Jump to content
Informasjon
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!

Eagle

Klubbmedlem
 • Content Count

  2,823
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  38

Everything posted by Eagle

 1. Her ser det ut som et stort potensiale for ikke bare et, men flere vellykkede akvarier. Takk for at du deler med oss her på Saltvannsforum
 2. Jeg har kjørt LED i form av GHL Mitras 6100HV siden 2012 og har vært veldig fornøyd med det. Lampene virker fremdeles bra, har ikke gjort noen PAR målinger verken før eller nylig, men synes lampene har fungert som ønsket. Litt kronglete etter dagens standard å være avhengig av et windows PC basert kontrollprogram, men har vel heller ikke vært nødt til å gjøre noen endringer de siste 6-7 årene... Nå begynner investeringsgenet å røre på seg og lurer derfor på å bytte lamper. Tenker å beholde Mitrasene, men bruke de til noe mindre krevende oppgaver som belysning på mine ferskvannskar. Det er mye på markedet, men det blir fort å tenke highend lamper, så pr nå står det mellom: -Mitras 7xxx, altså fortsatt GHL, men nå med noe bedre fleksibilitet på programmering/kontroll, bør fortsatt ha 3 lamper -AI Hydra64HD eller 32HD, usikker på hvilken og antall, kanskje kombinere 2x64 + 1x32 eller 4x32 -ATI Straton, ser veldig fine ut designmessig og tror 2 stk er nok Faktorer som betyr mye er design fordi lamper vil henge fritt og åpent i stua, at de er lydløse av samme grunn, at de gir et så fullspektret lys som mulig, at de er holdbare (må vare noen år), og at de er enkle/moderne å programmere. Vet det finnes endel andre gode alternativ, men noen vet jeg at jeg ikke vil ha pga. design og at de støyer, blant disse er Philips, Kessil og Ecotech derfor allerede eliminerte alternativer. Jeg har også sett litt på LED/T5 hybrider, men ser personlig ikke noen absolutte fordeler jeg må ha med T5. Regner med det finnes noen inputs og synspunkter til meg fra forumets guruer
 3. Jeg har hatt noen slike prosjekter, dette var det første hvor jeg brukte omvendt bunnfilter og korallsand i et bøttefilter: Den gang fantes ikke LS, men det ble nok en biologisk filtrering vha bakterier i bunnlaget og i bøttefilteret. I 1986-87 startet jeg opp et 150 liter med LS og bøttefilter, hyppige vannskift, karet ble supplert med en AJ Nilsen luftdrevet skummer i 88. Fungerte egentlig veldig bra både før og etter skummer pga minimal fiskebestand og dertil lite fóring. Så hadde jeg en 60 liter jeg kjørte noen måneder kun med LS og sirkulasjon i 2006. Dette karet var mer et lite teknisk testprosjekt, så koblet til en liten sump og en hangon skummer litt senere. Basert på dette og hvordan jeg tenker nå så bør det gå fint i kortere eller lengre perioder å kjøre kun LS som eneste filtrering. Et absolutt must er at næring tilført er mindre eller lik næring filtrert bort i LS. Mao. Ikke mer fór enn et minimalt antall fisk spiser opp. Og vannskift er også viktig, og jo mer du skifter jo bedre, viktigere nesten med volum enn hyppighet... Ellers er jo ikke fisk et absolutt must i et kar heller, uten bør det absolutt være mulig å drifte over lang tid.
 4. Vi har et fantastisk verktøy for alle interesserte og seriøse saltvannsakvarister i Norge i dette forumet. Masse nyttig historikk og masse kompetanse blant eksisterende og tidligere deltagere. En god teknisk plattform som er mer brukervennlig og enkel å bruke enn noensinne. Bruk av Saltvannsforum.no er gratis for alle, det er intet must å være medlem i klubben Saltvannsforum for å bruke forumet vårt. Hva skal til for at flere bruker forumet fremfor andre sosiale nettverk hvor info forsvinner like fort som det blir lagt ut? Mao. bruk forumet, lag en kostnadsfri brukerkonto om du ikke allerede har, og ikke minst skriv dine mange spørsmål og tanker samt bidrag her. Jo flere deltagere, jo raskere får du svar, jo mer du lurer på jo lettere er det å spørre samt søke her. Og jo flere stimulanser får vi alle fra hverandre for å dyrke verdens beste hobby. Og til slutt; ønsker du at hobbyen skal bestå og at vi hobbyister skal kunne påvirke våre omgivelser for felles beste, så er en 200 lapp i medlemskontigent pr år knapt noen gram med rowaphos. MEN VIKTIGST GI DITT BIDRAG TIL AT SALTVANNSFORUM BLIR DEN OPPLAGTE PLASSEN Å SNAKKE OM SALTVANN OG KORALLREVSAKVARISTIKK. DU ER EKSTREMT VELKOMMEN
 5. Etter en forfeeeerdelig lang prosess har jeg endelig fått satt i drift et refugium. En prosess som startet i april i fjor og i drift nå for drøy uke siden. Stor takk til e-mu som har bidratt med startkultur alger.
 6. Er det såååå vanskelig da Tomas. Som de fleste kjenner til bruker jeg MItras LX6100HV, har nå hatt disse i drift helt siden de ble lansert i 2012 uten nevneverdige utfordringer, de bare virker. Mitt ankepunkt er også at de er noe komplisert å programmere, men det er vel fordi innstillingene er så veldig mange. Der mulighetene for denne generasjon lamper er begrenset er at de krever en windows PC for programmering og det ikke er utviklet noen app for telefon. Dette ser ut til å være tilgjengelig for nyere modeller. Jeg har hatt litt diverse Kina leds til andre akvarier, men vesentlig simpleste sort uten programmeringsmuligheter. Disse har alle virket, men ingen har vært i nærheten av Mitrasene med hensyn til holdbarhet på LEDene. Om jeg skulle kjøpe nytt nå, så ville jeg først sjekket om MItras har mer brukervennlig og fleksible løsninger med hensyn til styring/programmering. Hvis akseptabelt er nok nye GHL lamper veldig nærliggende. PS! Jeg vil nok reflektere på Focustronic lamper også som jo har slikt i pipeline.
