Jump to content

norskfisk

Members
 • Content Count

  154
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

norskfisk last won the day on May 14 2019

norskfisk had the most liked content!

Community Reputation

54 Excellent

About norskfisk

 • Rank
  Forumbruker

Converted

 • Bosted
  Bergen

Converted

 • Interesser
  Data, natur, akvarium, snekring

Converted

 • Yrke
  Programmerer

Converted

 • Fylke
  Hordaland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Rein epoksy holder nok til det refugiet der ja. Lim og skru platene godt sammen så det ikke blir sprekker mellom dem. Du trenger ikke akkurat tykke plater til 100 liter.
 2. Tror grunnen til at noen bruker bjørk er at det er sterkere/hardere enn gran/furu. Det gjelder særlig hvis det er bjørk tvers gjennom. Jeg for min del ville aldri ha brukt dyr kryssfiner til akvarium. Da kan man heller lage veggen et par millimeter tykkere så blir den stivere med gran enn med (tynn) bjørk uansett. Men folk har mange ideer som jeg ikke forstår. Noen vil bruke kryssfiner av maritim kvalitet, og noen bruker syrefaste skruer. Hva er vitsen når det ikke skal bli vått uansett?
 3. Her er et metoder jeg har brukt opp gjennom årene. Jeg gjorde mange feil med det blå 200-liters fatet. Hadde konstant problemer med lekkasje der. Klarte aldri å få tankgjennomføringene til å bli tette. Skulle gjort det slik du gjør og brukt det ene lokket til å fylle i. Ellers kan jeg varmt anbefale 20 liters Biltema dunkene til litt mindre oppsett (de med 2 store lokk). Der er det minimal fare for lekkasje. I tillegg er dunken full ca 5 sekunder etter at man stikker den ned i vannet hvis man tar av begge lokkene.
 4. Den så ut som den var oppe i den klassen som trengs ja. Minuttflyten var bra nok, men jeg så ikke hvilken slangedimensjon som var installert. Hvis den kan programmeres helt fritt så kan man muligens finne en løsning der den ene pumpen rører i vannet ved å pumpe inn luft eller vann mens den andre forer.
 5. Har aldri hørt om noen sånne i Norge nei. Tviler sterkt på at det finnes. Dyrene skyr stort sett lys da algene dominerer der det kommer lys. Når det gjelder foringsautomaten så har jeg sett på mange alternativer, men har aldri sett noe kommersielt som ser ut til å kunne brukes. Jeg kjøpte en doseringspumpe fra Bubble Magus, med programmerbar doseringstimer. Men slangene og koblingene var så utrolig trange at det umulig kunne gå an å dosere dyreplankton (rauåte) med den. De solgte forresten rauåte på Midtun Zoo her i Bergen nylig. Det het "Red plankton". Men jeg tror kanskje jeg var den e
 6. Kjekt å se at andre driver med kaldt saltvann også! Jeg har eksperimentert med dette noen år nå og prøvd å finne ut om man kan lage fine undervannslandskap som kan sammenlignes med tropiske korallrev. Det er egentlig ikke mulig da vi ikke har grundtvanns-steinkoraller og bare få arter av store fargerike filterdyr. Det nærmeste man kan komme er ved å bruke sjønellik som vokser godt i kolonier, dødmannshånd og fjæresjørose. Så kan man spe litt på med skjellkolonier av blåskjell og store o-skjell, slangestjerner, sjøpunger, sjøpølser. Da kan man få til noe som ligner på bunnen av tideva
 7. Sikkert ikke så aktuelt for deg e-mu, men jeg poster uansett for morro skyld og for andre som er på planleggingsstadiet. Jeg bygget to kar som jeg er ganske fornøyd med i 2007, og de er fortsatt i drift hos en som kjøpte dem hos meg etter at jeg hadde brukt dem. Det er sikkert noen som er uenig i mine valg av materialer. Men dette er altså slik jeg ville gjort det basert på mine erfaringer. Slik jeg ville bygget et 200x100x80 kryssfinerakvarium i dag: 1. 9mm kryssfinerplater til sider og topp, og 15mm i bunn. Til topp hadde jeg lagt 9mm doble (18mm), og til sider triple sli
 8. Det hadde ikke noe med glasstykkelse å gjøre nei. Jeg vil si at kondens er generelt et problem hvis man skal ha akvariet i et oppvarmet rom på 24 grader. Men det er, som du ser av grafen til Frode, veldig avhengig av luftfuktigheten. Klarer du å holde den på 40% kan du ha temperaturer ned i 10 grader uten kondensproblemer. Men går den opp til 50% blir det 13 grader, og det gjør den av og til.
 9. Jeg skal gjøre akkurat dette på et kaldtvannsakvarium jeg har. En glassplate på 4mm tykkelse kostet ikke mer enn et par hundre kroner tilskjært på mål sist jeg kjøpte. Det som er vanskelig med dette er å få det helt gass/damptett. Men jeg tror jeg har funnet noe butylgummi som gjør jobben. I tillegg trengs noen firkantrør, silica gel kuler, silikon til liming, plastlist rundt kanten, nal til rengjøring. Alt unntatt glass kan kjøpes billig på aliexpress. Man trenger ikke bruke argongass, men hvis man har lyst kan man kjøpe flaske og reduksjonsventil på Jula for 500 kroner til sammen. Jeg h
 10. Det blir nok trolig det jeg går for i fremtiden ja :-).
 11. Apropos lim... Kjøpte noe UV lim på aliexpress. Det kostet nesten ingenting inkludert frakt. Kjøpte også en lommelykt til herding. Satte den på et par timer, men enten herdet ikke limet 100% eller så var det ikke nevneverdig sterkt. Noen som har erfaring med slikt lim og hvilket lys man må ha for å få den herdet?
 12. Det er gøy med slike prosjekter. Man får kjøpt så mye billige halvfabrikata på ebay og aliexpress for tiden. Selv har jeg nettopp laget en ozon/karbon reaktor. Brukte et lim kalt kollakryl 25 fra italia samt tangit PVC lim til å feste PVCdelere til filteret. Men jeg er også litt redd for at limet skal være svakt.
 13. Kan anbefale dem på det varmeste. Utrolig flinke.
 14. Jo det er fullt lovlig. De du nevner pluss fugl, pattedyr og voksne frosk er ikke lov. Men ellers er det meste lov. Det var rart at den døde så fort. Jeg tipper temperatursjokk må være årsaken. De trives godt i nesten 20 grader om sommeren. Det er vel en vanlig eremittkreps.
 15. Har du tilgang til titanarmering altså? Ellers kan man sikkert kjøpe korte glassfiber- og karbonfiberstenger på ebay/aliexpress billig.
×
×
 • Create New...