Jump to content
Informasjon
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!

Eagle

Klubbmedlem
 • Content Count

  2,792
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  36

Eagle last won the day on June 11

Eagle had the most liked content!

Community Reputation

757 Excellent

1 Follower

About Eagle

 • Rank
  Trådmoderator
 • Birthday 08/07/1961

Converted

 • Biografi
  Godt gift, to barn

Converted

 • Bosted
  Gjettum/Valler i Bærum

Converted

 • Interesser
  Foruten familien: Akvarier og god til å spille dårlig golf

Converted

 • Yrke
  Bioingeniør, leveranser av analyseutstyr til laboratorier

Converted

 • Fylke
  Akershus

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Interessant å lese slike grundige og velbegrunnede tråder. Det er å håpe mange leser selv om aktiviteten i form av bidrag er noe laber fremdeles her inne. Jeg oppfatter du har et veldig klart fokus på mest mulig lys for sps, hvilket jo er helt rett for mange av de arter vi vanligvis holder. Det er vel knapt mulig å få til samme lysstyrke med lamper som det er i overflaten på revene, Imidlertid er det ikke helt feil å ha noen litt mer lyssvake soner hvis man vil holde koraller som lever dypere. Går selvfølgelig innredningsmessig an å skape overbygg som skaper skygger. Skal bli veldig interessant å se hva du får til av vekst og farger etterhvert.
 2. Den siste uken har jeg kjørt med ODA på Dosetronic. ODA Overall Dosing Adjustment er en automatisert funksjon som fininnstiller og autokorrigerer alle doseringene man har stilt inn, altså alle aktiverte kanaler/pumper i Dosetronic. Ratio mellom doseringene beholdes, men ODA sørger for at alle doseringer endres likt hvis behovet tilsier økt eller redusert forbruk i akvariet. Mao. når Alkatronic utfører en KH måling vil dosering korrigeres om nødvendig. Som bildet viser måler jeg pr nå med to timers intervaller og verdien må konkluderes å være rimelig stabil. Oooog jeg har ikke gjort noe på egenhånd, alt fungerer uten manuell innvirkning
 3. I dag har produsenten av Alkatronic og Dosetronic publisert det tredje produktet i serien; Mastertronic. Dette kan virkelig bli en kioskvelter med automatisk testing av nitrat, fosfat, kalsium og magnesium. Personlig skaper jo dette interesse spesielt med tanke på nitrat og fosfat. Må vel forutsette at sensitivitet blir tilstrekkelig, særlig for fosfat. Forøvrig er status på min bruk av AT og DT at KH nå holdes rimelig stabilt.
 4. Har du opplevd store fall i KH etter bruk av GFO? Hvis ja så faller vel ofte kalsium og antagelig magnesium også? Såvidt min erfaring kan jeg ikke se st verken KH eller andre elementer påvirkes nevneverdig når jeg har brukt Rowaphos eller andre GFO produkter. Om man har høye fosfatnivåer og gjør en hestekur med mye GFO på en gang har jeg lest at den plutselige fjerningen av fosfat kan «booste» en rask kalsifisering i korallene, som i sin tur kan redusere både KH og Ca/Mg. I så fall vil Alkatronic ved en lavere enn innstilt KH verdi også tilsette mer Ca og Mg. Om det skulle være slik at kun KH av en gitt årsak reduseres i vannsøylen, men ikke Ca og Mg, så kan man: 1. Øke mengde KH tilsatt via Dosetronic 2. Redusere mengde tilsatt Ca/Mg. Begge alternativ forutsetter manuell måling av Ca og Mg, og korrigeringer gjøres via appen enten ved å øke eller minske prosentuelt dosering gjennom døgnet, eller ved å øke/minske på noen gitte tidspunkt. I begge tilfeller lar man være å kopiere dosering fra en pumpe til de(n) andre. Slik jeg praktiserer pr nå tenker jeg at det skal store endringer til for Ca og Mg før det har noen praktisk betydning, mao om Ca er 390 eller 440 betyr ganske lite egentlig så lenge KH er stabil.
 5. Dosetronic vært i drift noen uker og doseringene ser etterhvert ut å treffe ganske så presist. Mitt mål pr nå er å holde KH mellom 7,7 og 8,0, som dermed er lagt inn i Alkatronic som grenseverdier. Faller en måling utenfor over, stoppes dosering, ved måling under doseres ekstra av både ATI Pro 1 og 2. Bildet viser hvor stabilt det faktisk er siste 3 døgn. Jeg er på ferie nå og har til tross for det kunne justere doseringene ved behov. Siste justering var 10. Juli.
 6. Hei Morten, du så mine Mitras LX6100HV i drift når du var hos meg i våres. Jeg kjøpte to av dem i 2012 med utgangspunkt i at jeg ville ha lamper med så fullspektret (naturlig) lys som mulig. Det ble en ny ekstra lampe for 3-4 år siden når jeg oppgraderte til større kar. Jeg har altså lamper som har fungert feilfritt i snart 7 år, og med 9 ulike leds i hver puck gir bortimot ubegrensede muligheter til å mikse den farge du måtte ønske. Har ikke regnet på antall timer, men når evt leds skulle begynne å ryke, kan jeg kjøpe nye pucker og bytte, om jeg da ikke ønsker å kjøpe nye lamper... Eneste jeg ikke er helt tilfreds med er at programmering og endringer av innstillinger må skje fysisk ved lampene. GHL er noe sidrompa og sverger til sin Control Center sw som ikke er web basert, krever kablet oppkobling eller lokal onsite bluetooth kobling mellom PC og lampe. På den annen side er denne sw gratis og laste ned fra GHL hjemmeside, og det er jo ingen grunn til stadig å endre lampeinnstillinger. Gjorde en del tilpasninger den første tiden, og har nå kjørt samme program siden starten av 2013...
 7. Jeg så bare første bildet ditt når jeg svarte. Nr 2 er bedre, min personlige mening, men hvis du klarer å få noe mer «luft» i mellom stenene så enda bedre. Tenk gjerne posisjoner du kan plassere og feste/lime sps fragger og nok vekstplass rundt.
 8. Sååå store koraller vil gjerne jeg også ha Flotte bilder Konrad
 9. Velkommen tilbake til hobbyen og til dette forumet, hyggelig å hilse på deg for noen dager siden. Herlig å oppdage at det er mer plass enn man trodde, pleier vanligvis å være motsatt Ser ut som du har et godt utgangspunkt. Forstår du skal bruke gammel brukt LS, da kan det være lurt å få satt i gang innkjøringen nå så du kanskje kan ha et kar som kan besettes med innbyggere i løpet av høsten. Innredningen ser OK ut, men skal du ha mye fokus på sps/lps så ville jeg valgt en del mindre sten og en luftigere scape. Da får du plass til flere koraller og bedre vekstmuligheter. sps som trives vokser faktisk ganske fort
 10. Dette blir strøkent, kjempeimponert
 11. Eagle

