Jump to content
Informasjon
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!

Tomas

Klubbmedlem
 • Content Count

  1,123
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  34

Everything posted by Tomas

 1. Overrenning: Bygde først Durso overrenning ned til sump, se bilder lenger opp. Dette bråka like mye som Niagra falls og fikk sump til å se ut som ett boblebadekar....Fytti rakker'n for no drit!Durso'n er kasta så langt vekk jeg klarte og nå er Herbie installert. Det er litt lite vann i avrenningen kun for å ta bildet.Les med om de forskjellige typene her:https://blog.marinedepot.com/education-center/charts-diagrams/durso-herbie-bean-animal-overflow
 2. Hei, Om du har en lekkasje så ville jeg fort som fy ha tømt og fjernet karret, men kan det være vann som renner over kanten fra f eks en wavemaker eller lignende og som tørker opp og etterlater saltet? altså ikke en lekkasje i skjøten? Det er nok mange kar som kan passe med kun 150 cm bredde som kriterie, utover stillegående og det med lys. Selv så har jeg hatt systemer som har vært så å si lydløse med sump og tør påstå at alt henger sammen med utførelse. Mitt 720 nå kan du ikke høre i stua f eks. Se litt i min tråd om hvilke overrenninger jeg har testet og hvilke erfaringer jeg har. Lokk på akvarier om sommeren bør overvåkes så du ikke får overoppheting av karret som følge av liten luftsirkulasjon i toppen. Jeg har ikke erfaringer med RMS systemene men foretrekker løse pumper for enklere vedlikehold og sump under. Smaken er som baken, pluss og minus med alt samma. Lyden og støy er utelukkende produsert av teknikk og vannsirukulajson så en lydsvak skummer, en DC returpumpe og stillegående sirkulasjonspumper kombinert med en god overflow løsning er mitt stalltips. MVh Tomas
 3. THIS ADVERT HAS EXPIRED!

  • FOR SALE
  • USED

  T5 lampe med nye rør i 2019. Pasific sun Diuna 8×54w T5. Styremuligheter av lys og led nattlys via Bluetooth. Lampen er brukt i 2 år. Backlight fungerer ikke i display men man ser display og dens innhold alikavel. Originalvifter bråket for mye, så de er erstattet av eksterne utenpåliggende og større vifter på den ene enden slik at den blir mer eller mindre lydløs. 3000,- (nypris 8800,-) Les mer om den her: Diuna-t5-854w

