Gå til innhold
Informasjon
 • Vi jobber med flere funksjoner
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Benytt kjøp og salg-funksjonen fra menyen

Eagle

Moderatorer
 • Innholdsteller

  2 652
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  8

Eagle vant dagen sist Mars 17

Eagle hadde mest likt innhold!

Nettsamfunnsomdømme

686 Excellent

Om Eagle

 • Rang
  Trådmoderator
 • Bursdag 07. aug. 1961

Converted

 • Biografi
  Godt gift, to barn

Converted

 • Bosted
  Gjettum/Valler i Bærum

Converted

 • Interesser
  Foruten familien: Akvarier og god til å spille dårlig golf

Converted

 • Yrke
  Bioingeniør, leveranser av analyseutstyr til laboratorier

Converted

 • Fylke
  Akershus
 1. Fascinerende lesning for sånne som meg med ti tommeltotter og plaster på alle, og se hva som er mulig å bygge. Ser frem til neste oppdatering👍
 2. Hei Ulf Vi er flere som nå kun venter på et tidspunkt bestemt av styret. Kan du bidra til litt progresjon?
 3. Eagles nye rev

  I dag ble det et nytt fiskeinnkjøp, et par Snow Onyx klovnefisker fra Tropestua. De har foreløpig ikke funnet frem til anemonen, men satser på de roer seg etterhvert. Beklager noe utydelig mobilbilde.
 4. Takk for flott respons Jonas og Konrad! Jeg deler endel av synspunktene og erfaringene dere har. Samtidig er målet mitt å kun forsøke meg på arter som kan fungere flere sammen. Hadde noen spennende komboer på G, men dessverre har jeg mistet disse i et sykdomsangrep. Et velfungerende forsøk var 3 stk A. japonicus som ikke viste noen antydning til aggresjon. Stort sett fredelig sameksistens bare avbrutt av noen karusellignende sirkler hvor to individer fulgte hverandre etter halen. Slike hendelser pågikk 10 til 20 sekunder til de gikk tilbake til fredelig algebeiting. Jeg har veldig lyst til å forsøke disse en gang til om ikke en annen kirurg blir like fristende. Videre fikk jeg jo noe prematurt i karets utvikling tak i en gruppe på 6 stk Paracentropyge venusta, en dvergkeiser jeg hadde hatt på ønskeliste hos Jan Holt i mange år. Når Farshad endelig kunne skaffe denne, kom den når karet var ganske nytt, ikke innkjørt. samtidig virket helsetilstanden på individene noe tvilsom. Jeg er alltid skeptisk når transitstasjon er Filipinnene, og fikk nok dessverre rett i min frykt. Av 6 røk 2 stk under karantene, de fire siste ble satt inn i hovedkaret og fungerte fint seg i mellom, men et eller annet var ikke rett, og de svant hen en etter en til tross for god matlyst og en meny på øverste hylle. Jeg har imidlertid tro på at en gruppe ikke-utvokste dvergkeisere, nesten uansett art skal la seg fungere ved at gruppen utvikler seg til at et par dannes, og at resten så kan flyttes. Dvs. at jeg sitter igjen med et harmonisk par. Mange slike arter er oppdrettet i fangenskap, uten at dette er et umiddelbart mål for meg. Ellers har jeg liten tro på eller særlig ønske om å forsøke flere grupper med damsler. Stort sett alt jeg klarer å finne om slike og chromiser ser lovende ut, men svakeste individ blir hakkekylling, og når denne ryker kommer neste på listen. Med det sluttresultat at man sitter igjen med i beste fall 2-3 stk, ofte ikke mer enn en. Salarias ramous er en annen jeg ønsker å forsøke å få til et etablert par. Copperband eller pinsettfisk, som jeg er vant til å kalle den, vil antagelig fungere godt, akkurat som mange andre nærbeslektede sommerfuglarter. Ikke i min gate da koraller også er viktig😎
 5. Eagles nye rev