  En test av ICP-OES

  Deteksjonsgrenser for det enkelte element er noe jeg savner i rapporten. Mange ekementer angis jo som ikke funnet, men det kan godt være at teknikken/ATIs instrument ikke er følsom nok. Når det gjelder mangan som et eksempel, planlegger jeg å sende en ny prøve til høsten etter å ha kjørt ATI Essential Pro en stund. Det blir interessant i forhold til om mangan og kanskje andre sporelementer kan være i produktet.
 12. Hei Det finnes flere aktive saltvannsakvarister øst for Oslofjorden som sikkert kan bidra, litt usikker på status i selve Fredrikstad. Ellers, still gjerne dine spørsmål her på forumet så kan vi svare deg. Selv bor jeg i Bærum, så er du på disse kantet, så er du velkommen innom
 13. Eagle

  En test av ICP-OES

  Ikke minst fikk man jo et bevis på at RO anlegget fungerer: https://lab.atiaquaristik.com/publicAnalysis/45077
 14. Eagle

  En test av ICP-OES

  I dag har jeg mottatt min første testanalyse utført med ICP-OES. Årsaken til å investere i denne er at jeg nå har stoppet kalsiumreaktor, og skal starte opp med Balling etter å ha investert i Alkatronic for et halvår siden. Og nå skal bygge på med en Dosetronic doseringspumpe som skal tilsette ATI Essentials Pro. Tenkte det kunne være greit å ha et utgangspunkt for hvordan verdiene ligger før denne endringen. Umiddelbart ser det ikke så gærent ut i forhold til hva jeg har målt selv og hvordan jeg har håndtert tilsetninger etc. Kalsium er litt lav, fordi jeg nok ikke doserer nok manuelt siden reaktoren ble tatt bort. Strontium er høy fordi jeg gjennom laaang tid har dosert for et noe høyere nivå enn i naturlig sjøvann. Fosfat er lav og nitrat litt høy, noe jeg også har målt selv. Hva en lav mangan og fluor betyr er jeg mer usikker på, men får studere det litt. At barium er høy kan jeg ikke forestille meg har noen praktisk betydning da egenskapene er ganske lik kalsium og magnesium. Høy kalium visste jeg også, selv om den var høyere enn jeg har målt selv. Kalium er dosert for å "dope" frem litt blåfarger i ses. Jeg sendte min prøve til ATI, og fikk disse resultater: http://lab.atiaquaristik.com/share/859550abdd61f97e5331
 15. Tja litt sånn her også, navn er egentlig ikke såååå viktig så lenge korallene vokser og trives. Er jo litt fascinerende at veksten endrer seg i tilsynelatende like kar, kanskje bevegelser og strøm fra pumpene er den avgjørende faktor for hvordan veksten utvikler seg? Jeg ser ofte at acroer som får mer strøm tenderer til å bli kraftigere i grenene, akkurat som de forbereder seg med mer motstandskraft enn å bare strekke seg i lengderetningen.
×
×
 • Create New...