Gå til innhold

All aktivitet

Denne strømmen auto-oppdateres     

 1. I dag
 2. Shade's saltvann

  Tar gjerne en tur inn en dag om det kunne passe. Har snakket litt med Jan Rune fra Horten. Hyggelig fyr!
 3. Shade's saltvann

  OK, Bor selv i Bærum, så det blir jo en liten kjøretur. Har litt trangt med tid før ferien, men det finnes flere flinke saltiser i Vestfold og Telemark. Kanskje noen av dem kan gi seg til kjenne?
 4. Heggedalsrevet

  Fantastiske bilder av masse flotte koraller og fisk!
 5. Eagles nye rev

  Tusen takk for godt forklart info!
 6. Shade's saltvann

  Jeg bor i sandefjord. Og kunne absolutt tenke meg en mentor.. jeg har 10000 spørsmål oppi hodet mitt.. jeg lnsker jo som sagt å lage det beste oppsettet med en gang slik at det blir smertefritt å holde på med saltvann i starten. Men også slik at når jeg er viderekommen så kan jeg prøve meg på mer vanskelige uten å gjøre store inngrep. Jeg pløyer utube og forumet daglig
 7. Shade's saltvann

  Shade hvor bor du? Jeg spør fordi et vanlig råd her inne og velmenende sådan er om du kan finne noen i nærområdet ditt, som du kan sparre litt med, besøke og få se hvordan ting fungerer i praksis. Videre finner du mye verdifullt under medlemmers akvarium hvor ofte både gode og dårlige erfaringer med diverse utstyr kan være beskrevet.
 8. Eagles nye rev

  Når man starter opp med dødt substrat, som keramikk er, så er det spesielt viktig med bakterietilførsel i oppstarten. Spesielt viktig som første step før keramikken puttes i akvariet. Derfor kjører jeg følgende oppstart: Tar en beholder med modnet saltvann ved 25-26 grader, har på sirkulasjon, blander i en cocktail med bakterietilsetninger og tilhørende næring. I mitt tilfelle Zeostart og Zeobak pluss Biodigest og Bioptim, alt i litt oppkonsentrert mengde. I siste oppsett brukte jeg også litt bakterier fra Aquaforest, som jeg hadde fått noen vareprøver på. Teorien min er at det kan være fordelaktig å blande fra flere kilder, for å få en bredere sammensetning og robusthet. Jeg tar så keramikken tørr fra kartongen og legger i denne cocktailen i 12-24 timer. På dette viset blir keramikken gjennomtrukket av bakterier, (nærmest som en svamp), som så begynner å arbeide internt delvis anaerobt og eksternt aerobt med å bryte ned næring. Så plasseres keramikken i akvariet som på forhånd er fylt med velblandet, til dels modnet og temperert saltvann. ellers er karet tomt. Etter 2-4 uker gjerne litt før det også supplerer jeg med levende sand og passende mengde, dvs 4-8 % karantenekjørt LS. I innkjøringsfasen på et kar med lite LS, er min erfaring at karet bruker minimum 6-8 måneder, gjerne litt mer før alt er på stell. Mao. dette er en metode som gir lite uønskede hitchhikers som glassroser og algeoppblomstringer, men som altså kan være en tålmodighetsprøve. Nå har karet mitt gått i drøye 1,5 år, og jeg doserer fremdeles bakterier og nødvendige næringsstoffer til disse. men ser at jeg etter hvert reduserer og antagelig kutter ut noen. I det gamle karet mitt doserte jeg kun Biodigest/Bioptim de to siste årene, men tilførte en liten ny LS eller to (kjørt i karantene) en sjelden gang. Jeg tror veldig på at akvarier som skal driftes over lang tid bør ha en vital bakterieflora, som trenger sitt vedlikehold.
 9. 240l akvarium kube med sump

  Ingen som ønsker kan følge med en skummer også plus litt div.
 10. Yesterday
 11. Shade's saltvann

  Takker for det klt.. skal sjekke det ut
 12. Shade's saltvann

  Hei, Anbefaler deg å se denne serien på YouTube: "Reef Tank Guide: 52 Weeks of Reefing" Den tar for seg og forklarer det meste knyttet til det å sette opp et saltvannsakvarium. Serien går over 52 episoder.
 13. 240l akvarium kube med sump

  Følger med underskap og retur pumpe. Byttes i noen lette koraller eller nyttedyr osv. Holder til i son. Følger ikke med lys.
 14. Shade's saltvann

