Jump to content
Informasjon
 • COVID 19 har dessverre satt en midlertidig stopper for Reefmeet og hjemmemøter
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!

Magk

Members
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About Magk

 • Rank
  Member

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hei, Driver å tegner akvarierom og har noen spm. jeg håper dere kan hjelpe meg med. Rommet vil være 220x350 og akvariet som er 80cm dypt vil være plassert i langveggen. Med mindre kar og utstyr på veggen vis-a-vis akvariet vil jeg effektivt ha 100-110cm å bevege meg på (dvs. Ca. 100x350cm fri gulvplass). Er dette nok for alt som skal utføres av vannbytte osv. Planen er å ha sumpen under hovedkaret, avhengig av hva jeg velger som akvariestand så vil det være mellom 40 og 50 cm plass over sumpen og jeg vil ha 60 cm plass mellom hovedkaret og taket. Hovedkaret vil stå 1m over gulvet og er 80cm i både høyde og dybde. Sumpen blir 50cm høy og 60 cm dyp. Vil jeg ha god nok plass til å enkelt utføre vedlikehold? Til dere som har akvarierom og akvariet montert i veggen, hvordan har dere løst dette ift. fukt? Nå har jeg planer om dekkglass på både hovedkar og sump men dette vil jo ikke dekke 100% så jeg regner med at det likevel må bli noe fukt... hvilke materialer har dere brukt? Regner med at gips ikke er aktuelt på vegg? På gulv inne i akvarierommet tenkte jeg å smøre membran men jeg har ikke sluk. Det er derimot sluk på naborommet for vannbytter men i tilfelle lekkasje vil ikke dette ta unna noe vann. Høres dette greit ut eller har dere noen kommentarer?
 2. Er det med alger fortsatt tilfelle? Jeg ville tro at lysmengden ikke lenger var begrensende faktor for alger da man nå ofte har veldig sterkt belysning i akvariet.
 3. Magk

  Sump

  Det var smart! Da trenger jeg ikke plass til mer enn rundt 75 liter ekstra vann i sumpen. Det går seg til sakte men sikkert dette.. :-) Er det dumt å gå for 75 høyde og bredde? hvor mange liter vann mener dere et refugium bør inneholde?
 4. Magk

  Sump

  Hm.... Hvor dypt ligger inlet fra retur? Kan jeg gå ut i fra at de øverste 10cm i display tank renner ned i sump? Isåfall så må jeg ha plass til 150 l i sump. Dette går med det oppsettet jeg har satt opp over hvis jeg senker vannstanden med noen cm.. Så da er vel dette en bedre løsning kanskje. Hva med sump på 150x75x75? Upraktiske mål? Skummer ønsker jeg i utgangspunktet ikke å bruke... men jeg må planlegge plass til denne i sumpen. Er den sensitiv for en nivåøkning på 5cm? Det med trickle filter er mer for å utnytte den plassen jeg har. I retur-kammer så kan vannstanden være lav i forhold til kammeret ved siden og da kan jeg like gjerne legge inn en drypp-plate og la vannet renne over LS/media som å la det renne ned skilleveggen. Det med å fjerne skillevegg mellom kammer 3 og 4 hindrer meg i å ha dyr i sumpen som ikke er kompatible med mantis’en. Ikke lett dette ;-)
 5. Magk

  Sump

  E-mu: det er en kalkulert risiko i og med at vannet da vil gå rett ned i sluket i akvarierommet:-)
 6. Magk

  Sump

  Det er gjerne sånn det er med oss nybegynnere, masse drømmer og liten kjennskap til hvordan ting begrenser seg. Så for meg vanlig avrenning fra hovedkaret og tilbakeslagsventil i retur-røret så jeg hadde håpet at det ikke blir for mange liter i tilbakeslag. Uansett så vil det jo bli plass til en hundre ekstra liter på grunn av forskjell i vannstand mellom rommene. Når det gjelder vannstand så tenkte jeg 55cm i første kammer, så 53, 51 og 49. I det siste rommet så ser jeg for meg trickle fra 47 til 45cm ned på ls og en 15cm vannstand. Skummer blir hevet ja :-) Hvordan ville du gjort det? Setter veldig stor pris på innspill:-)
 7. Magk

