Jump to content
Informasjon
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!

Mr_Stian

Members
 • Content Count

  534
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

Mr_Stian last won the day on June 1

Mr_Stian had the most liked content!

Community Reputation

32 Excellent

About Mr_Stian

 • Rank
  Forumbruker

Converted

 • Bosted
  Stavanger

Converted

 • Fylke
  Rogaland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Gjorde du noe spesielt for å få den helt hvit? Jeg har noen mindre liggende jeg og, men de er delvis brune.
 2. Etter litt diskusjoner rundt om så kan det se ut som MH ideen blir skrotet og at jeg går for en hel del av de billige "black box" lampene fra Kina. Mer spesifikt ViparSpectra sin 165w lampe. Kjører en test nå med en lampe som gir ca samme styrken ut for å se om fargen kommer tilbake på den ene korallen min. Hvis det skjer så blir disse kjøpt inn. 6 stk til å begynne med.
 3. Hei. Jeg har ett akvariet på ca 1500 liter med målene 225x85x90cm, hvor høyden er 90. Har i dag en DIY lampe som er 2 meter lang som dekker greit hele akvariet, men den er noe svak for dybden jeg har. Så har jeg en tråd på Reef2reef forumet hvor jeg spør hva som er hva når det gjelder DIY led lamper i dag. Jeg like DIY lamper. Her har jeg muligheten til å bytte enkelte komponenter selv hvis de skulle ryke. Da har jeg kontroll på alt. En annen ting har også vert kostnad på DIY kontra kjøpe lamper. Det er enda mer aktuelt nå da jeg trenger nokså mange lamper til dette karet. Skal jeg kjøpe noen lamper snakker vi fort 30-40.000 i kostnad for noen skikkelige lamper. Dette er jeg ikke interessert i å betale. Så ble jeg anbefalt å bruke MH lamper. da spesifikt 3 stk på 250W sammen med noen T5 rør. Jeg har veldig lite erfaring med både T5 og MH lamper da jeg alltid har brukt LED selv om jeg har vert i hobbyen i noen år. Utfordringen er at så langt jeg ser så må jeg til utlandet for å få tak i MH pærer. Finner heller ingen som selger nye MH lamper, men her går det vel an å få tak i noe brukt. Er det noen her som har god peiling på MH lamper som kan si sin mening om dette? Er det noe som jeg bør vurdere? Og så kan jeg nevne at jeg har vurdert disse "black box" kina lampene på 165 watt. Mer spesifikt ViparSpectra 165W https://www.ebay.com/itm/VIPARSPECTRA-Timer-Control-2pcs165W-LED-Aquarium-Light-For-Coral-Reef-Fish-Tank-/292658370580?_trksid=p2385738.m4383.l4275.c10 Tenkte å prøve meg med 6 stk sånn i første omgang! Da snakker vi ca 8000 ink levering og mva.
 4. Får vel oppdatere litt her og selv om det er lite trafikk her. Er ikke gjort så veldig mye her i det siste da jeg har vert mye ute og reist. Men nå har det roet seg så nå må jeg bli ferdig med resten. Fikk plutselig en bakterie oppblomstring. Veldig tåkete vann og algene kom tilbake på glasset etter bare ett par timer. Dette var før jeg hadde refugiet koblet opp så regnet med dette var grunnen til dette. Fikk da koblet dette tilbake sammen med tanken for vannbytte. Disse 2 blir foret av en egen returpumpe som kommer tilbake i sump. Samme design som om det var retur til hovedkaret. Etter litt finjusteringer så fungerer dette veldig bra. Lite vann som renner tilbake til sump ved strømbrudd. Så har fremdeles god plass i sumpen skulle strømmen gå. Macro algene vokser godt å jeg må få fjernet noe av disse snart. Var nesten ingen ting for 2 uker siden. Ellers har jeg fått opp skapet til elektronikk. Dette står på planen å få opp i løpet av helgen sånn at jeg kan få tilbake automatisk etterfylling av ATO reservoaret mitt. Så tungvint å fylle dette selv. Har fått litt cyano eller dino alger på sanden, men regner med dette er pga litt dårlig flow enkelte plasser. Må tømme litt av karet for å få limt inn ett oppheng til den ene Gyre pumpen. jeg kan ikke ha den hengende på langveggen bak pga at hvis jeg skrur opp styrken så bare vrir den seg ut av festet. Den skal være rated til 19mm glass, men det tåler den ikke når du retter de 90 grader ut mot siden. Ellers ett lite bilde av sump. Du ser litt av returen opp til byttekaret på veggen bak der.
