Jump to content
Informasjon
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!

Eagle

Klubbmedlem
 • Content Count

  2,812
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  36

Everything posted by Eagle

 1. Dette ser sååå bra ut Stian. Så fantastisk å se så nevenyttige og ikke minst fantasirike deltagere her inne. Med et snev av misunnelse for hva man kan få til med plass og mulighet til å omsette fantasi og nevenyttighet til virkelighet. Det blir veldig spennende å se (ikke om, men når) dette karet vokser til med koraller
 2. Jeg så for et par uker siden at de hadde Alkatronic på Oslo Dyrebutikk, men om de har reagens og sender vet jeg ikke.
 3. Regner med blåskjelltilgangen er optimal hos deg, så da kan man holde slike vriene husdyr. Har lurt litt selv i svake øyeblikk på om jeg skal forsøke en pinset eller to/tre for første gang siden 70-tallet, men da skal jeg vite at de spiser mer enn blåskjell på forhånd. Den ene gangen jeg hadde en slik var i 79, hadde den et døgn før den var tilbake i butikken. Da hadde den halshugd mine vakre fjærmarker.
 4. Levende sten kalles levende fordi det i realiteten er gamle døde korallformasjoner, altså rester av revbyggende koraller, som inneholder mye levende mikroliv, bakterier, smådyr etc.. Dette består i all hovedsak av porøse materialer hvor kalsium/magnesiumbaserte forbindelser utgjør hovedmateriale, vi kaller det gjerne aragonitt. Betegnelsen levende gis fordi materialets porositet gir stor overflate pr volum. Ser du har ca 50 kg død levende sten, det er altså levende sten brukt i akvarium, så tatt ut og tørket. Jeg pleier å kalle dette gammel moro, fordi steinen kan inneholde relativt mye dødt biologiske rester av bakterier, mindre organismer osv. Når du blir anbefalt å legge dette i sjøen så er dette hovedsaklig for å få skylt ut eller vasket ut endel av dette materialet. 1 uke er neppe nok, jeg har ingen personlig erfaring med slik kurering, men har sett de som har benyttet metoden i alle fall latt stenen ligge i sjøen noen måneder. Om du gjør dette er det viktig å beholde saltholdighet og fuktighet i stenen. Altså flytte stenen fra sjøen til akvariet eller til en mellomlagring med saltvann. Om du bruker denne metoden vil jeg uansett anbefale deg å kjøpe noen få kilo "fersk og viril" sten i en butikk slik at du får tilført en god startkultur bakterier som kan smitte til din gamle sten. Oppsummert: Når stenen er ferdig kurert i sjø eller i annet saltvann, la den fortsatt være fuktig av saltvann, du kan lime/stripse sten fuktig, plasser så stenen i akvariet hvor du allerede har fylt opp med ferdig laget saltvann og riktig temperert.
 5. Dette er helt rått Konrad! Må være et av de vakreste sps kar vi har sett her på forumet. Jeg lurer på pinsetten din, har du hatt den lenge, og hva fører du den med, spiser den glassroser?
 6. WAF er ekstremt viktig hvis man skal få lov til å utvikle og dyrke sine lidenskaper. En helt standard liten intern sirkulasjonspumpe med en liten nippel for luftinnsug vil gjøre nytten for kontroll på luft i overrenningen, f.eks. denne: https://www.eheim.com/en_GB/products/technology/pumps/powerhead Koble en luftslange mellom overrenningen og den nippelen du ser en slangestuss på i bildelinken så er du ajour, jeg har brukt mye Eheim i mine salte kar uten noen problemer. Filtrering i saltvann er et stoooort tema, mange løsninger, mange meninger og erfaringer. Min personlige er å redusere filtere til det du absolutt må ha og evt. på sikt supplere med hva som kan optimalisere ditt akvarium dit du selv ønsker. Trenden i hobbyen nå er å ikke fylle opp altfor mye levende sten i selve akvariet slik at inntrykket blir litt mer luftig og plass til koraller og annet snadder. Da kan ledig plass i en sump være et fint sted å ha levende sten for maksimal biologisk filtrering. Mekanisk partikkelfiltrering er generelt kun nødvendig hvis det fòres mye eller det skulle være annet partikulært som havner i sump. Samtidig er partikkelfiltrering en potensiell nitratfelle hvis man ikke har et nitidig og grundig/hyppig renhold. Kan nevne at jeg selv trodde jeg hadde et bra biologisk filter med en