  Her er de to tunze skummerne jeg har liggende. Er de bra/brukendes?
 15. Siste uke
 16. Shade's saltvann

  Hei alle sammen. Jeg fikk en brå start på saltvannsverdenen for kort tid siden da jeg byttet min store gruppe med vf moba inn i ett komplett saltvanns oppsett. Har holdt på med tanganyika ganske lenge men interessen dabbet av etter ca 10 år. Så nå har jeg møtt en ny verden i det salte og interessen er som aldri før. Men.. alt er nytt.. jeg er uvitende.. og kunnskaps tørst. Så jeg tenkte å starte denne tråden for å logge det som skjer og for å ha all infoen dere forhåpentligvis deler med meg samlet på ett sted. Så langt så har jeg funnet ut at jeg ikke liker karret mitt. Det passer ikke inn i stua rett og slett. Har også funnet ut at 3 av fiskene mine blir noen store beist så de har jeg lagt ut for salg. Jeg lnsker i grunn også å bytte inn karret mitt i ett annet.. så nå kommer alle spørsmålene og tankene. Vil gjerne gjøre alt riktig med en gang. Så jeg søker en del info angående teknisk. Er på jakt etter et karr på 400-600 ish liter. Helst med litt lengde. 140-160cm hadde vært fint. Har noen erfaringer med akvastabil move til salt? Er lysarmaturet der tilstrekkelig? Tenker da på led. Ifht sump.. kan dere liste opp noen forslag på hva dere mener jeg bør ha av teknisk i sumpen? Alt må kunne gjemmes i kabinettet. Tar gjerne imot forslag på "ferdige" sumper. Vil gjerne ha ett oppsett som er så stille som mulig. I starten vil jeg begynne med enkle koraller og fisk. Og kanskje etter hvert gå over på mer krevende ting. Så jeg tenker å få tak i "riktig" utstyr med en gang. Ønsker meg også en computer som kan styre lys og gjerne sirk pumper hvis det eksisterer? I så fall hva bør jeg få tak i? Kom gjerne med forslag på computere, lys, pumper og kontrollere. Kalk reaktor? Hva er det? Bør jeg ha det? Biopellets? Hva er det? Bør jeg ha det? Er det andre ting jeg bør ha? Forslag tas i mot med takk. Karret jeg har nå. Elos 120 xl. Inneholder skummer. Sand/bed filter. Uv lys. Balling system. Auto påfyll av ferskvann. Jeg tenker å beholde balling systemet, sand filteret og autopåfyllings systemet. Jeg fikk også med en del utstyr i denne handelen. Blant annet 2 tunze skummere som passer karr mellom 400 og 1200 liter. Kan jeg bruke disse i det nye karret? Eller bør jeg se på noe annet? Har også en kalk reaktor komplett med gass stående. Bør jeg ha i gang dette? Fikk også med en haug med tunze sirk pumper og kontrollere. Er de bra og bør brukes? Jeg vil ha utstyr som er bra. Gidder ikke bruke masse unødig tid på ting som ikke fungerer som det skal og gir meg problemer. Så alle forslag på bra utstyr taes imot med stor takk. Ble mange spørsmål og mye lesing her nå men håper noen har tid og mulighet til å ta meg litt under vingen.
 17. Eagles nye rev

  Du sier du supplerer med bakterierilsetninger. Det er da på fast basis regner jeg med? Eller bare i oppstartsfasen?
 18. Ser debatten går i andre fora , men vil nok mene at for egen del gir Rowaphos fortsatt et høyest tilfredstillende resultat. Samtidig gir det en balansert reduksjon av fosfat slik at at nitrat ikke nødvendigvis blir et større problem enn nødvendig. Tenk balansert reduksjon av næringssstoffer er fortsatt min tanke.
 19. Eagles nye rev

  dette er jo helt rått! som veldig fersk i saltvannsgamet er dette veldig god lesing for meg som er ute etter kunnskap.. jo mer jeg leser av deres oppsett jo mer ideer får jeg.. tusen takk for at du deler all infoen..
 20. Eagles nye rev

  Glemte vel kanskje en av de faktorene jeg virkelig er fornøyd med i oppsettet, at det er lydløst👍 Lydløse lamper helt uten viftestøy, lydløse sirkulasjonspumper og lydløs avrenning til sump når skapdørene er igjen. Jeg hører litt når dørene i kabinettet er åpne fra nedrenningen i sump og litt fra kalkreaktor og marginalt fra skummer, men dørene er alltid igjen bortsett fra ved arbeid derinne. Lyd er OK fra stereoen, ikke fra akvariet🤗
 21. Gog Helg!

