Gå til innhold
Informasjon
 • Husk å book neste Reefmeet i kalenderen. Søndag 24.03.19 i Drøbak. Mer info kommer
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • NYHET. Nå kan man legge ut objekter i "kjøp og salg" å motta bud hvis man ønsker. Sjekk det ut!
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!

Vinnerliste


Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng siden 19. des. 2018 i alle områder

 1. 3 poeng
  Jobbet litt med kabel management Har valgt å legge alle stikkkontakter på utsiden av skapet. ( liker å få dette ut av salttåka) blir selfølgelig litt kabler å se på hjørnet bak, men er ikke veldig synlig. Lagt opp balling beholdere og pumpe.
 2. 3 poeng
  Jeg har her tenkt å presentere mine erfaringer med Alkatronic, en ny kontrollenhet utviklet av Jonas Roman fra Sverige, som sørger for stabilisering av kanskje den viktigste parameter vi har, særlig når man har fokus på sensitive akvarieinnbyggere som sps koraller. Stabil KH eller alkalinitet har i teori og praksis vist seg å hjelpe alle øvrige mineralverdier til å holde seg på jevnt nivå, og derfor håper jeg å kunne erfare lignende resultater i mitt system fremover. Jeg kjøpte min enhet i november, og er i ferd med montering og igangkjøring i disse dager. Her et par bilder fra dagens siste forberedelser/aktiviteter. Benken(les nattbordet...) kan det være jeg bytter med et passende skap, hadde vært fint å få skjult både Alkatronicen, tilhørende reagenser samt ledningskaoset til pumpene mine. Et passende skap kan være et kjøkkenoverskap satt på gulvet med dimensjon 40-85-30 cm sånn ca.
 3. 2 poeng
  Da starter jeg opp igjen etter 5 år tørrlagt... 240L med 100 L sump. Selvlaget bord basert på Ikea Bestå serien. Selføgelig forsterket og vannsikkert på alle måter. Teknisk blir det følgende: Deltec 600i DC, Octo 4 Dc retur pumpe, Maxspect R5 200 w led
 4. 2 poeng
  Ny frakt avtale!Som et led i å forbedre oss i 2019 var bedre frakt priser en ting som sto oss veldig høyt.Vi har i dag fått på plass en mye bedre frakt avtale noe vi håper våre kunder setter pris på Pakke i Postkassen: -Dette er for dem som ønsker og kjøpe småting fra vår nettbutikk. -Sendes kun hver mandag
 5. 2 poeng
  Har laget lystopp til min 240L brukte skapsider fra Ikea i hvit høyglans (passer til dørene i skapet.) sidene ble tilpasset og frest slik at de ligge ned på glasset. ( er ikke glad i å se vannlinjen) hos meg er lampen montert fast i rammen, med vippefunksjon for vedlikehold. På toppen matt hvit plexiglass. Det er montert PC vifter og laget luftehull for å ta vekk varme.