  Sump

  Driver og planlegger akvarium da... jeg har jo spurt litt rundt her før mtp. størrelse og utstyr etc. Nå lurer jeg litt på hvordan jeg skal dele inn sumpen. Etter mye måling og planlegging av stue så ser det ut til at hovedakvariet blir på rundt 1000l gitt at vi får forsterket gulvet tilstrekkelig. Maks lengde på 2 meter. Det ser også ut til at jeg får bygge ett lite rom i kjeller etg. under akvariet som jeg kan ha sumpen i, samt alt «det andre» som kona kaller det. Ønsker meg en så stor sump som mulig men jeg tipper den blir i overkant av 500l. Høres 75cm dybde og 60cm høyde greit ut eller bør jeg gå for 60cm i dybde også? Det skal jo være enkelt å jobbe i sumpen. Mtp. Inndeling så tenkte jeg som følger; Rom 1: vann fra display tank, fylt med LS. Rom 2: For skummer men jeg ønsker egentlig å prøve uten så dette blir enten tomt eller fylt med LS/filtermateriale Rom 3: DSB og LS (evt. makro i begynnelsen). Dette blir refuge for fisk, frags etc. Rom 4: DSB og makro samt mantis. Dette blir pod-farm og det største rommet. Regner med at mr. Mantis ikke tar smådyr. Rom 5: retur pumpe samt trickle filter med LS hvis jeg får til dette. Jeg har skjønt at noen får problemer med dannelse av bla. H2S i DSB og da er trickle filter bra å ha. Det er dessuten greit å ha trickle filter i slutten av filtreringsprossen da jeg ønsker oksygen-rikt vann for display tank og CO2 for makro. Rom 3 og 4 ønsker jeg å ha så store som mulig. Hvis sumpen blir 75 dyp så ønsker jeg å kutte ut rom 2 og heller dele inn rom 1 slik at skummer kan stå ved siden av nedløpet. reaktorer har jeg skjønt kan plasseres på utsiden av sump? Hva tenker dere?? Blir gøy med Mantis da, hvis dette blir noe av:-)
 8. Tusen takk for alle svar, det var nyttig dette her:-) Hva tenker dere om dekkglass da? Jeg skjønner at det tar noen prosenter av lyset men det må være sykt digg å slippe avdampingen fra karet. Da ville man jo kanskje klart seg uten ATO og RO også, gitt OK vannkvalitet på springvannet...
 9. OK takk, da får jeg lese meg opp på det utstyret:-) Nei, drømmen er jo rundt 2000l da og en sump på 500l. Vi er i en situasjon nå der vi har mulighet og kona har innvilget... «du må bare kjøpe det du vil ha» ;-) Da har jeg mulighet til å holde på med noen prosjekter og hvis jeg er flink med sumpen og oppsettet så slipper jeg en masse utstyr som kan gå i stykker og lage problemer. Derav den minimalistiske tilnærmingen. Så ønsket er mye vann, mye Stein, små fisker og en del bløtdyr. Stor sump med god kapasitet og ett stort refugium inndelt sånn at jeg får produsert en del fôr selv. Kanskje jeg slipper mekanisk filtrering og skummer etc. Og systemet vil operere litt mer likt ett økosystem. Jeg innser at dette nok vil koste noen grunker og at det eventuelt vil bli mye jobb men jeg har stort sett hatt akvarium hele livet så jeg tipper dette vil bli en bra investering. Når vi nå også har flyttet nær sjøen så blir det jo billigere og bedre også :-D
 10. Jeg har forstått at det kan bli vanskelig å reise på ferie hvis man har saltvannsakvarium da fôring og vedlikehold må gjøres regelmessig. Hvis man har ett litt stort refugium der man har delt inn tre områder til oppdrett av forskjellige levendefôr (si daphnia, phyto og Artemis) og hvor overflow konstant drar med seg noen av disse over i karet, vil ikke mye være løst mtp. Små fisk og Koraller etc.? Jeg ønsker meg ett stort kar der jeg hovedsakelig har små fisk, hvor fokuset kanskje heller litt mot koraller og hvor «Less is more» ;-) Problemet hittil er at jeg reiser en del med jobben og at jeg ønsker å kunne reise på ferie i 4 uker uten å måtte være avhengig av at folk må komme innom for å fôre fiskene hver dag. Det er jo også enklere for en ufaglært hjelper å putte noe phyto, og noen egg i sumpen enn å dosere korrekt fra dag til dag. Til dere som har store akvarier; hvor ligger den største utgiften sett bort i fra anskaffelse av utstyr/Stein/koraller, oppvarming og salt?
×
×
 • Create New...