beholder fylt med siporax, et porøst materiale som i teorien skal gi stor overflate for vekst av nyttige bakterier. Satte inn dette for ca 2 år siden, og "har glemt det deretter", i høst har nitratverdiene økt med påfølgende algetilvekst. For en uke siden tok jeg bort siporaxen, og i kveld er det knapt alger igjen i karet. Mitt forslag: Begynn med skummer og intet annet, kanskje en filtersokk på nedrenningen til sumpen som fjerner partikler kan være OK. NB! filtersokker krever jevnlig rens, og/ellervask. Om det på sikt skulle være behov for filter for å holde f.eks. fosfat under kontroll, så er et mediefilter med Rowaphos materiale en sikker vinner.
 7. Velkommen hit Geir. Håper du vil få hjelp her og umiddelbart vil jeg sterkt anbefale deg å følge Gautes forslag om å ta kontakt med de lokale kapasitetene. Alle tre er meget dyktige og har lang erfaring. Det å treffes face to face er kjempebra når man er ny i faget og spørsmålene strømmer på i strie strømmer. Om du bruker litt tid i forumets kategori Medlemmers akvarium kan du finne flere tråder som omhandler saltvann i Juwel akvarier både med og uten sump. https://saltvannsforum.no/forum/38-medlemmers-akvarium/ Om du, som jeg ser du vurderer, får til en sump så er det mange fordeler; volumet blir større og ikke minst får du skjult teknisk utstyr som jo ikke er det blikkfanget vi ønsker å se på i et akvarium. Overrenningsboks kan fungere fint, men bør følges med. Jeg brukte selv en Tunze sådan for endel år siden på et lite oppsett jeg hadde da. Opplevde at det dannet seg luft i overrenningsrøret som til sist stoppet flowen. Jeg klarte å fjerne denne risiko vha en liten powerhead som jo ofte har et luftinnsug. en slange mellom overflowrøret akkurat i toppen/bøyen koblet til powerhead sugde ut all luft som ble dannet. Slik kunne det gå i månedsvis uten innvirken. https://www.tunze.com/DE/en/details/1074_2-overflow-box.html Ser du skriver Quantum skummer, er dette en Nyos? Hvis ja skal det være gode skummere som får bra omtale, jeg kjenner ikke fabrikatet selv, så viktig er å tenke på om den er dimensjonert så den får plass, og at den har nødvendig effekt i forhold til akvariets volum og belastning av fisk og annen moro. Skummer er uansett etter min mening det viktigste tekniske hjelpemiddelet for å oppnå gode vilkår. Har du sump, velg en skummer du får plass til i sumpen, slike er selvsugende og trenger som regel bare den pumpen som inngår. Ta bort det indre filteret slik du selv foreslår, og vil du bruke et eksternt bøttefilter er mitt forslag å vente med dette til karet er innkjørt, 6-8 måneder, fylle det så med et porøst materiale som kan fungere biologisk, f.eks. Siporax er utmerket for formålet. NB! Bruk i så fall et forfilmer på innsuget slik at alt partikulært tas bort før det kommer inn i hovedfilteret. Forfilter blir dermed et mekanisk partikkelfilter mens bøttefilteret med en moderat flow kan fungere i laaang tid som biologisk filter.
 8. Oppdaterer litt her selv om interessen åpenbart ikke er veldig intens. Sist uke hadde jeg mye aktiviteter med dette utstyret. Først oppdaget jeg at Dosetronic ikke fungerte helt som forutsatt KH verdiene dalte langsom selv om det så ut som det ble dosert fra ATI flaskene. Etter litt konferering med Jonas Roman og med produsent Focustronic ble det klart at styringsprogrammet, som lagres på et microSD kort var korrupt. Etter konkret feedback og filer tilsendt I løpet av kort tid fikk jeg fikset denne. Samtidig hadde jeg utsatt en programvareoppdatering på Alkatronic som var lansert for en stund tilbake. Denne er installert og nå er pumpene blitt ytterligere Mer støysvake og man får nå også vist pH verdiene i app og cloud. Det ble litt justeringer etter en såpass stor oppdatering,, men nå er alt stabilt igjen. Jeg har ligget noe lavt i pH, noe som skyldes sump i lukket kabinett med beskjeden frisklufttilgang, vi er flere personer i husstanden som produserer CO2. Nå med pH målinger kontinuerlig har jeg justert opp KH noe, grenseverdier nå mellom 7,9 og 8,3 så toucher pH 8,0, hvilket er akseptabelt. Bruker forøvrig CO2 adsorber på skummerens luftinnsug.
 9. Eagle

