Jump to content
Informasjon
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!

Eagle

Klubbmedlem
 • Content Count

  2,815
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  36

Eagle last won the day on June 11 2019

Eagle had the most liked content!

Community Reputation

763 Excellent

1 Follower

About Eagle

 • Rank
  Trådmoderator
 • Birthday 08/07/1961

Converted

 • Biografi
  Godt gift, to barn

Converted

 • Bosted
  Gjettum/Valler i Bærum

Converted

 • Interesser
  Foruten familien: Akvarier og god til å spille dårlig golf

Converted

 • Yrke
  Bioingeniør, leveranser av analyseutstyr til laboratorier

Converted

 • Fylke
  Akershus

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Så bra! Når er datoen for dette?
 2. Jeg kommer og kan ta med noen pinner til auksjon.
 3. Ikke mye respons her e-mu, så får tenke litt høyt siden jeg ikke har erfaring med dette «problemet» helt konkret. Løsne fra underlag; som andre anemoner ved å massere foten til den løsner, bruke en powerhead mot foten. Antagelig ikke så praktisk gjennomførbart i ditt lille hav Drepe; kalkvannspasta eller Joes Juice. Alle anemoner vil vel være like lite glade i dette som glassroser er, altså spise og deretter gå i oppløsning. Regner med du har tenkt i samme baner
 4. Dette ser sååå bra ut Stian. Så fantastisk å se så nevenyttige og ikke minst fantasirike deltagere her inne. Med et snev av misunnelse for hva man kan få til med plass og mulighet til å omsette fantasi og nevenyttighet til virkelighet. Det blir veldig spennende å se (ikke om, men når) dette karet vokser til med koraller
 5. Jeg så for et par uker siden at de hadde Alkatronic på Oslo Dyrebutikk, men om de har reagens og sender vet jeg ikke.
 6. Regner med blåskjelltilgangen er optimal hos deg, så da kan man holde slike vriene husdyr. Har lurt litt selv i svake øyeblikk på om jeg skal forsøke en pinset eller to/tre for første gang siden 70-tallet, men da skal jeg vite at de spiser mer enn blåskjell på forhånd. Den ene gangen jeg hadde en slik var i 79, hadde den et døgn før den var tilbake i butikken. Da hadde den halshugd mine vakre fjærmarker.
 7. Levende sten kalles levende fordi det i realiteten er gamle døde korallformasjoner, altså rester av revbyggende koraller, som inneholder mye levende mikroliv, bakterier, smådyr etc.. Dette består i all hovedsak av porøse materialer hvor kalsium/magnesiumbaserte forbindelser utgjør hovedmateriale, vi kaller det gjerne aragonitt. Betegnelsen levende gis fordi materialets porositet gir stor overflate pr volum. Ser du har ca 50 kg død levende sten, det er altså levende sten brukt i akvarium, så tatt ut og tørket. Jeg pleier å kalle dette gammel moro, fordi steinen kan inneholde relativt mye dødt biologiske rester av bakterier, mindre organismer osv. Når du blir anbefalt å legge dette i sjøen så er dette hovedsaklig for å få skylt ut eller vasket ut endel av dette materialet. 1 uke er neppe nok, jeg har ingen personlig erfaring med slik kurering, men har sett de som har benyttet metoden i alle fall latt stenen ligge i sjøen noen måneder. Om du gjør dette er det viktig å beholde saltholdighet og fuktighet i stenen. Altså flytte stenen fra sjøen til akvariet eller til en mellomlagring med saltvann. Om du bruker denne metoden vil jeg uansett anbefale deg å kjøpe noen få kilo "fersk og viril" sten i en butikk slik at du får tilført en god startkultur bakterier som kan smitte til din gamle sten. Oppsummert: Når stenen er ferdig kurert i sjø eller i annet saltvann, la den fortsatt være fuktig av saltvann, du kan lime/stripse sten fuktig, plasser så stenen i akvariet hvor du allerede har fylt opp med ferdig laget saltvann og riktig temperert.
 8. Dette er helt rått Konrad! Må være et av de vakreste sps kar vi har sett her på forumet. Jeg lurer på pinsetten din, har du hatt den lenge, og hva fører du den med, spiser den glassroser?
 9. WAF er ekstremt viktig hvis man skal få lov til å utvikle og dyrke sine lidenskaper. En helt standard liten intern sirkulasjonspumpe med en liten nippel for luftinnsug vil gjøre nytten for kontroll på luft i overrenningen, f.eks. denne: https://www.eheim.com/en_GB/products/technology/pumps/powerhead Koble en luftslange mellom overrenningen og den nippelen du ser en slangestuss på i bildelinken så er du ajour, jeg har brukt mye Eheim i mine salte kar uten noen problemer. Filtrering i saltvann er et stoooort tema, mange løsninger, mange meninger og erfaringer. Min personlige er å redusere filtere til det du absolutt må ha og evt. på sikt supplere med hva som kan optimalisere ditt akvarium dit du selv ønsker. Trenden i hobbyen nå er å ikke fylle opp altfor mye