Jump to content
Informasjon
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!

Norseman

Members
 • Content Count

  15
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

10 Good

About Norseman

 • Rank
  Forumbruker

Converted

 • Bosted
  Fredrikstad

Converted

 • Fylke
  Østfold

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Kan noen gi meg tips på hvor jeg kan få tak i lysrør med høy kelvin? Opp til 6500 kelvin er enkelt, men over dette synes lite tilgjengelig.
 2. Norseman

  Norsk akvarie

  Jeg har en del erfaring med dette og hos meg lever reker, krabber, småsild, ål etc. som har vært fanget i strandsonen helt fint i mitt kar. De er fanget i et område med mye brakkvann, men har ikke problemer med å takle saltinnhold på 1,023 i karet. Sjøstjerner har jeg derimot ikke fått til, men det skal sies at dette har jeg kun prøvd en gang der jeg droppet avklimatiseringen.
 3. Litt gammel tråd, men svarer likevel - det kan være andre som har nytte av informasjonen. Fordelen med sump er at du får skjult mye utstyr i sumpen. Skummer, filtrering osv. foregår der. Men hvis du allerede har et 540 liters kar du skal bruke, er ikke sump noe du trenger å vurdere foreløpig. Utvidelse av eksisterende kar vil kreve en del jobb og tilpasning, rørsystem etc. Du må også vite hva du gjør før du gjennomfører dette. Rammekar fungerer helt greit, men stålramme vil ruste i saltvannsmiljø. Aluminiumsrammer ruster ikke, selv om også disse kan bli utsatt for tæring. Vær nøye med å fjerne saltavleiringer jevnlig. Dette med lengden på innkjøring avhenger helt av utgangspunktet og metoder du bruker. Bruk av reke har vært nevnt over. Du får også kjøpt spesialsand som gjør samme nytten - en metode som gjør at du fint kan prøve med litt fisk etter en ukes tid, selv om det alltid vil være en fordel å vente lengst mulig før du setter inn dyr. Skummer er å anbefale i et saltvannskar, selv om du strengt tatt ikke må ha dette. Hva du må og bør avhenger litt av hvor høyt du legger lista og hva du skal ha i karet. Alltid en fordel med mye stein, men du skal ha plass til andre ting også. Du vil oppleve at fisk er blant det enkleste å få till, mens eksempelvis koralldyrking krever mye mer. Fish only er ofte et skjellsord i Norge, men mange har fine akvarier med kun fisk og kunstig koraller og stein. Lys er et område som ikke trenger å være dyrt. Det er primært koraller som krever mye lys. Du trenger ikke nødvendigvis rådyre halogenlamper med høyt strømforbruk. Du kommer langt med vanlig lysarmaturer og T8-rør. T5-rør anbefales ofte, men fordelen med disse er egentlig bare at du få litt mer lys pr. watt. Et 15 watts T5-rør tilsvarer et 18 watts T8-rør. Flimringen som ofte er forbundet med T8-rør vil du være kvitt med et armatur som har elektronisk tenner. Slike fås f.eks. på Jula for en hundrelapp eller to. T8-rør på 6500K fås billig på Biltema etc. Et saltvannskar krever mye mer sirkulasjon enn ferskvann, så det bør investeres i noen skikkelige pumper, uten at dette er den helt store kostnaden. Har du et kar fra før, trenger ikke saltvannsakvarium bli veldig dyrt. Det som virkelig koster er å gjøre ting feil fra starten og svi av tusenvis på dyr som dør i fleng.
 4. Takk for gode råd. Karet mitt er 140 liter og Minifloateren er oppgitt til å fungere opp til 200 liter. Den fungerer i hvert fall tilsynelatende veldig effektivt hos meg. At den også har fysiske dimensjoner som passer veldig godt i mitt hjørnekar, var en vesentlig årsak til at jeg valgte den.
