Gå til innhold

e-mu

Klubbmedlem
 • Innholdsteller

  1 311
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  13

Alt skrevet av e-mu

 1. Hei Planlegger nytt akvarium som erstatting for dagens 1800 liter i kryssfiner som ble bygget i 2004. Akvariet skal ha innsyn fra 2 sider, front og kortvegg og ha følgende mål, 216 x 112 x 82 cm. I den forbindelse står det mellom: Helglass Akryl Kryssfiner/Glassfiber/Epoksy Argumenter for og i mot de forskjellige typene mottas med takk Helglass er nok den tryggeste løsningen, men er tungt. Har fått oppgitt ca 500kg på tomt akvarie, noe som kan by på utfordringer å få det på plass, da det må bæres på 'flasken' inn gjennom dørene. Vurdere også innkjøp av kun glassene og lime det selv på plass. Vekten på akvariet når det er på plass er ikke noe problem, skal stå på betonggulv. Akryl, mye lettere, og ikke så veldig dyrt i forhold til glass. Har fått oppgitt vekt på i overkant av 200kg fra Shuran. Men er veldig skeptisk til riper. Noen med erfaringer? Vet at jeg er lat fra tid til annen og da rekker det å gro kalkalger på fronten, noe som sikkert øker risikoen for riper. Siste løsningen har jeg gode erfaringer med, bortsett fra en ting. I alle kryssfinner kar jeg har sett bruker man en 5-8 cm bred 'ramme' av kryssfiner på de sidene som skal ha glass. Har dette selv på nåværende akvarium, men hvorfor må det være slik? I nåværende akvarium som er 82 cm høyt, er synlig glass bare 58 cm. Har noen sett slike akvarium med mindre rammer? Har tenkt på å få sveiset en ramme i for eksempel 40x40x4mm vinkelstål (syrefast), som så felles inn i kryssfineren, men har ikke sett dette i andre akvarier. Og hvordan skal denne eventuelt festes godt til kryssfineren? Selvfølgelig skal jeg denne gangen ha 'optiwhite' glass i front/sidevegg. Stein-Egil
 2. Hjemmebygget 1300ltr

  Spennende, ser veldig bra ut med integreringen mot eksisterende innredning. Byttet du bare bunnglasset? Hva er målene på akvariet?
 3. Noen som har link til glasstykkelsestabell når man bruker stålramme? Eller er det samme tabeller som gjelder?
 4. 4000 L ca

  På mitt (1800 l) fordamper det 2-4 liter per døgn. Ville ikke gått for lukket top, uten veldig godt avtrekksanlegg fra toppen. PS Ikke koble dette avtrekket til husets vanlige varmegjenvinningssystem, blir fryktelig dyrt når du må bytte hovedenhet ca annen hvert år på grunn av korrosjon.
 5. Slik jag har forstått det, så kommer SkimClean med spyling av nalen/stigerøret. Den suger 'Vaskeringen' er ekstarutstyr og vasker skummertoppen ytterring.
 6. Ja, BK skummerne gar drenering fra skummertoppen. Søk etter Aquadriver Skimclean Helix så finner du en selvrensende skummertop, finnes også ekstrautstyr som spyler toppen også.
 7. Box of Water II

  Ser jo ut som du har nok fisk, og det du skriver tyder jo på at du klarer å holde liv i fisken din. Det er viktigere enn ny fisk, synes jeg. Og forøvrig et kjempefint akvarium, helt enig med ørnen over:)
 8. Hei Har fått utført ICP analyse av vannet i karet, og det er ikke så galt etter 13-14år, at jeg har høye næringsverdier viste jeg fra før. Det er en konskvens av for mye stor fisk. Resultatet kan sees her Analyseresultat. Det som bekymrer meg litt er de høye verdiene av nikkel og kobolt, og som ATI sier så kan det være en magnet som korroderer. Har sjekket alle magnetholdere og algemagneten henger ikke konstant på frontruta lenger uten å finne noe mistenkelig. Har igjen å sjekke noen pumper. Tok opp problemet med for mye tungmetaller på hjemmemøtet sist helg, og Sven-Egil hadde forslag til løsning, som han sa var både billig og enkel "Bruk AquaSafe fra tetra, virker bedre i saltvann enn ferskvann. Steng skummeren en time etter dosering, og pass på den når den starter igjen fordi den kan gå bananas." Så nå til mitt spørsmål, er det noen andre som har erfaring med dette og hvor mye doserte dere eventuelt? Vil jeg måtte tilsette noe etter bruk av Aquasafe, på grunn av at for mye av et stoff er blitt fjernet? Har kjøpt Aquasafe i dag, men har ikke dosert ennå.
 9. Fjerne tungmetaller med Tetra AquaSafe

