Jump to content
Informasjon
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!

Ketilmorstol

Members
 • Content Count

  144
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

37 Excellent

About Ketilmorstol

 • Rank
  Forumbruker

Converted

 • Bosted
  Oslo

Converted

 • Fylke
  Oslo
 1. 160 x 45 x 55 (BxHxD) glassklar med avrenning/retur på midtveggen, pent behandlet. Understell i tre kan følge med. 1000 eller høystbydende. Tlf 900 43 990 Hentes på Strømmen.
 2. Effekten starter sånn ca omgående, men det tar nok litt tid før du SER effekten av det. Hos meg tar det 4-5 uker. Bare det å tømme Matrix'en ut fra beholderen og vaske den i akvarievann ser ut til å være nok til å forstyrre greiene, og det er som å starte prosessen på nytt.. Dette gjør jeg heldigvis bare å gjøre en gang i året for fjerne mulm/skjit/guffe som har samlet seg opp. jeg kan derimot finne på å riste litt på beholderen en gang i blandt, og korallene responderer umiddelbart med å slå ut i "full blomst" - altså det er mat å få. Det å dumpe sukker i akvariet for å få fortgang i Matrix har jeg ikke hørt om før så her må nesten Hamana komme med litt mere info.
 3. Kom over denne artikkelen som er på norsk: http://kollokvium.no/2013/02/24/om-heiming-og-virrevandring/#more-4772
 4. Jeg har et Apogee PAR-meter du kan få låne. Skal ikke ha noe for det, men en fragg hadde vært ålreit. I samme veska er det også med en lysmåler (lux/lumen) og et spektrometer, samt UV indikatorer.
 5. Jeg har noen Ricordea-kolonier, og sammenligner jeg med bilder av andres kolonier så ser det ut som at mine har relativt små "bobler" og ikke sånne store, runde. Eneste unntaket er noen få polypper som er på bildet, men det er liksom det. Skal de være sånn eller?
 6. Jeg har en sånn skummer, og jeg ville begynt metodisk med å finne årsaken... 1. Slå av blandepumpa på skummeren, og la kun matepumpa gå. Da skal vannstanden ligge i flukt med underkanten av den sorte bajonettfatningen. Hvis vannstanden fortsatt varierer så har du en issue med matepumpa, røret inn til skummeren eller avløpet. 2. Slå på blandepumpa. Hvis vannstanden nå varierer ligger feilen med lufttilførselen til pumpa. Mateventil har vært nevnt, men sjekk også at slangen sitter godt fast i begge ender, at den ikke har hull eller at det er noe annet galt i den enden. Lufteventilen skal skrus til skummet går til den nederste sorte ringen på "hodet" Har brukt både maxijet 800 og 1200 på denne skummeren helt fint. Edit: leste det du skrev en gang til, og virker vel som at det er på luft-siden at problemet oppstår..
 7. Nå skjønner jeg ingen ting her. En liten koloni med Rosa/blå/grønne knapper har blitt svarte.. På noen dekker svartfarven hele polyppen, men på andre er det bare skjørtet som har blitt svart, og på noen er det bare delvis... Eneste forandringen jeg har gjort med de i det siste er en liten omplassering i karet, men lysforholdene er så godt som identiske. Ingen kranglete koraller i nabolaget, og alle kjemiske verdier er stabile og under kontroll. Knappene reagerer ikke på berøring i noen særlig grad, så da er det vel natt og mørkt (!) for de. Tror jeg. Eller??
 8. Noen som vet om det finnes tilsvarende produkt som er godkjent for bruk innendørs?
 9. Jeg har altså et klovnepar som tidligere bodde i to børstemarker i et hjørne, men etter at børstemarkene takket for seg har de altså flyttet inn i alldeles nydelig Oxypora som ikke ser ut til å trives helt med situasjonen. Så spørsmålet er: Er det noe jeg kan gjøre for å trigge klovnene til å velge et annet hjem? Har jo en diger Euphyllia som sånn sett burde være mere attraktiv, men den står helt i front i karet og er kanskje ikke så interessant da? Alle tips mottaes med takk!
 10. Det ble helt feil ja. Ikke bestandig så lett å tenke før man skriver ;-)
 11. Helt riktig at sollyset har en farvetemp på 6000 K, men det er ikke så mange koraller som lever naturlig sånn rett under vannoverflaten. Sånn ca 10-60 meter lengre ned så har spektret forandret seg drastisk og det er derfra og nedover at korallene våre bor, og det er grunnen til at vi etterligner lys rundt 10-15-20 Kelvin. Det hadde vært utrolig greit å bare pøse på med 6000 Kelvin, men da måtte akvariene ha en dybde på rundt 10-60 meter. Hvis du tar en titt på bildet som ligger litt lengre opp så illustrerer det ganske så godt.
 12. Nå har jeg ikke mye peiling på mykkoraller, men når noen av mine LPS'er ser sånn ut så er det enten for mye lys, for lite mat over lang tid eller kjemisk krigføring (på tide å bytte kull...) Mvh Ketil.
 13. Når det gjelder anbefalte PAR verdier så har jeg brukt litt tid på å prøve å finne noe sånt, og jeg har vel konkludert med at det spriker fælt. Denne som ligger på nettet mener jeg er helt ute på luggeføre. Søk opp Oxypora - det er ikke en korall som trives under 3-900 μmol. Mine Oxypora står under 20-70 μmol. Mere enn det, og de bleiker/smelter. Denne derimot er mere vag, men plasseringen stemmer mere overens med erfaringene fra mitt kar. Jeg har bare 2x80W T5 som står ca 20 cm over vannoverflaten på mitt kar (45 cm høyt) og måler 200 μmol rett under overflaten, og 40-50 ved bunnen. Til slutt: En super oversikt som viser hvor langt de ulike bølgelengdene når ned: ' Mvh Ketil.
 14. Hei til alle. Hyggelig å se at det er flere enn meg som er interessert i lys... :-) Lysspektret er målt med et håndholdt spektrometer, og en stor forbedring fra min første modell som jeg konstruerte av ei fyrstikkeske og ei CD plate. Ikke minst så har den kjøpte modellen en skala som angir bølgelengde. PAR er målt med Apogee MQ-200. Det er jo sånn at Desember ikke er den aller beste måneden for å teste nye leketøy, men så langt sitter jeg vel igjen med det inntrykket at alt er stort i USA. Også PAR verdiene....;-) I mitt kar har jeg 200 μmol ved overflaten, og mellom 30-60 på bunnen. Dette med 2x80W T5.
 15. For ei tid tilbake så vant jeg ei LED lampe på auksjon, og med den i bruk så fikk jeg en vanvittig algevekst rett under lampa. Siden lampa ikke har noen hvite LED's men lager hvitt lys ved å blande rødt, grønt og blått så måtte det nesten være noe muffens med farvespektret.. Lampa er forøvrig denne: http://www.fish-street.com/sps_power_led_bar Nysgjerrig som jeg er så bestilte jeg meg et spektrometer, og sånn så det ut under hvitt lys: Nå hadde jeg ikke forventet noe særlig mere at ei billig Kinalampe, og på toppen av det hele så står de grønne LED'sene for nesten 70% av den totale lysstyrken.. 7000 mcd grønn, 2000 mcd rød og 1700 mcd blå. Forøvrig så har lampa en PAR verdi på 158 μmol. Til sammenligning ser spektret til et 10.000 Kelvin lysrør slik ut: Litt vanskelig å se skalaen her, men det skyldes at iPhonen ikke taklet lysnivået.. Og som en siste sammenligning så ser spektret fra en hvit LED slik ut:
×
×
 • Create New...