  Hva er dette?

  Aha de der så jeg ikke engang kremt.., Ser ut som Vermetidae- ormesnegler. Mange av disse er vel generelt harmløse, mens andre kan skade bl.a. koraller. Hvis du ser eller mener de påvirker andre skapninger negativt, så får du vurdere om den/de skal bort. Personlig ville jeg vært mest obs på algene
 10. Om det blir auksjon kan jeg bidra som selger, antagelig ikke så store mengder objekter, men noe skal jeg klare.
 11. Eagle

  Hva er dette?

  Bildet er litt vanskelig å tolke via mobil, men jeg synes dette ligner på Caulerpa alger evt en profera type. Altså en grønn makroalge Caulerpa formerer seg generelt ved sideskudd, og er relativt enkelt å nappe ut av karet, men kanskje ikke heeeelt enkelt å fjerne absolutt alt. Et tydelig tegn på overskuddsnæring i akvariet. NB! Hvis min antagelse er rett så vær OBS på at Caulerpa også kan formere seg vha. sporer, og da kan du få en «eksplosiv» vekst. Så lenge veksten er beskjeden og under kontroll er ikke dette farlig, men med en som nevnt kraftig vekst, kan de fort gro over kiraller etc.
 12. Eagle

  Når fraggen ble voksen.

  Omtrent så stor som en tilsvarende jeg solgte for en tid tilbake. Du må jobbe litt for å få flere saltiser i nærområdet ditt, slik at du har noen å dele med. Fin dekorasjon i bokhylla, samtidig litt trist at den ikke kunne få leve videre i et annet akvarium.
 13. I dag forsvant den store caliendrum kolonien, og det finnes nå plass til litt annet, spesielt acroer som jeg har latt vansmekte litt i mangel av plass med nok lys.
 14. This advert is COMPLETED!

  • EXCHANGE
  • USED

  Har en slik syregrønn på størrelse mellom fotball og basketball jeg gjerne vil forsøke å selge hel, litt synd å fragge synes jeg, men det er jo en mulighet for de som evt vil tjene litt på denne. Blr hentes hos meg I Bærum eller så kan vi avtale overlevering i nærområdet. Antydet pris kan inkludere litt annet fragsnacks av sps👍

