Gå til innhold
Informasjon
 • Vi jobber med flere funksjoner
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Benytt kjøp og salg-funksjonen fra menyen

Eagle

Moderatorer
 • Innholdsteller

  2 708
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  18

Eagle vant dagen sist August 19

Eagle hadde mest likt innhold!

Nettsamfunnsomdømme

714 Excellent

Om Eagle

 • Rang
  Trådmoderator
 • Bursdag 07. aug. 1961

Converted

 • Biografi
  Godt gift, to barn

Converted

 • Bosted
  Gjettum/Valler i Bærum

Converted

 • Interesser
  Foruten familien: Akvarier og god til å spille dårlig golf

Converted

 • Yrke
  Bioingeniør, leveranser av analyseutstyr til laboratorier

Converted

 • Fylke
  Akershus

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Tid igjen: 2 år og 8 måneder

  • TIL SALGS
  • Brukt

  Selger en slik anemone ca to knyttnever stor. Den er en av tre avleggere fra den opprinnelige som delte seg i tre. Sitter på en separat keramikk/LS bit som medfølger. Bør hentes, sender derfor ikke.

  kr400,00

 2. Eagle

  Den optimale sump

  Jeg tenker på tilsvarende slike Rollermatløsninger. Fra RE heter disse: https://royalexclusiv.net/en/dreamboxes/dreambox-filter-sytems-3-0/ Alkatronicen ble bestilt før helgen og det drøyer nok litt pga leveringstid. Jeg vet ikke om det er noen norske akvarister med praktisk erfaring med denne ennå, så om jeg får ånden over meg så lager jeg en liten tråd her etterhvert😎
 3. Eagle

  Øyvinds RS Reefer XXL 625

  Karet ditt har blitt fantastisk fint til tross for kort driftstid. Om du har hatt noe av de vanlige algefasene mange av oss får, så må de ha vært kortvarige. Hvor mange bangaier har du?
 4. Eagle

  Den optimale sump

  Veldig spennende tema, men som jeg er nær ved å si det ikke finnes noen endelig løsning på. Jeg har som endel vet en Dreambox, en fantastisk bygget sump, solid og vel gjennomtenkte løsninger, fint med deksler som bidrar til mindre søl, fordampning og som gir et ryddig inntrykk. Meeeen 100 % fornøyd er jeg ikke, og det skyldes ikke Dreamboxen i seg selv fordi for meg ville drømmen være å kunne ha sumpen frittstående i et tilstøtende rom, ikke i kabinettet under karet som jeg har nå. Så svaret på den optimale sump for meg er: En som står i et åpent lett tilgjengelig areal; for enkel adkomst til alt innhold uten å kravle rundt på gulvet og leke slangemenneske for å komme til de ulike komponentene. Jeg skulle ønske at sumpen kunne vært modulær; kunne supplere med flere eller fjerne kammere etterhvert som behov og nye målsetninger og supplering med annet utstyr etc melder seg. Siden jeg kjøpte min for 3 år siden, en sump jeg tenkte skulle løse nesten all mine ønskemål hvor kun supplering med en ekstern kalkmikser og reaktor har jeg: Byttet ut medfølgende 800 um filtersokker med først 200 um, deretter endt opp med 400 um. 800 er for grove, 200 er for fine, går fort tette med den høye flow jeg har så 400 er en god mellomløsning. Kjørt med Deltec KM500 og 501 mikser/reaktor utenfor sump, men pga litt stor risiko for lekkasjer har jeg byttet til en Twolittlefishies hangon KW reactor 300 for mikser og en Tunze 3171 selvaspirerende kalkreaktor plassert i sumpen. Sistenevnte er så kompakt og lav at den får plass i og under lokkene i Dreamboxen. Jeg har to mediareaktorer hvor en gikk med biopellets fra starten og den andre med kull. Nå er biopelletsen kastet ut og erstattet med siporax, den andre kjører fortsatt kull, men delt i to vha blåfilterinnsatser hvor andre del kjører GFO. Har brukt Rowaphos, men har konvertert til Faunamarins PowerPhos da denne er litt grovere i konsistensen og dermed mindre søl og pes. Under planleggingen bokstavelig talt dre... jeg i buksa. Glemte nemlig plass til UV, noe jeg har smertelig fått erfare ALLTID bør være med. Det er nå montert, om enn ikke på en helt optimal plass. Hvis sumpen kunne enkelt bygges om, så ville jeg vurdert fleecebox i stedet for filtersokker, også savner jeg mitt Chaetomorpharefugium fra mitt gamle oppsett. For fleece måtte jeg byttet hele sumpen, det er uaktuelt... For alger kan jeg se på de mindre nye algereaktorene, men jeg synes det er for mye pes oå tynne ut algene i slike. Jeg kan få plass til et Dreambox refugium, men det blir veldig mye pes å få plass. Videre har jeg nettopp bestilt en Alkatronic KH kontrollenhet. Denne skulle jeg ønske å ha inne i kabinettet, men det er ikke plass, derfor må den monteres utenfor. Mao. slik utviklingen er i vår hobby er fleksibilitet kanskje det viktigste i en optimal sump.
 5. Eagle

