Gå til innhold
Informasjon
 • Husk å book neste Reefmeet i kalenderen. Søndag 24.03.19 i Drøbak. Mer info kommer
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • NYHET. Nå kan man legge ut objekter i "kjøp og salg" å motta bud hvis man ønsker. Sjekk det ut!
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!

Eagle

Moderatorer
 • Innholdsteller

  2 760
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  31

Eagle vant dagen sist Januar 5

Eagle hadde mest likt innhold!

Nettsamfunnsomdømme

742 Excellent

Om Eagle

 • Rang
  Trådmoderator
 • Bursdag 07. aug. 1961

Converted

 • Biografi
  Godt gift, to barn

Converted

 • Bosted
  Gjettum/Valler i Bærum

Converted

 • Interesser
  Foruten familien: Akvarier og god til å spille dårlig golf

Converted

 • Yrke
  Bioingeniør, leveranser av analyseutstyr til laboratorier

Converted

 • Fylke
  Akershus

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Eagle

  Test av Aqua Roche kunstig LS

  Altså, du kan jo bruke keramikken, den er jo ikke ubrukelig, men det tar antagelig bare lengre tid før du kan betrakte den å være like full av mikrobielt liv som frisk LS. Har du tålmodighet, kan du jo ta den ut av RO vannet og tørke den, da er du tilbake til utgangspunktet
 2. Eagle

  Test av Aqua Roche kunstig LS

  Hei Jeg har brukt Aquaroche i både det forrige og nåværende systemet. Ser du tenker 50/50 med LS, og det er nok ikke så dumt. Siste systemet mitt var jo 90/10, og det tar laaaaaaaaaaaaaang tid å få karet stabilt. Husk å bruke en miks bestående av modnet saltvann med bra konsentrasjon av bakterietilsetninger før du legger oppi den tørre keramikken. Dermed får du trukket bakteriene godt inn i keramikken, ikke bare at bakteriene etablerer seg på overflaten.
 3. Eagle

  Tropic Marine Alca - balance

  Naturlig sjøvann/overflatevann typisk funnet på korallrevene holder en KH på ca 7. For korallakvarier er det ikke farlig å holde et noe høyere nivå, ja faktisk 9-11 er ofte OK, under forutsetning av at ikke akvariet er veldig næringsfattig. I så fall bør man unngå for høy KH da en del rapporter tyder på at særlig sps koraller kan bli"brent" i vekstsonene. Jeg tenker at å holde nivået mellom 7 og 8 er optimalt, opptil 9 går som regel greit, men unngå høyere hvis man i regel måler lave fosfat og nitratnivåer. Google gjerne Randy Holmes Farley som er en kompetent ressurs når det gjelder akvariekjemi, han har gitt noen gode forklaringer på bakgrunnen for KH, blant annet her: https://www.reef2reef.com/threads/what-is-the-ideal-alkalinity.198189/ PS! Som mange kanskje har sett har jeg nylig kjørt i gang en Alkatronic, se egen tråd. Jeg hadde som mål å se om jeg kan stabilisere min KH på 8,0 til 8,5, men ser nå at dette kan bli utfordrende med mitt kalkmikser/reaktor oppsett. De siste målinger ligger nå pluss/minus 9,0, og stiger det mer, så må jeg antagelig justere hvordan min mikser brukes. Så mao. Ulf; KH på 11 burde ikke være skadelig så lenge fosfatnivået ditt er så høyt, men antar du ønsker å få fosfaten ned, og da bør nok KH reduseres også
 4. Eagle

  Grønne boblealger.

