Jump to content

Our Picks

Top content from across the community, hand-picked by us.

Vi er godt i gang med et nytt år, og det er på tide å betale medlemskontingent for 2018.

Ihht. tidligere årsmøte vedtak sendes det ikke lengre ut fakturaer til hver enkelt, men 

medlemskap for 2018 kan tegnes ved å betale kr. 200,- til kontonr. 2505 02 43977

(Merk innbetalingen med Medlemskap 2018 og hvilket "kallenavn" du benytter her på SF)

 
  • Like
 • 10 replies

I dagens virvar av utstyr og alternativer med stadige nye "revolusjoner" av metoder for å få et optimalt rent akvarium, er min tanke at vi ofte glemmer det viktigste og mest suksessrike verktøyet av dem alle, nemlig skummeren. Ikke slik å forstå at vi ikke har skummer de fleste av oss, og vi kjøper som regel skummere som er mer enn effektive nok på papiret til akvariene våre. Men er vi oppmerksomme på om vi vedlikeholder skummeren tilstrekkelig så den til enhver tid fungerer optimalt?
  • Thanks
  • Like
 • 6 replies

Av de mange metodikkene som finnes i saltvannsverden er Triton-metoden en av de eldre, og har vært på markedet i over 10 år. En metode som er mindre kjent her i Norge, men i det siste året fått mer oppmerksomhet for enkelheten i metoden.

  • Thanks
  • Like
 • 1 reply

Obs: Undertegnede er ikke sponset av GHL eller mottatt testprodukter av GHL. Dette er undertegnedes egne og uavhengige meninger.

Det har i 2017 vært annonsert flere automatiserte løsninger for å måle alkalinitet / KH i akvarier, og selv om det finnes noen selvstendige løsninger, er GHL KH Director den første integrerte løsningen i GHL miljøet, som også kan kjøres selvstendig, uten behov for andre produkter enn enn GHL Doser.

GHL selger KH Director i to versjoner. En versjon med en slavedoser, og en versjon for de som allerede har en doser. Begge versjonene kan kobles til Profilux 3 og 4 for en sentralisert løsning med kobling til MyGHL.

Undertegnede har mottatt KH Directoren og fått testet den ut. I dette oppsettet er KH Directoren satt opp sammen med Profilux 4 og en Doser 2.1. 


Oppsett: 

KH Directoren kobles til med fire slanger, en fra akvarie eller testvann, en reagentslange, en avfallslange og en ventileringsslange (bak). Det er en GHL Ph-probe koblet i maskinen som må kalibreres. Alt som trengs følger med i pakken, inkludert 5dl reagensveske og PH probe. Ved å følge den detaljerte manualen (viktig) settes KH Directoren opp i løpet av 15 minutter. Ved å følge manualen slavisk, omtaler den bla. lengden på rør for å få korrekte målinger, samt kalibrering av doseringshoder.


Tips: Bruk en finmasket vekt til å kalibrere, da denne vil kunne vise ned til 0.01g og mer nøyaktig enn hva øyet kan se.

Bruk:

KH Director settes opp til å måle automatisk og evt dosere opp til 5 pumpehoder basert på resultater. Dosering av kan være prosent eller ml. Den kan også automatisk kontrollere en Kalsiumreaktor. For å kontrollere dette kreves en Profilux 3 eller 4, samt en ekstra Doser 2.1


En test tar fra 10-20 minutter og krever ingen manuelle inngrep.

 

Resultat:

Ettersom testene er meget nøyaktige er de avhengig av korrekt kalibrering av doser og lengden på rør. Det er også vanskelig å sammenlikne med andre tester da det menneskelige elementet påvirker testresultater. Undertegnedes opplevelse var etter 2-3 tester stabiliserte målingene seg og påfølgende målinger har vært veldig stabile ved automatisk måling 6 ganger dagen.


