Gå til innhold

Våre valg

Godt innhold fra hele siden, håndplukket av oss.

Er det noen som har tenkt på hvor mange med saltvann det faktisk er i Norge? Uten å nevne navn var jeg i en diskusjon med en av eierne av en saltvannsbutikk som mente det bare var rundt 600 saltvannskar i Norge i 2017. Hva tenker dere om det, kan det være grunnlag i å se markedet er SÅ lite, eller er det er mange som er usynlige? Hvis det er korrekt det er rundt 1000 i hobbyen i landet, så er det ikke rart alle går konkurs.

Hva med ferskvann da, er den delen av hobbyen mer lønnsom?
 • 9 svar

Tenkte å lage en egen bildetråd som vi kan poste dagens bilde av våres akvarium.
 
Alltid morro å se de forskjellige revene til medlemmene her på forumet, så post on!!
 • 430 svar

Da har litersyken kommet til Heggedal og jeg starter opp planlegging av ett nytt kar og tenkte jeg skulle starte denne tråden for planlegging og oppstart av karret.
 
Mitt navn er Pål Gisle og er bosatt i Asker. Satte opp mitt første saltvannskar på begynnelsen av 90-tallet. Og etter mange år med bare ferskvann startet jeg opp igjen med saltvann for snart 3 år siden, men nå føles det ut som om tiden er moden for å "vokse" litt.
 • 424 svar

Hva savner dere i dag av funksjoner som kunne gjøre forumet bedre og mer populært?
 • 1 svar

Hei alle salte entusiaster
Sist søndag avhold klubben Saltvannsforum et meget hyggelig hjemmemøte hos Ulf Knutsen i Holmestrand. Meget flott akvarium du har Ulf!!

På møtet fikk vi en god og konstruktiv diskusjon rundt forumet og klubbens status og fremtid.

Det vi kan konstatere er at dagens forumløsning fungerer meget bra, bedre enn den gamle plattformen og meget bedre enn det har vært de siste årene. Klubben skal rette en stor takk til Aleksander Lyse som tok utfordringen i våres og gjennomførte overføringen av forum til ny plattform, og frem til det resultatet vi håper fler og fler blir oppmerksomme på nå.

Så er det dette med høna eller egget. Med en dårlig fungerende forumløsning mistet forumet mange brukere, mange forsvant nok til facebook, og sikkert en del har sluttet med saltvann, eller valgt å pusle med sitt akvarium hjemme uten å være en del av offentligheten slik forumer og facebook medfører.

Nå er egget lagt, forumet fungerer utmerket, det kan selvfølgelig være noen mindre justeringer som er ønskelig, men dette krever at aktiviteten økes!

Derfor tok alle på møtet, vi var 10 stk, utfordringen med å begynne å skrive innlegg og skape nye interessante tråder, og derfor trenger vi også deg som leser dette.

Er du dreven kunnskapsrik saltis; skriv om noe som interesserer deg eller noe du lurer på. Selv om du er dreven kan du alltid lære mer.

Er du ny i hobbyen, har 1000 spørsmål og saker du lurer på, skriv og spør. Vi har lovet hverandre dyrt og hellig at på dette forumet skal det ikke forekomme negative innlegg eller med rene ord drittslenging, bare konstruktive svar og råd med mål om å bidra til å hjelpe hverandre og svare basert på reelle egne erfaringer eller gode kildereferanser.

Og ikke minst, lag gjerne en tråd om akvariet eller planene dine under "Medlemmers akvarium." Ingenting er mer interessant, lærerikt eller fruktbart å dele med seg av erfaringer, og inputs vil det også komme.

Se mer på saltvannsforum...
 • 3 svar

Tilater meg å lage en uken tema tråd selv om uka er godt igang.

For en tid siden printet jeg ut en mangroveboks i petg plast og supplerte med 20mm pvc rør som bein.

Mangroveboksen er fylt med grov korallgrus og noen spiseskjeer med aquaforest life source (antagelig ganske likt caribsea miracle mud ol) og ett par mangrover naturligvis.

Den står i avrenningsboksen i avleggerkaret mitt og det er ikke noen fisk der, kun en strandreke.

