Jump to content
Informasjon
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!

Henrik

Members
 • Content Count

  173
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

13 Good

About Henrik

 • Rank
  Forumbruker

Converted

 • Bosted
  Ullensaker

Converted

 • Fylke
  Akershus
 1. Har en liggende med 3+3 kanaler. Brukt i ca 2 mnd.
 2. Kan jeg låne den etter deg? Har ikke sett noe til Berghiaene mine enda, men så står det tross alt at jeg burde hatt 4 ganger så mange og ventet i minst noen måneder før de skulle gjøre synlige endringer.
 3. filefish/chelmon/reker, men de har alle til felles at de kan nappe på muslinger/lps
 4. Jeg har ikke sett noe til Berghia etter at jeg slapp de oppi, men det står at man må være tålmodig, så får se. Om ikke må jeg gjøre noe annet, men har ikke tid nå uansett.
 5. Har fått inn noe fisk nå. Akvariet er vel snart 1 år gammelt, men har hatt litt mindre tid til det enn ønsket. Fiskene lever og spiser godt. Litt krangling mellom White cheek og Gematum sloss litt, men de spiser sammen og er forholdsvis "greie" med hverandre etter første natten. [ATTACH]24492[/ATTACH][ATTACH]24493[/ATTACH]
 6. Poenget er at hvit lys ser hvit ut for oss uansett hva spektrumet er og for mye gult vil være hemmende for ut farging og vekst, men det vil ikke si at du ikke får vekst og ut farging. Det betyr bare at det ikke er optimalt i forhold til andre lyskilder, det være seg MH eller T5 som det er gjort en rekke spektrum målinger på og som vi vet virker. Å lage noe som du må dimme ned er jo ganske meningsløst. Da er det vel bedre å lage en lampe som er optimal og som man har balansert spektrum på hele veien fra 10-100% istedenfor en lampe man må kjøre på 60%-70% fordi det kan være skadelig å kjøre den høyere? F.eks de fleste korall programmene som blir brukt på SPS akvarier er med svært lite av de gule diodene på spesiell styrke.
 7. høyner budet til 22,5!
 8. Da er mitt helt enkle tips at du grupperer farger som er gir deg ønsket lys i opp/ned fasene og kan balansere fargen du til enhver tid ønsker. Jeg satte opp listen over lampa som Fredrik bruker (pelskebab) og mener den er bortimot optimal med dagens dioder. Jeg lagde denne lampen ca 1,5 år før jeg kjøpte Pacific Sun sine SMT lamper og sammensettingen er helt lik hva angår diode og spredning, men selve bygget er langt mer sexy, og kontrollen på PS sine lamper er mye bedre.
 9. Blir det en trio for 20 lapper, eller skal jeg nøye meg med en fisk?
 10. Hehe, nei, det er fremdeles ikke riktig. 14000 kelvin er en sammensetting av bølgelengder som har en temperatur, den sier ingenting om sammensettingen i seg selv. Det er andre parametere som er mye viktigere, som f.eks CRI.
 11. To halogen pærer med samme Kelvin er ikke nødvendigvis det samme lyset. De kan være veldig forskjellige for koraller, og for øynene våre, men begge kan ha betegnelsen 14000 kelvin.
 12. http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2315500 Kolognecoral jobber for Vertex i tyskland. Det han sier er en variant av sannheten. Hvite LED produserer veldig lite PUR, blå LED produserer veldig mye, men poenget hans er at du ikke kan se de fargene du ønsker deg om du bare har blå. Eksempel: Om du har et rødt ark og belyser det med vanlig balansert lys finnes bølgelengden som forteller deg at arket er rødt. Dette er en refleksjon av arkets farge (korallenes pigment) som vi ser. Om du belyser det med blått lys ser du lilla (det vil ikke si at du har belyst papiret med lilla, men hva refleksjonen er fordi rødt ikke finnes i den blå dioden) Arket er i begge fall rødt. Slik oppfatter korallene lys; for korallen er bølgelengden det viktige, uavhengig av hvilken farge du ser. Gult lys "vasker" ut mange av de fargene de aller fleste ønsker å oppnå i akvariet sitt (sterke rød/rosa/lilla/grønn/blå) kombinasjoner og som Kolognecoral også nevner, lys i den øvre delen av spektrumet (fra turkis og oppover (500+)) er ikke vekstfremmende for koraller som lever fra 5-10m og dypere, snarer tvert imot. De aller fleste er enige om at lys med høyere nm ødelegger korallens vev og gjør den ute av stand til å fotosyntere. Paradokset er, at det er samme delen av spektrumet som lar oss se de refleksjonene vi ønsker å se. (noen av de) Omveien rundt denne problemstillingen er å fjerne den store "bunnen" som ligger i hvite:blå diodeoppsett ved å bruke kun de fargene man må ha for å se, og lage grunnbasen av lys i den blå >500nm delen av spektrumet. I begge fall fremstår lyset som hvit, men om du ønsker et LED oppsett som er nærmere MH/T5 lysgrafer er dette den eneste veien pt. (Du kan også bruke fargefiltre foran lampen din, men da innsnevrer du alle diodene).
 13. Er vel bare å hoste opp penger det? :-)
 14. Tenkte å ta med 20 jeg... :-)
 15. "Hvitt lys" er bare en samensettning av bølgelengder som ser hvit ut for oss. Om du tar 3 led i likt forhold (Red:Green:Blue) ser dette helt hvit ut. Som andre her har påpekt, så vil LED armatur som ikke er satt opp "riktig" få disco effekt fordi fargene kommer fra flere kilder. Om du mikser lyset så godt som mulig, og henger lampene så høyt som mulig vil lyset spre seg og man slipper disco effekten. (Disco effekt er bedre forklart med at du ser fargene fra de individuelle LED (grønn/rød) spesielt da dette er svært dominerende farger og de kommer fra forskjellig plassering når de bryter vannflaten.) Fordelen med en "hvit" led (Den er faktisk gul) er den blander lyset ("fullspektrum"), men har en veldig feil komposisjon og fargeblanding internt. (Man bruker en blå overflatebehandling på gule led for å gjøre de fargede, derfor innsnevrer man spektrumet og har ikke nok bredde i f.eks et oppsett med bare blå. F.eks, om du har et blått filter og lyser gjennom med hvit lommelykt blir alt annet enn blått filtrert ut (kun de blå bølgelengdene slipper gjennom). Samme er med rød og grønn. Dette er en del av problemet med farger i et korallakvarium hvor mange av fargene blir enten filtrert bort eller overfylt med hvite LED. Det er p.t. ingen hvite LED som er egnet til akvariebruk, og det ser du på utviklingen av armaturene. Jeg vil påstå at en lampe med 50% hvite og 50% blå har ca 45% bortkastede LED. (Bortkastet strøm). Jeg skrev en lang tråd om dette på reefcentral hvor jeg går grundig igjennom LED belysning. Kan grave den frem om noen er interessert, men det er mange hundre poster med detaljer og grafer. Edit: skrev noe som kunne tolkes feil.
×
×
 • Create New...