  I dag er alle pumper åpenet og sjekket for korrosjon på rotoren, fant litt antydning på rotoren til en EHeim 1048 jeg har i forbindelse med et nitratfilter. Denne vil bli byttet ut. Kom også på at jeg i våres måtte bytte ut en AquaBee pumpe til kalkreaktoren pga slitasje på rotoren. Fant rotoren i skrot kassa, og den var det jammen dype spor i. Så nå har jeg funnet to mulige årsaker til mine forhøyede nivåer av nikkel/kobolt. Startet også i dag med forsiktig bruk av Tetra Aquasafe, brukte 100ml til ca 1600 liter vann (dosering på flaske var 250ml til 500 liter). Skummeren jobber nå godt, og blir nok full i løpet av 2-3 timer.
 10. Hei Bra innlegg, men jeg synes ikke det passer under Våre største tabber, siden jeg ikke leser noe om tabber her. En ting jeg savner i ditt innlegg, som i hvertfall er viktig i mitt akvarie, er god sirkulasjon. Med god sirkulasjon mener jeg at det i forhold til ferskvannsakvarie er krafig sirkulasjon overalt i akvariet. Gjerne med bølgeeffekt. Dette kan ofte være en utfordring å få til, fordi vi gjerne vil gjemmne pumpene, de blir derfor plassert bak i hver ende av akvariet og pumper mot hverandre. Noe som ikke er så gunstig da man får et område i midten med dårlig sirkukasjon. Når man setter opp pumpene, skal man plassere de slik at hovedstrømmen skal kunne gå rundt i akvariet. Med det mener jeg at om man har to pumper, en på hver kortvegg, så bør den ene stå ved bakveggen, mens den andre står ved fronten. Kanske også en høyt i vannet og en lavt. På denne måten vil strømmen fra den ene pumpen 'mate' den andre. Husk også på at etterhvert som korallene gror, kreves det mer sirkulasjon for å unngå dødsoner. Har man slike dødsoner, er det her man vil se eventuelle problemalger først.
 11. Da var Webzoo.net konkurs

  Dette står på Jan Holts FB sider, datert 2017-10-02: Webzoo / Jan Holt Akvarium sin salgsplattform er solgt til Zoonet. Webzoo / Jan Holt Akvarium går inn en ny og spennende fase med nye engasjerte eiere. Order pakkes fortløpende mens varelagret flyttes til nye lokalisjoner. E-post henvendelser besvares også fortløpende gjennom dagen. Butikken i Heggedal er nå stengt og inventar, akvarieanlegg mm flyttes til Moss. Spørsmål angående eventuelle tidligere feil og mangler rettes til [email protected]
 12. Ctenochaetus Hawaiiensis

  👍
 13. Vegard's 130L

  Flott bilde
 14. BK300 Deluxe med Avast Swabbie eller AquaDriver SkimClean 300 HELIX, da har du en god og støysvak skummer i mange år. Har ikke cleanerne selv, men har ti års erfraing med BK300:)
 15. Hjemmemøte 1 Oktober

  Dette har jeg tenkt å forsøke å komme på😊
 16. 504 liter akryl Acropora Reef

  Fine koraller. Imponerende med alle disse navnene på de, hos meg går det mest i Acropora sp:)
 17. Diverse selges

  Theiling Rollermat med 3 filterruller selges 2500,- (brukt kun 3 måneder) (SOLGT) Grotech Universalfilter UF-110, 800,- Tunze wavebox 6215, noen år gammel, men lite brukt og med nesten ny motorblokk, 1800,- Filtersokk holder for ø100mm og 180mm sokker, 100,-
 18. Tunze Turbelle Stream 6255

  Får ikke lov til å sende PM, så jeg skriver her. Er interessert i pumpa, kontakt meg på 45249925 om den ikke er solgt.
 19. Reefmeet 2018. Hva ønsker du deg!?

