Gå til innhold
Informasjon
 • Vi jobber med flere funksjoner
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Benytt kjøp og salg-funksjonen fra menyen

All aktivitet

Denne strømmen auto-oppdateres     

 1. Siste uke
 2. Peter

  Karantene Kar og Koraller

  Tid igjen: 2 år og 8 måneder

  • KJØPES
  • Brukt

  Har en karantene karet som står i veien. Hvis noen ønsker en kick start på karet så kan en få alt på bildet. montipora capri., montipora Hulk (litt usikkert), noe eagle eye zoa, andre type zoa, mushrooms, Xenia, gsp, noen mykkoraller og levende stein ca. 10kg. Selger også hele karantene systemet. Eheim returpumpe, varmekolbe, sirkulasjonpumpe, LED Maxpect razor lys, og alle rør og levende stein som ligger i første kammer. Send melding på pris

  kr12 345,00

 3. Vi venter inn en ny stor sending med fisk,koraller og nyttedyr! Sendingen ankommer onsdag 30.05 og er klar for salg Lørdag 02.06 Det er mulig og forhånsbestille, siste frist for forhåndsbestilling er mandag 28.05 kl 22.00. Vi tilbyr også gratis frakt på strekningen Stavanger - Sandefjord 08.06 så hvis det er noe du ønsker ta kontakt med oss 😊
 4. AndréMF

  En test av ICP-OES

  Ble litt spent på hva som ville skjedd dersom man sendte samme prøve til samme tester.. Dersom Eagles hypotese stemmer ville det gitt like resultater. Men kommer ikke til å bruke penger på det kjenner jeg, alt for mye nnet man bare "må" ha i denne hobbyen.
 5. Konrad

  En test av ICP-OES

  Det holder fint med et sjøvanns refraktometer så lenge det er rett kalibrert. Kalibrering bør ikke skje med osmosevann siden det punktet ligger såpass langt unna den salinitet man pleier å måle i karet at målingen kan bli feil, selv med et kvalitets refraktometer. Kalibrering bør skje med en væske man er sikker på, og som ligger nær den verdi man kommer til å drive å måle på. F.eks en standardløsning på 35 psu (1.0264) Man bør sjekke måleren mot kjent væske oftere enn man tror. For at ikke en liten flaske med standardløsning skal bli "forurenset" og få feil verdi så bruk standardløsningen mens den er ny til å finne saliniteten på en liter med sjøvann og ta vare på denne literen og bruk den til å sjekke måleren framover. 1 liter blir mindre påvirket av bruken enn en liten flaske standardløsning.
 6. Tid igjen: 2 år og 8 måneder

  • TIL SALGS
  • NY

  Ricordea florida, Euphyllia paraancora, Anthelia, Clavularia viridis, Lobophyllia, Finns i Porsgrunn, Intressenter tar kontakt på pm eller tlf (47153072) så kan vi avtala leverans. Mvh Andre.

  kr250,00

 7. Tidligere
 8. Hvor har du fått tak i dette Flatt jernet?
 9. Vegard Haugen

  Stein-Egils 2700 liter, byggetråd

  Flott tråd! Ble veldig bra til slutt. Blir spennende å følge med på akvariet videre!
 10. Vegard Haugen

  Strontium

  Hahaha, her har du virkelig funnet noen gamle tråder. And I stand corrected! 😉 Hobbyen har utviklet seg mye siden den gang, og vi var nok mange som brukte feil kilder til vår lærdom. Produsenter har jo en tendens til å være en smule biased... de vil jo tross alt selge. Til info, så tilsetter jeg ikke strontium i akvariet mitt lenger.
 11. Vegard Haugen

  En test av ICP-OES

  Sweet, flott artikkel!!
 12. Som avstiving på toppen bruker jeg ett stykk 3x30mm flatjern (syrefast). Dette er limt med epoxy og skrudd fast. Det jeg mener er viktig i denne sammenheng er toppvinkelen i front. Denne må lages så stiv som mulig, samtidig vil glasset når det er limt på plass være med på å avstive dette enda mer. Jeg målte utbøyingen på midten av frontglasset med helt fullt akvarie til <0.7mm. Dette er langt innenfor hva jeg kan sove godt med.
 13. aleks

