Gå til innhold
Informasjon
 • Vi jobber med flere funksjoner
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Benytt kjøp og salg-funksjonen fra menyen

Eagle

Moderatorer
 • Innholdsteller

  2 697
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  15

Eagle vant dagen sist Juli 10

Eagle hadde mest likt innhold!

Nettsamfunnsomdømme

708 Excellent

Om Eagle

 • Rang
  Trådmoderator
 • Bursdag 07. aug. 1961

Converted

 • Biografi
  Godt gift, to barn

Converted

 • Bosted
  Gjettum/Valler i Bærum

Converted

 • Interesser
  Foruten familien: Akvarier og god til å spille dårlig golf

Converted

 • Yrke
  Bioingeniør, leveranser av analyseutstyr til laboratorier

Converted

 • Fylke
  Akershus

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Eagle

  En annerledes oppstart

  Velkommen hit Alf👍 Først er det veldig inspirerende å høre om dine tanker og planer utfra et utfordrende utgangspunkt, håper du får til dette, og kanskje finnes det noen av oss i ditt nærområde som også kan hjelpe til. Når det gjelder dine utstyrsvalg heller jeg personlig veldig til Waterbox som jeg antar du har sett via Tropestua i Oslo. Det ser ut til å være en produsent med flotte kar og med gode gjennomtenkte designs. Personlig er jeg mest glad i kar som har mer dybde enn høyde, fordi jeg føler dette gir mer dybdefølelse og dermed skaper mer mulighet for gode innredninger. Her er hvordan innredning skapes kunsten som avgjør om du får en illusjon av å se inn i et «hav» eller en vegg som stopper brått i en bakvegg. Når du nevner skummer og retur fra RE, så har jeg nettopp det selv og er veldig fornøyd. Bare pass på å ikke kjøpe større skummer enn RE anbefaler, min er i overkant stor... Men når du nevner Vortech pumper for sirkulasjon faller argumentet for lavt støynivå. For meg er selv de nye QD (Quiet Drive) pumpene å oppfatte som jetfly sammenlignet med andre pumper med motor internt i akvariet. Personlig har jeg alltid vært fan av Tunze, og de nye Stream 3 pumpene deres er virkelig lydløse. Generelt bør du først og fremst bestemme deg for hva du ønsker å holde av levende i akvariet. Bare fisk stiller andre krav enn kombinert med koraller. Og så er det ganske viktig ut fra hvilke koraller du vil ha om hvilke lyskilder, effektivitet til filtrering osv som blir aktuelt. Dessverre er aktivitetsnivået her på Saltvannsforum litt lavt, særlig nå i ferieperioden, men jeg håper du fortsetter å spørre og at vi som leser svarer deg.
 2. Eagle

  Førsteinntrykk: GHL KH Director

  Jeg fant en video som viste hvordan KH Director ser ut inni, og da ble jeg overbevist om at å sette den på høykant ikke er noen fantastisk idé... Men tror jeg skal kunne fikse en annen plassering som fortsatt er i kabinettet👍
 3. Eagle

  Øyvinds RS Reefer XXL 625

  De gangene jeg har kjørt karantene er det årsaker til å gjøre det; fisk som er tatt inn som ikke er 100 %, arter som er spesielt sensitive o.l. indikasjoner. Da kjører jeg tomt kar, med UV og skummer, skifter 1/3 til 1/2 av vannet hver andre til tredje dag. Har også hendt jeg har koblet til ozon på skummer, men det er kun et par ganger. Hvis nødvendig medisinerer jeg med kobberholdige preparater. Jeg kan ikke se for meg at ammonium eller nitrit blir noen utfordring slik. Så fort fisken ser frisk og rask ut etter minimum 14 dager i karantene, og den spiser uten å nøle, så er det oppi hovedkaret. Altså ingen biologisk filtrering her.
 4. Eagle

  Førsteinntrykk: GHL KH Director

  Men jeg må vel ha Profilux for å styre reaktor og evt kalkmikser? Det jeg tenker er å kunne stoppe/åpne CO2 tilførselen på reaktor. Kalkmikserkontroll ser jeg ikke helt poenget med siden denne bare er aktiv bare når det etterfylles RO vann. Men reaktoren bør kanskje kunne stoppes hvis KH skulle bli over grensen høy, alternativt hvis pH skulle bli lav. Jeg la ut en tråd på GHL forumet om dette med vertikal plassering, men dette er av en eller annen grunn ikke å anbefale. Håper det kommer noe mer begrunnede svar👍
 5. Eagle

  Førsteinntrykk: GHL KH Director

  Ser den selges i to versjoner, Jeg er ikke interessert i å investere i en Profilux, men håper det går an å finne en pakke som fikser KH, og med mulighet til å styre min kalsiumreaktor.
 6. Eagle

  Førsteinntrykk: GHL KH Director

  Aleks, kan du oppdatere oss litt på erfaringene dine med KH Director nå? Jeg har spekulert en stund på konkurrenten Alkatronic, men finner dessverre ingen god plassering av den, er for trangt i kabinettet under karet🤔 KH Director kan jeg få plassert, særlig hvis det fungerer å sette den og doseringspumpen på høykant... Er du fornøyd?
 7. Eagle

