Jump to content
Informasjon
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!

Dan Bjordal

Members
 • Content Count

  782
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Dan Bjordal last won the day on December 7 2018

Dan Bjordal had the most liked content!

Community Reputation

90 Excellent

About Dan Bjordal

 • Rank
  Forumbruker
 • Birthday 12/11/1968

Converted

 • Bosted
  Os

Converted

 • Interesser
  Saltvann, HiFi, hus & bil.

Converted

 • Yrke
  Undervannsingeniør

Converted

 • Fylke
  Hordaland

Recent Profile Visitors

2,402 profile views
 1. Vippset kontigenten men fikk ikke lagt inn navnet mitt her på forumet. Er jo det samme som i virkeligheten så det er vel ikke så vanskelig å koble
 2. Dette har jeg hakket og mast om lenger enn 20 år. På 90 tallet var det skeptiske blikk som sikkert tenkte sitt om hvilket miljøsvin jeg var som ødela og tok ting fra naturen. Godt at det har begynne å gå opp for folk hva jeg snakket om. Det må til kraftige kutt i utslippene av Co2 samt Carbon Capture teknologi. Og da også på Co2 som allerede finnes i atmosfæren. Vedfyring med Co2 injeksjon så skal du se det blir bra på sikt.
 3. Ja, det kan muligens gå og stenge ventilen før vannet er tømt fra røret. Hvis ikke det går så vil jeg anbefale lufte rør. Det er beskrevet mange steder på nett og i kjente akvarie bøker. Her er en link der det blir diskutert: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2011242
 4. Fint surge system du har tenkt på! Husk at når du installerer dette så har utforming av PVC alt og si. F.eks den T-koblingen du har der. Bytt den med en Y-kobling i stedenfor.. Da vil du se forbedring i flow bare på den lille endringen. Du har en hvis mengde energi lagret i tanken basert på høyde og fart på vannet. Denne er konstant. Skarpe bend flytter vannet ut av strømnings retning. Til det trengs energi. Den trekkes fra totalen du har lagret i reservoaret. Du kan jo kompensere med å løfte reservoaret enda høyere men riktig utformet PVC vil uansett gi deg mere "bang for the buck." Så er det lurt med ett lite lufterør fra rørene rett over vannflaten som strekker seg opp til reservoaret. Da reduserer du luftmengden som presses inn i karet når du åpner ventilen. Luftmengden øker også når du løfter reservoaret oppover. Og da kommer luften mer intenst også. Har enda til gode å treffe en salt akvarist som liker salt kryp Lykke til. Dette ser meget bra ut.
 5. Ja, for en jordprobe er bare en titan stang som er wiret til jord på støpselet.
 6. Titan huset på disse er koblet til jord akkurat som jordingsprobene er. Så de fungerer egentlig som en jord probe.
 7. Det må være en lokal brannmur ting her hos meg.
 8. Merkelig? Jeg kommer ikke gjennom på denne adressen. Har prøvd flere datamaskiner hjemme. Sjekket en på jobb her nå og den ser ut til å virke.
 9. Har levert en vann prøve til Marinlab i Polen for en tid tilbake og fått en e-post der det står at de har mottatt den og at resultatene er klare. Det er en uke og to siden nå. Men når jeg prøver å logge på nettet på www.marinlab.com så får jeg bare feilmeldinger og at siden ikke eksisterer. Noen som vet hvordan de står til med dem?
 10. Det der er kjempesmart. Sett inn en "dummy" vannlås med en flotørbryter i som du kobler til akvarie computeren din. Ja, hvis du skal ha en da? Så får du alarm om noe som helst begynner å lekke.
 11. PVC selges jo mange steder og hver og en får kjøpe der man vil men skal man ha masse deler til ett prosjekt er det en fordel å få alt sammen av samme merke. Det er ikke alltid ett 32mm rør er akkurat 32mm etter min erfaring. En union med 32mm rør dimensjon kan sitte løst på røret på enkelte merker mens den er pokker så stram på andre. De stramme er ikke så gode da de tørker for mye av limet vekk når de føres sammen. De løse kan få dårlig heft hvis man ikke har på nok lim. Rørleggere har egne kurs med egne sertifikater for liming av PVC. Her har de ihvertfall ett godt utvalg: https://www.koiimport.dk/pl/PVC-fittings-ventiler-lim-m-m_189822.aspx
 12. Ja, vet nå ikke om det er en som Deltec får laget selv. Det tviler jeg på igrunnen. Men at det finnes varianter med forskjellige gjenger er helt sikkert. Rør og gjenger og dimensjonering er ett meget komplekst og lite "rett frem" tema. Noen er metriske og noen er basert på tommer. Ett sammensurium. Som sagt er det forskejllige kvaliteter ute og går. Den som er avbildet har jeg god erfaring med og jeg tror den kan demonteres og bli som ny igjen. +GF+ eller George Fischer er regnet som en av de beste men kanskje ikke verdt å betale ekstra for til vårt bruk. Og ja, så lenge de er matvaregodkjent skal de være trykke for bruk i akvarier. Jeg har brukt hvit vaselin og så en lignende sak fra rørleggerbransjen som jeg ikke husker navnet på i farten. Den er helt maken i konsistens så det er nok mye det samme. Jeg har blitt tipset om at glyserol fett skal være bra men har ikke vert istand til å skaffe den varianten som er matvaregodkjent. Ingen kunne skaffe den der jeg henvendte meg. Skjekket apoteker og fargehandler. Har ikke brydd meg mer med det da hvit vaselin også fungerer godt.
 13. De er smurt fra fabrikken. Godt spørsmål igrunnen. Hva de er smurt med er ikke godt og si og om det er skadelig for fisk/koraller? Hvem vet. Jeg har ikke vasket nye ventiler så langt ihvertfall. Du skal kjøpe nye sier du? pass på at de er kompatible med de gamle da.
 14. Ja; 1. Ta ut ventilen i sin helhet. Går ut fra at de har unionkobling på begge sider. 2. Når du har tatt den ut så drar du av handttaket fra akselen. Håndtaket har ett par tapper på undersiden slik at det kan brukes som ett skru-verktøy. 3. Tappene går inn i platen med hull i der du kan se kulen inni ventilen. Når denne platen er av så kan du ta ut en liten tynn pakning som tetter mellom platen og huset. 4. Deretter tar du ut den første skålen inni huset. 5. Så vrir du akselen slik at kulen sitter rett vei til at den kan gli på ett spor og ut av huset. 6. Deretter tar du ut den indre skålen. 7. Press så inn akselen fra utsiden og inn i huset. Den har to pakninger/o-ringer som du kan ta av og rengjøre sammen med alt annet du nå har demontert. . Rengjør alt og tørk. O-ringene liker best vanlig såpe og vann med god skylling. Ikke legg dem i eddik og liknende slik du kan gjøre med alle PVC delene. Sett deretter sammen alt i revers rekkefølge. Nå du bruker handtaket til å skru på lokket igjen må det strammes slik at kulen er passe stram å vri rundt når du har handttaket på akselen. Det kan være du må prøve litt frem og tilbake her. Så er det bare å sette alt inn i rør systemet ditt med rengjorte pakninger på unionene. Det beste er å ha en ekstra ventil liggende klar/nyoverhalt så går skiftet fort og du kan ta den tiden du trenger til å rengjøre den du nettop tok ut. Enkel og det blir helt tett hver gang.
×
×
 • Create New...