  En test av ICP-OES

  Veldig enig her. Har selv sendt inn til marinlab og triton fra samme vann tatt på samme tid (holdte begge regaensglassene og tok vann fra tanken,) og fikk egentlig svært forskjellige resultater fra begge. Sendte mail til begge og begge påstår de er korrekt. Det var egentlig ganske skuffende, og noe en betaler ganske mye for burde være vitenskapelig gjentakbart noe icp ikke kan sies å være. Her har holdt meg til triton uten noe grunnlag i å si om de er mer korrekt, men av grunnen til forhåpentligvis er de nær konsistens av prøvene. Hadde dog håpet på bedre resultater. @Konrad hva er den beste måten å måle saltinitet helt korrekt for oss vanlig dødelige med et svært presist resultat?
 14. Mediterraneo

  Kjøler selges i Oslo

  Tid igjen: 2 år og 8 måneder

  • TIL SALGS
  • Brukt

  Selger kjøler DC-750 til beste bud pga. jeg har solgt karet. Den har blitt brukt bare en sommer. Virker perfekt. Den skal bare nok for 600l akvarier - og jeg tror at for enda større akvarier i den norske sommeren. Den kan selges sammen med rør og en pumpe (Tunze Silence) som kreves for å sirkulere vannen, etter avtale. Sender dessverre ikke. https://www.theaquariumsolution.com/product/12/101

  kr2 900,00

 15. Eagle

  En test av ICP-OES

  Meget bra artikkel Konrad, og et stort apropos til de som stoler på alt de leser/blir presentert. Det jeg kan tolke ut av artikkelen er at ethvert analyseinstrument presterer og angir resultater utfra et gitt setpunkt. Dvs. at et analysesvar er basert på den kalibrator som instrumentet er innstilt etter. Dvs. at man må kjøre kjente kvalitetskontroller for å bekrefte at instrumentet er korrekt kalibrert, Jeg tviler egentlig ikke på at aktørene som leverer resultater på ICP-OES analyser utfører testene korrekt, men kan det det være ulike setpunkter altså kalibratorer de benytter? Sjekk dere som har fått slike resultater; er det angir fabrikat på ICP-OES instrumentet. Er det angitt hvilke kalibratorer som benyttes og er det angitt hvilke kvalitetskontroller som kjøres for å bekrefte resultater? Dette er relevant info som kvalitetssikrer et rapportert analysesvar. Mao. Hvis samme prøve sendes til flere aktører, så vil avvik i svar i følge min erfaring kunne forklares ut fra ovennevnte faktorer.
 16. Vegard Myrvang

  En test av ICP-OES

  Interessant sammenligning. Var selv i kontakt med ati angående salinitet. Sammenlignet mine testsett mot ati sin icp test Hos meg var salinitet lav iforhold til ati sin test, har ikke like mye data å sammenligne med som deg Konrad og har bare ett tropic marin høypresisjons hydrometer og ett kalibrert refractometer. Kontaktet ati og de tok en ny test med en lab ledningsevne måler og da var resultatet 32,2 PSU, legger ved svaret ifra ati til slutt i posten. kh 12.1 (10.9 salifert) ca 451.7 ppm (420 salifert)mg 1377 ppm (1380 salifert)no3 1,46 ppm (1 redsea pro)po4 0.06 ppm (0.08 hanna ulr)salinitet/sg 31.74/1.0239 (33.716/1.0254 tropic marin høy presisjons hydrometer)44
 17. GauteG

  En test av ICP-OES

  Sånne innlegg finner man ikke mange av på FaceBook eller MySpace. Jeg liker når folk som har peiling stiller spørsmålstegn med uttalelsene til de som bombastisk sier de har rett. Folk som stiller spørsmål har ofte en bedre approach enn de som hårdnakket postulerer.
 18. GauteG