  3,000.00 NOK

  Drøbak - NO

 4. En liten oppdatering på karret i Drøbak. Systemet er drøye 6 måneder gammelt og ting funker greit. Noe teknikk må kvalitetssikres før den første sommeren kommer og vannet har også blitt grundig testet. Noe Cyanoalger men det er jeg ikke bekymret for på dette stadiet. Utskifting av lys. T5 og 2 LED lamper ble for mye varme. Jeg skjønte tidlig at planen og ønsket om en hybrid-løsning ble litt risky. den lukkede toppen ble fort varm og det lenge før varmen ute har sat inn. Jeg har nå bygd om lysoppsettet til å bli 2 x GHL LX 6300HV (ombygd 6100HV) og 2 LX 6100HV. (skal bygges om som nevnt høyere opp i denne tråden) t5 er med andre ord helt ute. Den lille 25l fragtanken under i teknisk rom har også blitt endret. Nå er det refugium for Chaeto og mangroveplanter. Her har jeg kjøpt ett Tunze refugium LED lys som virker greit. Noe koraller og fisk har blitt handlet inn men det er ikke fokus nå. Jeg syntes systemet er ungt og venter dermed til over sommeren. Ett artig par, Darwin og Ocellaris. Håper å få ett lekspar ut av disse. Jeg har også handlet inn 6 Kardinaler i håp om å få ett par ut av dem. Spennende med munnrugere!
 5. Hei, Zoohjørnet i Østfoldhallen kan helt sikkert bidra. Det er helt sikkert noen fra Østfold området her men av de jeg kommer på i farten så har du Stein Egil i Halden og meg i Drøbak.
 6. Styret i Akvarieklubben Saltvannsforum ønsker å samle medlemmer, ikke medlemmer, familier og interessere til en felles dag i fjæra til sommeren. Det vil komme mer info rundt dette fremover, men til å begynne med så ønsker vi å motta forslag til lokasjoner. Steder med spennende sjølinje hvor vi kan gå bananas med hover, bøtter og kar for å lage ett festmåltid til karrene våre. Kanskje noen ønsker å fange strandreker, plukke snegler eller sjøstjerner. Mulighetene er mange. Det er praktisk med en grei beliggenhet, uten for mye vandring, p-plasser innen rekkevidde, wc fasiliteter av noe slag osv. Send oss gjerne tips til hvor DIN foretrukne strand ligger! [email protected] eller her i tråden. Happy reefing!
 7. Usikker på hva som er forskjell men her er ett eksemplar jeg hadde i forrige oppsett. Fantastisk flotte koraller!*
 8. Takk for Reefmeet idag folkens! Spesielt takk til alle i styret i Akvarieklubben og de trofaste hjelper’ne. Uten dere hadde ikke dette blitt noe av. TAKK! Litt ekstra moro var det at Tina stakk av med hovedpremien på lotteriet Takk til sponsorer for flotte premier.Tropestua, ReefTech, Zoo-Hjørnet Østfoldhallene, Korallboden, Dream Aquarium, Korallen, Krizoo Dyresenter Takk også til foredragsholdere, dere gjorde en utmerket jobb! Håper vi sees på neste arrangement folkens! Happy reefing Mvh Tomas
 9. Velkommen til ReefMeet på Smia flerbrukshus i morgen.Er du er interessert eller har lyst til å starte med saltvannsakvarium, har du nettopp startet eller har du lang erfaring med denne fantastiske hobbyen. Kom da vel!Foredrag om OPPSTART, FOTO, KJEMI.
 10. jeg har skrever noe om dette i min tråd, Durso vs andre varienter. Vil uten tvil anbefale Herbie. Ellers så vil jeg minne deg på at 32mm rør ikke krever 32 mm hull, men større. Gjennomføringen krever faktisk vesentlig større. mener det var 45 eller noe, men sjekk så du slipper å borre for lite hull.
 11. Ja, dette ble byttet kort tid etter at jag satt det opp. Det var helt vann (!)vittig hvor mye det bråket i forhold til hva det gjør nå. nærmest lydløs avrenning
 12. En liten oppdatering. Overrenning: Bygde først Durso overrenning ned til sump, se bilder lenger opp. Dette bråka like mye som Niagra falls og fikk sump til å se ut som ett boblebadekar.... Fytti rakker'n for no drit! Durso'n er kasta så langt vekk jeg klarte og nå er Herbie installert. Det er litt lite vann i avrenningen kun for å ta bildet. Les med om de forskjellige typene her: https://blog.marinedepot.com/education-center/charts-diagrams/durso-herbie-bean-animal-overflow Etter 2 mislykkede forsøk på å lage en sump i glass så gikk jeg til bestilling av ett akrylkar via en bekjent. 25 l. Dette er lyssatt med en overkill lampe og er foreløpig ett meget lite refugium og fragkar. I fremtiden er det planlagt en algereaktor så da blir dette ett rent frag kar. Ellers så går ting sin faste gang. Alger og Cyano var på besøk noen uker før de skjønte at de ikke var velkommen og dro igjen. Noe fisk og koraller er handlet inn, men jeg holder innkjøpene til ett minimum for sikkerhetsskyld.
 13. Tenk om jeg hadde hatt en slik finfin tråd når jeg startet opp! Takk for at du deler.
 14. velkommen tilbake med nytt system. Ser fint ut Har dette sump eller skjult bakvegg til teknisk? Tipser om Reefmeet med avsluttende auksjon på ettermiddagen neste helg, om du er på jakt etter utstyr og levende til karret.
 15. Takk til alle våre sponsorer som bidrar med spennende loddpremier! Minner om felles middag i Drøbak etter Reefmeet for de som måtte ønske.