 5. Endelig. Da var all fisk og koraller flyttet over fra det gamle karet mitt. Er ett par mindre koraller som også er på plass som det ikke er bilde av her. Foreløpig så ser alt veldig greit ut. Både for koraller og fisker. Eneste fisken jeg er litt nervøs for er mandarinen. Har ikke tatt med all stein fra gamle karet så er noe usikker på hvor mye mat denne får. Jeg har sett at den spiser frossent så satser på at den får i seg det den skal ha. Har brukt helgen på å ta ned det gamle sump rommet for å gjenbruke 2 av karene som jeg har her. Satser på at jeg får satt opp disse 2 karene der de skal stå i løpet av dagen i dag eller i morgen. Skal hente mer ferskt sjøvann i morgen så satser på å få fylt disse så fort jeg får det hjem. Som dere kan se på bildene så er det ikke sand over alt enda. Var vanskeligere enn jeg trodde å få dette på plass der jeg vil ha det. Har tatt ca 20 kg så langt. Skal ca 20 kg til i for å dekke resten. Blir tatt ved første anledning. Ellers på To-Do listen min så står det å få koblet opp apex på det nye karet samt å få satt opp surge systemet. Gammelt sump rom som blir demontert Og litt nær bilder. Får ikke iphonen til å ta skikkelige bilder. Må nok frem med speilrefleks etter hvert:
 6. Første innbyggerne i karet er på glass. Green Wrasse, Yellow candy Hogfish, cleaner shrimp og noen små dwarf blue leg hermit crab. I kveld skal jeg ha i ett par mindre søyler med koraller.
 7. Vert lite oppdateringer her i det siste, men det har ikke blitt gjort så mye heller enda. Nettopp kommet hjem fra 2 ukers ferie, å ville ikke gjøre store endringer før jeg reiste så da ble alt utsatt litt. Men nå får jeg fortsette litt med dette prosjektet. har hatt i en boks med Live Rock Enhancer, å det ser ut til å ha virket greit. Både fosfat og nitrat er på 0. Så i dag blir det å ta oppi litt levende. Skal kjøpe noen eremitter og snegler samt kanskje en fisk å to. Så blir det å flytte over noe av korallene jeg har i 480 literen for å se hvordan de trives. Saltinnholdet var på 1.024 så jeg skal kjøpe inn litt salt i dag å øke denne til 1.025-26.
 8. Du har ett alternativ til som ikke eg nevnt å som jeg liker veldig bra. Og det er DIY lamper. Disse krever en del mer egen innsats å gjerne en del research på forhånd men til gjengjeld så får du en lampe så kan konkurrere med de beste lampene når det gjelder sammensetningen å styrke på lyse. Det blir billigere en å kjøpe lamper av kjente merker som jeg mener er veldig overpriset. Men det viktigste for meg er at hvis noe ryker, så har du såpass kjennskap til det du har bygget at du enkelt og veldig billig som regel kan fikse problemet. Jeg laget for 5 år siden en nokså enkel lampe som dekker ca 80cm å den går fremdeles. Uten ett eneste feilslag. 6 kanaler som alle er individuelt dimmbar. Minuset er at de som regel ikke blir like pene som ferdig lamper. Her har det jo litt å si hvilket design du velger. Legger du en del arbeid i de så kan de bli finere en mange ferdige varianter Og så tar det tid å bygge å krever litt kunnskap av den som bygger. Her er det også veldig mye forskjellig. Du kan få dioder som ikke trengs å lodde men koster litt mer. Det finnes ferdige kontrolleres er plug and play, men koster litt mer. Jeg bruker en veldig billig arduino kontroller på min. Men dette krever litt elektro kunnskap og noe programmering. Jeg kunne ingen ting av dette på forhånd men fant ut av alt.
 9. Da ble steinen fra jobb hentet. Satser på at det ikke blir alt for mye alger nå å at det ikke tar for lang tid før jeg kan ha i levende. Ble veldig fornøyd med scapen så langt. Den er veldig luftig fremdeles da jeg skal ha oppi det som jeg i dag har i 480 literen. Veldig fornøyd med lyset fra den led lampen og. Vanskelig å få frem på bilder desverre, men her er ett par bilder.