 5. Jeg vet ikke hvilken erfaring du har med ferskvann, men akseptable ph-verdier der går fra 6,8 og oppover. Min feil har vært at jeg har inntil nylig trodd at dette var overførbart til saltvann. Siden saltvann skal ha ph på 8+, er det opplagt at mine verdier må opp. For øvrig er det slik at dersom algeforekomsten blir for stor, kan dette netto redusere oksygennivået. Dette er godt vitenskaplig dokumentert, men om det er relevant for mitt akvarium er en helt annen sak. Sjekk f.eks. denne linken. http://www.miljostatus.no/tema/hav-og-kyst/overgjodsling/konsekvenser-av-overgjodsling Forgiftning er nok det som skjer hos meg ja, men spørsmålet er hvorfor. For øyeblikket har jeg størst tro på en kombinasjon av lav ph og høy CO2. Har nå fjernet dekkglasset, justert sirkulasjonen og vil bruke ph+, så får vi se om det hjelper.
 6. PH på 7 er vel det man kaller nøytralnivå, men jeg registrerer at de fleste som driver med saltvann anbefaler 8 og vel så det. Jeg vil derfor øke ph-verdiene. Ellers tror jeg dekkglasset kan ha bidratt til problemet. Rent logisk vil dekkglasset bidra til høyere konsentrasjon av CO2, som i neste omgang bidrar til å redusere ph- og oksygennivået.
 7. Takk for gode tips. Jeg er enig at ph på 6,8 er lavt, men dette nivået skal jo være definert innenfor det akseptable og fortjener vel derfor ikke betegnelsen skremmende? Teorien om oksygenmangel skyldes at jeg ser det mange steder sies at stor algevekst trekker oksygen fra vannet. Vet ikke om det er relevant, men det var en tanke... Fisken gisper ikke i overflaten. De virker i hovedsak å trives, inntil enkelte relativt plutselig får store problemer - begynner å opptre merkelig, svømmer rart osv. inntil de dør. Jeg kan derimot ikke se noen ytre tegn på fisken at den ikke er frisk. Jeg har også problemer med å få nyttedyr som snegler etc. til å klare seg. At dyr dør av og til må man regne med, men hos meg føler jeg omfanget er litt for stort slik at det nok skyldes en fundamental feil et sted. Problemet er at jeg ser ingen klare svar fra vannverdiene. Interessant det du skriver om skummer i kar og bruk av dekkglass. Karet mitt mangler sump og jeg ønsker heller ikke "svære beist" hengende på utsiden av karet. Valgte derfor innvendig skummer (AquaMedic Minifloater)som tilsynelatende fungerer meget bra mht. effektivitet. Jeg benytter også dekkglass, selv om jeg er klar over at dette i utgangspunktet ikke skal brukes i saltvannskar. Men etter hva jeg har forstått har dette først og fremst å gjøre med redusert lysutbytte. Da jeg foreløpig ikke har fokus på koralldyrking, har jeg ikke sett redusert lys som noe problem. Glassdeksel har den fordel at det reduserer fordampningen. Har for øvrig bra sirkulasjon på vannet, benytter to pumper (hvorav den ene til kullfilter). Hvis innvendig skummer og dekkglass kan utgjøre et problem, vil jeg i hvert fall fjerne dekkglasset. Vannbytter er foretatt uten at dette ser ut til å hjelpe. Har for øyeblikket ikke utstyr for hånden til å måle fosfat, men vil sørge for at dette blir gjort.
 8. NO3/NO2 - 0, ikke målbart GH - 8 KH - 6 PH - 6,8 Cl2 - 0 Salt - 1,024 Temp - 25 Jeg ser ikke noe skremmende i disse verdiene, litt lav ph kanskje.
 9. Jeg har et par tiårs erfaring med ferskvannsakvarium, men har det siste halve året forsøkt meg på saltvannsakvarium der jeg er relativt fersk. Erfaringene så langt er blandet. Jeg har et tilsynelatende flott akvarium med krystallklart vann og optimale vannverdier. Likevel sliter jeg med relativt stor algevekst og sporadisk fiskedød. Mye alger er normalt i starten, men jeg bør nå være over oppstartsoppblomstringen. Uten at jeg har målt fosfat-nivået, mistenker jeg at dette kan være synderen - mye alger tyder på dette. Nå er det vel ikke slik at fosfat i seg selv er så farlig for fisken, men