 7. En liten oppfølging om mine V. puellaris. Jeg er nå overbevist om at dette paret leker og det forekommer avkom i akvariet. De har etablert et revir i nedre fremre høyre delen av karet, her har de lagt en anselig mengde sand over en LS. Videre har de gravd en hule under. I perioder av noen få dager er hulen lukket med sand og da ser jeg kun hannen svømme rundt. Etter 3-4 dager er hunnen fremme igjen og paret svømmer rundt. Dette har nå pågått i noen måneder, og jeg har selvfølgelig vært nysgjerrig på om det er noen yngel. Det er helt håpløst å fotografere inne i en mørk hule, men jeg kan skimte at det er noe som beveger seg i hulen, maks 2-3 mm store, noe som beveger seg med rykkvise bevegelser. Om jeg skulle tenke å lykkes med å frem noe større yngel er nok miiiinimal størrelse plankton til fór helt avgjørende. Inngang til hulen er under montiporaen, beklager uttydelig bilde:
 8. Herlig, godt jobbet!! Kan vi håoe på et engasjement videre fremover Ormet for å hjelpe oss med teknisk support? Tusen takk for innsatsen så langt
 9. Så bra! Når er datoen for dette?
 10. Jeg kommer og kan ta med noen pinner til auksjon.
 11. Ikke mye respons her e-mu, så får tenke litt høyt siden jeg ikke har erfaring med dette «problemet» helt konkret. Løsne fra underlag; som andre anemoner ved å massere foten til den løsner, bruke en powerhead mot foten. Antagelig ikke så praktisk gjennomførbart i ditt lille hav Drepe; kalkvannspasta eller Joes Juice. Alle anemoner vil vel være like lite glade i dette som glassroser er, altså spise og deretter gå i oppløsning. Regner med du har tenkt i samme baner
 12. Dette ser sååå bra ut Stian. Så fantastisk å se så nevenyttige og ikke minst fantasirike deltagere her inne. Med et snev av misunnelse for hva man kan få til med plass og mulighet til å omsette fantasi og nevenyttighet til virkelighet. Det blir veldig spennende å se (ikke om, men når) dette karet vokser til med koraller
 13. Jeg så for et par uker siden at de hadde Alkatronic på Oslo Dyrebutikk, men om de har reagens og sender vet jeg ikke.
 14. Regner med blåskjelltilgangen er optimal hos deg, så da kan man holde slike vriene husdyr. Har lurt litt selv i svake øyeblikk på om jeg skal forsøke en pinset eller to/tre for første gang siden 70-tallet, men da skal jeg vite at de spiser mer enn blåskjell på forhånd. Den ene gangen jeg hadde en slik var i 79, hadde den et døgn før den var tilbake i butikken. Da hadde den halshugd mine vakre fjærmarker.
 15. Levende sten kalles levende fordi det i realiteten er gamle døde korallformasjoner, altså rester av revbyggende koraller, som inneholder mye levende mikroliv, bakterier, smådyr etc.. Dette består i all hovedsak av porøse materialer hvor kalsium/magnesiumbaserte forbindelser utgjør hovedmateriale, vi kaller det gjerne aragonitt. Betegnelsen levende gis fordi materialets porositet gir stor overflate pr volum. Ser du har ca 50 kg død levende sten, det er altså levende sten brukt i akvarium, så tatt ut og tørket. Jeg pleier å kalle dette gammel moro, fordi steinen kan inneholde relativt mye dødt biologiske rester av bakterier, mindre organismer osv. Når du blir anbefalt å legge dette i sjøen så er dette hovedsaklig for å få skylt ut eller vasket ut endel av dette materialet. 1 uke er neppe nok, jeg har ingen personlig erfaring med slik kurering, men har sett de som har benyttet metoden i alle fall latt stenen ligge i sjøen noen måneder. Om du gjør dette er det viktig å beholde saltholdighet og fuktighet i stenen. Altså flytte stenen fra sjøen til akvariet eller til en mellomlagring med saltvann. Om du bruker denne metoden vil jeg uansett anbefale deg å kjøpe noen få kilo "fersk og viril" sten i en butikk slik at du får tilført en god startkultur bakterier som kan smitte til din gamle sten. Oppsummert: Når stenen er ferdig kurert i sjø eller i annet saltvann, la den fortsatt være fuktig av saltvann, du kan lime/stripse sten fuktig, plasser så stenen i akvariet hvor du allerede har fylt opp med ferdig laget saltvann og riktig temperert.
 16. Dette er helt rått Konrad! Må være et av de vakreste sps kar vi har sett her på forumet. Jeg lurer på pinsetten din, har du hatt den lenge, og hva fører du den med, spiser den glassroser?
