Jump to content
Informasjon
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!

Agathos

Members
 • Content Count

  2,506
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

260 Excellent

About Agathos

 • Rank
  Forumbruker

Converted

 • Bosted
  Trondheim

Converted

 • Fylke
  Sør-Trøndelag

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Takk! Jeg skrev et større innlegg i tråden på RC, men orker ikke oversette til norsk. Poster det her så får dem som er interessert lese og dersom noe er uklart (som likesågodt kan skyldes min rotete skriving som engelsken), er det bare å spørre:
 2. Du har rett, fant tre gale fargeklatter, takk! Si fra dersom det fremdeles er noen som har havnet feil. Og kom igjen, folkens! Det må da være mange som har observasjoner på dette og som kan bidra. Det gjør ingenting om korallene allerede er på lista, jo flere observasjoner jo bedre
 3. Nei, det er jo helt rett. Men jeg tror det er slik det er i tabellen. Hvis vi ser på f. eks Pavona cactus i oransje kolonne, så er det gult når den møter seg selv (den vil ikke brenne seg selv), men blått når den møter P. varians (som er i blå rad), altså blir P. cactus (oransje) brent av P. varians (blå). Dersom vi heller tar utgangspunkt i P. varians (i oransje kolonne), så blir det igjen gult når den møter seg selv, og nå oransje når den møter P. cactus, som betyr at P. varians (oransje) brenner P. cactus (blå). Så det er konsekvent. Tabellen er altså symmetrisk mht hvor det er fargete celler, men når det er snakk om at en korall brenner en annen, så vil fargen skifte (fra blått til oransje, eller oransje til blått) om diagonalen som starter øverst til venstre og ender nederst til høyre. Og sånn må det bli når samtlige koraller gjengis både i oransje kolonne og blå rad, og fargen spiller på hvilken av dem som brenner den andre.
 4. Hesteaktinien (Actinia equina) eller en nær slektning, tror jeg. http://www.saltvannsprat.com/t976-actinia-equina
 5. Takk for input! Eh, jo, den skal være symmetrisk. NB: Eller nei, ikke fullstendig identisk.
 6. Litt av problemet med dette arbeidet er at det, såvidt jeg vet, ikke har blitt gjort grundige studier av dette under kontrollerte oppsett. Det finnes sikkert vitenskapelige date for enkelte koraller, men ikke et systematisk oppsett der samtlige koraller blir testet. Jeg kan heller ikke se at dette noensinne vil bli gjort, da det krever mye ressurser og har liten vitenskapelig verdi. Det har derimot verdi for oss akvarister. Uten vitenskapelige data å støtte meg på må vi benytte oss av akvaristers erfaringer - på godt og vondt. Det blir dermed vanskelig å bruke én definisjon av korall-brenning og så kvalitetsikre observasjonene som kommer inn slik at man er sikker på at denne definisjonen er brukt av alle; og skulle dét bli gjort blir antallet observasjoner veldig lite. Jeg tar derfor en alternativ strategi: Lar akvaristene selv definere korall-brenning ut fra deres subjektive vurdering av hvorvidt én korall "vinner" et møte med en annen, og stole på at deres observasjoner og korall-identifikasjon er korrekt. Dermed blir antall observasjoner langt større men også langt mer usikre. Man må rett og slett stole på andre kompetanse. Dette er derimot ikke et stort problem, håper jeg, dersom bare nok observasjoner for hver interaksjon kommer inn, og dersom dataene presenteres på en slik måte at usikkerheten er tatt med (jeg tenker å oppgi antallet observasjoner for hver korall-interaksjon og antallet av hvert utfall). Når det gjelder om én korall alltid vil brenne en annen, er jeg veldig usikker selv. Jeg skrev vel litt om dette premisset i første post. Det faktum at vi er usikre på dette er jo god grunn i seg selv til å undersøke det - for det er jo veldig interessant å finne ut av og kan ha betydning for hvordan vi plasserer koraller Jeg håper selvsagt at premisset er korrekt, at én alltid brenner en annen, men det vil vel ganske raskt vise seg dersom det ikke er det når masse motstridende observasjoner kommer inn. Så langt har ikke dette skjedd. Men jeg har også bare fått inn noen få observasjoner.
 7. Mye nyttedyr i en orm på 47 cm.
 8. Kjempegreier! Oppdatert tabell. En liten endring i layout: gul farge markerer at korallene vil kunne vokse fredelig sammen, oransje farge betyr at korallen i oransje vil brenne den andre, blå farge betyr at korallen i blått vil brenne den andre.
 9. Jeg har alltid gitt mine variert fór, med hovedvekt på stort innslag av vegetabilsk, men min Naso elegans begynte først virkelig å vokse etter at jeg startet å fore med Hikari Seaweed Extreme. Dette kan selvsagt være tilfeldig.
 10. Det drar seg til. Noen her som har erfaringer med at koraller brenner andre koraller, eller ikke gjør det?
 11. Hei, Mange lurer på hvilke koraller som vil brenne hvilke andre koraller, men denne informasjonen er vanskelig -- om i det hele tatt - tilgjengelig. Samlet sett sitter vi på enormt mye erfaring med kompatibilitet mellom koraller, men ingen ser ut til å ha forsøkt å samle denne informasjonen i en slags samlet oversikt. Jeg tenkte jeg skulle se om jeg kan gjøre dét. Det jeg ønsker å lage er en enkel tabell som lister alle vanlige koraller vi har, og så viser om korallen vil bli brent, eller brenne, andre koraller den måtte komme i kontakt med. Premisset er at én korall-art alltid vil brenne en annen, uavhengig av forhold ellers (slik at dette ikke påvirkes av f. eks størrelsen på koloniene, vannkvalitet, lysmengde, osv). Jeg håper premisset holder vann, men det vil vise seg. Jeg har engasjert Reef Central og vil muligens forsøke å få folk fra andre fora til å hjelpe også. Som med så mye annet blir det best når mange deler sine erfaringer. Slik ser tabellen ut så langt: Tabellen leses ved at man finner korallen man er interessert i i første kolonne, og så leser bortover raden. Rød farge (med minus) betyr at korallen vil bli brent i kontakt med korallen i kolonnen over. Grønn farge (med pluss), betyr at den ikke vil bli brent i kontakt med korallen i kolonnen over. Eksempel: Den populære korallen Montipora digitata vil derfor bli brent dersom den kommer i kontakt med Acropora millepora og Pavona varians, men vil ikke brenne seg selv (duh). Jeg setter kjempepris på om dere som leser også deler deres erfaringer!
 12. Når man snakker om sola...posterne kom nettopp til meg. Veldig flotte. Jeg selger de for 230,- pr. stk inkl. MVA. Ev frakt i Norge kommer i tillegg. Dette burde da bli billigere enn å kjøpe direkte fra ReefBuilders (bare prisen på $30 tilsvarer 234 NOK).
 13. Jeg har kjøpt inn en del av de posterene til butikken min, Mantis Aqua i Trondheim (jeg har forsøkt å få tillatelse fra Admin her om å presentere butikken i rett seksjon men ikke fått svar ennå). Jeg fikk ganske bra rabatt på kjøpet så mulig det rett og slett blir billigere å kjøpe av meg direkte. Jeg kan regne på prisene per poster senere i dag.
×
×
 • Create New...