 6. 2 poeng
  Gammelt tema men jeg har ikke sett denne tidligere så deler med de som måtte ha bruk for den. https://www.reef2reef.com/threads/diy-kz-coral-snow-with-97-purity.211722/?fbclid=IwAR168ZnNXcuxL26yhj_2G484e6k3elrE5BHJulI2J95J0a1lgSUFejdli-g https://www.bryggselv.no/vannjustering/700012/kalsiumkarbonat-caco3-kritt-1kg?fbclid=IwAR2RZd07gUIt_UsYqhijOLmmI-3hLDfKXcmktQdwXvULbKn3dZ9sUHYgctM
 7. 2 poeng
  Savner fortsatt en samlekategori med tråder som omhandler alger og bakterier og syns det er underlig at ikke denne har vært en selvfølge allerede ved starten på forumet. Alger og bakterier, også kalt grønne tuster, brunt gørr, slimete matter, harde bobler, håralger, rødt belegg etc. er ofte noe alle en gang har lurt på hva er og vil bli kvitt. Man aner ikke hva man skal søke på og det kan ta tid å finne ut av det, om man ikke da ikke bare må spørre " Hva er denne gørra?" som så mange før har gjort. Spørsmålene og svarene som ville vært fin informasjon for mange blir liggende gjemt her og der på forumet. Det er ikke en liten kategori heller: Algefamilier som Derbesia, Valonia, Bryopsis, Chaetomorpha inneholder mange arter. Det samme finner man innen dinoflagellater, kiselalger og cyanobakterier for å bare nevne noen grupper. Det er et veldig stort antall arter og det er veldig greit å samle artsspesifikk informasjon for det er ikke alltid bare å slå av lyset, mate mindre og skifte vann som er løsningen. Og så håper jeg på et godt nyttår
 8. 2 poeng
  De er deilig med lang juleferie så man kan ta seg tid til å kjøre i gang slike nye verktøy. I dag er Alkatronic koblet opp med reagens, KH-buffer, kalibreringer av pumper og elektrode. Alt har gått på skinner med unntak av meg selv som ikke forstod rette slangedimensjoner med en gang. Alt var rett, så nå er de første målinger utført. Kort beskrevet er Alkatronic koblet slik at: Vann fra sump pumpes inn i et målebeger sammen med et reagens man kjøper i konsentrert form. Blandes ut 1 + 4 med RO vann. Det utføres en pH måling som så konverteres til KH verdi. Om KH er lavere enn ønsket setpunkt pumpes det inn KH buffer i følge standard ballingmetode. Jeg bruker nå Grotech Carbonate pro instant hvor 84 g blandes ut i 1 liter RO vann. Om KH skulle være for høy kan Alkatronic stoppe Ballingdosering eller i mitt tilfelle stoppe CO2 tilførselen i kalsiumreaktor. Trenger nok noen dager på stabilisering, men fire målinger i kveld viser tydelig st jeg burde supplere med kalsiumhydroksyd i min kalkmixer Siste måling viser god overensstemmelse mot manuelt utført Salifert test 5,8, se siste bilde. De øvrige bilder fra kalibring, målebeger og kalibreringsskjerm. All kommunikasjon gjøres fra iphone. Ipad og android fungerer også.
 9. 2 poeng
  Støtter dette forslaget Kanskje rom for tråder om hvordan ulike bakterieprodukter kan bidra til næringsreduksjon også, og derigjennom redusere algevekst?
 10. 2 poeng
  Ett tips for å unngå krasj når du er på ferie er å gjøre ren alle pumper 2 uker før du reiser. Ikke sjelden det blir trøbbel med en kort tid etter rengjøring eller når du demonterer, da er det greit at en ikke sitter på flyet. Når pumpene har gått litt er det sjelden de stopper.
 11. 2 poeng
  Oppdaterer denne tråd med mine erfaringer om dette. Har siste 19 år hentet og brukt naturlig sjøvann til mine kar. Har siden 2005 hatt stort sett sps koraller. Dette har aldri vært problematisk på noe vis. -Henter hele året, selv om det er noe alger sommerstid. -Henter på 0-1 m dyp, bare unntaksvis dypere. -Salinitet blir alltid målt og om nødvendig justert inn. -Sjøvannet vanligvis brukt med en gang etter at det er varmet opp under omrøring. Sjøvannet kan lagres stillestående uten problemer, så lenge man vil, men helst mørkt. Enten inne eller ute, temperaturen ikke viktig. Sjøvannet kan også lagres med sirkulasjon, heller ikke dette er viktig. Nyhentet vann inneholder nær sagt aldri pods store nok til at det blir fiskemat. Det inneholder knapt noe pods overhodet det meste av året. Men det kan om sommeren i den verste oppblomstringstiden inneholde visse mikroskopiske alger og annet plankton (bakterier, dyreplankton). Dette vil ikke ha noen betydning, verken negativt eller positivt, på akvariets innbyggere. Det har derimot noe å bety hvis vannet ikke skal brukes innen 2-3 dager (enten det står og sirkulerer eller ikke) fordi denne lille mengde plankton dør, slipper ut ammoniakk, og setter i gang en mini-syklus. Derfor må vannet stå i 3-4 uker. Etter denne tid er vannet helt rent igjen og et tynt, tynt "støv" har lagt seg på bunn av beholderen. Dette er restene av organisk materiale. Vannet kan lagres i mange, mange måneder uten at det blir dårlig. Sjøvannet langs Norge har akkurat samme kjemiske sammensetning som ved tropiske korallrev, det er bare konsentrasjonen (saliniteten) som kan variere. Dette kan enkelt justeres inn ved å salte opp vannet med akvariesalt (eller etterfylle karet med saltvann i stedet for ferskvann noen dager.) Noen plasser kan man hente sjøvann som er salt nok til å bruke som det er. Det naturlige sjøvannet vil inneholde alle sporstoffer og elementer som trengs for å dyrke koraller, og det i akkurat det rette innbyrdes forhold til hverandre. Det er mer enn man kan si om de forskjellige saltblandingene som finnes på markedet. Saltet man kjøper har likevel mer enn god nok kvalitet til koraller. I de aller fleste tilfeller. (Det finnes flere tester på salt gjort opp gjennom årene så variasjonene er dokumentert.)