 17. WAF er ekstremt viktig hvis man skal få lov til å utvikle og dyrke sine lidenskaper. En helt standard liten intern sirkulasjonspumpe med en liten nippel for luftinnsug vil gjøre nytten for kontroll på luft i overrenningen, f.eks. denne: https://www.eheim.com/en_GB/products/technology/pumps/powerhead Koble en luftslange mellom overrenningen og den nippelen du ser en slangestuss på i bildelinken så er du ajour, jeg har brukt mye Eheim i mine salte kar uten noen problemer. Filtrering i saltvann er et stoooort tema, mange løsninger, mange meninger og erfaringer. Min personlige er å redusere filtere til det du absolutt må ha og evt. på sikt supplere med hva som kan optimalisere ditt akvarium dit du selv ønsker. Trenden i hobbyen nå er å ikke fylle opp altfor mye levende sten i selve akvariet slik at inntrykket blir litt mer luftig og plass til koraller og annet snadder. Da kan ledig plass i en sump være et fint sted å ha levende sten for maksimal biologisk filtrering. Mekanisk partikkelfiltrering er generelt kun nødvendig hvis det fòres mye eller det skulle være annet partikulært som havner i sump. Samtidig er partikkelfiltrering en potensiell nitratfelle hvis man ikke har et nitidig og grundig/hyppig renhold. Kan nevne at jeg selv trodde jeg hadde et bra biologisk filter med en beholder fylt med siporax, et porøst materiale som i teorien skal gi stor overflate for vekst av nyttige bakterier. Satte inn dette for ca 2 år siden, og "har glemt det deretter", i høst har nitratverdiene økt med påfølgende algetilvekst. For en uke siden tok jeg bort siporaxen, og i kveld er det knapt alger igjen i karet. Mitt forslag: Begynn med skummer og intet annet, kanskje en filtersokk på nedrenningen til sumpen som fjerner partikler kan være OK. NB! filtersokker krever jevnlig rens, og/ellervask. Om det på sikt skulle være behov for filter for å holde f.eks. fosfat under kontroll, så er et mediefilter med Rowaphos materiale en sikker vinner.
 18. Velkommen hit Geir. Håper du vil få hjelp her og umiddelbart vil jeg sterkt anbefale deg å følge Gautes forslag om å ta kontakt med de lokale kapasitetene. Alle tre er meget dyktige og har lang erfaring. Det å treffes face to face er kjempebra når man er ny i faget og spørsmålene strømmer på i strie strømmer. Om du bruker litt tid i forumets kategori Medlemmers akvarium kan du finne flere tråder som omhandler saltvann i Juwel akvarier både med og uten sump. https://saltvannsforum.no/forum/38-medlemmers-akvarium/ Om du, som jeg ser du vurderer, får til en sump så er det mange fordeler; volumet blir større og ikke minst får du skjult teknisk utstyr som jo ikke er det blikkfanget vi ønsker å se på i et akvarium. Overrenningsboks kan fungere fint, men bør følges med. Jeg brukte selv en Tunze sådan for endel år siden på et lite oppsett jeg hadde da. Opplevde at det dannet seg luft i overrenningsrøret som til sist stoppet flowen. Jeg klarte å fjerne denne risiko vha en liten powerhead som jo ofte har et luftinnsug. en slange mellom overflowrøret akkurat i toppen/bøyen koblet til powerhead sugde ut all luft som ble dannet. Slik kunne det gå i månedsvis uten innvirken. https://www.tunze.com/DE/en/details/1074_2-overflow-box.html Ser du skriver Quantum skummer, er dette en Nyos? Hvis ja skal det være gode skummere som får bra omtale, jeg kjenner ikke fabrikatet selv, så viktig er å tenke på om den er dimensjonert så den får plass, og at den har nødvendig effekt i forhold til akvariets volum og belastning av fisk og annen moro. Skummer er uansett etter min mening det viktigste tekniske hjelpemiddelet for å oppnå gode vilkår. Har du sump, velg en skummer du får plass til i sumpen, slike er selvsugende og trenger som regel bare den pumpen som inngår. Ta bort det indre filteret slik du selv foreslår, og vil du bruke et eksternt bøttefilter er mitt forslag å vente med dette til karet er innkjørt, 6-8 måneder, fylle det så med et porøst materiale som kan fungere biologisk, f.eks. Siporax er utmerket for formålet. NB! Bruk i så fall et forfilmer på innsuget slik at alt partikulært tas bort før det kommer inn i hovedfilteret. Forfilter blir dermed et mekanisk partikkelfilter mens bøttefilteret med en moderat flow kan fungere i laaang tid som biologisk filter.
 19. Oppdaterer litt her selv om interessen åpenbart ikke er veldig intens. Sist uke hadde jeg mye aktiviteter med dette utstyret. Først oppdaget jeg at Dosetronic ikke fungerte helt som forutsatt KH verdiene dalte langsom selv om det så ut som det ble dosert fra ATI flaskene. Etter litt konferering med Jonas Roman og med produsent Focustronic ble det klart at styringsprogrammet, som lagres på et microSD kort var korrupt. Etter konkret feedback og filer tilsendt I løpet av kort tid fikk jeg fikset denne. Samtidig hadde jeg utsatt en programvareoppdatering på Alkatronic som var lansert for en stund tilbake. Denne er installert og nå er pumpene blitt ytterligere Mer støysvake og man får nå også vist pH verdiene i app og cloud. Det ble litt justeringer etter en såpass stor oppdatering,, men nå er alt stabilt igjen. Jeg har ligget noe lavt i pH, noe som skyldes sump i lukket kabinett med beskjeden frisklufttilgang, vi er flere personer i husstanden som produserer CO2. Nå med pH målinger kontinuerlig har jeg justert opp KH noe, grenseverdier nå mellom 7,9 og 8,3 så toucher pH 8,0, hvilket er akseptabelt. Bruker forøvrig CO2 adsorber på skummerens luftinnsug.
 20. Eagle