Dette er enn innledende erfaringstest basert på 3 dagers bruk. Ved videre erfaring oppdateres testen.
 • 8 replies

Jeg gikk over tingene mine da jeg har elevert tinn i systemet, og tok av frag rackene. Så med en gang noe ikke er korrekt her, og tok dem ut umiddelbart. Så en må passe seg for slike magnetiske frag racks, i det minste sjekke dem. Tror jeg tok det tidlig, men slik en kan se er det tydelig korrosjon i magnetene.

 
 • 5 replies

I dag åpnet Tropestua beliggende på Grorud i Oslo, ny butikk som drives av Farshad Sohrabi og Eirik Larsen. Begge velkjente og høyt respekterte medarbeidere med fartstid fra Jan Holt Akvarium på Bislett og deretter i Heggedal i samarbeid med Webzoo.

Så det var ikke med lite spenning og forventninger jeg reiste dit på åpningsdagen.

Enkelt og greit, mine forventninger ble absolutt innfridd; et flott lokale på en lett tilgjengelig adresse med bra parkeringsmuligheter. Tiltalende innredning og ryddig lokale, akkurat slik jeg altså forventet av disse herremennene.

De satser på velkjente merkevarer av anerkjent kvalitet og det viktigste bra antall akvarier i ulike dimensjoner så de kan vise frem alt levende til salgs.

Utvalget var meget godt på fisk, sunne og vitale individer, i tillegg et utvalg av lps og noe mykt.

Denne butikken blir nok min LFS nå selv om nærmere 120 til 140 Kr i bompenger kan virke noe hemmende. Derfor god timing undertegnede disponerer en el bil fra mandag neste uke👍😛👍.

Jeg vil oppfordre alle salte akvarister i det sentrale østlandsområdet å avlegge butikken et besøk snarest og ta med godt med penger, dere vil se mange fristelser😁
  • Like
 • 1 reply

Er det noen her som sitter på artikler dere har skrevet, eller tester av utstyr? Det er nå tilrettelagt for å skrive artikler, og er noe jeg kommer til å fokusere mer på, som en portal.

Er det noen som kan bidra med enten å skrive artikler, eller samle inn artikler som er skrevet tidligere som vi kan bruke og begynne å samle inn et arkiv.

Fint hvis det linkes til i denne tråden så skal jeg begynne med overføring til korrekt kategorier.
  • Like
 • 3 replies

Jeg skal kjøre noen features her på saltvannsforum av de store YouTuberne på saltvann (coralfish 12g og andre), og de skal svare på noen spørsmål. Er det noen her som har noen spørsmål til YouTuberne hvis dere følger dem? Ellers noen ting dere ønsker jeg fokuserer på i featuren av dem?

 
 • 1 reply

Hei alle saltvannsfolk. Det ble lagt ut ønske at vi skulle prøve oss med noe mer fargerikt design på saltvannsforum, og jeg har jobbet en del med dette. De av dere som enda ser det gamle designet kan endre dette ved å gå til bunnen av siden og klikke utseende -> saltvannsforum.

Faller det i smak, eller var det bedre før? Jobber med mange funksjoner, og dette er bare starten. 

Tanker / ideer? Elsker det? Hater det?

 
  • Like
 • 24 replies

Tester, Konkurranser, giveaways og "raffles"

Gå til denne posten for å lese mer om fremtiden til saltvannsforum og bidra i dag.
  • Like
 • 0 replies

For de som ikke har lagt mere til det, ligger det en kategori her på forumet som heter "klubber" - det finnes mange lokale akvariegrupper her i norge, og jeg oppforderer alle klubber, til og med de som ikke er saltvann å lage seg en egen klubb der. Det er en fin måte å samle akvarienorge og enda ha deres egen sone hvor dere kan ha klubbspesifikke disksjoner og kunngjøringer.

Det er absolutt gratis. Hvis dere kan videresende denne til alle akvarieklubbene dere er i, gjerne lag en klubb for hver av gruppene og bli med på forumet. Forumet er ingen erstatning for facebook, men jeg håper flere begynner sjansen for å gjøre mer med de funksjonene vi har!.

Se her: https://saltvannsforum.no/clubs/ - lag en klubb nå!