  Noen har det som plommen i egget...
 6. Analyseresultater fra Marinlab

  Jeg stusser litt på at slik jeg leser linken din så rapporterer ikke Marinlabs referanseverdiene, altså hva du burde sammenligne med, kun resultatet av testen. For akvarister flest blir det dermed vanskelig å vite hvordan man skal tolke det enkelte resultatet. Når jeg ser resultatene er det ingen alarmerende verdier, men du bør som Vegard er inne på se over ditt tekniske utstyr og inspisere om pumper evt annet har fritt metall kontakt med vann, altså at det finnes utstyr som kan medføre lekkasjer av metall som kan medføre problemer på sikt. Har du Kina pumper/utstyr bør du spesielt være på vakt...
 7. Hei Jeg tenker at dette kan være utgangspunkt for en diskusjon og deling av erfaringer når det gjelder å holde fisk i et saltvannsakvarium. Min tanke er at mange av oss kjøper en og en fisk, altså en av hver art, hvorfor gjør vi det? "Er det fordi saltvannsfisk bare trives alene?" "Er det fordi den enkelte art vil plage artsfrender?" "Er det fordi fiskene er så kostbare at vi bare har råd til et individ?" Sammenligner vi med ferskvannsakvarier er det kun unntaksvis at akvarister velger enkeltindivider. De fleste av oss har en forståelse av at visse arter trives best parvis, i grupper eller i stimer. Og at vi kjøper antall fisk deretter. Hvorfor endrer vi tankesett når det gjelder saltvann? Noen svar kan kanskje være: "Å holde flere individer byr på problemer fordi aggresjon, plassbehov, størrelse andre årsaker forhindrer det." "Fisken er så kostbar at jeg har bare råd til et individ". "For meg er det å ha et rent prydakvarium viktigst, derfor vil jeg ha så stor variasjon i fiskebestand som mulig." Jeg håper med dette å skape grunnlag for en tråd hvor vi kan dele erfaringer og synspunkter på fiskehtld og fiskesammensetning i et salt akvarium, som forhåpentligvis også kan bringe oss nærmere hva som er naturlig og rett for fisken: "Er det rett å i et begrenset volum holde en fiskeart som ikke tillater å innfri artens naturlige behov?" "Har vi vurdert artens naturlige behov før vi kjøper?" "Hvordan kan vi få enda større glede/utbytte av å holde en art?" Kan vi som saltvannsakvarister komme dit ferskvannsakvarister er at målet for å holde arten er at den formerer seg? Mange spørsmål, men håper dette kan bidra til å engasjere.
 8. Hjelp til ampeoppheng

  OK, festet på første bildet er samme type jeg har. På gamlekaret var to lamper festet med to vaiere i taket. På nykaret er tre lamper montert på en aluprofil, med 2x2 takfester i ytterkant. Se bildene:
 9. Hjelp til ampeoppheng

  Hvis vaier øverst i nedre bildet viser oppheng fra tak, tenker jeg du kan trekke vaier i lsmpefedtet i øvre bildet gjennom der vaier er avbildet nederst i nedre bilde og trekkes gjennom samme feste på motsatt side. Om du så justerer rett bør lampen henge i vater. Var det forståelig eller en løsning du kan bruke?
 10. Godt tips e-mu. Forstår jeg deg rett at du har en type tidsur i kontakten til nivåføleren? Som altså står på en maks tid? Jeg lurer på type tidsur? For det må vel da «nullstille» seg igjen hvis nivåføleren kutter strømmen til tidsurer pga oppnådd nivå?
 11. For de som venter, så er neste steg at det settes en dato for årsmøte av styret. Vi har som tidligere nevnt kandidater til valget, men som valgkomitemedlem synes jeg det alltid er rom for andre forslag.
 12. Aleks akvarium 720l