  ReefMeet nyheter

  Høres med andre ord ut som en dyr helg for enkelte 😀
 19. Konrad

  En test av ICP-OES

  ICP-IOS analyser av tank vannet på den måten Triton og noen få andre nå tilbyr har vært en revolusjon innen hobbyen. Før dette var alternative og lignende vanntester mye mer kostbare, og i det hele tatt vanskeligere å finne. Selv om man med de vanlige hobbytestene fikk en grei formening om tilstanden, var det ofte usikkerhet hos mange akvarister. Det kunne være selve testen som var passert datostemplingen men som man ikke visste om allikevel viste feil, for en utgått test kan vise korrekt verdi. Det som er verre er at en test kan vise feil verdi lenge før den passerer datoen. I tillegg til at det finnes hobbytestsett som er dårlig egnet til å vise nøyaktige verdier av visse stoffer, som f.eks iodine, strontium, kobber og Po4 (ikke hanna), er det mange sporstoffer som man ikke får målt med hobbytestene. Da blir man usikker, særlig om man mistenker noe er skikkelig galt i karet. Alternativene har da vært å støtte seg på erfaring, synsing og anekdoter fra akvarister, eller sin egen erfaring, prøve seg frammed forskjellige remedier og framgangsmåter, fortsatt like usikker. Hvis noe så skulle rette seg blir man styrket i troen på at ei flaske humbug virkelig hjelper eller at soldansen man gjorde får koraller til å strutte igjen. Et annet tips kan være å bytte vann. Store mengder vann. Dette er bra for vannbytter tilfører visse sporstoffer man ikke visste var borte. Men den store verdien er at det utvanner og fjerner uønskede stoffer, og det retter opp igjen den naturlige element balansen i sjøvannet. Det fikser kanskje saken der og da men man vet ennå ikke hva som var problemet, og hvis det så dukker opp igjen er man like langt. Denne usikkerheten er blitt mye mindre ved ICP testingen. Men er ICP helt sikker hele tiden og kan man stole på resultatene? Hvordan kan man selv sjekke nøyaktigheten til ICP testen? På nettet finner man en del informasjon og det er gjort sammenligninger mellom tilbydere som viser at de ikke er helt samstemte, men at det er indikasjoner på at testen er forbløffende nøyaktig på de aller fleste parametre. Visse sporstoffer er i så små mengder at det er rart at disse lar seg måle i det hele tatt, og dette må man ta hensyn til når man leser testene og også sammenligningene av disse. Det er absolutt grenser for hvor langt ned man kan påvise sporstoffer. Jeg bestilte ICP test fra Aquaforest (som da blir Marinlab sin test) og testet begge akvariene mine i mars 2018. Marinlab har til forskjell fra Triton en egen salinitetsmåling, og denne viste 38 promille på begge karene. Dette syntes jeg var veldig rart da jeg vanligvis har veldig god kontroll på saliniteten og jeg målte den til 36 ppt. Etter et par mail til Marinlab var konklusjonen deres at dette var uforståelig siden utstyret var 100% kalibrert, dessuten indikerte den høye natrium (Na) verdien at saliniteten var høy og at målingen deres var etter all sannsynlighet korrekt. Men jeg kunne sende en ny test om jeg ikke var fornøyd og så skulle de ta salinitets målingen på ny igjen. Jeg var ikke fornøyd verken med testen eller svaret jeg fikk. Derfor sendte jeg 2 nye tester, en til Marinlab og en til Triton. Begge tatt fra samme beholder av sjøvann hentet fra 3 meters dyp her i Brønnøysund. Grunnen til at jeg valgte akkurat dette sjøvannet er at saliniteten her er veldig godt dokumentert gjennom mange år. I tillegg har jeg tilgang på flere instrumenter utover de vanlige for å måle salinitet. Jeg er altså veldig sikker på saliniteten på dette vannet, og dermed også på mengden elementer i prøven siden sjøvann har nær identisk elementfordelig over hele kloden. Sjøvannet jeg sender inn har en salinitet på 33,4 ppt, der natrium da blir 10268 ppm. Triton måler vannet til 10958 som må bli litt over 35,6 ppt selv om de ikke har egen måling på salt. Marinlab måler vannet til hele 11897 som skulle tilsi 38,7 ppt, men har egen salt måling på 35 ppt.