 
 • 0 replies

Er det noen som har tenkt på hvor mange med saltvann det faktisk er i Norge? Uten å nevne navn var jeg i en diskusjon med en av eierne av en saltvannsbutikk som mente det bare var rundt 600 saltvannskar i Norge i 2017. Hva tenker dere om det, kan det være grunnlag i å se markedet er SÅ lite, eller er det er mange som er usynlige? Hvis det er korrekt det er rundt 1000 i hobbyen i landet, så er det ikke rart alle går konkurs.

Hva med ferskvann da, er den delen av hobbyen mer lønnsom?
 • 14 replies

Dagens bildet av ditt Akvarium!!
Tenkte å lage en egen bildetråd som vi kan poste dagens bilde av våres akvarium.
 
Alltid morro å se de forskjellige revene til medlemmene her på forumet, så post on!!
 • 440 replies

Da har litersyken kommet til Heggedal og jeg starter opp planlegging av ett nytt kar og tenkte jeg skulle starte denne tråden for planlegging og oppstart av karret.
 
Mitt navn er Pål Gisle og er bosatt i Asker. Satte opp mitt første saltvannskar på begynnelsen av 90-tallet. Og etter mange år med bare ferskvann startet jeg opp igjen med saltvann for snart 3 år siden, men nå føles det ut som om tiden er moden for å "vokse" litt.
 • 430 replies

Hva savner dere i dag av funksjoner som kunne gjøre forumet bedre og mer populært?
 • 1 reply

Hei alle salte entusiaster
Sist søndag avhold klubben Saltvannsforum et meget hyggelig hjemmemøte hos Ulf Knutsen i Holmestrand. Meget flott akvarium du har Ulf!!

På møtet fikk vi en god og konstruktiv diskusjon rundt forumet og klubbens status og fremtid.

Det vi kan konstatere er at dagens forumløsning fungerer meget bra, bedre enn den gamle plattformen og meget bedre enn det har vært de siste årene. Klubben skal rette en stor takk til Aleksander Lyse som tok utfordringen i våres og gjennomførte overføringen av forum til ny plattform, og frem til det resultatet vi håper fler og fler blir oppmerksomme på nå.

Så er det dette med høna eller egget. Med en dårlig fungerende forumløsning mistet forumet mange brukere, mange forsvant nok til facebook, og sikkert en del har sluttet med saltvann, eller valgt å pusle med sitt akvarium hjemme uten å være en del av offentligheten slik forumer og facebook medfører.

Nå er egget lagt, forumet fungerer utmerket, det kan selvfølgelig være noen mindre justeringer som er ønskelig, men dette krever at aktiviteten økes!

Derfor tok alle på møtet, vi var 10 stk, utfordringen med å begynne å skrive innlegg og skape nye interessante tråder, og derfor trenger vi også deg som leser dette.

Er du dreven kunnskapsrik saltis; skriv om noe som interesserer deg eller noe du lurer på. Selv om du er dreven kan du alltid lære mer.

Er du ny i hobbyen, har 1000 spørsmål og saker du lurer på, skriv og spør. Vi har lovet hverandre dyrt og hellig at på dette forumet skal det ikke forekomme negative innlegg eller med rene ord drittslenging, bare konstruktive svar og råd med mål om å bidra til å hjelpe hverandre og svare basert på reelle egne erfaringer eller gode kildereferanser.

Og ikke minst, lag gjerne en tråd om akvariet eller planene dine under "Medlemmers akvarium." Ingenting er mer interessant, lærerikt eller fruktbart å dele med seg av erfaringer, og inputs vil det også komme.

Se mer på saltvannsforum...
  • Thanks
  • Like
 • 3 replies

Tilater meg å lage en uken tema tråd selv om uka er godt igang.

For en tid siden printet jeg ut en mangroveboks i petg plast og supplerte med 20mm pvc rør som bein.

Mangroveboksen er fylt med grov korallgrus og noen spiseskjeer med aquaforest life source (antagelig ganske likt caribsea miracle mud ol) og ett par mangrover naturligvis.

Den står i avrenningsboksen i avleggerkaret mitt og det er ikke noen fisk der, kun en strandreke.

