosessen med å få vekk/senke næringsstoffer som er et resultat av dødt(eller døende) materiale i steinen. Hadde man sluppet mye av den rett oppi et nystartet kar kunne man forventet en hel del alger og problematikk forbundet med høye næringsverdier i en startfase der karet er et godt stykke unna den biologiske balansen vi liker å ha.
×