  1,200.00 NOK

  - NO

 15. På tide å oppdatere litt med mine nylige erfaringer, pr nå har jeg 11 fiskearter i karet og 8 av dem har jeg enten parvis eller i grupper. Riktignok er ikke dette mange års erfaring, men likevel en form for status på noen av mine: Naso lituratus: Kjøpte en trio små individer i august, plukket ut tre individer av totalt 7-8 stk på Tropestua som alle spiste godt i butikken. De tre jeg valgte hadde en grei kroppsform og rund buk, de resterende var noe innsunket, men hadde god matlyst. 2 av de 3 etablerte seg umiddelbart i karet mitt, kastet seg over all mat de ble servert, den 3. var ikke så ivrig og svant hen i løpet av 2-3 uker. De 2 øvrige har vokst til med 1-2 cm og har fått den karakteristiske gule feltet i pannen, ingen registrert aggresjon. Nylig kom jeg over et enslig eksemplar til i samme butikk, denne spiste også godt så tok den med hjem med en liten mistanke om juling fra de etablerte, men nei da, de var borte og snuste på nykommeren og siden har det blitt en grei trio. Gjenstår å se hvordan ting utvikler seg når de blir større og kjønnsmodne, time will show. Pseudanthias dispar: Hatt en gruppe på 6 individer siden sist vinter. Arten opptrer i naturen i grupper med stort sett hunner hvor den mest dominante skifter til han om forholdene tillater. Anthiaser er etter min erfaring tricky, har prøvd noen arter gjennom årene, det virker som det kontinuerlig er et svakt individ. Også med dispar det svakeste individet ser ut til å spise inntil et gitt punkt, fisken blir magrere og dør deretter i løpet av kort tid. Jeg har pr nå kun 2 individer igjen, men det har også blitt et nydelig par med flotte farger, kontinuerlig i kontakt med hverandre og i den grad man kan skrive slikt om fisk virker lykkelige Valenciennes puellaris: Jeg har forsøkt sandvendende gobier flere ganger både singel individer og tilsynelatende par. Min erfaring har vært at de ofte ikke vil ha tilført mat, spiser kun hva de selv finner i sanden, og i mitt kar er ikke det nok næringsgrunnlag. Det paret jeg har nå er helt fantastiske. De er sjelden mer enn få cm fra hverandre, og svømmer over sanden og siler sand nærmest synkront. Om det kommer mat fra oven er jeg glad jeg har netting over for de vaker faktisk ganske mye. Når jeg kun ser en av dem så er det hannen mens hunnen har gravd seg inn i en diger sandhaug de har skapt, se bilde. Min teori er at får man tak i et harmonisk par, og er heldig og ser slike i butikken, kjøp begge, ikke skill dem, tenker faktisk slik at det må grense til dyreplageri... Genicanthus melanospilos: Lyrehale keiser. Genicanthus slekten er blant de tryggeste keiserne i forhold til å ikke spise koraller. Jeg har nå hatt en hann og en hunn i halvannet år. Nydelige fisker som er nettopp koralltrygge. Ikke noen pardannende adferd, de er stort sett opptatt med sitt på hver sin plass, men de fungerer fint uten tilløp til krangel eller aggresjon. Pseudojuloides splendens: Kom over denne arten jeg verken har sett eller hørt om før på Tropestua nå i høst, kalles pencilwrasse på engelsk, så da blir det blyant leppefisk i mitt vokabular. Navnet kommer av den lange og meget slanke kroppsformen, hannen er nydelig med orange/rosa og blåturkise farger, hunnen er litt spettete i hovedsak lakserosa farge. Jeg har altså en hann og en hunn, vill ikke kalle dette et par pr definisjon, men de agerer med hverandre i perioder, men hovedsakelig bruker de tiden til å beite på underlaget hver for seg. Har ikke klart å se om de ved sengetid grave seg ned nær hverandre eller sammen. Macropharyongodon ornatus: Kalles falsk leopard leppefisk (false leopardwrasse). Kjøpte et par for 2 år siden, men mistet den ene som hoppet ut etter bare noen dager. Har vært på konstant jakt etter en partner til gjenværende, som jeg lyktes med å få tak i denne uken også på Tropestua. litteraturen sier at arten kan gå