  Jeg hadde begge typer boblealger i det gamle systemet og holdt disse i sjakk vha fysisk fjerning når jeg skiftet vann. Et stivt type eheim rør på en slange punkterte boblene og sugde ut både innhold og skall. Hverken mitraxkrabber eller grevling (også kalt foxface av en for meg ubegripelig grunn...) gjorde noen særlig innsats. De små utbrudd jeg fikk i nye systemet forsvant på kort tid etter innsetting av disse: https://saltvannsforum.no/topic/25850-scartella-cristata-molly-miller-blenny/
 5. Takk for tipset Mr. Stian, kan være jeg går for en slik IKEA løsning, men skulle optimalt ha ønsket at skapet kun var maks 30-32 cm dypt. Med 37 cm vil det stikke litt utenfor akvariekabinettfronten, så estetikeren i meg er skeptisk. Ellers en oppdatering med status så langt, som kanskje er enklest illustrert med kurven slik den ser ut hittil. På bildet kan man se alle målinger utført siden oppstart sist fredag. De horisontale linjene representerer øvre og nedre av meg satte grenseverdier for ønsket KH nivå. Hver prikk representerer en måling: Rød betyr at målingen er under ønsket KH nivå, og Alkatronic vil da automatisk dosere til KH buffer for å bringe verdiene mot satt mål. Blå er over ønsket nivå, og kan hvis satt opp slik stoppe KH tilsetning fra Balling, eller stoppe kalsiumreaktor. Svart betyr at maskinen har gjort en ekstra måling fordi første måling avviker mer enn 0,2 dKH fra forrige måling, om parallellene er like eller tett på hverandre rapporteres første av de to målingene. Hvite er innenfor målet. Jeg har endret øvre/nedre grense flere ganger. Når jeg startet opp på fredag kveld hadde jeg delvis med vilje sørget for en noe lav start KH, dette for å teste hvordan Alkatronic ville jobbe med korrigeringer. Det lave nivået fikk jeg til ved å ikke etterfylle pulver i kalkmixeren på en stund... Hvis verdien målt ligger utenfor vil Alkatronic selv bestemme at den vi gjøre ny måling etter to timer. Pr nå er målingene og øvre/nedre satte målverdi ajour, og det betyr at ingen action utføres, og målingene gjentas etter den frekvens jeg har programmert den til, pr nå altså hver 3. time. Det varer nok ikke lenge nå når jeg ser hvor stabilt dette faktisk er før jeg øker intervallet mellom målinger til 5-6 timer som skal være anbefalt. NB! Jeg har egentlig et mål om at KH skal ligge omtrent stabilt på ca 8,0 som jeg anser som et godt utgangspunkt med mye steinkoraller i vekst. Verdien hoppet veldig fort opp og er pr nå litt for høy etter at jeg var litt raus med kalkpulver på søndag kveld, har derfor koblet fra mikseren for å se om verdien faller raskt ned igjen eller ikke. Kan også nevne at jeg i løpet av søndagen solgte et par store sps kolonier som utgjorde en kilo hver, og som forbrukte en del mineraler... På kort sikt forventer jeg derfor et lavere mineralforbruk. Det er foreløpig kort tid, men forhåpningene mine er at Alkatronic vil gi meg bedre oversikt og kontroll på mineraltilsetning og forbruk, slik at jeg raskere kan korrigere når nødvendig. Ikke som hittil hvor jeg i regel har utført manuelle målinger hver 2 til 4 uke.
 6. Som det fremgår av tidligere bilder så er min Alkatronic plassert åpent ved siden av akvariet. Dette byr på noen utfordringer, ikke så vakkert for estetikere og minimalister, ei heller fordi den ikke er heeeeeeelt lydløs. Etter inputs og god hjelp fra Jonas, vi har vært mer eller mindre online med hverandre i to døgn nå, så har jeg fått redusert min enhet støymessig en god del. Men fordi alle pumpene i Alkatronic har rimelig høy hastighet, er det ikke støyfritt. Dette bør evt interessenter ta med i betraktningen. For min del er jeg på utkikk etter et høyskap type overskap til kjøkken med mål 40Lx30Dx85H, gjerne med høyglans hvit front. Tanken er at dette passer designmessig ved siden av karet mitt, og foruten Alkatronic ksn romme alle Tunze controllere med alle sine mindre vakre svarte kabler. Å få dette inn i et skap vil støy kunne reduseres. Jeg vet HTH har slike skap, siden vi har relativt nytt kjøkken derfra, men klarer ikke å se om Ikea har så høye overskap, noen som vet? Hadde vært praktisk å ta en ti minutters tur (orker aldri lengre på Ikea...) og kjøpe et slikt skap Forøvrig jobber Alkatronicen jevnt og trutt med å bringe min KH opp på et ønsket nivå.
 7. Om CO2 nivået stiger og medfører reduksjon av pH som igjen medfører forbruk/reduksjon KH, så vil neste Alkatronic måling vise dette og kompensere ved å øke tilsetning av KH buffer. Den endelige effekten er at eksterne påvirkninger som mye folk i stuen eller andre CO2 økende kilder blir kompensert. Det blir kun et spørsmål om hvor hyppig du programmerer til å utføre måling.
 8. De er deilig med lang juleferie så man kan ta seg tid til å kjøre i gang slike nye verktøy. I dag er Alkatronic koblet opp med reagens, KH-buffer, kalibreringer av pumper og elektrode. Alt har gått på skinner med unntak av meg selv som ikke forstod rette slangedimensjoner med en gang. Alt var rett, så nå er de første målinger utført. Kort beskrevet er Alkatronic koblet slik at: Vann fra sump pumpes inn i et målebeger sammen med et reagens man kjøper i konsentrert form. Blandes ut 1 + 4 med RO vann. Det utføres en pH måling som så konverteres til KH verdi. Om KH er lavere enn ønsket setpunkt pumpes det inn KH buffer i følge standard ballingmetode. Jeg bruker nå Grotech Carbonate pro instant hvor 84 g blandes ut i 1 liter RO vann. Om KH skulle være for høy kan Alkatronic stoppe Ballingdosering eller i mitt tilfelle stoppe CO2 tilførselen i kalsiumreaktor. Trenger nok noen dager på stabilisering, men fire målinger i kveld viser tydelig st jeg burde supplere med kalsiumhydroksyd i min kalkmixer Siste måling viser god overensstemmelse mot manuelt utført Salifert test 5,8, se siste bilde. De øvrige bilder fra kalibring, målebeger og kalibreringsskjerm. All kommunikasjon gjøres fra iphone. Ipad og android fungerer også.
 9. Jeg har her tenkt å presentere mine erfaringer med Alkatronic, en ny kontrollenhet utviklet av Jonas Roman fra Sverige, som sørger for stabilisering av kanskje den viktigste parameter vi har, særlig når man har fokus på sensitive akvarieinnbyggere som sps koraller. Stabil KH eller alkalinitet har i teori og praksis vist seg å hjelpe alle øvrige mineralverdier til å holde seg på jevnt nivå, og derfor håper jeg å kunne erfare lignende resultater i mitt system fremover. Jeg kjøpte min enhet i november, og er i ferd med montering og igangkjøring i disse dager. Her et par bilder fra dagens siste forberedelser/aktiviteter. Benken(les nattbordet...) kan det være jeg bytter med et passende skap, hadde vært fint å få skjult både Alkatronicen, tilhørende reagenser samt ledningskaoset til pumpene mine. Et passende skap kan være et kjøkkenoverskap satt på gulvet med dimensjon 40-85-30 cm sånn ca.
 10. Ja nå tenkte jeg enten eller, så vil du ikke dele med deg av vodkaen så er zeostarten et alternativ for karet, om enn noe dyrere i lengden
 11. Kort input, vent med levende, men sørg for næring til bakteriene du tilsetter via Zeobak. Zeostart 3 eller en liten daglig dose vodka.
 12. Eagle