 12. 2 poeng
 13. 2 poeng
  Velkommen til Saltvannsforum, jeg håper du finner svar på dine spørsmål her. Det å bygge om tidligere ferskvannsakvarier til salt er noe mange av oss har gjort gjennom årene, bare ved å søke på Juwel fant jeg en rekke gode tråder du kan bruke litt tid å lese gjennom: https://saltvannsforum.no/search/?&q=juwel 200&search_and_or=or&sortby=relevancy Det som jeg synes er viktig er først og fremst å tenke litt gjennom hva du ønsker å holde i akvariet, hvilke typer dyr du ønsker å holde, hvor mye tid du vil investere, også litt til slutt om kostnader. Noen eksempler; et rent fiskeakvarium, litt koraller; myke eller harde, litt av alt, farger, etc. Et Juwel akvarium supplert med en passende proteinskummer, litt ekstra sirkulasjon i form av en pumpe eller to og en enkel oppgradering av lys er et sted å starte. Et juwelakvarium har vel i utgangspunktet T5 lys; da skal du kanskje bare bytte rør til noe som passer på saltvann, eit supplere med et rør eller to for mere lys. Lys blir mer viktig jo mer interessert du blir i koraller, for fisk er det mindre interessant. Proteinskummer er det viktigste filteret du bør ha, se på innvendige slike du kan plassere i bakre hjørnet, Tunze 9004 bør være en utmerket og driftsikker sådan. https://webshop.korallen.no/products/tunze---comline-doc-9004 Sirkulasjon er meget viktig i saltvann, en eller to mindre streampumper er noe jeg vil anbefale at du prioriterer, feks. Tunze 6015 eller 6025 kan passen fint på en 200 liter: https://webshop.korallen.no/categories/sirkulasjonspumper/sort-by/1/?page=3 PS! Jeg har gitt deg et par linker til Tunze produkter. Ikke bestandig det billigste alternativet, men et driftssikkert og holdbart fabrikat jeg har hatt meget gode erfaringer med gjennom mange år, og derfor varmt anbefaler.
 14. 1 poeng
  Dette var gode nyheter.