  Ser frem til det allerede. Som tema, tror jeg at mange kunne ha nytte av en god gjennomgang av sammenhengen mellom Ca, Mg, pH og karbonat i akvariet, hva som påvirkes av hva, og hvordan fikse problemer. Litt basic for noen, men jeg tror at om vi får noen til å forklare dette på en god måte, kan vi redde mange koraller og kanskje noen fisker også.
 20. Nå ser det ut til å bli kryssfiner/glassfiber/epoxy/glass, altså samme som jeg har i dag, men med innsyn fra to sider. Har heller ikke bestemt meg for hvor høyt det blir, enten samme som nå (82cm) eller ca 110cm. Med det høye alternativet må jeg i så fall ta ut panoramavinduene i stua for å få det inn i huset. Men tror det hadde vært stilig med litt mer høyde på karet. Men jeg er fortsatt vinglepetter, planen er å begynne byggingen etter nyttår:)
 21. Takk for godt svar, skal bare få laget en tegning av det jeg har tenkt å få laget. Problemet er bare at 3D tegning ikke er min sterke side.
 22. Noen som vet om laminert glass har samme styrke som massivt glass med tanke på bruddstyrke/trykkbelastning? eller sagt på en annen måte trenger jeg tykkere glass om jeg bruker laminert glass?
 23. Gguldal nye 250L

  Hei Jeg har kjørt med kalkreaktor i mange år, veldig enkelt å bruke synes jeg. Bruker Deltec 600S og den går 24/7, noen velger bare å bruke den når lyset er på på grunn av at en reaktor gjerne senker pH med 0,1-0,2 grader. Jeg bruker i steden en kalsiummikser på ATO vannet som øker pH på natten. Jeg justerer min reaktor til å ha minst 1 drope Co2 per sekund, deretter justerer jeg vanngjennomstrømmmen til å gi mellom 30-40 KH på vannet ut. Det er her den største utfordringen ligger, om man bruker nåleventil på vanntilførselen vil denne endre seg/tette seg over tid. Så dette må overvåkes. Har også forsøkt med en balling matepumpe, men den jeg hadde er ikke beregnet på kontinuerlig drift og gav også for lav gjennom strømning. Av media har jeg sluttet å tilsette Mg, men gjorde det i begynnelsen. Jeg har har hatt best suksess med ARM media, men har også brukt Deltec Hycarb. Ulempen med ARM er at det over tid samler seg en del støv i reaktoren, som kan føre til litt støvkorn i vannet. Men det jan komme av noe annet også. Jeg bruker også en del døde koraller som jeg knekker opp i reaktoren.
 24. Stein-Egil's kar