  UKENS TEMA 52: 1000 grunner til kræsj.

  Totale kræsj har jeg heldigvis sluppet, men kom til å tenke på noe som ble diskutert ofte før i tiden. Jeg tenker da på det såkalte «Old tank syndrome». Noen som kan skylde sine kræsj på det, eller er det ingen som nå for tiden holder akvariet i drift lenge nok?
 13. Eagle

  UKENS TEMA 1: Nyttårsforsett for 2019.

  Etter 3 års innkjøringsperiode er mitt nyttårsmål å vedlikeholde akvariet på nåværende stabilitetsnivå. Dvs. å sørge for at den vekst og fargeutvikling jeg har på koraller nå holder seg Også SKAL jeg montere og kjøre i gang Alkatronicen denne uken mens jeg fortsatt har juleferie og tid ledig til slikt.
 14. Støtter dette forslaget Kanskje rom for tråder om hvordan ulike bakterieprodukter kan bidra til næringsreduksjon også, og derigjennom redusere algevekst?
 15. Eagle

  Store koraller til salgs

  This advert is COMPLETED!

  • BYTTES
  • NY

  Selger to store koraller, egnet for dere med store kar som vil fylle opp litt raskt, eller for dere som liker å fragge og kanskje tjene litt penger. Seriatopora hystrix på størrelse med en fotball, kr 1000,- Stylophora milka fastgrodd på ls, også nesten like stor som førstnevnte, kr 1000,- Kr 1700,- for den som tar begge.Må hentes hos meg i Bærum, evt kan jeg levere i nærområdet.

  kr1 000,00

×