levende sten i selve akvariet slik at inntrykket blir litt mer luftig og plass til koraller og annet snadder. Da kan ledig plass i en sump være et fint sted å ha levende sten for maksimal biologisk filtrering. Mekanisk partikkelfiltrering er generelt kun nødvendig hvis det fòres mye eller det skulle være annet partikulært som havner i sump. Samtidig er partikkelfiltrering en potensiell nitratfelle hvis man ikke har et nitidig og grundig/hyppig renhold. Kan nevne at jeg selv trodde jeg hadde et bra biologisk filter med en beholder fylt med siporax, et porøst materiale som i teorien skal gi stor overflate for vekst av nyttige bakterier. Satte inn dette for ca 2 år siden, og "har glemt det deretter", i høst har nitratverdiene økt med påfølgende algetilvekst. For en uke siden tok jeg bort siporaxen, og i kveld er det knapt alger igjen i karet. Mitt forslag: Begynn med skummer og intet annet, kanskje en filtersokk på nedrenningen til sumpen som fjerner partikler kan være OK. NB! filtersokker krever jevnlig rens, og/ellervask. Om det på sikt skulle være behov for filter for å holde f.eks. fosfat under kontroll, så er et mediefilter med Rowaphos materiale en sikker vinner.
 10. Velkommen hit Geir. Håper du vil få hjelp her og umiddelbart vil jeg sterkt anbefale deg å følge Gautes forslag om å ta kontakt med de lokale kapasitetene. Alle tre er meget dyktige og har lang erfaring. Det å treffes face to face er kjempebra når man er ny i faget og spørsmålene strømmer på i strie strømmer. Om du bruker litt tid i forumets kategori Medlemmers akvarium kan du finne flere tråder som omhandler saltvann i Juwel akvarier både med og uten sump. https://saltvannsforum.no/forum/38-medlemmers-akvarium/ Om du, som jeg ser du vurderer, får til en sump så er det mange fordeler; volumet blir større og ikke minst får du skjult teknisk utstyr som jo ikke er det blikkfanget vi ønsker å se på i et akvarium. Overrenningsboks kan fungere fint, men bør følges med. Jeg brukte selv en Tunze sådan for endel år siden på et lite oppsett jeg hadde da. Opplevde at det dannet seg luft i overrenningsrøret som til sist stoppet flowen. Jeg klarte å fjerne denne risiko vha en liten powerhead som jo ofte har et luftinnsug. en slange mellom overflowrøret akkurat i toppen/bøyen koblet til powerhead sugde ut all luft som ble dannet. Slik kunne det gå i månedsvis uten innvirken. https://www.tunze.com/DE/en/details/1074_2-overflow-box.html Ser du skriver Quantum skummer, er dette en Nyos? Hvis ja skal det være gode skummere som får bra omtale, jeg kjenner ikke fabrikatet selv, så viktig er å tenke på om den er dimensjonert så den får plass, og at den har nødvendig effekt i forhold til akvariets volum og belastning av fisk og annen moro. Skummer er uansett etter min mening det viktigste tekniske hjelpemiddelet for å oppnå gode vilkår. Har du sump, velg en skummer du får plass til i sumpen, slike er selvsugende og trenger som regel bare den pumpen som inngår. Ta bort det indre filteret slik du selv foreslår, og vil du bruke et eksternt bøttefilter er mitt forslag å vente med dette til karet er innkjørt, 6-8 måneder, fylle det så med et porøst materiale som kan fungere biologisk, f.eks. Siporax er utmerket for formålet. NB! Bruk i så fall et forfilmer på innsuget slik at alt partikulært tas bort før det kommer inn i hovedfilteret. Forfilter blir dermed et mekanisk partikkelfilter mens bøttefilteret med en moderat flow kan fungere i laaang tid som biologisk filter.
 11. Oppdaterer litt her selv om interessen åpenbart ikke er veldig intens. Sist uke hadde jeg mye aktiviteter med dette utstyret. Først oppdaget jeg at Dosetronic ikke fungerte helt som forutsatt KH verdiene dalte langsom selv om det så ut som det ble dosert fra ATI flaskene. Etter litt konferering med Jonas Roman og med produsent Focustronic ble det klart at styringsprogrammet, som lagres på et microSD kort var korrupt. Etter konkret feedback og filer tilsendt I løpet av kort tid fikk jeg fikset denne. Samtidig hadde jeg utsatt en programvareoppdatering på Alkatronic som var lansert for en stund tilbake. Denne er installert og nå er pumpene blitt ytterligere Mer støysvake og man får nå også vist pH verdiene i app og cloud. Det ble litt justeringer etter en såpass stor oppdatering,, men nå er alt stabilt igjen. Jeg har ligget noe lavt i pH, noe som skyldes sump i lukket kabinett med beskjeden frisklufttilgang, vi er flere personer i husstanden som produserer CO2. Nå med pH målinger kontinuerlig har jeg justert opp KH noe, grenseverdier nå mellom 7,9 og 8,3 så toucher pH 8,0, hvilket er akseptabelt. Bruker forøvrig CO2 adsorber på skummerens luftinnsug.
 12. Eagle

