Jump to content
Informasjon
 • Du finner det gamle designet ved å skrifte tema på bunnen av siden
 • Har du lyst til å vise oss akvariet ditt? Kontakt gjerne styret så kan vi ha ett hjemmemøte hos deg! Alle akvariesystemer er interessante!
 • Hvordan sette opp en sump?


  Nora Appelgren

  Hei!

  Jeg får mitt første saltvannskar på 300l nå om en ukes tid, den har innebygd sump, aner ikke mer en det, hehe. Jeg er skikkelig usikker på hvordan denne sumpen funker. Sett litt på youtube og skjønner ærlig ikke noe 🤣

  Noen som har noe tips?  Eller noe som kan hjelpe? Tror jeg får med et par fisk, så må liksom få det på plass litt kjappt, haha!

  Ser de på youtube driver å vokser planter i sumpen, hvorfor i alledager gjør de det? Trodde det skulle fungere som et filter, for å holde det rent😂

  Jeg er relativt trygg på resten av dette med saltvann, men denne sump tingen skjønner jeg ikke! Mulig det er min 17år gamle hjerne som ikke er helt med, men takker for ALLE tips!!  User Feedback

  Recommended Comments

  Hei og velkommen hit.

  Er det slik at akvariet har et sumpkammer i bakkant eller er det et separat kar?

  Vet du hva slags teknisk utstyr du får med?

  Planter i sump kan være alger for reduksjon av næring, «spiser» overskudd av fosfat og nitrat. Eller det finnes noen som har mangroveplanter for samme formål.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Hei. Sump er så mangt, men hovedpoenget er at alt filtrering og anna teknisk utstyr kan gjemmes i sumpen. Er ikkje så fint med ørten dingser i hovedkaret. I sumpen har man skummer, som er ofte er den viktigste komponenten, så kan man ha varmekolbe etc. Gjemt i sumpen. Noen har også egen avdeling i sumpen for å dyrke macroalger, dette kalles refugium. Refugiumet brukes til å fjerne overskuddsnæring fra hovedkaret, mindre alger der. Da bruker man omvendt belysning i forhold til hovedkaret, altså om natta. 

  Ikkje la deg skremme av alt dette, høres mer komplisert ut enn det faktisk er.

  • Like 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Så, mine prinsipper for sump:

  Dersom det er trangt mellom ytterkant av sump og kabinett slik at det ikke er mulig å tørke opp vannsøl eller fiske opp annet som faller utenfor, finn en tykk tape og lag et lite "tak" langs kanten slik at evt sprut fra en lekk slange eller lignende renner tilbake i sump.

  Følg vannet: Plasser filtreringen slik at det groveste tas ut av vannet først, eventuelle tilsetninger plasserer du så nærme returpumpen som mulig.

  Gjør vedlikeholdet så lett som mulig.: La det være igjen rom til å kunne få ut filtre, rense skummer, tømme skummerkopp etc. uten å demontere/fjerne masse utstyr først. Pass på å legge slanger og ledninger lik at de ikke er i veien for å kunne komme til andre komponenter i sumpen.

  Jeg har ennå til gode å klare å få en helt perfekt sump, det er alltid for lite plass og for mye utstyr, men jeg mener det er gode prinsipper.

   

  • Like 1

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
 • Create New...