Jump to content
Informasjon
 • COVID 19 har dessverre satt en midlertidig stopper for Reefmeet og hjemmemøter
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!

Pjot

Members
 • Content Count

  907
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by Pjot

 1. Om du bygger karet i x-finer trenger du ingenting imellom bjelkene og x-finer. Mykt underlag bruker man på glassakvariumer. En tank i 15mm x-finer som er 90cm høy og 207cm lang buler ut ca 2-3cm om man kun har en 2x2 horisontalt. Legger man på en 2x4 ble det stivt nok synes eg. I toppen brukte eg en 2x6 som avstivning.
 2. Beklager litt lang responstid. Algeskraping foregår med en lang teleskopstang. Glasset er 40mm. Skal noe gjøres i karet må eg nok snorkle litt ja. Men det blir sjelden gjort.
 3. Karet er fremdeles i drift, men har nok hatt noen utfordringer på veien. Alltid slitt med kH i dette karet. Har i perioder tvunget den opp i 7 men den lå seg stort sett rundt 6. Steinen ble laget med sement og skjellsand. Eg skulle vel holdt den godt fuktig slik at herdeprosessen ikkje stoppet opp under byggingen. Dette har resultert i alt for høye verdier ac calcium som igjen gjør det vanskelig å opprettholde kH. (Hadde 800+ppm calcium på det meste.) Magnesium var litt lav så det gjorde det bare enda verre. Sakte men sikkert har ting stabilisert seg og nå må eg endelig tilsette calcium som alle andre.
 4. Kjempetrist å høre om Imperatoren din. Man får jo et forhold til fisk, spesielt når man har hatt dem lenge. Husker du hvor lang tid omfargingen tok og hvor stor ble den før den døde?
 5. Hvilke klovner er det snakk om? Har ikkje hørt om tilfeller det etablerte par oppfører seg slik. Har de lagt egg før?
 6. Fikk åpnet for youtube idag, det var vel på tide.
 7. Tilfeldigvis fant klovnene ut at de skulle legge egg når eg filmet.
 8. De to wrassene som eg har "arvet" husker eg ikkje navnet på. Mener forrige eier sa de la egg som klovnene, meget mulig eg husker feil. Har ikke sett noen form for lek mellom de to. Han sa at det gikk hardt for seg med bitemerker og hele pakken. Pussefiskene spawner med jevne mellomrom. Hunnen svulmer opp i buken og blir litt rødlig i buken også. De svømmer mye rundt i ring og rundt om i karet når kvelden nærmer seg. Når bare de blå t5 rørene lyser går de opp i en spiral mot overflaten. Dette tørrtrener de på flere ganger før det skjer noe. Har stirret på de lenge for å se selve spawningen flere ganger, men har alltid gått glipp av det. Ser man vekk 2 sekunder er det over. Hunnen blir normal i buken umiddelbart etter spawningen. Når det gjelder anthiasene er det mye den samme fremgangsmåten. Men her prøver hannen seg på flere hunner i tur og orden. Har kun sett en gang at en hun har vært villig å følge han opp mot overflaten. De etterlot seg en liten hvit sky som raskt forsvant i sirkulasjonen. Om dette var egg eller sperm eller begge deler vet eg ikkje sikkert. Det var den største hunnen som var med på tur, de små er kanskje under den sexuelle lavalder? Pallettkirurgene holder på hele kvelden med synkronsvømming rundt i karet. Plutselig skyter de fart mot overflaten og så er det over. Disse er de eneste som plasker i overflaten. En liten sky er alt eg kan se og den forsvinner i strømningene umiddelbart. Pussefiskene spawner oftest, pallettene litt sjeldnere og har bare sett anthiasene en gang. Men anthias hannen prøver seg hver kveld. Har to hanner og vet ærlig talt ikkje om det et begge to eller bare en som forsøker seg på hunnene. Men iallefall bare en om gangen.
 9. Det ordner seg sjøl om man mister hele stasen ned på et betonggulv. Dette pleier å generere masse avleggere også? Spøk til side, når eg skulle ta av en platekorall som da var ca 60x40cm av en ls brukte eg elektrisk sverdsag også kallt tigersag. Fikk saget langt innunder og innimellom steiner. Ellers er hammer og meisel et godt verktøy, men det er fort gjort at den løsner feil plass. Lykke til.
 10. Her går ting sakte men sikkert i rett retning. Jeg er overrasket over hvor lang tid det tar å få utstyr og rør på plass. Kan virke som om jeg begynner å bli en latsabb. Skal ta en runde med bilder seinere i kveld om tiden strekker til. Synes selv at det ikke har skjedd noe særlig, men litt har vel det grodd til. Når det gjelder lys får vel korallene litt lite. Dette sammen med noe ustabil kh hemmer veksten på korallene tenker jeg. Men de vokser uten tvil, bortsett fra den gule turbinariaen som fikk et illebefinnende i november. Jeg har observert spawning på flere arter i karet. Så langt har jeg sett pallettkirurgene, pussefiskene og anthiasene spawne. I tillegg har pocilloporaen spawnet og nye små kolonier har dukket opp på 5-6plasser. Klovnene legger også egg. Har også et par wrasser som også er et par. De la egg hos forrige eier, men har ikkje sett at de har gjort det her. Alt i alt er jeg nesten fornøyd med utviklingen så langt, men det er alltid rom for forbedringer???
 11. Kan hende eg tar feil men tar ikkje alle grønne alger opp mye jern, som etterhvert vil føre til for lavt jerninnhold som igjen gjør grønne koraller bleke?
 12. Dette ser jo utrolig bra ut med spenstig aquascaping. Foxface er den fisken eg har som spiser mest boblealger, den blir heller ikkje like stor som nasoen.
 13. Det er vel ikkje så morsomt når pumpen starter vel. Eg har en pumpe som har gått 24/7 i snart 7år. Før den ble plassert på sin nåværende plass gikk den i 3-4år. Den har aldri vært renset.? Eller mente du "ugly buglyen" kanskje?
 14. Dette må vel trygt kunne kalles en "high end" sump. Gleder meg til å følge tråden videre.
 15. Pjot