( Det samme som 1.0264 ) Tabellen viser hva naturlig sjø inneholder ved 35 ppt, 35,6 ppt, 38,7 ppt og 33,4 ppt. Videre hva testresultatene fra Marinlab og Triton viste av sjøvannet de testet som hadde en salinitet på 33,4 ppt. For det første er Marinlab og Triton ikke samstemte. Det gjelder også større elementer som f.eks magnesium der målingene spriker med så mye som 1247 og 1331 ppm. Det reelle var 1221 ppm. Akkurat her var marinlab nærmest, men korrigerer man for salinitet enten oppgitt i prøven, eller beregnet utifra målt Na, så kommer Triton godt ut av det HVIS vannet jeg sendte hadde vært 35,6 ppt og ikke 33,4 ppt. Hva gjør meg så sikker på at vannet ikke var 35,6 ppt? Jo, fordi det har aldri noensinne har vært målt så salt vann på denne lokaliteten. Jeg jobber med akvakultur på sjøen og har gjort det i 24 år. Jeg har selv tatt målinger over flere år og med forskjellige målere. Dette er både sensorer koblet til forsøksmerder og håndholdte målere som f.eks Multi 3620 IDS med en TetraCon® 925 -P ledningsevne probe. Dette er utstyr som koster og holder meget høy kvalitet. I tillegg brukes refraktometre som jevnlig og hyppig kalibreres mot standardløsninger. Både Havforskningsinstituttet og vi som jobber på plassen bruker dyrt utstyr som vi sender ned på over 100 meter for å logge blant annet saliniteten gjennom hele vannsøylen. I tillegg finnes det mye dokumentasjon på saliniteten både langs hele kysten og ved helgeland ................ Generelt. Kyststrømmen 1..Norskehavets dypvann er det tyngste, kaldt og salt (T=-1,2 o C, S=34,9 ). Hastighet på kyststrømmen 0,5 knop 2. Atlanterhavsvann Golfstrømmen er litt saltere, men betydelig varmere (T=7-8 o C, S=35,2 ), og derfor lettere. 3. Kystvann, er en blanding av brakkvann fra den baltiske strøm, ferskvann fra land, og noe atlanterhavsvann. Variabel temp og salinitet, men så lav salinitet at dette er lettest av de tre. (Fra Frislid &Semb-Johnsson 1971) http://docplayer.me/14906963-Hvorfor-maling-av-salinitet-saltholdighet-i-sjo-nice-to-know-eller-wise-to-know-arild-kollevag-fishguard-as.html ................. Kart som viser kystrøm (grønne piler) og atlantisk havvann (røde piler) og hvordan den oppfører seg og hvor den er og blander seg inn langs kysten. https://www.imr.no/temasider/kyst_og_fjord/den_norske_kyststrommen/nb-no ................ Kart som viser store havstrømmer samt kyststrømmen (grønne piler) "Nær kysten, både på øst- og vestsiden av Nord-Atlanteren, oppstår det mindre kyststrømmer med saltholdighet mellom 25 og 34..." https://www.barentswatch.no/artikler/Havstrommer1/ .............. Målinger gjort ved en lokalitet ved Brønnøysund (og nær stedet prøven ble hentet) ved en dybde fra overflate ned til 120 og 140 m. Fjord uten terskel. 28.juni 2012 "Måling av oksygen, temperatur og saltholdighet i vannsøylen ble utført vha. en CTD-sonde SD204 m" Målt på 3 stasjoner: 1: Sjøvannets salinitet er 31 ‰ i overflatevannet. Ved sprangsjiktet på 10-15 m dybde stiger saliniteten til rundt 32 ‰. Videre nedover i vannsøylen ligger den jevnt rundt 32,5 ‰ 2: Saliniteten er 30,7 ‰ ved overflaten, ved 10-15 meters dyp stiger den før den stabiliserer seg på 31,8 ‰. Den ligger stabil på dette nedover mot havbunnen 3: Saliniteten er i underkant av 31 ‰ i overflatevannet, ved 10-15 meters dybde stiger den til 31,8 ‰. Nedover i dypet er den stabil rundt 32 ‰. http://uni.no/media/manual_upload/SAM_45-2012.pdf ............. Undersøkelse gjennom 1.5 år (2014-2015) av Havforskningsinstituttet midt mellom Vega og Brønnøysund (ytterst uti Tilremsfjordem, 3 km fra fastlandet.) "Saltholdigheten varierte mellom 33,2 og 31,5 i overflatelaget, og stasjonen var i liten grad påvirket av ferskvann..." http://www.miljodirektoratet.no/Documents/publikasjoner/M542/M542.pdf .............. Havforskningsinstituttets tokt langs kysten juni 1982 viser utbredelse av saltholdigheter på 20 m dyp. Der er det 33,5 ppt ganske langt ut fra kysten. Målinger på 50 m dyp viser også at det er mellom 33,7 og 34 ppt her, og man skal fortsatt langt ut for å komme i nærheten av 35 ppt. https://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/handle/11250/110518/trapp_1982_24.6-30.7.pdf?sequence=1 ................... Det er altså veldig usannsynlig at akvarievannet mitt var 38 promille salt. Allikevel påstår Marinlab at de ikke har målt feil, og Triton har jeg ennå ikke hørt noe fra. Hadde jeg sendt en test til begge av samme akvarievannet hadde jeg bare kunnet konstatere at de ikke målte det samme, og jeg hadde vært like langt. Men her snakker vi om naturlig rent sjøvann der innhold elementer er styrt av saltholdigheten. Til tross for denne noe arrogante holdningen og feilmålingeneer det egentlig ikke noen gode alternativer til ICP-OES testing. Om det er noe skikkelig galt så kan man finne grunnen ved å sende inn en slik prøve. Men å finjustere elementer utfra test resultatene er derimot kanskje ikke så nødvendig. View full artikkel
 20. Konrad