Det som er gøy er at det har eksplodert med liv, dvs små copepods, amphipods, det er små svermer av smådyr
Fotokunnskapene/tålmodigheten strakk ikke helt til for å fange dem på bilde, men video gikk mye bedre.

Så temaet blir: refugium Hvordan få ett yrende liv.

Fyr løs!
Har skrivd litt om mine erfaringer, dere andre har sikkert mye spennende å komme med av erfaringer og spørsmål.
 • 2 replies

Hvordan dyrke phytoplankton
 • 25 replies

Hjemmemøte 1 Oktober
  • Thanks
  • Like
 • 7 replies

Gguldal nye 250L
 • 29 replies

Hei alle sammen. Jeg har nylig gått fra mange år som tanganyika akvarist til å bli saltvanns akvarist. har fått tak i ett elos 120 xl karr på 480 ish liter. det inneholder 4 fisk. 3 slangesjøstjerner. 1 stor musling. 1 stein korall og noen sikkert noen andre koraller. jeg prøver å finne litt info hvilke typer koraller jeg kan ha i karret mitt som er enkle å holde og "reefsafe". håper dere kan komme med noen forslag og gjerne bilder av koraller evt andre arter/levende jeg kan ha i karret som er for nybegynnere. pr dags dato så er karret ganske ensfarget så jeg håper det finnes noe med litt farger som kan passe for meg.

 

av fisk så kan jeg nevne at jeg har en gul kirurg, 1 helt lilla trigger fisk som jeg ikke kjenner navnet på. samt 2 andre jeg ikke vet hva er. tror den ene er en wrasse type og den andre en angel eller keiser. jeg kan legge ut noen bilder av de så kan dere kan hjelpe meg. tar gjerne imot tips ifht oppsettet i karret også.

 

karret har en sump. en elos skummer. ett sandfilter. balling system. automatisk etterfylling av vann ettersom det fordamper.. som sagt så ønsker jeg tips til forbedringer. det gjelder også det tekniske. 

 

til slutt vil jeg ta med at jeg har holdt på med tanganyika i mange mange år så helt grønn er jeg vel ikke. men jeg føler at jeg sitter foran en helt ny verden nå og vet ikke helt hvordan jeg skal gå frem.. det er både spennende og skummelt samtidig.

 

mvh 
 • 8 replies

Hei godtfolk. Lenge siden sist. Nå tenkte jeg at jeg skal bidra litt igjen her inne. Jeg var med aktivt fra 2008, men av forskjellige grunner ble jeg passiv på Saltvannsforum. Jeg hadde en tråd som hette Dag-Josteins 3000 liter.  Jeg har fortsatt dette akvariet, samt noen flere. Bl.a. en 1120 liter, 530 liters mangrovekar og 6 oppdrettskar for koraller. Dette er mitt fristed i livet, da jeg ble ufør etter en arbeidsulykke for drøye tre år siden.  Det kommer bilder fra akvariene mine etterhvert. Men jeg starter med å vise litt bilder fra vårt nyeste prosjekt:

Har hatt et tungvint vannbyttesystem, men 300 liters vanndunker for blanding av nytt saltvann inne. Nå er vi lei dette sølet, og flytter vannbyttingen utendørs. Har kjøpt en 1000 liters plastdunk som vi har hukboret og kobler til sumpen inne i huset. Tanken blir vinterisolert, og vil ha fast gjennomstrømning av vann fra annlegget inne. Ved vannbytte tømmes tanken på 1000 liter rett i sluket ute. , mens krana er stengt inne. Så fylles vann i tanken ute , og det fylles på salt for 1000 liter, som kobles til skvariene inne igjen når det har fått blandet seg et par dager. Det legges inn varmeelementer med thermostat og sirkulasjonspumpe i dunken. 

Slik er planen ihverfall. Her noen bilder fra prosjektet. Vinner sannsynligvis ikke byggeskikksprisen, men jeg håper og tror prosjektet vil funke. Mye gjennstår, men nå er det isolert i bunn. Innkledning og isolert takluke er neste steg.
 • 8 replies

×
×
 • Create New...