sammen flere om de introduseres i akvariet samtidig. Derfor var det med en viss spenning jeg slapp opp et individ som bare var en tredjedel i størrelse med min etablerte. Nykommeren gravde seg umiddelbart ned i sanden, og etter et par dagers jobbreise var det gledelig å se begge to sammen uten aggressive tilbøyeligheter. Den eldste er fremdeles hunn, noe som kan forklare dens toleranse, men satser nå på at det blir et par etterhvert. Pterapogon kauderni: Bangaier er jo en kjent art som fint trives i grupper, så mine erfaringer avviker ikke fra andres. Har en gruppe på 4 som ble innkjøpt som meget små, og nå er de bortimot fullvoksne. En hann går nesten alltid å ruger på egg og unger, det er ikke samme individet hver gang, så virker som en harmonisk gruppe hvor minst to hanner ruger. Har egentlig et kar disponibelt for å se om jeg kan få til litt avkom, men har ikke fått ut fingeren ennå. Så avkom så langt har blitt festmåltid for andre beboere. Cryptocentrus cinctus: Gul sitrongoby (Yellow Watchman goby). Kjøpt denne uken også på Tropestua. Et par innehaver Farshad har hatt i flere uker, mange har ønsket å kjøpe en av dem, men ikke begge. Farshad har dermed nektet å selge fordi disse er et etablert par, og han som meg synes det er uakseptabelt tilbøyelig til å si uetisk å skille dem. Jeg kjøpte dem fordi jeg allerede har et etablert pistolrekepar i karet, og håper disse finner hverandre. To be continued. Jeg håper disse ord kan bidra til å åpne noens øyne og fokus. Mange saltvannsfisker kan ikke holdes mer enn en, det innser også jeg, men hvorfor ikke forsøke å skape et grunnlag i et saltvannsakvarium som kan vise naturlig adferd. Altså ikke bare ha en frimerkesamling
 16. Også stakk jeg av med det første av de neste 100. Fortsatt nydelig kar, Konrad noe å streve etter for de fleste av oss. Måtte silikonen holde flere tiår til
 17. Herlig Håvard, fint og se deg salt igjen. Også med to nydelige bipartituser, du også innstilt på å holde parvis og flere individer av arter hvor dette fungerer bra!
 18. Ikke heeelt et år siden sist, så på høy tid med en liten oppdatering. Alkatronic skriver jeg om i annen tråd, så skal bare nevne at denne supplert med Dosetronic doseringspumpe nå holder KH veldig stabilt hos meg. Dette gir tydelig effekt på vekst og farger på mine koraller. Fortsatt et fokus på fiskesiden å holde par eller grupper så langt det går hvor jeg pr nå har: 1 par med Genicanthus melanospilus 4 stk bangaier som jevnlig går med egg/yngel 2 stk Naso lituratus, ganske små foreløpig så vil gjerne supplere med en eller to til så snart jeg finner noen gode individer. 1 par med Valennciennea puellaris, går kontinuerlig sammen og endevender bunnlaget og graver huler, fint å se et noe tilnærmet naturlig adferd, 1 par med leppefisk (wrasser for de språkkyndige), art Pseudojuloides splendens, første gang jeg har sett, veldig fine, ikke så typisk pardannelse, men ser de interagerer innimellom. Et par bilder først KH målinger siste uke og deretter litt innredning.
 19. Det er fra sjøhestakvariet som står på Tropestua, Grorud i Oslo. Det er montert opp et kamera som filmer og legger ut direkte på kanalen.
 20. Interessant å lese slike grundige og velbegrunnede tråder. Det er å håpe mange leser selv om aktiviteten i form av bidrag er noe laber fremdeles her inne. Jeg oppfatter du har et veldig klart fokus på mest mulig lys for sps, hvilket jo er helt rett for mange av de arter vi vanligvis holder. Det er vel knapt mulig å få til samme lysstyrke med lamper som det er i overflaten på revene, Imidlertid er det ikke helt feil å ha noen litt mer lyssvake soner hvis man vil holde koraller som lever dypere. Går selvfølgelig innredningsmessig an å skape overbygg som skaper skygger. Skal bli veldig interessant å se hva du får til av vekst og farger etterhvert.
