Jump to content
Informasjon
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 04/26/2019 in all areas

 1. 2 points
  Kamuflasje. Berggylta satser på å gli inn i omgivelsene men dvergulka ovenfor satser hardere. En annen art som har perfeksjonert kamuflasjen sin. Her ligger det 2 Piggvarer helt åpent på sanden.
 2. 2 points
  En oppdatering av karet som nå er 9,5 år gammelt. Siden sist har det nærmest blitt bygd opp fra grunnen igjen. En del fisk har passert max levealder og blitt borte. Regner med noen flere nye fisk til sommeren. Vurdere å midlertidig ta ut de gamle fiskene for de blir ikke enkle å møte på for nykommere i karet. Koraller vokser bra og det har ikke vært noen problemer. Begynner bli litt liten plass men har ikke tenkt legge inn mer stein.
 3. 1 point
  Jeg fikk høsten 2016 tillatelse til å sette opp et sjøakvarie på min arbeidsplass. Det skulle være en del av en utstilling i satsingen på det å vise akvakultur, kystnæring og historie fra helgelandskysten for en stadig økende mengde turister som tar turen innom Brønnøysund og Norsk Havbrukssenter Visning AS årlig. Karets mål: 250x140x120 cm. Utvendig volum 4200 liter, Siden akvariets vegger er hele 40 mm akrylglass blir innvendig volum 3660 liter. Egenvekt 635 kg. Karet ble laget av Scuran etter egne tegninger, og etter noen lange måneder stod det klart til å settes inn i bygget som før huset kontorlokaler. Det måtte fraktes på på utsiden av bygget et stykke på en tvilsom brygge som var blitt forsterket på svake punkt og testet med samme tyngde før seilasen. Et stort vindu på 1,75x1,75 cm var inngangs porten. Karet har konstant gjennom strømning av kaldt sjøvann, mellom 2500 og 5000 liter pr time alt etter hvor mye jeg stiller inn pumpa på. Ligger vanligvis på et totalt kar skifte pr time noe som har fungert fint siden januar 2017. Har brukt hvit kalksand fra strender omkring og laget steiner i en størrelse som kan passere over kanten på karet uten å kile seg fast i taket 60 cm over. For å gjøre svære steiner så lette som mulig ble de laget hule og med stor innblanding av lecakuler sammen med sement og kalksand. Bakveggen under oppbygging. Rør på rør langs vegg. Inntaksrør, primær og sekundær avløp samt nødoverløp. Alt må kunne demonteres, etterses og renses ved behov. Ting gror i sjø, det kan jeg skrive under på. Både kulde isolering og lyd isolering er viktig. Det jeg har testet til nå er at systemet fungerer som det skal og at flere typer filterspisere kan leve der, og det har dem gjort uten problem selv i den mørkeste og minst planktonrike tiden på året. Til og med en ekte korall som Alcyonium digitatum som er en oransje lærkorall, kalles dødmannshånd og er ganske vanlig omkring her i området. Den har nesten alltid polyppene ute og spiser så den ikke bare overlever men trives og vokser. Har videre mye sjø-nellik, anemoner som virkelig tar seg ut i et akvarie. Av fisk er det etterhvert kommet en del arter oppi og dem blir veldig fort vant med å være akvariefisk. Her er det satt på plater, dører og luker, det er blitt sparklet og malt og ganske så ferdig med den biten. Systemet er ganske så lydløst og det er jeg veldig fornøyd med. Det andre karet til høyre på bildet er kaldt ferskvann, 1100 liter, og det satt jeg opp samtidig og skal forestille en elvekulp, foreløpig med lakseparr, ørret og røye. Men altså resirkulert ferskvann uten det minste snev av salt i det karet. Over: En norsk wrasse, (nærmere bestemt en berggylte) som passerer en korall (lærkorallen Alcyonium digitatum.) Under: En annen norsk og veldig fargerik wrasse (Blåstål) Hornkvabbe.
 4. 1 point
  Rein epoksy holder nok til det refugiet der ja. Lim og skru platene godt sammen så det ikke blir sprekker mellom dem. Du trenger ikke akkurat tykke plater til 100 liter.
 5. 1 point
  Hvis du skal kun lage ett refugiet på 60x40x40 så er det aller enkleste å billigste å bruke vanlig glass. Dette får du hos en hvilken som helst glassmester å så limer du selv. Enkelt og greit.
 6. 1 point
  Hei har bygget to akvarier i kryssfiner, begge med 18 mm bjerkefiner. Det største brukte jeg epoxy/glassfiber på både utsiden og innsiden, det minste bare på innsiden. Jeg ser ikke hensikten med å bruke dårligere kvalitet når prisen på platene ikke var mer enn noen hundrelapper. jeg gav 4300,- for 4 stk 18mm bjerkefinerplater for et år siden. Bare det at bjerkefiner på 18mm har 13 lag, mens 18mm furu har 7 lag, forteller meg at bjerk må være mye stivere. har søkt litt på nettet angående stivhet, men ikke lett for en amatør å sammeligne, men ut fra hva jeg kan se på fritsøe sine hjemmesider så har en 4mm bjerkefinerplate omtrent samme stivhet som en 15mm furu BB/X plate. Er helt enig i at men ikke trenger maritim kvalitet eller syrefaste skruer. Kommer det vann til dette har man et problem uansett.
 7. 1 point
  Min fisk som ikke glemmes er en P. Annularis, min første keiser ,ble hentet en januardag i 1983 hos korallfisken Linkøping, vi sov i minus 10g i bilen før vi fant butikken og kunne returnere hjem. 80--90 mil på et døgn var det vært.
 8. 1 point
  Joda har hatt fisk som jeg ble glad i. Liten logikk og bare følelser i bunn og grunn. Der har du mennesket i et nøtteskall! Vi er tenkende, høyst intelligente og reflekterende dyr som i stor grad er styrt av følelser fordi de er et produkt av den hjerne vi har. Ytterst interessant diskusjonstema fordi fordi vi ikke klarer fri oss fra dette. Naturen ellers er ikke styrt av følelser. Fisk er fisk. De kjenner smerte noe som er en snedig oppfinnelse siden alternativet var å svømme rundt likeglad og uredd med flenger i kroppen til blodet tok slutt. En blåkveite er likestilt en gul kirurg. Hvorfor skulle den ikke være det? Det er ingen som reagerer på en kasse død blåkveite. Fisk gyter og det vokser opp nye generasjoner. Min sixliner var en favoritt. Den ble svært gammel til arten å være. Siste året var den som en 90 åring på aldershjemmet og trengte ekstra påpass i kosten. Min copperband er nå en favoritt som jeg gjør ekstra stas på for å holde happy. Den hadde jeg virkelig savnet om ble borte. En ny hadde nok ikke blitt det samme heller.... Er bare et menneske jeg og.
 • Newsletter

  Want to keep up to date with all our latest news and information?

  Sign Up
×
×
 • Create New...