  Hei Dette har jeg tenkt å gjøre lenge, å skrive om mitt akvarium, altså. Men først litt om meg selv, er 46 år og bor i Halden. Har holdt på med akvarium siden jeg var 8 år gammel, da jeg klarte å mase meg til et gammelt 63 liters akavrium som min mor hadde hatt på 50 tallet. Siden har jeg alltid hatt et eller flere kar (med unntak av 2 år på skole i Kristiansand). Som mest hadde jeg 16 kar, hvor jeg blant annet drev med diskus og apistogramma'er. Et lite paradoks var at på slutten når jeg hadde alle disse ferskvannskarene så drev jeg med oppdrett av guppy. Det var mye lettere å selge 1000 guppy a 5,- enn 100 diskus a 50,- til forettninger/grossister. Nok ferksvann. Etter lang overtalelse fra en kamerat fylte jeg saltlake et et av de nederste(!) 100 liters karene i reolen i kjelleren, for ca 10 år siden. Dette gikk greit uten noen store havarier. Derifra gikk turen til et 560 liters hjørnekar som fikk stå i stua, mitt første riktig saltvannskar, og det som er stammen til det karet jeg har i dag. Akvarium 1800 liter innbygde i vegg, hvor karet står i vaskerom. Mål 200*110*85 cm. Karet har overavrenning til sump i utvendig bod. Karet er bygget i 18mm kryssfiner med et lag glassfiber innbakt i 16 liter Mape Coat DV epoxy maling innvendig. Frontruta er 18mm vanlig floatglass. Sump ca 80 liter netto, 300 liter brutto. Sirkulasjon 4x Tunze stream 6200/6205 + 2x Sicce No 10 ++ Retur fra sump Delec 8070S x2 Filtrering Bubble King 300 Supermarin Levende sten: 150-200 kg LS aktivt kull og fosfatfjerner i Deltec FR509 brukes 24/7. Byttes ca en gang i måneden Kjøling Aquamedic Titan 2000 (brukes ikke lenger etter overgang til LED) Vannverdier kalsium: 380-420 mg/l Alkalinitet: 8-10 dKH Saltinnhold: 1.025-1.026 Temperatur: 27-28C pH: 7.7 - 8.1 NO3: 0,0 mg/l Magnesium: ~1300 Belysning 3 stk Lumenarc store reflektorer med electronisk ballast, 250W/400W BLV pærer med 14K/20K kelvin. (endret til 3x400W med 14k Kelvin Marine Color pærer 02/09) Hver står på ca 9 timer, men starter 1 time forskjøvet, slik at HQI står på fra kl 14 - 01. Fra 04/2012 4x Pacific Sun Black Python XM140 som erstattning for HQI Fra 06/2013 suplert med 2x RapidLED Onyx dimbare Annet utstyr Vannpåfylling styres av enkel flotør i sump, som er koblet til en gammel vaskmaskin ventil som mater vannet via en Deltec Kalkvannsmixer, vannpåfylling kun om natten (04--08) Fisk Frøkenfisker: [TABLE=border: 0, cellpadding: 0, cellspacing: 0, width: 406] [TR] [TD=width: 109, align: right]1[/TD] [TD=class: xl65, width: 109]Chrysiptera[/TD] [TD=width: 98]parasema[/TD] [TD=width: 81]5 cm[/TD] [TD=class: xl68, width: 64]1[/TD] [TD=class: xl67, width: 79, align: right]09.04.06[/TD] [/TR] [/TABLE] Kirurger: [TABLE=border: 0, cellpadding: 0, cellspacing: 0, width: 541] [TR] [TD=align: right]1[/TD] [TD]Ctenochaetus [/TD] [TD]tominiensis[/TD] [TD]12 cm[/TD] [TD]1[/TD] [TD=align: right]02.04.12[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: right]1[/TD] [TD]Naso[/TD] [TD]literatus[/TD] [TD]20-25 cm[/TD] [TD]1[/TD] [TD=align: right]14.01.06[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: right]1[/TD] [TD]Paracanthurus[/TD] [TD]hepatus[/TD] [TD]20 cm[/TD] [TD]1[/TD] [TD=align: right]06.03.12[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: right]1[/TD] [TD]Zebrasoma[/TD] [TD]desjardinii[/TD] [TD]25 cm[/TD] [TD]1[/TD] [TD=align: right]01.09.05[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: right]2[/TD] [TD]Zebrasoma[/TD] [TD]flavescens[/TD] [TD]12-13 cm[/TD] [TD]3[/TD] [TD=align: right]14.01.06[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: right]1[/TD] [TD]Zebrasoma[/TD] [TD]xanthurum[/TD] [TD]12-13 cm[/TD] [TD]1[/TD] [TD=align: right]13.09.05[/TD] [/TR] [/TABLE] Keisere: [TABLE=border: 0, cellpadding: 0, cellspacing: 