 21. Den siste uken har jeg kjørt med ODA på Dosetronic. ODA Overall Dosing Adjustment er en automatisert funksjon som fininnstiller og autokorrigerer alle doseringene man har stilt inn, altså alle aktiverte kanaler/pumper i Dosetronic. Ratio mellom doseringene beholdes, men ODA sørger for at alle doseringer endres likt hvis behovet tilsier økt eller redusert forbruk i akvariet. Mao. når Alkatronic utfører en KH måling vil dosering korrigeres om nødvendig. Som bildet viser måler jeg pr nå med to timers intervaller og verdien må konkluderes å være rimelig stabil. Oooog jeg har ikke gjort noe på egenhånd, alt fungerer uten manuell innvirkning
 22. I dag har produsenten av Alkatronic og Dosetronic publisert det tredje produktet i serien; Mastertronic. Dette kan virkelig bli en kioskvelter med automatisk testing av nitrat, fosfat, kalsium og magnesium. Personlig skaper jo dette interesse spesielt med tanke på nitrat og fosfat. Må vel forutsette at sensitivitet blir tilstrekkelig, særlig for fosfat. Forøvrig er status på min bruk av AT og DT at KH nå holdes rimelig stabilt.
 23. Har du opplevd store fall i KH etter bruk av GFO? Hvis ja så faller vel ofte kalsium og antagelig magnesium også? Såvidt min erfaring kan jeg ikke se st verken KH eller andre elementer påvirkes nevneverdig når jeg har brukt Rowaphos eller andre GFO produkter. Om man har høye fosfatnivåer og gjør en hestekur med mye GFO på en gang har jeg lest at den plutselige fjerningen av fosfat kan «booste» en rask kalsifisering i korallene, som i sin tur kan redusere både KH og Ca/Mg. I så fall vil Alkatronic ved en lavere enn innstilt KH verdi også tilsette mer Ca og Mg. Om det skulle være slik at kun KH av en gitt årsak reduseres i vannsøylen, men ikke Ca og Mg, så kan man: 1. Øke mengde KH tilsatt via Dosetronic 2. Redusere mengde tilsatt Ca/Mg. Begge alternativ forutsetter manuell måling av Ca og Mg, og korrigeringer gjøres via appen enten ved å øke eller minske prosentuelt dosering gjennom døgnet, eller ved å øke/minske på noen gitte tidspunkt. I begge tilfeller lar man være å kopiere dosering fra en pumpe til de(n) andre. Slik jeg praktiserer pr nå tenker jeg at det skal store endringer til for Ca og Mg før det har noen praktisk betydning, mao om Ca er 390 eller 440 betyr ganske lite egentlig så lenge KH er stabil.
 24. Dosetronic vært i drift noen uker og doseringene ser etterhvert ut å treffe ganske så presist. Mitt mål pr nå er å holde KH mellom 7,7 og 8,0, som dermed er lagt inn i Alkatronic som grenseverdier. Faller en måling utenfor over, stoppes dosering, ved måling under doseres ekstra av både ATI Pro 1 og 2. Bildet viser hvor stabilt det faktisk er siste 3 døgn. Jeg er på ferie nå og har til tross for det kunne justere doseringene ved behov. Siste justering var 10. Juli.
 25. Hei Morten, du så mine Mitras LX6100HV i drift når du var hos meg i våres. Jeg kjøpte to av dem i 2012 med utgangspunkt i at jeg ville ha lamper med så fullspektret (naturlig) lys som mulig. Det ble en ny ekstra lampe for 3-4 år siden når jeg oppgraderte til større kar. Jeg har altså lamper som har fungert feilfritt i snart 7 år, og med 9 ulike leds i hver puck gir bortimot ubegrensede muligheter til å mikse den farge du måtte ønske. Har ikke regnet på antall timer, men når evt leds skulle begynne å ryke, kan jeg kjøpe nye pucker og bytte, om jeg da ikke ønsker å kjøpe nye lamper... Eneste jeg ikke er helt tilfreds med er at programmering og endringer av innstillinger må skje fysisk ved lampene. GHL er noe sidrompa og sverger til sin Control Center sw som ikke er web basert, krever kablet oppkobling eller lokal onsite bluetooth kobling mellom PC og lampe. På den annen side er denne sw gratis og laste ned fra GHL hjemmeside, og det er jo ingen grunn til stadig å endre lampeinnstillinger. Gjorde en del tilpasninger den første tiden, og har nå kjørt samme program siden starten av 2013...
×
×
 • Create New...