Det som er gøy er at det har eksplodert med liv, dvs små copepods, amphipods, det er små svermer av smådyr
Fotokunnskapene/tålmodigheten strakk ikke helt til for å fange dem på bilde, men video gikk mye bedre.

Så temaet blir: refugium Hvordan få ett yrende liv.

Fyr løs!
Har skrivd litt om mine erfaringer, dere andre har sikkert mye spennende å komme med av erfaringer og spørsmål.
 • 2 svar

Hvordan dyrke phytoplankton
 • 25 svar

Hjemmemøte 1 Oktober
 • 7 svar

Gguldal nye 250L
 • 28 svar

Hei alle sammen. Jeg har nylig gått fra mange år som tanganyika akvarist til å bli saltvanns akvarist. har fått tak i ett elos 120 xl karr på 480 ish liter. det inneholder 4 fisk. 3 slangesjøstjerner. 1 stor musling. 1 stein korall og noen sikkert noen andre koraller. jeg prøver å finne litt info hvilke typer koraller jeg kan ha i karret mitt som er enkle å holde og "reefsafe". håper dere kan komme med noen forslag og gjerne bilder av koraller evt andre arter/levende jeg kan ha i karret som er for nybegynnere. pr dags dato så er karret ganske ensfarget så jeg håper det finnes noe med litt farger som kan passe for meg.

 

av fisk så kan jeg nevne at jeg har en gul kirurg, 1 helt lilla trigger fisk som jeg ikke kjenner navnet på. samt 2 andre jeg ikke vet hva er. tror den ene er en wrasse type og den andre en angel eller keiser. jeg kan legge ut noen bilder av de så kan dere kan hjelpe meg. tar gjerne imot tips ifht oppsettet i karret også.

 

karret har en sump. en elos skummer. ett sandfilter. balling system. automatisk etterfylling av vann ettersom det fordamper.. som sagt så ønsker jeg tips til forbedringer. det gjelder også det tekniske. 

 

til slutt vil jeg ta med at jeg har holdt på med tanganyika i mange mange år så helt grønn er jeg vel ikke. men jeg føler at jeg sitter foran en helt ny verden nå og vet ikke helt hvordan jeg skal gå frem.. det er både spennende og skummelt samtidig.

 

mvh 
 • 8 svar

Hei godtfolk. Lenge siden sist. Nå tenkte jeg at jeg skal bidra litt igjen her inne. Jeg var med aktivt fra 2008, men av forskjellige grunner ble jeg passiv på Saltvannsforum. Jeg hadde en tråd som hette Dag-Josteins 3000 liter.  Jeg har fortsatt dette akvariet, samt noen flere. Bl.a. en 1120 liter, 530 liters mangrovekar og 6 oppdrettskar for koraller. Dette er mitt fristed i livet, da jeg ble ufør etter en arbeidsulykke for drøye tre år siden.  Det kommer bilder fra akvariene mine etterhvert. Men jeg starter med å vise litt bilder fra vårt nyeste prosjekt:

Har hatt et tungvint vannbyttesystem, men 300 liters vanndunker for blanding av nytt saltvann inne. Nå er vi lei dette sølet, og flytter vannbyttingen utendørs. Har kjøpt en 1000 liters plastdunk som vi har hukboret og kobler til sumpen inne i huset. Tanken blir vinterisolert, og vil ha fast gjennomstrømning av vann fra annlegget inne. Ved vannbytte tømmes tanken på 1000 liter rett i sluket ute. , mens krana er stengt inne. Så fylles vann i tanken ute , og det fylles på salt for 1000 liter, som kobles til skvariene inne igjen når det har fått blandet seg et par dager. Det legges inn varmeelementer med thermostat og sirkulasjonspumpe i dunken. 

Slik er planen ihverfall. Her noen bilder fra prosjektet. Vinner sannsynligvis ikke byggeskikksprisen, men jeg håper og tror prosjektet vil funke. Mye gjennstår, men nå er det isolert i bunn. Innkledning og isolert takluke er neste steg.
 • 8 svar

×