 10. Vet ikke hvor mange som følger med her, men får vel komme med en liten oppdatering. Etter å ha vert på jobbreise i 1,5 mnd så er det vel på tide å komme i gang. Jeg har nå fullt opp med sjøvann. Dette har nå sirkulert i 14 dager ca. Har rett og slett ikke hatt tid til å gå videre da neste steg er å ha steinen oppi. Og dette kommer til å ta tid så må planlegge dette litt bedre. Nå kan det se ut som jeg henter all steinen jeg har hatt stående på jobb for klargjøring. Om dette har vert suksessfullt gjenstår å se, men det blir lagt oppi noen godt innkjørte steiner fra mitt kar for å booste det litt. Ellers er opphenget til lampen ferdig. Ble sånn passe fornøyd med det. Ser ikke så bra ut, men var enkelt å lage å funker. Ingen som vil se dette uansett. Veldig spent på hvordan dette vil funke. Pr i dag så ser det litt svakt ut, men alt i tanken er sort så vanskelig å bedømme uten å måle. Ett par bilder. Først av opphenget av lampen: Og overføring av sjøvann fra bil til tank på utsiden av huset
 11. Da har det kommet saltvann i karet. Holder nå på å varmer vannet til 25-26 grader. Noe som tar tid da jeg i dag kun har 450watt varme installert. Har flere kolber liggende så de blir nok satt i drift hvis tempen ikke er der den skal være i dag. Ellers er skummer koblet opp og ATO er oppe å går i løpet av dagen. Så neste uke blir det satt inn stein. Har og bestilt meg ett sett med Maxspect Gyre 350. Disse skal komme i begynnelsen av juni. Apex pumpene mine bare feiler sa da gidder jeg ikke bruke disse lengre.
 12. Hvis du skal kun lage ett refugiet på 60x40x40 så er det aller enkleste å billigste å bruke vanlig glass. Dette får du hos en hvilken som helst glassmester å så limer du selv. Enkelt og greit.
 13. Siste oppdateringen på en stund nå. Reiser vekk på jobbreise... Kjøpte for en stund siden en LED DIY lampe av en på Facebook. Den var for så vidt satt godt sammen, men selve elektronikken var noe spesielt montert. Det gjaldt da kun det som var utenfor selve lampen. Så jeg fikk satt sammen dette litt bedre. 230V siden er ferdig montert, men den siden som går ut til lampen er bare delvis ferdig. Skal styre lampen fra apex så venter til alt det er klart før jeg kobler det skikkelig. Fikk hvertfall satt på 2 stk 10-pin plugger istedenfor sukkerbitene som det originalt var. Så nå er lampen enkel å ta vekk hvis jeg skulle trenge det. Lampen skal henge, ikke bare ligge på støttene som her: Her ser dere at jeg har enda litt arbeid med å sortere ledninger: Ble nokså fornøyd med resultatet. Er litt vanskelig å bedømme når hele tanken er sort oppi så må vente til jeg får noe annet oppi. Men den dekker hele karet hvertfall. Må kanskje bruke ett par andre lamper for å få litt mer intensitet. Så hadde jeg lovet at ungene skulle få lov å bade oppi. Det er alltid stas så det måtte gjøres før jeg tappet det ned før jeg reiste. Burde egentlig hatt vann i lengre, men du kan være sikker på at noe hadde skjedd mens jeg var vekke hvis det hadde vert vann oppi. Ting har en tendens til å skje når jeg er ute å reiser.
 14. Da har akvariet vert helt fullt siden fredag. Med litt sirkulasjon for å teste sumpene å alle gjennomføringer osv. So far so good! Ingen lekkasjer. Har prøvd å måle om det er noe buling noen plass på selve karet, å det kan se ut som det buler kanskje 1-2mm på den midtre bjelken på bakveggen. Er noe vanskelig å få målt skikkelig men er fornøyd så langt. I løpet av helgen så ble fronten listet ferdig sånn at inn til kjellerstuen så er alt 100% ferdig. Begynte så vidt på å klargjøre til selve surge tanken. Noe usikker på plassering på denne men det ser jeg når jeg får opp støttene til denne. Bilde av resultatet på framveggen. Grillene til høyttalerne ble tatt av for å males på nytt det det skinte igjennom noe av hvitmalingen fremdeles.
 15. Kjekt at folk følger med her! I går ble det fylt opp til ca 65%, samt at overrenningen ble fylt sånn at alle gjennomføringene hadde vann over seg. Dette for å sjekke for lekkasjer. I dag morges så alt fint ut, å det ser ikke ut som om akvariet har rørt noe på seg. Så i kveld blir det fylt helt opp. Har som sagt en liten returpumpe som vil holde sirkulasjon bare for å simulere skikkelig drift.
×
×
 • Create New...