 15. 1 poeng
  Ikke så mye som har skjedd her de siste ukene. Går fremdeles å venter på mer epoksy som er på vei over havet med båt. Ser ut som dette kommer i slutten av Januar. Så får satse på å ha vann oppi i løpet av februar. Ellers har jeg fått satt begge sumpene på plass. Jeg har også stein gående i en halv IBC tank til modning. Siden jeg ikke hadde kalkulert med så lang levering på denne epoksyen så har jeg tatt litt vannbytter å tilsatt fordampet vann manuelt. Jeg må nå ut å reise litt så jeg måtte finne på en måte å erstatte fordampet vann. Jeg har en ekstra SmartATO liggende som jeg tenkte å bruke. Problemet er at IBC tankene ikke har gjennomsiktig plast. Jeg gjorde en test om silikon festet på dette, og det gjorde det. Så jeg borret ett lite hull, limte på en glassplate så nå har jeg SmartATO gående på dette systemet også. Den har nå gått i 2 dager bare så litt kort tid å se om den funker. Litt redd for at den ikke skal takle den store mengden da den må justere nivået på hele karet i stede for bare ett retur kammer. Men satser på at det går fint! Ett par bilder av oppsettet: Varme, 2 pumper for sirkulasjon og stor Deltec TC2060 skummer! Smart ATO:
 16. 1 poeng
  Boblealger kan være ytterst plagsomme og er veldig vanskelig å bli kvitt. Det er flere typer men det er spesielt to typer som er vanlige. Valonia ventricosa kan bli ganske store bobler, vokser ofte som enkeltbobler og er sjelden problematisk. Valonia macrophysa derimot er mindre bobler, vokser i klynger og sprer seg i mye større grad. Den er nærmest umulig å utrydde helt i et system om du først har fått den, og det er denne spesifikke arten tråden handler om. Hvilke erfaringer har folk som har hatt denne algen i lengre tid? Det finnes mange tips om måter å begrense boblealger, men er det noen som har personlige erfaringer som strekker seg over flere år og som har prøvd å begrense eller utrydde algen? Selv har jeg greid å få den vekk fra et system ved å redusere akvaskapen for å få oversikt, og så gå nøye til verks over et lengre tidsrom med å fjerne hver eneste algekulefra alle mulige steder. Nå er det gått et år uten at jeg har funnet nye bobler og det er sannsynlig at den er borte fra systemet. Det jeg har prøvd før er Mitrax krabber, det fungerte aldeles ikke. Så har Foxface vært prøvd, også den uten suksess. Deretter prøvd å tyne næringstilgangen, men selv om veksten ble stoppet forble den i karet. Gjennom å tråle diverse forum ser jeg utallige eksempler på at selv veldig næringsfattige systemer (som zeovit kar og lign.) vokser allikevel Valonia macrophysa uten problemer. Koraller som Seriatopora Hystrix fanger lett små klumper med løsrevne alger innimellom greinene. Dypt inni korallen blir algen sittende fast og fortsetter å vokse helt i fred for både fisk og frustrerte akvarister med pinsett. Min erfaring er at plukke bobler, med stor risiko for å poppe disse (som svært ofte skjer) ikke nødvendigvis øker spredningen av algene. Det ene er at bare modne alger har sporene klar. Det andre er at, hvis alternativet er at algen blir sittende i karet så blir i hvert fall sporene sluppet til sist uansett. Plukking reduserer algene, samme hvordan man mekanisk får fjernet dem, men det kan ta lang tid. Å være påpasselig når man setter opp et nytt kar, og undersøke nøye all LS og annet som settes inn i karet, er derfor den aller enkleste metoden for å unngå denne denne plagen.
 17. 1 poeng
  Det er sikkert mange som har opplevd kræsj i karet der alt eller det meste dør og man må begynne helt på nytt igjen. Noen har kanskje opplevd mer enn ett kræsj også. For å samle noen erfaringer om dette i en tråd kunne det vært interessant å vite hva som skjedde. Hva var grunnen og kunne noe vært gjort for å hindre katastrofen?
 18. 1 poeng
  Fant frem i admin panelet å la inn enn kategori for alger. Kom gjerne med forslag til passende under katergorier. https://saltvannsforum.no/forum/129-alger/
 19. 1 poeng
  Som det fremgår av tidligere bilder så er min Alkatronic plassert åpent ved siden av akvariet. Dette byr på noen utfordringer, ikke så vakkert for estetikere og minimalister, ei heller fordi den ikke er heeeeeeelt lydløs. Etter inputs og god hjelp fra Jonas, vi har vært mer eller mindre online med hverandre i to døgn nå, så har jeg fått redusert min enhet støymessig en god del. Men fordi alle pumpene i Alkatronic har rimelig høy hastighet, er det ikke støyfritt. Dette bør evt interessenter ta med i betraktningen. For min del er jeg på utkikk etter et høyskap type overskap til kjøkken med mål 40Lx30Dx85H, gjerne med høyglans hvit front. Tanken er at dette passer designmessig ved siden av karet mitt, og foruten Alkatronic ksn romme alle Tunze controllere med alle sine mindre vakre svarte kabler. Å få dette inn i et skap vil støy kunne reduseres. Jeg vet HTH har slike skap, siden vi har relativt nytt kjøkken derfra, men klarer ikke å se om Ikea har så høye overskap, noen som vet? Hadde vært praktisk å ta en ti minutters tur (orker aldri lengre på Ikea...) og kjøpe et slikt skap Forøvrig jobber Alkatronicen jevnt og trutt med å bringe min KH opp på et ønsket nivå.