  Comeback! Mine akvarier

  Jeg tenker det er åpenbart at bioload i et dsb system må holdes under kontroll, og fiskemengde og fóring må følges nøye. Hvor lenge har systemet kjørt og hvor tykt bunnlag startet du med? Interessant at du kan se at bunnlaget reduseres, og siden du sier det skråner, så er vel også effekten noe variabel? Altså bedre der det er tykt enn der det er tynt? Kjører du bare sand eller har du supplert med noe annet f.eks. Miracle Mud?
 6. Eagle

  NH3

  Det viktigste er å finne årsak til målbar ammoniakk. Er dette et nytt eller innkjørt akvarium? I nytt er det vanlig med litt ammoniakk før nitrifikasjonsprosessene har kommet ordentlig i gang. Tålmodighet er dermed løsningen. Hvis det er et etablert kar, er det noe som ligger og råtner; død fisk, for mye fóring? Hvis så er fjerning av årsak og et eller flere vannskift første tiltak før du evt investerer i diverse midler du får anbefalt på Facebook😉
 7. Eagle

  Drøbaks revet 720l

  Mine LX6100HV har gått i snart 6 år med noen få måneders avbrekk, og jeg er 100% sikker på at det er de eldste av denne typen Mitras i Norge😉 Om 7200 er bedre, kan være siden de er nyere og bygger på erfaring/produktutvikling, men for egen del tror jeg oppgradering for meg tar jeg når lampene faktisk trenger det. Osmose eller ikke blir jo litt å synse, jeg har aldri vært uten så vet ikke hva jeg ville fått til med springvann. I alle fall har du guts som kjører på uten. Jeg bruker dette anlegget kjøpt her: http://rent-postevand.dk/shop/Vandfilter/Omvendt-osmose/RO500SS I ettermiddag produserte anlegget 140 liter på 126 minutter, altså litt over to timer. Boosterpumpe og relativt høy temperatur på kaldtvannsspringen gir bra kapasitet.
 8. Eagle

  Comeback! Mine akvarier

  Kjempefint du bidrar her Håvard med interessante kar. Hvor er det du har DSB, og kan du si litt om erfaringene dine med det?
 9. Eagle

  Led...hva er greit nok?

  Er det noen som burde vite det meste om hva mykkoraller krever av lys, så er det vel deg Sven-Egil😜 Har du spesifisert hva du i så måte trenger eller ønsker deg? Jeg kan si litt kort om de lampene jeg har hatt siste årene. Først kjøpte jeg brukt to slike lamper du linket til for et avlasting/frag/karantenekar, to dekket karet som var 90x60x38 cm. De lyste, meeen kun noen få måneder før først de hvite og deretter de blå døde. Lampene bråkte som et uvær, godt jeg hadde de i furtebua i kjelleren. Lysmessig helt ubrukelig for mine frags som var mest sps. Senere kjøpte jeg et par Bridgelux lamper på Ebay også med blåhvitt lys. Lampene ga mer lys enn førstnevnte, men husk å bestille med noen (gjerne et dusin ekstra poweradaptere....) for de ryker raskt. Ene lampen virker greit ennå etter 4-5 år, men kun for at noen ciklider ikke skal leve i mørket.... Mine to gode LED lampe erfaringer er: Maxspect Razor; smekre lamper kun med blåhvitt lys, men som kan programmeres enkelt på selve lampen. Jeg kjøpte en slik på tilbud på Webzoo for et oppbevaringskar for koraller mellom det gamle og nye stuekaret mitt. De fleste av korallene greide seg helt fint 7-8 måneder, igjen sps. Jeg vet ikke, men vil anta at du bør kikke på Razor hvis du vil ha en grei lampe til en lav til medium prisklasse. Lampen min som i utgangspunktet er for saltvann, brukes nå på et ferskvannskar hvor jeg nesten kan se plantene vokse. GHL Mitras tilhører de dyrere «fullspektrumalternativer», men det har vært litt tilbud hos GHL på de tidligere utgåtte modellene. Slik jeg ser det gir ikke siste versjon spesielt mye mer enn førstegenerasjon, som har fungert feilfritt hos meg i straks 6 år. Levetiden er mao. lang, noe jeg vet du sikkert synes er bra😉 Også kan du selv oppgradere dem med nye LED pucker om du vil, bare se på tråden til Tomas👍 Til slutt har du vurdert LED lysrør du kan sette i eksisterende T5 armaturer? Jeg har ingen erfaring med slike, men mener å ha hørt at Torstein i Krizoo har endel å velge mellom.
 10. Eagle