  En test av ICP-OES

  ICP-IOS analyser av tank vannet på den måten Triton og noen få andre nå tilbyr har vært en revolusjon innen hobbyen. Før dette var alternative og lignende vanntester mye mer kostbare, og i det hele tatt vanskeligere å finne. Selv om man med de vanlige hobbytestene fikk en grei formening om tilstanden, var det ofte usikkerhet hos mange akvarister. Det kunne være selve testen som var passert datostemplingen men som man ikke visste om allikevel viste feil, for en utgått test kan vise korrekt verdi. Det som er verre er at en test kan vise feil verdi lenge før den passerer datoen. I tillegg til at det finnes hobbytestsett som er dårlig egnet til å vise nøyaktige verdier av visse stoffer, som f.eks iodine, strontium, kobber og Po4 (ikke hanna), er det mange sporstoffer som man ikke får målt med hobbytestene. Da blir man usikker, særlig om man mistenker noe er skikkelig galt i karet. Alternativene har da vært å støtte seg på erfaring, synsing og anekdoter fra akvarister, eller sin egen erfaring, prøve seg frammed forskjellige remedier og framgangsmåter, fortsatt like usikker. Hvis noe så skulle rette seg blir man styrket i troen på at ei flaske humbug virkelig hjelper eller at soldansen man gjorde får koraller til å strutte igjen. Et annet tips kan være å bytte vann. Store mengder vann. Dette er bra for vannbytter tilfører visse sporstoffer man ikke visste var borte. Men den store verdien er at det utvanner og fjerner uønskede stoffer, og det retter opp igjen den naturlige element balansen i sjøvannet. Det fikser kanskje saken der og da men man vet ennå ikke hva som var problemet, og hvis det så dukker opp igjen er man like langt. Denne usikkerheten er blitt mye mindre ved ICP testingen. Men er ICP helt sikker hele tiden og kan man stole på resultatene? Hvordan kan man selv sjekke nøyaktigheten til ICP testen? På nettet finner man en del informasjon og det er gjort sammenligninger mellom tilbydere som viser at de ikke er helt samstemte, men at det er indikasjoner på at testen er forbløffende nøyaktig på de aller fleste parametre. Visse sporstoffer er i så små mengder at det er rart at disse lar seg måle i det hele tatt, og dette må man ta hensyn til når man leser testene og også sammenligningene av disse. Det er absolutt grenser for hvor langt ned man kan påvise sporstoffer. Jeg bestilte ICP test fra Aquaforest (som da blir Marinlab sin test) og testet begge akvariene mine i mars 2018. Marinlab har til forskjell fra Triton en egen salinitetsmåling, og denne viste 38 promille på begge karene. Dette syntes jeg var veldig rart da jeg vanligvis har veldig god kontroll på saliniteten og jeg målte den til 36 ppt. Etter et par mail til Marinlab var konklusjonen deres at dette var uforståelig siden utstyret var 100% kalibrert, dessuten indikerte den høye natrium (Na) verdien at saliniteten var høy og at målingen deres var etter all sannsynlighet korrekt. Men jeg kunne sende en ny test om jeg ikke var fornøyd og så skulle de ta salinitets målingen på ny igjen. Jeg var ikke fornøyd verken med testen eller svaret jeg fikk. Derfor sendte jeg 2 nye tester, en til Marinlab og en til Triton. Begge tatt fra samme beholder av sjøvann hentet fra 3 meters dyp her i Brønnøysund. Grunnen til at jeg valgte akkurat dette sjøvannet er at saliniteten her er veldig godt dokumentert gjennom mange år. I tillegg har jeg tilgang på flere instrumenter utover de vanlige for å måle salinitet. Jeg er altså veldig sikker på saliniteten på dette vannet, og dermed også på mengden elementer i prøven siden sjøvann har nær identisk elementfordelig over hele kloden. Sjøvannet jeg sender inn har en salinitet på 33,4 ppt, der natrium da blir 10268 ppm. Triton måler vannet til 10958 som må bli litt over 35,6 ppt selv om de ikke har egen måling på salt. Marinlab måler vannet til hele 11897 som skulle tilsi 38,7 ppt, men har egen salt måling på 35 ppt.