 20. 1 poeng
  Vil i 2019 fokusere på å øke det knøttlille miljøet i Brønnøy. Målet er å få med minst en person til.
 21. 1 poeng
  Jeg har heldigvis gått klar fra de store havariene, men i sin tid løsnet 500-literens sidepanel. Fikk en sprekk i silikonet på 20 cm, og 100-150 liter saltvann forsvant ned i gulvet, og inn i taket på utleieleiligheten i kjelleren. Dette skjedde selvsagt 2 dager før jeg skulle reise til Bali...Det morsomme avr at leietaker hadde sendt meg en melding ca 05:00 på natta og sa at jeg kanskje burde sjekke akvariet fordi det hadde begynt å renne vann fra lampa i taket på soverommet hans Fikk heldigvis hjelp av Rambo-Roy m.fl. og fikk sendt alt levende opp til Eiken Rek.hjem. Gjensidige kastet seg rundt, og takstmannen kom neste dag og vi avtalte at han kunne kontakte leietaker for å få det meste fikset. De ordnet opp, og dekket alt av utgifter, både til hus og hvis noe døde som følge av påkjenningene. Etter en fin ferie og litt mere planlegging fikk jeg opp 720'en og der hadde de fleste det ganske greit i noen år. Hva som egentlig var årsaken vet jeg ikke, men kanskje det begynte å bli gammelt. Det var også blank silikon, men jeg har ikke grunnlag til å påstå at det hadde noe med saken å gjøre.
 22. 1 poeng
  NY SENDING! Vi gjør oss klar for vår første sending i 2019 og tilbyr som alltid forhåndsbestilling av levende! Denne gang blir det ikke cites koraller som vil si at vi kun kommer til og ta med mykkraller og Zoa. Sendingen kommer onsdag 09.01.2019. Hvis det er noe du kunne tenkt deg så må vi ha bestillingen før mandag 07.01 Vi får som alltid sending fra Tropical Marine Centre og de har utviklet en fantastisk hjemmeside som gjør at du nå kan lage deg en ønskeliste og sende den direkte til oss! For og sende ønskeliste til oss kan det gjøres på følgende måte: 1: Gå til https://www.tropicalmarinecentre.co.uk/en 2: Lag en bruker oppe til høyre : Log in -> MY TMC 3: Find a dealer -> Søk på korallboden -> Preferred dealer 4: Tilbake til Fremsiden og velg Livestock/Drygods -> plukk levende eller utstyr du ønsker 5: Når du er ferdig og plukke det du ønsker så trykker du på My TMC -> My Wishlist -> Request a quote. Legg gjerne med en tekst hvis du ønsker forskjellige kjønn PS: Hvis du trykker på bildet av fisken så vil du få opp om fisk/korall er på stock og hvilken størrelse
 23. 1 poeng
  Konrad er det greit om vi tar denne som ukas tema ?
 24. 1 poeng
  Nye ventiler identisk med de gamle er montert, pakninger smurt med silikonfett og alt er tett pr nå. Åååå som jeg misunner alle dere som har sump i tilstøtende rom, og slipper å leke slangemenneske inne i et trangt kabinett.
 25. 1 poeng
  Jeg får helt bakoversveis (om det fortsatt er mulig) når jeg ser bildet ditt over her. Tenk å kunne virkelighetsgjøre en slik visjon. Håper det kan la seg gjøre å få tatt en tur til Askøy og se dette ved en fremtidig tur til min favorittby i Norge Bergen
 • Nyhetsbrev

  Ønsker å følge siste informasjon og nyheter? Klikk under for å få automatisk epost når noe viktig skjer.

  Registrer
×