0, width: 541] [TR] [TD=align: right]1[/TD] [TD]Holacanthus[/TD] [TD]ciliaris[/TD] [TD] [/TD] [TD]1[/TD] [TD=align: right]10.02.11[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: right]1[/TD] [TD]Pomacanthus[/TD] [TD]imperator [/TD] [TD]30 cm[/TD] [TD]1[/TD] [TD=align: right]09.04.06[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: right]1[/TD] [TD]Pomacanthus [/TD] [TD]navarchus[/TD] [TD]15 cm[/TD] [TD]1[/TD] [TD=align: right]02.04.12[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: right]1[/TD] [TD]Pomacanthus[/TD] [TD]xanthometopon[/TD] [TD]20-22 cm[/TD] [TD]1[/TD] [TD=align: right]07.09.08[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: right]1[/TD] [TD]Pomacanthus[/TD] [TD]xanthometopon[/TD] [TD]20 cm[/TD] [TD]1[/TD] [TD=align: right]02.04.12[/TD] [/TR] [/TABLE] Gobbier: 1x Amblyeleotris guttata (Død) Vrasser: [TABLE=border: 0, cellpadding: 0, cellspacing: 0, width: 541] [TR] [TD=align: right]1[/TD] [TD]Cirrhilabrus[/TD] [TD]sp[/TD] [TD]5 cm[/TD] [TD]1[/TD] [TD=align: right]22.10.15[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: right]1[/TD] [TD]Cirrhilabrus[/TD] [TD]sp[/TD] [TD]5 cm[/TD] [TD]1[/TD] [TD=align: right]22.10.15[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: right]1[/TD] [TD]Halichoeres[/TD] [TD]leucoxanthus[/TD] [TD]5 cm[/TD] [TD]1[/TD] [TD=align: right]22.10.15[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: right]1[/TD] [TD]Pseudocheilinus [/TD] [TD]hexataenia[/TD] [TD]2-3 cm[/TD] [TD]1[/TD] [TD=align: right]22.10.15[/TD] [/TR] [/TABLE] Klovnefisker: [TABLE=border: 0, cellpadding: 0, cellspacing: 0, width: 406] [TR] [TD=width: 109, align: right]1[/TD] [TD=class: xl69, width: 109]Amphiprion [/TD] [TD=class: xl65, width: 98]ocellaris[/TD] [TD=width: 81] [/TD] [TD=class: xl68, width: 64]1[/TD] [TD=class: xl67, width: 79, align: right]02.04.12[/TD] [/TR] [/TABLE] Dragonets: [TABLE=border: 0, cellpadding: 0, cellspacing: 0, width: 541] [TR] [TD=align: right]1[/TD] [TD]Pterosynchiropus[/TD] [TD]splendidus [/TD] [TD]5 cm[/TD] [TD]1[/TD] [TD=align: right]18.02.09[/TD] [/TR] [TR] [TD=align: right]1[/TD] [TD]Pterosynchiropus[/TD] [TD]splendidus [/TD] [TD]6 cm[/TD] [TD]1[/TD] [TD=align: right]15.09.12[/TD] [/TR] [/TABLE] Blennier: [TABLE=border: 0, cellpadding: 0, cellspacing: 0, width: 406] [TR] [TD=width: 109, align: right]1[/TD] [TD=class: xl68, width: 109]Salarias[/TD] [TD=width: 98]alboguttatus[/TD] [TD=width: 81]6 cm[/TD] [TD=class: xl69, width: 64]1[/TD] [TD=class: xl67, width: 79, align: right]22.10.15[/TD] [/TR] [/TABLE] Koraller: Discosoma sp (rød med hvit) Discosoma sp (grønn) Elefant ører Heliopora coerulea Acropora loisetteae Acropora valida Acropora millepora Acropora sp (grønn bali slimmer) Acropora sp Blå tupper Acropora sp (Lys grønn slimmer med blå tupper) Trachyphyllia geofferi Favites sp (russelli) Turbinaria sp Acropora sp Goniopora sp Pavona cactus Pavona decussata Pocillopora elegans Euphyllia ancora Goniastrea aspera m.m.m (trenger egentlig en varetelling) Nyttedyr Snegler: 20 stk Slangestjerner:: 1 stk Ophiarachna incrassata, 1 stk Ophiolepis superba, 1 stk 10 stk Pussereker: 2 stk Lysmata amboinens Kråkeboller: 2 stk Mespilia globulus, 1 stk sort med korte pigger Vedlikehold, mating 1-2 ganger om dagen, skrape frontrute 1 gang i uka, tilsetninger av sporstoffer en gang i blant, måle Kh, Ca og Mg en gang hver annen uke. Justerer med balling tillsettninger ved behov. Vannbytter, alt for sjelden, men det ser ut til å gå bra. Mest fornøyd med: Lite vedlikehold egentlig og dybden på karet Minst fornøyd med: Får ikke vannet helt rent for 'støv', men har ikke gjort noe stort nummer av det. Videre fremdrift: vi får se........... Nedefor ligger et bilde av karet under bygging og et hvordan det ser ut nå.
×