  Fantastisk akvarium og misunnelsesverdig gutterom, les furterom. Regner med du spiler lotto og kommer fra Verdal med tanke på vinnerlykke når jeg ser fragkaret du vant Eller kjøpte du jævl... mange lodd?
 13. Jonas; jeg har ingen praktisk erfaring med Deltec sin rensetopp, men har spekulert på den flere ganger. Den har i mine oppsett blitt forkastet fordi den har vært litt for plasskrevende. Slik sett er Helixen bedre for meg. Hadde jeg skulle kjøpt ny RE BK skummer nå hadde jeg valgt MIni BK 200 som er beregnet for 1000 liter, min deluxe 200 går til 1500 liter, og er ikke helt enkel å få til å fungere helt optimalt. Den må kjøres med ganske høy pumpe effekt og våtskumming i mitt lite belastede system. En Mini BK 200 fantes ikke når jeg kjøpte sist, men den hadde skapt litt mer spillerom i sumpen også, særlig slim line versjonen med pumpen internt i skummeren. Dermed er min erfaring at RE bør man kunne stole på produsentens kapasitets angivelse, men for en del andre produsenter er jeg ikke like sikker. RE frarådet meg faktisk deluxen og anbefalte Mini 180, men jeg var nok litt sta, .......som vanlig Om det fantes en kjøper på min nåværende, kunne jeg vært fristet til å investere i mindre, men markedet og betalingsvilligheten i Norge for slikt er dessverre elendig.
 14. Er det noen flere som bruker kalkmikser her, og evt hvilke erfaringer har dere?
 15. Jeg har i alle år siden jeg tok opp salthobbyen igjen for snart 12 år siden brukt kalkvannstilsetning. Jeg brukte det faktisk i forrige runde også på slutten av 80 og begynnelsen av 90 tallet. Den gang etter å ha hørt et foredrag om tema med Alf Jacob Nilsen, og ved å bruke manuelle tilsetninger av mettet kalkvann når jeg etterfylle for fordampning. Nå de senere år har jeg sørget for automatisk kalktilsetning først vha en Deltec mikser og nå den senere tid med en KW Reactor 300 fra Julian Sprung. Begge fungerer helt utmerket for formålet og virker slik at de plasseres i tilførselen fra RO tanken til akvarium eller sump. I mikseren tilsettes kalkpulver i form av kalsiumhydroksyd, som så løses langsomt når RO vann passerer gjennom på vei til akvariet eller sumpen. I mikseren blir det da en mettet løsning av kalkvann som tilsettes til systemet så fort nivåføleren (ATO) trigget pumpen i RO tanken. I denne mettede løsning er det en meget høy pH som altså skyldes løste hydroksydioner. I tillegg blir det tilsatt kalsium i ionisk form, som jo er hovedhensikten med kalkvannstilsetning. Det jeg er interessert i å høre om er andres erfaringer når det gjelder kvalitet og renhet på de kalkproduktene som brukes. Ideelt bør alt løse seg, samtidig bør man for å opprettholde effekten sørge for at det alltid finnes litt kalkpulver i bunn av mikseren. Går den tom, så får man jo ingen glede av den... Imidlertid bør det ikke overfylles for mye, fordi da er det endel pulver som ikke løses, og tilslutt danner en «kladd» med hvit hard masse. Altså en balanse mellom ikke for lite og ikke for mye kalkpulver. Jeg har funnet det praktisk å tilsette 6-7 teskjeer, og dette forbrukes i nåværende oppsett ila snaut 2 uker. Deltec Aqua Crown kalkwasser powder og Rowa Kalk er de to variantene jeg liker å bruke fordi de er så rene at jeg ikke får noe uløselig restprodukt når jeg er moderat med mengden. Tidligere har jeg testet noen no-brand produkter med noe mindre hell pga uløselige rester, som derfor har medført merarbeid i renhold av utstyret. Kalkmikser er som dere forstår en gammel teknologi, billig og enkel i bruk og har flere gode egenskaper: Tilsetning av kalsium er åpenbart. KH stabilisering er en annen pga hydroksyd bidrar til økt bikarbonat/karbonat. Ved tilsetning bindes også noe fosfat, litt etter samme prinsipp som lantanklorid. Det man skal være OBS på er å ikke ha for stor mikser eller alfor mye kalkpulver i denne. Skulle man få et teknisk problem, f.eks. at nivåsensor kutter ut og RO reservoaret overfyller akvariet, blir det stor risiko for rask økning av pH, vannet blakkes og korallproblemer blir fort en konsekvens. NB! Kalkpulver/kalsiumhydroksyd er irriterende så håndter det varsomt og unngå å få det på hender og i øyne. Selv om mange nå kjører mer «moderne» regimer som Balling og avarter av dette, så kan likevel en liten kalkmikser være et supplement nettopp for KH stabilisering og evt spare noen kr på kalsiumklorid og KH buffer i Balling. Og til slutt min personlige mening jeg er overbevist er rett: En kombinasjon av kalkmikser og kalsiumreaktor er (kontra til Balling) den åpenbart enkleste og rimeligste metoden for balansert tilsetning av mineraler til akvariet, så snart akvariestørrelsen passerer 500 liter og akvarister har fokus på stenkoraller😀. Kan være en litt større investering, men driftskostnadene er ubetydelig.
×