 16. Hei, Velkommen til Saltvannsforum. La meg komme med noen tips eller råd. Først og fremst, hvor bor du? Det er veldig fint å kunne finne noen akvarister i nærheten som kan bistå deg i alt som måtte komme i fremtiden og ikke minst kunne gi deg inspirasjon og vise deg sitt system. 1. Utstyr Sirkulasjon: Mye sirkulasjon er vel relativt, for dyrene i karret må nesten "bestemme". Ett klovnehotell krever ikke mye. Selv har jeg kjørt "kina merker" som Jebao i mange mage år. Billig og ikke fult så driftsikkert. I nytt oppsett har jeg annerkjente Tunze. Lommeboka bør bestemme. Se gjerne etter pumper med egen kontroller, for å kunne justere styrken. Er det mulig å få utstyr som monteres i/ på akvariet så jeg slipper sump? Ja, absolutt. Sump er flott for å gjemme teknisk utstyr men det finner mye "hang on" varianter. Hvilke andre duppeditter trenger jeg (proteinskummer osv?) Evt hva passer til dette volumet? En skummer fjerner i hovedsak uønskede ting i akvariet. Fosfat, nitrat og nitrit som dannes blant annet via overskuddsmat og møkk fra dyr. Det finnes mange skummerløse oppsett, som bruker andre ting til å fjerne disse verdiene i vannet og det enkleste er bar eå te hyppige vannbytter. Legger man penger inn i teknisk utstyr = mindre jobb for å gjøre samme jobben med å holde verdier i sjakk. Automatisk vannpåfyller er ett annet godt eksempel på dette. Vannet i akvariumet vi fordampe, men ikke salte. Dermed må du daglig tilsette nytt ferskvann. Få en maskin til å gjøre det eller vær avhengig av å gjøre dette selv hver dag. En ting man bør sjekke opp er om det vi lvære fornufrig å ha en stein med luft i systemet om man ikke bruker skummer. Selv ingen erfaring med skummerløst oppsett, men kom på det i farten. En skikkelig saltmåler og temperaturmåler er lurt å ha. Tester til å teste vannverdier Holder det med LED-lys 7,7W dersom jeg ikke har koraller? Koraller er riktignok noe jeg er interessert i etter hvert, men tenkte å prøve helt "basics" nå først. Noen koraller krever null lys, (ikke fotosyntetiske koraller) mens majoriteten av de "myke" som anemoner, knapper, lærkoraller og slikt ikke krever stort. Steinkoraller som LPS og spesielt SPS krever mye lys. Ikke tenk på å anskaffe de to sistnevnte det helt enda. Sannsynligheten for at det dauer mens du blir kjent med dette er stor. Mykiser er relativt hardføre go greie å starte med. Jeg ville ikke ventet med å introdusere koraller egentlig. Ser ingen grunn om ikke økonomien er begrensningen. (mykiser koster normalt sett ikke mye) Dersom karet står i en kjølig kjeller, kan da lokket være på, gitt at jeg ikke trenger bedre lys? Eller bør lokket bare være av for å regulere tempertur? Dette er ett viktig punkt, under 24 og over 30 er kritisk for ett akvarium. Test - det er det eneste svaret her og følg godt med! Jeg forsøker å holde mitt på 25-26 grader. 2. Innhold Er korallgrus og levende stein tilstrekkelig for at klovnefisk og nyttedyr skal trives? I følge en akvariebok jeg har hjemme, så er det det. Jeg har selvfølgelig lyst å få inn anemoner osv etter hvert, men vil som sagt gjør dette så enkelt som mulig i startfasen. Ja til alt, men klovnene vil trives best i ett "hjem" så kjør på med anemone samtidig. Ha gjerne litt salt i vannet hehe 3. Daglig stell Hvor mye stell er det egentlig fra dag til dag? Skrape alger, påfylle vann, tømme skummer kopp, mate, måle vannverdier: Må ha disse ca i nærheten av: Kalsium CA (400) Magnesium MG (1350) Bikarbonat KH (7-8) Saltverdi (1. 025) Temperatur (25-26) Fosfat PO4 (helst 0) Nitrit NO2 (helst 0) Nitrat NO3 (denne er faktisk fin å ha på ca 5 om man skal ha litt næring i vannet til mykiser.) Nå har jeg ett nytt oppsett og måler alle disse verdiene hver helg. Når systemet blir noen måneder gammelt så vil jeg nok gå over til å måle av og til eller når jeg selv ser /leser av karret visuelt at noe er i ubalanse. Ditt system vil ikke ha samme forbruk så målingene bør ikke foretas like hyppig men greit å følge med. 4. Innkjøp av utstyr I Stavanger har du Korallboden og i Bergen har du Dream-Aquarium for å nevne noen butikker på din side av dovre. Ellers så kan jeg anbefale disse nettbutikkene: Korallen.no Reeftech Webzoo Er du i Oslo eller Fredrikstad så er Tropestua og Zoo hjørnet østfoldhallen ett must å besøke! Lykke til fremover! mvh Tomas
 17. Herlig innlegg Tina! Moro å lese, selv for en nybegynner med 10 års erfaring Gleder meg til del 4. Er dette akvariet du har gående i dag eller er dette oppsettet oppgradert som følge av litersyken eller andre prosjekter?
 18. Takk! Off topic: Jeg tar med loddpremiene dine fra Reefmeet 2018 til Reefmeet 2019. Ingen renter eller gebyrer
 19. Se vedlagt referat. referat årsmøte 2019.docx
 20. Se vedlagt program for arrangementet. Kun 2 uker til vi sees! Reefmeet a5.pdf
 21. Takk for ett hyggelig møte folkens! Vi var 12 stykker rundt bordet som koste oss med kaffe, kanelboller, masse salt-prat og nye bekjentskap. Til og med en liten auksjon. Alt som skal til på ett hjemmemøte! Gleder meg til neste hjemmemøte!
 22. Drøbak city er en fin plass å gå av bussen for pickup, om det skulle bli aktuelt. Du når meg på 46949798
 23. Tipser om Tom Selvåg aka Eagle. Han kjører nok gjennom Oslo. Huset vårt ligger litt avsidesliggende til, men om du ikke får napp fra noen andre Tina, så gi meg beskjed så fikser fruen eller jeg transport fra en bussholderplass i Drøbak.
 24. En liten reminder til de som evt måtte ha lyst til å komme. Foreløpig så er det godt med kanelboller til gjestene
×
×
 • Create New...