  Øyvinds RS Reefer XXL 625

  Hvis det er karantene av fisk du tenker på så tenker jeg at biologisk balanse ikke er så viktig i en slik fase. Vi pleier vanligvis å karantenekjøre fisk i tomme akvarier fylt med saltvann gjerne modnet fra hovedkaret, men funker ofte bra med en god del nyblandet også. Med en skummer for raskt å fjerne avfall pluss en UV lampe for å ta knekken på evt parasitter i den frisvømmende fasen er du egentlig i mål. Hvis det så skulle bli behov for medisinering vil du nok raskt ta knekken på den biologien du måtte ha i siporaxen. Vil du karantenekjøre koraller, kan en viss biologisk filtrering være OK av stabilitetsmessige årsaker.
 8. Eagle

  Øyvinds RS Reefer XXL 625

  Dette ser vi frem til å følge med på Øyvind, vi har jo kjent hverandre i ca 40 år nå, så med den grundigheten jeg vet du har til alt du gjør kommer dette til å bli kjempebra! Når du skriver: "Noe Siporax i refugiet slik at det er klart for bruk i karantenekar", tenker du da at Siporaxen blir podet i refugiet og vil fungere biologisk etter flytting til et separat karantenesystem?
 9. Jeg kan svare kort på noen av spørsmålene dine: Karet ditt heter Aqua Medic Blenny og er et 80 liters system. Lys; det du har er mer enn godt nok til et variert lite kar uten konkrete koraller som er veldig lyskrevende, altså behold du du har. evt ta deg god tid til å vurdere alternativer. Testsett; det finnes lite komplette sett for saltvann, og om du finner noe så er det alltid noe i du ikke trenger. Sjekk Salifert og skaff et KH og nitrat kitt. Evt også et fosfatkitt , men da bør du se på noe med Hugh Sensitivity i navnet. KH bør ligge på 8-9 for stabilitet, nitrat og fosfat er interessant for å få et bilde av næringsverdier som hvis for høye medfører uønsket algevekst. Verdenene bør generelt være lavest mulig. Glassroser er «pain in the ass» for de fleste av oss, og det finnes en rekke kommersielle såkalte vidundermidler. Jeg foretrekker så langt som mulig naturlig begrensning (sjekk jeg skrev ikke bekjempelse😉). For et kar på din størrelse vil jeg anbefale 2-4 peppermyntereker. Absolutt mer enn en fordi du da vil få litt konkurranse i hvem som rekker å spise rosen før kameraten tar den👍
 10. Eagle

  En test av ICP-OES

  Konrad; kan du si noe mer spesifikt om det utstyret dere og Havforskningsindtituttet benytter for bestemmelse av de enkelte ionene? Jeg oppfatter at det ikke er ICP basert, og du nevner ledningsevne altså konduktivitetsmåling. Måler dere de enkelte elementene/ionene eller er målingene beregnet utfra saltholdighet alene og utgangspunkt at ionekonsentrasjonen av hvert element er likt uansett? Jeg har selv før ICP-OES kom på banen teoretisert om jeg kunne få gjort en tilsvarende analyse vha ionekromatografi, som for uinnvidde er en separasjonsmetode hvor man under høyt trykk i en kolonne kan separere anioner og i en annen kolonne kationer som etter separasjon detekteres og konsentrasjonsbestemmes i en konduktivitetsdetektor. Finnes andre deteksjonsmuligheter også. Jeg jobbet tidligere mye med ulike kromatografianalyser, så tanken var interessant.
 11. Eagle

  Aleks akvarium 720l

  Hei igjen Det er noen flere justeringsmuligheter på en Deluxe modell, og jeg kjører snaut 29 cm vanndybde nå med teleskoprøret i maksimal høyde og wedgerøret stengt ca 70 til 80 %. Optimal flow på min skummer skal være 28-32 W, men med dette får jeg lite eller intet over i skummerkoppen. Jeg kjører derfor nå på 36 W og får ca 1-2 cm avfall i koppen/døgn. Innstillingene er satt etter inputs fra Slief på RC. Belastningen er lav som nevnt, så jeg får kjøpe adskillig flere fisk etter ferien....
 12. Eagle

  Headbangende eremittkreps?

  Hah, slik blir det når en gammel mann skal tyde video på mobiltelefon, snacks for fisken var i alle fall rett. Hvor mange eremitter har du, det må jo i tilfellet levende larver være begge kjønn tilstede?
 13. Eagle

  Headbangende eremittkreps?

  Ser jo ut som den har funnet noe snacks, fiskene håper vel på en godbit også. Men hvorfor tok du den ut, ser ut som den beiter på stenen eller fragpluggen?
 14. Eagle

  Aleks akvarium 720l

  Dette har blitt fantastisk fint, meget flotte koraller, og det tekniske utstyret ditt er superbt👍 Skummeren din er det en BK Supermarin 250? Lurer fordi karet ditt har samme mål som mitt, og jeg har slitt med å få min BK Deluxe 200 til å fungere optimalt. Den er i praksis for stor for mitt system, men jeg har også laber bioload for tiden. Jeg har fått litt gode tips nå på ReefCentral og håper å få litt bedre stabilitet før jeg evt nedgraderer skummerstørrelse. Det jeg er spent på er om du klarer å få en stabil effekt av skummeren din?
 15. Eagle

  Filtrering?

  Det absolutt grunnleggende i et saltvannsakvarium er tilstrekkelig sirkulasjon og en tilstrekkelig god skummer. Alt utover dette er kun for å trimme/optimalisere næringsverdiene nedover. Du har en meget bra skummer, med intern sirkulasjon vha en streampumpe eller to bør du ha det beste utgangspunkt for å lykkes.
×