( Det samme som 1.0264 ) Tabellen viser hva naturlig sjø inneholder ved 35 ppt, 35,6 ppt, 38,7 ppt og 33,4 ppt. Videre hva testresultatene fra Marinlab og Triton viste av sjøvannet de testet som hadde en salinitet på 33,4 ppt. For det første er Marinlab og Triton ikke samstemte. Det gjelder også større elementer som f.eks magnesium der målingene spriker med så mye som 1247 og 1331 ppm. Det reelle var 1221 ppm. Akkurat her var marinlab nærmest, men korrigerer man for salinitet enten oppgitt i prøven, eller beregnet utifra målt Na, så kommer Triton godt ut av det HVIS vannet jeg sendte hadde vært 35,6 ppt og ikke 33,4 ppt. Hva gjør meg så sikker på at vannet ikke var 35,6 ppt? Jo, fordi det har aldri noensinne har vært målt så salt vann på denne lokaliteten. Jeg jobber med akvakultur på sjøen og har gjort det i 24 år. Jeg har selv tatt målinger over flere år og med forskjellige målere. Dette er både sensorer koblet til forsøksmerder og håndholdte målere som f.eks Multi 3620 IDS med en TetraCon® 925 -P ledningsevne probe. Dette er utstyr som koster og holder meget høy kvalitet. I tillegg brukes refraktometre som jevnlig og hyppig kalibreres mot standardløsninger. Både Havforskningsinstituttet og vi som jobber på plassen bruker dyrt utstyr som vi sender ned på over 100 meter for å logge blant annet saliniteten gjennom hele vannsøylen. I tillegg finnes det mye dokumentasjon på saliniteten både langs hele kysten og ved helgeland ................ Generelt. Kyststrømmen 1..Norskehavets dypvann er det tyngste, kaldt og salt (T=-1,2 o C, S=34,9 ). Hastighet på kyststrømmen 0,5 knop 2. Atlanterhavsvann Golfstrømmen er litt saltere, men betydelig varmere (T=7-8 o C, S=35,2 ), og derfor lettere. 3. Kystvann, er en blanding av brakkvann fra den baltiske strøm, ferskvann fra land, og noe atlanterhavsvann. Variabel temp og salinitet, men så lav salinitet at dette er lettest av de tre. (Fra Frislid &Semb-Johnsson 1971) http://docplayer.me/14906963-Hvorfor-maling-av-salinitet-saltholdighet-i-sjo-nice-to-know-eller-wise-to-know-arild-kollevag-fishguard-as.html ................. Kart som viser kystrøm (grønne piler) og atlantisk havvann (røde piler) og hvordan den oppfører seg og hvor den er og blander seg inn langs kysten. https://www.imr.no/temasider/kyst_og_fjord/den_norske_kyststrommen/nb-no ................ Kart som viser store havstrømmer samt kyststrømmen (grønne piler) "Nær kysten, både på øst- og vestsiden av Nord-Atlanteren, oppstår det mindre kyststrømmer med saltholdighet mellom 25 og 34..." https://www.barentswatch.no/artikler/Havstrommer1/ .............. Målinger gjort ved en lokalitet ved Brønnøysund (og nær stedet prøven ble hentet) ved en dybde fra overflate ned til 120 og 140 m. Fjord uten terskel. 28.juni 2012 "Måling av oksygen, temperatur og saltholdighet i vannsøylen ble utført vha. en CTD-sonde SD204 m" Målt på 3 stasjoner: 1: Sjøvannets salinitet er 31 ‰ i overflatevannet. Ved sprangsjiktet på 10-15 m dybde stiger saliniteten til rundt 32 ‰. Videre nedover i vannsøylen ligger den jevnt rundt 32,5 ‰ 2: Saliniteten er 30,7 ‰ ved overflaten, ved 10-15 meters dyp stiger den før den stabiliserer seg på 31,8 ‰. Den ligger stabil på dette nedover mot havbunnen 3: Saliniteten er i underkant av 31 ‰ i overflatevannet, ved 10-15 meters dybde stiger den til 31,8 ‰. Nedover i dypet er den stabil rundt 32 ‰. http://uni.no/media/manual_upload/SAM_45-2012.pdf ............. Undersøkelse gjennom 1.5 år (2014-2015) av Havforskningsinstituttet midt mellom Vega og Brønnøysund (ytterst uti Tilremsfjordem, 3 km fra fastlandet.) "Saltholdigheten varierte mellom 33,2 og 31,5 i overflatelaget, og stasjonen var i liten grad påvirket av ferskvann..." http://www.miljodirektoratet.no/Documents/publikasjoner/M542/M542.pdf .............. Havforskningsinstituttets tokt langs kysten juni 1982 viser utbredelse av saltholdigheter på 20 m dyp. Der er det 33,5 ppt ganske langt ut fra kysten. Målinger på 50 m dyp viser også at det er mellom 33,7 og 34 ppt her, og man skal fortsatt langt ut for å komme i nærheten av 35 ppt. https://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/handle/11250/110518/trapp_1982_24.6-30.7.pdf?sequence=1 ................... Det er altså veldig usannsynlig at akvarievannet mitt var 38 promille salt. Allikevel påstår Marinlab at de ikke har målt feil, og Triton har jeg ennå ikke hørt noe fra. Hadde jeg sendt en test til begge av samme akvarievannet hadde jeg bare kunnet konstatere at de ikke målte det samme, og jeg hadde vært like langt. Men her snakker vi om naturlig rent sjøvann der innhold elementer er styrt av saltholdigheten. Til tross for denne noe arrogante holdningen og feilmålingeneer det egentlig ikke noen gode alternativer til ICP-OES testing. Om det er noe skikkelig galt så kan man finne grunnen ved å sende inn en slik prøve. Men å finjustere elementer utfra test resultatene er derimot kanskje ikke så nødvendig.
 21. Fantastisk bra arbeid! Har prøvd å studere bildene dine litt med tanke på avstiving I toppen. Hva er det du bruker der? Ser du har 1 avstiver mellom front og bak. Måten jeg hadde tenkt å bygge på så hadde jeg tenk å bruk 3 stk i tre, men ser jeg vil få litt utfordringer med lys.
 22. Eagle