  Hva er dette?

  Aha de der så jeg ikke engang kremt.., Ser ut som Vermetidae- ormesnegler. Mange av disse er vel generelt harmløse, mens andre kan skade bl.a. koraller. Hvis du ser eller mener de påvirker andre skapninger negativt, så får du vurdere om den/de skal bort. Personlig ville jeg vært mest obs på algene
 21. Om det blir auksjon kan jeg bidra som selger, antagelig ikke så store mengder objekter, men noe skal jeg klare.
 22. Eagle

  Hva er dette?

  Bildet er litt vanskelig å tolke via mobil, men jeg synes dette ligner på Caulerpa alger evt en profera type. Altså en grønn makroalge Caulerpa formerer seg generelt ved sideskudd, og er relativt enkelt å nappe ut av karet, men kanskje ikke heeeelt enkelt å fjerne absolutt alt. Et tydelig tegn på overskuddsnæring i akvariet. NB! Hvis min antagelse er rett så vær OBS på at Caulerpa også kan formere seg vha. sporer, og da kan du få en «eksplosiv» vekst. Så lenge veksten er beskjeden og under kontroll er ikke dette farlig, men med en som nevnt kraftig vekst, kan de fort gro over kiraller etc.
 23. Eagle

  Når fraggen ble voksen.

  Omtrent så stor som en tilsvarende jeg solgte for en tid tilbake. Du må jobbe litt for å få flere saltiser i nærområdet ditt, slik at du har noen å dele med. Fin dekorasjon i bokhylla, samtidig litt trist at den ikke kunne få leve videre i et annet akvarium.
 24. I dag forsvant den store caliendrum kolonien, og det finnes nå plass til litt annet, spesielt acroer som jeg har latt vansmekte litt i mangel av plass med nok lys.
 25. This advert is COMPLETED!

  • EXCHANGE
  • USED

  Har en slik syregrønn på størrelse mellom fotball og basketball jeg gjerne vil forsøke å selge hel, litt synd å fragge synes jeg, men det er jo en mulighet for de som evt vil tjene litt på denne. Blr hentes hos meg I Bærum eller så kan vi avtale overlevering i nærområdet. Antydet pris kan inkludere litt annet fragsnacks av sps👍

  1,200.00 NOK

  - NO

×
×
 • Create New...