Jump to content

Norseman

Members
 • Content Count

  15
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

10 Good

About Norseman

 • Rank
  Forumbruker

Converted

 • Bosted
  Fredrikstad

Converted

 • Fylke
  Østfold

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Kan noen gi meg tips på hvor jeg kan få tak i lysrør med høy kelvin? Opp til 6500 kelvin er enkelt, men over dette synes lite tilgjengelig.
 2. Norseman

  Norsk akvarie

  Jeg har en del erfaring med dette og hos meg lever reker, krabber, småsild, ål etc. som har vært fanget i strandsonen helt fint i mitt kar. De er fanget i et område med mye brakkvann, men har ikke problemer med å takle saltinnhold på 1,023 i karet. Sjøstjerner har jeg derimot ikke fått til, men det skal sies at dette har jeg kun prøvd en gang der jeg droppet avklimatiseringen.
 3. Litt gammel tråd, men svarer likevel - det kan være andre som har nytte av informasjonen. Fordelen med sump er at du får skjult mye utstyr i sumpen. Skummer, filtrering osv. foregår der. Men hvis du allerede har et 540 liters kar du skal bruke, er ikke sump noe du trenger å vurdere foreløpig. Utvidelse av eksisterende kar vil kreve en del jobb og tilpasning, rørsystem etc. Du må også vite hva du gjør før du gjennomfører dette. Rammekar fungerer helt greit, men stålramme vil ruste i saltvannsmiljø. Aluminiumsrammer ruster ikke, selv om også disse kan bli utsatt for tæring. Vær nøye med å
 4. Takk for gode råd. Karet mitt er 140 liter og Minifloateren er oppgitt til å fungere opp til 200 liter. Den fungerer i hvert fall tilsynelatende veldig effektivt hos meg. At den også har fysiske dimensjoner som passer veldig godt i mitt hjørnekar, var en vesentlig årsak til at jeg valgte den.
 5. Jeg vet ikke hvilken erfaring du har med ferskvann, men akseptable ph-verdier der går fra 6,8 og oppover. Min feil har vært at jeg har inntil nylig trodd at dette var overførbart til saltvann. Siden saltvann skal ha ph på 8+, er det opplagt at mine verdier må opp. For øvrig er det slik at dersom algeforekomsten blir for stor, kan dette netto redusere oksygennivået. Dette er godt vitenskaplig dokumentert, men om det er relevant for mitt akvarium er en helt annen sak. Sjekk f.eks. denne linken. http://www.miljostatus.no/tema/hav-og-kyst/overgjodsling/konsekvenser-av-overgjodsling Forgi
 6. PH på 7 er vel det man kaller nøytralnivå, men jeg registrerer at de fleste som driver med saltvann anbefaler 8 og vel så det. Jeg vil derfor øke ph-verdiene. Ellers tror jeg dekkglasset kan ha bidratt til problemet. Rent logisk vil dekkglasset bidra til høyere konsentrasjon av CO2, som i neste omgang bidrar til å redusere ph- og oksygennivået.
 7. Takk for gode tips. Jeg er enig at ph på 6,8 er lavt, men dette nivået skal jo være definert innenfor det akseptable og fortjener vel derfor ikke betegnelsen skremmende? Teorien om oksygenmangel skyldes at jeg ser det mange steder sies at stor algevekst trekker oksygen fra vannet. Vet ikke om det er relevant, men det var en tanke... Fisken gisper ikke i overflaten. De virker i hovedsak å trives, inntil enkelte relativt plutselig får store problemer - begynner å opptre merkelig, svømmer rart osv. inntil de dør. Jeg kan derimot ikke se noen ytre tegn på fisken at den ikke er frisk. Je
 8. NO3/NO2 - 0, ikke målbart GH - 8 KH - 6 PH - 6,8 Cl2 - 0 Salt - 1,024 Temp - 25 Jeg ser ikke noe skremmende i disse verdiene, litt lav ph kanskje.
 9. Jeg har et par tiårs erfaring med ferskvannsakvarium, men har det siste halve året forsøkt meg på saltvannsakvarium der jeg er relativt fersk. Erfaringene så langt er blandet. Jeg har et tilsynelatende flott akvarium med krystallklart vann og optimale vannverdier. Likevel sliter jeg med relativt stor algevekst og sporadisk fiskedød. Mye alger er normalt i starten, men jeg bør nå være over oppstartsoppblomstringen. Uten at jeg har målt fosfat-nivået, mistenker jeg at dette kan være synderen - mye alger tyder på dette. Nå er det vel ikke slik at fosfat i seg selv er så farlig for fiske
 10. Skal man ha et akvarium som ikke ruster, bør det nødvendigvis være aluminium.
 11. Interessant tema dette. Vi nordmenn er et konsensuspreget folkeslag - vi liker å mene det "folk flest" av våre likesinnede mener. Denne mentaliteten blir spesielt synlig når det skal utveksles erfaringer, ikke minst på områder som akvarier og båt som er blant mine hobbyer. Symptomatisk bruker vi gjerne bastante begreper som "må", "skal" og "aldri" uten at noen synes å vite helt hvorfor. Deler derfor oppfatningen om at vi nok med fordel kan være noe mer lydhøre overfor andre, samt mer kritisk til "vedtatte sannheter", spesielt når disse bryter fundamentalt med oppfatninger i andre land.
 12. Levende stein og koraller trenger mye lys for å gro. Derimot anbefales minimalt med lys i starten for å begrense algeoppblomstring. Jeg har nettopp kjøpt stein som fra før hadde bra med vekst på seg. Forhandleren anbefalte derfor mest mulig lys for at den eksisterende veksten skulle overleve, men pga. algeoppblomstring er jeg usikker på hva jeg bør gjøre. Noen som har noen oppfatninger om hva jeg er mest tjent med på sikt? Bør jeg ta hensyn til alger eller veksten på steinene jeg har kjøpt?
 13. Takk for svar og link. Trådlinken bekrefter vel inntrykket av ulike oppfatninger og gjør oss ikke veldig mye klokere. Tror jeg vil gjøre et forsøk med vanlig havsalt, så får vi se. Jeg har tilgode å se noen god begrunnelse for at vanlig havsalt ikke kan brukes. De fleste internasjonale forumene jeg har besøkt, hevder også at nær sagt hva som helst av salt kjøpt i dagligvarehandelen fungerer.
 14. Jeg har drevet med ferskvann i snart 20 år og er i ferd med å konvertere til saltvann. For en nybegynner er det ikke alltid lett å finne entydige råd - det er som kjent like mye oppfatninger som det er erfaringer. Jeg finner mye "avhandlinger" og større utredninger om salt etc., men derimot elementær basisinformasjon om hvilken type salt som bør brukes, eller blandingsforhold i en oppstartsituasjon, synes å være vanskelig tilgjengelig av en eller annen grunn, eller er svært motstridende. Prøver meg derfor med et innlegg her for å høre hva andre mener. Jeg har lest noen steder at stort set
×
×
 • Create New...