  Død LS

  Om du lar steinen gå i ferskvann for lenge vil det starte å gro bakterier for ferskvann i steinen. Disse vil dø når det kommer salt i vannet. Biomassen er nok sikkert ikkje så høy, men verdt å tenke på.
 16. Pjot

  Død LS

  Eg har kloret stein før, de ble rene og pene. De må selvsagt skylles meget godt før gjenbruk. Ellers er det å legge de ute under åpen himmel. Her på vestlandet regner det noen ganger og dette vasker steinen fint. Det skal ikkje lukte av død LS. Du kan eventuelt spyle steinen godt når den ligger utendørs.
 17. Det skal nok litt mer fisk i, men kanskje ikkje så veldig mye mer. Vet videoen som eg la ut er kjempedårlig, men sånn går det når eg filmer etter at lyset er gått av? Min svoger la ut en liten filmsnutt på youtube. Ruten har ikkje blitt rengjort på 9 dager, så litt på glasset har det blitt. Her er det foringstid og man ser tydelig på fiskene at noe er på gang. De gule kirurgene har bodd her nesten en uke når det ble filmet. Puttet i 20 gule kirurger, 13anthias, 1 pallettkirurg og 1 scopas i samtidig. Hadde både palettkirurg og scopas fra før, men det har gått veldig fint. Har også fått meg en parmåler, den viser helt tydelig at mer lys trengs. Pærene mine er tross alt minst et par år gamle. Nye pærer er bestilt, så må det skiftes over litt tid. Etterhvert må eg nok dessverre senke lampene også. Dette øker nok sjansen for at Bob Kåre (vlamingii) spruter vann på pæren og akvariumet blir fullt av glassbiter. Store deler av revet har ca 90par slik det er nå. Fungiaen og montiporaen på toppen har ca 120par. På sandbunnen har eg 50. I karet på badet ser korallene ut til å trives bra, de ser frisk ut og de vokser. Målingene der var overaskende lave. Det lå mellom 50-70par. Så min konklusjon på dette er at 50-70par faktisk er nok for turbinaria, hammerkorall, echidnopora, skiveanemoner og glassroser? Mer par vil nok generere mer vekst, men vekst er ikkje ønskelig i dette akvariumet for øyeblikket. Link til videoen.
 18. http://vid1296.photobucket.com/albums/ag5/pjot1979/Mobile%20Uploads/2015-12/BE81FFFD-F193-4E96-AE87-07E6094892D8_zpsdyqb21wh.mp4
 19. Vi får se om dette videogreiene virker. Filmet i "mørket", kun noen få t5 actinic. http://vid1296.photobucket.com/albums/ag5/pjot1979/Mobile%20Uploads/2015-12/BE81FFFD-F193-4E96-AE87-07E6094892D8_zpsdyqb21wh.mp4
 20. Må bare teste dette videokonseptet. Filmet litt i "mørket" før t5 lysene gikk av. http://vid1296.photobucket.com/albums/ag5/pjot1979/Mobile%20Uploads/2015-12/BE81FFFD-F193-4E96-AE87-07E6094892D8_zpsdyqb21wh.mp4
 21. Litt bilder fra bakrommet:
 22. Ser ut til at det skal gå lettere å legge ut bilder fra den gode gamle stasjonære pcèn. En sånn med ledninger og egen skjerm. Som der ser til venstre sliter turbinariane mine voldsomt. Det har de gjort i flere uker nå, kanskje et par mnd tiden går jo fort. Håper de vil komme tilbake i form. Det begynner iallefall å vokse litt kalkalger her og der. Men det er langt fra nok. ​Her ser dere et eldre bilde av turbinariene. Ca 2-3mnd gammelt.
 23. Har en sjøl fra den sendingen fra 2012, den går med en xanthurum fra samme sending i akvariumet på badet. Disse kommer fra samme leverandør, kjøpte de hos Dream Aquarium på laksevåg. Det var meningen å legge inn flere bilder, men tiden løp fra meg. Det har gått så mye tid til å glo i akvariumet at juleforberedelsene har blitt skubbet til absolutt siste liten. Nå er klokken halv tre om natten og eg e akkurat ferdig med å pusse og male peisen, pakket inn presanger til mine to sønner, hengt opp julesokkene og glodd i akvariumet. Kom akkurat på at pinnekjøttet må vannes ig begynner sjøl å bli sulten. God jul alle sammen.
×
×
 • Create New...