  Hva er dette?

  Aha de der så jeg ikke engang kremt.., Ser ut som Vermetidae- ormesnegler. Mange av disse er vel generelt harmløse, mens andre kan skade bl.a. koraller. Hvis du ser eller mener de påvirker andre skapninger negativt, så får du vurdere om den/de skal bort. Personlig ville jeg vært mest obs på algene
 13. Om det blir auksjon kan jeg bidra som selger, antagelig ikke så store mengder objekter, men noe skal jeg klare.
 14. Eagle

  Hva er dette?

  Bildet er litt vanskelig å tolke via mobil, men jeg synes dette ligner på Caulerpa alger evt en profera type. Altså en grønn makroalge Caulerpa formerer seg generelt ved sideskudd, og er relativt enkelt å nappe ut av karet, men kanskje ikke heeeelt enkelt å fjerne absolutt alt. Et tydelig tegn på overskuddsnæring i akvariet. NB! Hvis min antagelse er rett så vær OBS på at Caulerpa også kan formere seg vha. sporer, og da kan du få en «eksplosiv» vekst. Så lenge veksten er beskjeden og under kontroll er ikke dette farlig, men med en som nevnt kraftig vekst, kan de fort gro over kiraller etc.
 15. Eagle

  Når fraggen ble voksen.

  Omtrent så stor som en tilsvarende jeg solgte for en tid tilbake. Du må jobbe litt for å få flere saltiser i nærområdet ditt, slik at du har noen å dele med. Fin dekorasjon i bokhylla, samtidig litt trist at den ikke kunne få leve videre i et annet akvarium.
×
×
 • Create New...