  Fint bilde av fin fisk, en av mine favoritter. Og langt fra så hissig som andre frøkenfisker, etter min mening. God helg☺
 22. Heggedalsrevet

  Håper alle får en fin St. Hans og en flott helg!
 23. Gog Helg!

  Bare en liten hilsen for å ønske dere alle en fin St. Hans og en god helg!
 24. nybegynner som ønsker litt hjelp

  Takk for tipset Gauteg!
 25. Eagles nye rev

  Det finnes flere produsenter av såkalt reef keramikk, jeg har brukt Aquaroche og gjennom årene samlet opp dette fra Jan Holt/Webzoo. Du finner utvalget her: http://aquaroche.fr/en/ Vær OBS på at materialet er helt dødt, og ikke kan sammenlignes med levende sten før det har gått lang tid. Et par av flere fordeler er at du kan skape og planlegge din innredning i god tid før du fysisk jobber i akvariet, og at dette fungerer nesten som byggesett ved at elementene passer i hverandre. Jeg har en del tips om hvordan modne slik keramikk hvis du skulle være interessert i å prøve en gang. Jeg mener det fungerer best i kombinasjon med noe fersk og vital LS, supplert med bevisst bruk av bakterietilsetninger.
 26. Eagles nye rev

  for noen fantastiske formasjoner på disse keramikk søylene.. hvor får man tak i slike om jeg kan spørre?
 27. Eagles nye rev

  Ting skjer jo alltid underveis, så her er en utstyrsoppdatering Akvarium 660 liter med midtstilt overavrenning til sump. Mål 160*75*60 cm L*D*H, effektiv vannhøyde 55 cm. Sump ca 175 liter. Akvariet og kabinettet er bygget av West Aquaristik i Tyskland. Avrenning er bygget etter dette prinsippet, og er lydløs! http://gmacreef.com/herbie-overflow-reef-tank-plumbing-method-basics/ Sirkulasjon RE Red Dragon 3 Speedy 80W returpumpe 2 stk Tunze Stream 3 pumper styrt med Smartcontroller 7000 Filtrering Royal Exclusive Dreambox sump 80*60*40 cm med: Nedrenning over 3 stk filtersokker 200 um RE BubbleKing DeLuxe 200 intern skummer RE Dreambox Mediafilter med aktivt kull Korallenzucht manuell Zeovitreaktor Two Little Fishies Phosban reaktor 550 med Rowaphos Belysning GHL Mitras LX6100HV LED lamper, 3 stk Annet utstyr Dreambox Watertank for RO reservoar, 48 liter med nivåsensor også fra RE Two Little Fishies Kalkwasser Reactor 300 Tunze Calcium Automat 3171 kalkreaktor Schego 300w titanvarmekolbe med ekstern termostat Underveis har jeg gjort følgende: Kjørte All-in-one biopellets en periode i en RE mediafilter uten at dette ga noen vesentlig effekt. Blåfilter i avrenningskammeret ble unødvendig siden filtersokkene tar alt partikulært. Har byttet ut mine gamle trofaste kalkmikser og reaktor, ikke fordi de ikke fungerte helt fint, men fordi jeg har et langsiktig mål om å ha alt i sump. Ny reaktor står foreløpig utenfor, men når jeg ikke lenger ser noen hensikt av å kjøre zeovit, kan kalkreaktoren overta dennes plass. Mest fornøyd med nå; er at systemet kan betraktes som stabilt. Fisker trives, de fleste i par eller grupper* og de fleste koraller vokser villig. Korallutfarging er det fortsatt litt å gå på, men går rett vei. Minst fornøyd med; at det er litt cyano jeg jobber med å redusere. Ooooog det jeg ikke får gjort noe med; at sump står i kabinettet og ikke i et tilstøtende rom, som ikke finnes eller kan skaffes. Jeg mener mine erfaringer nå viser at det finnes ingen grunn til at saltvannsakvarier skal se ut som frimerkesamlinger med kun 1 stk av hver fiskeart. Ved å velge fisk med omhu, så er det faktisk mange arter som trives utmerket sammen med artsfrender, akkurat som i havet..... Og skal hobbyen vår utvikle seg, må vi bli flinkere til å komme dit ferskvannsakavistikken er, del fleste arter kan avles.
 1. Last inn mer aktivitet
×