  ReefMeet nyheter

  Lørdagens OAK auksjon den 13. oktober som er fastlagt siden i fjor høst ja, og nå publisert salt auksjon på søndag 14. Bortsett fra undertegnede og muligens et par tre andre som liker både ferskt og salt blir neppe dette en krasj😉
 23. Tomas

  ReefMeet nyheter

  Salt på søndag sier du?! OAK som prøver seg igjen eller mener du OAK på lørdagen og Reefmeet på søndag? Om sistnevnte er korrekt, så blir det jo en knallhelg for alle akvarister i landet!
 24. Takk, heldigvis synes jeg ikke det er helt fullt ennå. Blir nok bedre når alt lys er satt opp, på videoen er det bare to Rapidled lamper på.
 25. Eagle

  ReefMeet nyheter

  Aaah den store auksjonshelgen. Fersk sådan i Oslo AK på lørdag og Salt på søndag.
 26. Syntes plutselig karet ditt var lite når du fikk oppi disse svære velfødde fiskene😎 Blir veldig fint👍
 27. Gratulerer som ny leder Tomas. Et knippe ivrige, entusiastiske akvarister i et styre er et godt grunnlag for liv i klubben. Håper selve forumet igjen kan bli et sted der alle akvarister kan samles. Der de tar de lengre og potensielt informative diskusjonene som går mer i dybden og som ikke minst er mulig å finne tilbake til i etterkant. Der de lager byggetråden sin som de oppdaterer over år mens karet utvikler seg. Der de søker gjennom gamle tråder etter motivasjon, informasjon og svar. Dette klarer ikke facebook grupper å legge tilrette for i samme grad og er absolutt noe som burde vektlegges her på forumet.
 1. Last inn mer aktivitet
 • Nyhetsbrev

  Ønsker å følge siste informasjon og nyheter? Klikk under for å få automatisk epost når noe viktig skjer.

  Registrer
×