  Drøbaks revet 720l

  Stå på Tomas dette blir sikkert bra. To saker jeg henger meg opp i : Oppgradering LED lamper, hvorfor? Var de gamle elementene defefekte eller utslitte elle kun for å få samme som de nye versjonene i 7000 serien? Kjører selv LX6100HV og siden de har vært i drift siden 2012, er fortsatt helt OK, kanskje en lignende oppgradering kan bli aktuell etterhvert... Når du bruker springvann, er du sikker på en stabil kvalitet, evt er du ikke innstilt på å kjøre sps i oppsettet?
 11. Eagle

  Kan noen identifisere denne bløtkorallen?

  Ha sååå myk er jeg ikke, men tror Cattunger er inne på sporet, en ikke helt utsprunget Xenia korall er mitt råtips.
 12. Eagle

  En annerledes oppstart

  Velkommen hit Alf👍 Først er det veldig inspirerende å høre om dine tanker og planer utfra et utfordrende utgangspunkt, håper du får til dette, og kanskje finnes det noen av oss i ditt nærområde som også kan hjelpe til. Når det gjelder dine utstyrsvalg heller jeg personlig veldig til Waterbox som jeg antar du har sett via Tropestua i Oslo. Det ser ut til å være en produsent med flotte kar og med gode gjennomtenkte designs. Personlig er jeg mest glad i kar som har mer dybde enn høyde, fordi jeg føler dette gir mer dybdefølelse og dermed skaper mer mulighet for gode innredninger. Her er hvordan innredning skapes kunsten som avgjør om du får en illusjon av å se inn i et «hav» eller en vegg som stopper brått i en bakvegg. Når du nevner skummer og retur fra RE, så har jeg nettopp det selv og er veldig fornøyd. Bare pass på å ikke kjøpe større skummer enn RE anbefaler, min er i overkant stor... Men når du nevner Vortech pumper for sirkulasjon faller argumentet for lavt støynivå. For meg er selv de nye QD (Quiet Drive) pumpene å oppfatte som jetfly sammenlignet med andre pumper med motor internt i akvariet. Personlig har jeg alltid vært fan av Tunze, og de nye Stream 3 pumpene deres er virkelig lydløse. Generelt bør du først og fremst bestemme deg for hva du ønsker å holde av levende i akvariet. Bare fisk stiller andre krav enn kombinert med koraller. Og så er det ganske viktig ut fra hvilke koraller du vil ha om hvilke lyskilder, effektivitet til filtrering osv som blir aktuelt. Dessverre er aktivitetsnivået her på Saltvannsforum litt lavt, særlig nå i ferieperioden, men jeg håper du fortsetter å spørre og at vi som leser svarer deg.
 13. Eagle

  Førsteinntrykk: GHL KH Director

  Jeg fant en video som viste hvordan KH Director ser ut inni, og da ble jeg overbevist om at å sette den på høykant ikke er noen fantastisk idé... Men tror jeg skal kunne fikse en annen plassering som fortsatt er i kabinettet👍
 14. Eagle

  Øyvinds RS Reefer XXL 625

  De gangene jeg har kjørt karantene er det årsaker til å gjøre det; fisk som er tatt inn som ikke er 100 %, arter som er spesielt sensitive o.l. indikasjoner. Da kjører jeg tomt kar, med UV og skummer, skifter 1/3 til 1/2 av vannet hver andre til tredje dag. Har også hendt jeg har koblet til ozon på skummer, men det er kun et par ganger. Hvis nødvendig medisinerer jeg med kobberholdige preparater. Jeg kan ikke se for meg at ammonium eller nitrit blir noen utfordring slik. Så fort fisken ser frisk og rask ut etter minimum 14 dager i karantene, og den spiser uten å nøle, så er det oppi hovedkaret. Altså ingen biologisk filtrering her.
 15. Eagle

  Førsteinntrykk: GHL KH Director

  Men jeg må vel ha Profilux for å styre reaktor og evt kalkmikser? Det jeg tenker er å kunne stoppe/åpne CO2 tilførselen på reaktor. Kalkmikserkontroll ser jeg ikke helt poenget med siden denne bare er aktiv bare når det etterfylles RO vann. Men reaktoren bør kanskje kunne stoppes hvis KH skulle bli over grensen høy, alternativt hvis pH skulle bli lav. Jeg la ut en tråd på GHL forumet om dette med vertikal plassering, men dette er av en eller annen grunn ikke å anbefale. Håper det kommer noe mer begrunnede svar👍
×