algeveksten trekker vel oksygen og fiskene dør muligens av oksygenmangel? Er det noen som har noen tips på hva jeg bør korrigere? Kan legge til at jeg til nå har brukt kombinasjon av sjøvann og springvann tilsatt salt. Som nevnt er vannverdiene gode, men jeg kommer nå til å kjøpe meg et osmoseanlegg for å optimalisere vannkvaliteten ytterligere. For øvrig kjører jeg skummer og kullfilter kontinuerlig + LS. Føler jeg har fulgt alle "må"-krav. Dersom det er slik at fisker mistrives pga. mangel på oksygen, vil det f.eks. kunne avhjelpe med til tilførsel av ekstra luft til vannet, eller vil dette bare være å pynte på symptomer uten å fjerne den egentlige årsaken årsaken til problemene?
 10. Skal man ha et akvarium som ikke ruster, bør det nødvendigvis være aluminium.
 11. Interessant tema dette. Vi nordmenn er et konsensuspreget folkeslag - vi liker å mene det "folk flest" av våre likesinnede mener. Denne mentaliteten blir spesielt synlig når det skal utveksles erfaringer, ikke minst på områder som akvarier og båt som er blant mine hobbyer. Symptomatisk bruker vi gjerne bastante begreper som "må", "skal" og "aldri" uten at noen synes å vite helt hvorfor. Deler derfor oppfatningen om at vi nok med fordel kan være noe mer lydhøre overfor andre, samt mer kritisk til "vedtatte sannheter", spesielt når disse bryter fundamentalt med oppfatninger i andre land.
 12. Levende stein og koraller trenger mye lys for å gro. Derimot anbefales minimalt med lys i starten for å begrense algeoppblomstring. Jeg har nettopp kjøpt stein som fra før hadde bra med vekst på seg. Forhandleren anbefalte derfor mest mulig lys for at den eksisterende veksten skulle overleve, men pga. algeoppblomstring er jeg usikker på hva jeg bør gjøre. Noen som har noen oppfatninger om hva jeg er mest tjent med på sikt? Bør jeg ta hensyn til alger eller veksten på steinene jeg har kjøpt?
 13. Takk for svar og link. Trådlinken bekrefter vel inntrykket av ulike oppfatninger og gjør oss ikke veldig mye klokere. Tror jeg vil gjøre et forsøk med vanlig havsalt, så får vi se. Jeg har tilgode å se noen god begrunnelse for at vanlig havsalt ikke kan brukes. De fleste internasjonale forumene jeg har besøkt, hevder også at nær sagt hva som helst av salt kjøpt i dagligvarehandelen fungerer.
 14. Jeg har drevet med ferskvann i snart 20 år og er i ferd med å konvertere til saltvann. For en nybegynner er det ikke alltid lett å finne entydige råd - det er som kjent like mye oppfatninger som det er erfaringer. Jeg finner mye "avhandlinger" og større utredninger om salt etc., men derimot elementær basisinformasjon om hvilken type salt som bør brukes, eller blandingsforhold i en oppstartsituasjon, synes å være vanskelig tilgjengelig av en eller annen grunn, eller er svært motstridende. Prøver meg derfor med et innlegg her for å høre hva andre mener. Jeg har lest noen steder at stort sett enhver form for salt kan brukes uansett hvor du kjøper den, mens andre kilder derimot hevder at f.eks. havsalt eller annen type salt kjøpt i dagligvarehandelen ikke må brukes, f.eks. her: http://www.nzb.no/maindesign.asp?aid=17782&gid=8312 Symptomatisk nok gis det ingen begrunnelse for hvorfor andre typer salt ikke kan brukes. Hva mener dere? Er det vesentlig hvilken type salt som brukes - i tilfelle hvorfor? Hvor mye salt per liter er det hensiktsmessig å bruke i en oppstartsfase? Jeg har lest at 35 gram per liter er passe, noe som skulle tilsi rundt 5 kg. for 140 liter. Stemmer dette? Jeg er for øvrig klar over at korrekt saltinnhold må måles av, men i en startfase kan det være greit å treffe noenlunde på blandingen i utgangspunktet.
×
×
 • Create New...